Το GoT περνάει, τα λεφτά έρχονται…

Όταν μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές διαλέγουν μια τοποθεσία για τα γυρίσματα τους ο τουρισμός της περιοχής ανεβαίνει σημαντικά. 
Βλέπε το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, το Kings Landing του GoT, το οποίο αύξησε τα τουριστικά ποσοστά του σε 24% μέσα σε τρία χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ανδαλουσία με την αύξηση να φτάνει το 30% από την έναρξη των γυρισμάτων.

Οι πόλεις / περιοχές όπου γυρίζεται η σειρά «ενθαρρύνουν» επίσης τον τουρισμό με διάφορους τρόπους. Το Ντουμπρόβνικ έχει δημιουργήσει μια περιήγηση με τα πόδια για τους φαν ώστε να επισκεφτούν όλες τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για τη σειρά.Στην Σεβίλλη προχωράνε στην δημιουργία ενός τουριστικού οδηγού. Το Μπέλφαστ φιλοξενεί την διεθνή έκθεση του GoT στην οποία οι επισκέπτες έχουν την μοναδική ευκαιρία να ανεβούν στο Τείχος μέσω εικονικής πραγματικότητας. Η Ισλανδία έχει τη δική της εκδοχή με ξεναγήσεις στις τοποθεσίες των γυρισμάτων.
Φυσικά τα οφέλη για την τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλα. Πέρυσι το GoT διέθεσε 32 εκ. δολάρια στην Βόρεια Ιρλανδία για τα εξωτερικά γυρίσματα του Winterfell και του Βόρειου Westeros. Πρόπερσι το ποσό έφτασε τα 98 εκ. δολάρια. Μην ξεχνάμε βέβαια και τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Στο Ντουμπρόβνικ περίπου 10.000 άνθρωποι υποβάλλουν αιτήσεις κάθε χρόνο για 1.000 θέσεις. Στην Ισπανία, για περίπου 600 κομπάρσους έγιναν 86.000 αιτήσεις με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η σελίδα που γινόντουσαν οι υποβολές. Λέγεται ότι στα γυρίσματα εργάζονται τουλάχιστον 200 κάτοικοι. 


Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της Ισπανίας και Κροατίας, το GoT προσφέρει μια μικρή αλλά τοπικά σεβαστή ανακούφιση. Μοναδικό εμπόδια για την παραγωγή του HBO στην Ισπανία, σε αντίθεση με την Κροατία, την Ισλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, είναι ότι η έλλειψη επιδοτήσεων σε κινηματογραφικά συνεργεία. Ο Carlos Rosado, πρόεδρος της ισπανικής Επιτροπής Κινηματογράφου προωθεί στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα ανακουφίσει το κόστος των γυρισμάτων κατά 15%. Αν η σειρά γυρίσει στην Ισπανία για την 6η σεζόν θεωρητικά θα στοιχήσει φθηνότερα. Όσο αφορά βέβαια τα γυρίσματα στην Ανδαλουσία δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε περίπτωση που το GoT δεν επιστρέψει αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ενθουσιώδη συμμετοχή, οι Ισπανοί θα είναι σίγουρα παραπάνω από χαρούμενοι στο να φιλοξενήσουν τη σειρά για μια ακόμη σεζόν.


[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.