Ironborn

Οι ironborn, επίσης γνωστοί ως ironmen, είναι οι ιθαγενείς των Σιδερένιων Νησιών ανοικτά της δυτικής ακτής του Westeros.Οι Ironmen είναι τολμηροί θαλασσοπόροι και η ναυτική υπεροχή τους ήταν κάποτε απαράμιλλη, με σκοτεινή κληρονομιά επιδρομών και λεηλασιών στην ενδοχώρα των δυτικών και νότιων περιοχών, παρέχοντας τους μέχρι σήμερα μια τρομακτική φήμη ως «ο τρόμος των θαλασσών». Οι γυναίκες των Ironborn μπορούν να μάχονται εξίσου καλά με τους άνδρες και να συμμετέχουν σε πληρώματα ακόμη και να κατέχουν τη θέση καπετάνισσας. Λέγεται ότι η θάλασσα τους δίνει τις ορέξεις ενός άνδρα. Στα νόθα που γεννιούνταν εκεί δίνεται το επίθετο Pyke.

Τα Σιδερένια Νησιά κατοικήθηκαν από τους Πρώτους Ανθρώπους πριν χιλιάδες χρόνια. Κάπως απομονωμένοι από το υπόλοιπο Westeros δεν λατρεύουν τους Παλιούς Θεούς του δάσους αλλά δημιούργησαν τη δική τους θρησκεία γύρω από τον Πνιγμένο Θεό και της Seastone Chair, που λένε ότι τη βρήκαν να στέκεται στις όχθες του Old Wyk όταν έφτασαν εκεί. Όταν οι Andals κατέκλυσαν το Westeros και κατέκτησαν τα Νησιά, αναμείχθηκαν με τους ντόπιους. Ενώ μερικοί ντόπιοι αλλαξοπίστησαν προς τους Επτά, η πίστη στον Πνιγμένο Θεό συνεχίστηκε. 


(Game of Thrones,HBO)

Κατά την βασιλεία του Οίκου Hoare οι ironborn έφτασαν στο απόγειο της δύναμής τους, περίπου τέσσερις αιώνες πριν. Κυβέρνησαν τα Riverlands και ένα μεγάλο μέρος της δυτικής ακτής του Westeros. Μετά τον πόλεμο του Κατακτητή περιορίστηκαν πίσω στα Νησιά και ο Harren ο Μαύρος και η γενιά του έσβησαν. Οι ironborn αποτελούσαν τμήμα των Επτά Βασιλείων για σχεδόν τριακόσια χρόνια, αλλά εννιά χρόνια μετά τον Πόλεμο του Σφετεριστή επαναστάτησαν σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τους Παλιούς Τρόπους.

Οι Παλιοί Τρόποι εκτιμούνται σε μεγάλο βαθμό στα Σιδερένια Νησιά. Ενσωματώνει τις παλιές αξίες ενός πολιτισμού που βασίζεται στις επιδρομές. Η αξία ενός ανθρώπου κρίνονταν κυρίως από την ικανότητά του ως επιδρομέα και την αποδεδειγμένη περιφρόνηση σε κοσμήματα και στολίδια που αγοράζονταν με χρήματα. Οι άνδρες των Νήσων δεν φορούν/χρησιμοποιούν τα λάφυρα εκτός εάν έχουν πληρώσει το σιδερένιο τίμημα. Δηλαδή, κερδίσουν με μάχη και τα πάρουν από τα πτώματα που έχουν σκοτώσει.Κατά τη διάρκεια επιδρομών οι ironborn έπαιρναν επίσης αιχμαλώτους. Πολλοί από τους αιχμαλώτους χρησίμευαν ως σκλάβοι σε γεωργικές εργασίες και στα ορυχεία, μιας και οι πραγματικοί γιοί των Νησιών δεν προορίζονταν για τέτοιες «αγγαρείες». Οι γυναίκες που αιχμαλωτίζονταν χρησίμευαν ως παλλακίδες. Ένας άντρας μπορεί να έχει πολλές «συζύγους του αλατιού» αλλά μόνο μια «σύζυγο του βράχου».

Οι ironborn είναι τολμηροί άρχοντες της θάλασσας χωρίς τον φόβο του πνιγμού και ως εκ τούτου έχουν την τάση να φορούν βαριά πανοπλία σε σχέση με άλλους ναύτες. Στη μάχη θα προσπαθήσουν να επιβιβαστούν στα πλοία του εχθρού και να σφαγιάσουν το πλήρωμα. Στη στεριά χτυπούν γρήγορα και αποχωρούν πριν συγκεντρωθούν οι τοπικές δυνάμεις. Ο ισχυρός Σιδερένιος Στόλος αποτελείται από γαλέρες που μπορούν να σταθούν αντάξια ενάντια σε μεγαλύτερα πολεμικά πλοία. Ωστόσο, η ικανότητα τους στην κατασκευή μεγαλύτερων πλοίων δεν πραγματοποιείται λόγω έλλειψης φυσικών πόρων.


Ironborn του Τomasz Jedruzek (Fantasy Flight Games©)
Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.