Martin: Κανείς δεν έχει συλλάβει σωστά το πιο εικονικό κομμάτι του GoT

Το δεύτερο πιο γνωστό χαρακτηριστικό της σειράς, εκτός από τους δράκους, είναι ο Σιδερένιος Θρόνος. Στα βιβλία ο Θρόνος έχει κατασκευαστεί από χίλια σπαθιά που λιώθηκαν, κολλήθηκαν και δημιούργησαν την έδρα του Άρχοντα των Επτά Βασιλείων.

Έχει γίνει τόσο εικονικό όπου τα περιοδικά έχουν φτιάξει άπειρες παρωδίες και οι φαν έχουν κατασκευάσει δικές τους εκδοχές. Αρκετοί Θρόνοι έχουν ταξιδέψει για διαφημιστικούς λόγους ανά τον κόσμο ώστε να καθίσουν οι φαν και να βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες και το HBO διέθεσε αντίγραφα του στην τιμή των 32 χιλιάδων δολαρίων.


Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο ίδιος ο George R.R. Martin λέει ότι κανείς δεν έχει «πιάσει» ακόμη την εικονική ιδέα του Θρόνου. Κατά την προώθηση του νέου βιβλίου The World of Ice And Fire στη Νέα Υόρκη, ο συγγραφέας είπε ότι παρόλες τις προσπάθειες αναπαράστασης του κανείς δεν έχει πετύχει αυτό που είχε ο ίδιος στο μυαλό του όταν έγραφε τα βιβλία. Δήλωσε πως μόνο ένα άτομο έχει πλησιάσει αρκετά στην δική του εικόνα, ο Γάλλος καλλιτέχνης Marc Simonetti. Ο Simonetti εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Martin ώστε συνεργάστηκαν μαζί εξετάζοντας τα βιβλία και τα σκίτσα του καλλιτέχνη και καταλήγοντας στην παρακάτω εικόνα. 


«Έχω πει επανειλημμένα ότι ο Σιδερένιος Θρόνος είναι τεράστιος. Δεσπόζει στην αίθουσα σαν μεγάλο θηρίο. Και είναι άσχημος. Είναι ασύμμετρος. Το κατασκεύασαν σιδεράδες και όχι τεχνίτες και ειδικοί επιπλοποιοί. Πρέπει να περπατήσεις σε σιδερένια σκαλοπάτια και όταν ένας βασιλιάς κάθεται πάνω του είναι 10 πόδια πάνω από όλους τους άλλους ... Είναι σε αυτή την υπερυψωμένη θέση κοιτάζοντας όλους προς τα κάτω.»

Το 2013 ο συγγραφέας είχε μοιραστεί τις σκέψεις του για τον Θρόνο που βλέπουμε στη σειρά, λέγοντας ότι είναι υπέροχος αλλά τεχνικά λάθος. «Ο Θρόνος του ΗΒΟ έχει γίνει εικονικός. Και καλά έγινε. Είναι ένα καταπληκτικό σχέδιο και έχει υπηρετήσει πολύ καλά τη σειρά. Υπάρχουν αντίγραφα του σε τρία διαφορετικά μεγέθη. Όλοι τον γνωρίζουν. Τον λατρεύουν. Έχω όλα τα αντίγραφα ακριβώς εδώ, κάθονται στα ράφια μου. Και όμως, και όμως ... ακόμα δεν είναι σωστός. Δεν είναι ο Σιδερένιος Θρόνος που βλέπω όταν δουλεύω πάνω στο Οι Άνεμοι Του Χειμώνα. Δεν είναι ο Σιδερένιος Θρόνος που θέλω να δουν οι αναγνώστες μου».  

Ο Martin είπε στους παρευρισκόμενους ότι δεν είναι λάθος της σειράς. Δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπαραχθεί στην οθόνη η εικόνα που έχει ο ίδιος στο μυαλό του. «Δεν είναι κάτι για το οποίο κριτικάρω το HBO. Οι θρόνοι που έχουν είναι πάρα πολύ μεγάλοι, δυσκίνητοι στην μετακίνηση και ακριβοί στην κατασκευή. Για να φτιαχτεί αυτό το τερατούργημα θα τίναζε τον προϋπολογισμό ενός ολόκληρου επεισοδίου και δεν θα χωρούσε στο στούντιο γυρισμάτων». Το Paint Hall στο Μπέλφαστ είναι το μεγαλύτερο sound stage στην Ευρώπη στο οποίο κατασκεύασαν τον Τιτανικό. Σε αυτό το στούντιο γίνονται τα γυρίσματα της σειρά και το έχουν χωρίσει σε αρκετά μέρη, ένα εκ των οποίων περιέχει τον Θρόνο. Ο Μαρτιν είπε ότι είναι μεγάλο στούντιο αλλά όχι τόσο ώστε να χωρέσει το Θρόνο όπως τον έχει φανταστεί ο ίδιος.


Ο συγγραφέας λέει ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που θα μπορούσαμε να δούμε τον Θρόνο στις πραγματικές του διαστάσεις. Αν μπορούσαν να γυρίσουν στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου και χτίσουν ένα τεράστιο Θρόνο εως τα μέσα της οροφής! Μόνο τότε θα πλησίαζε στα περιγραφή των βιβλίων. «Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ βιβλίων και τηλεόρασης» δήλωσε ο Martin.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.