Qarth

Η Qarth είναι μια αρχαία εμπορική πόλη με λιμάνι που βρίσκεται στη νότια ακτή του Essos στα Jade Gates σε μια κεντρική τοποθεσία μεταξύ Summer και Jade Sea.


H πόλη αποτελεί μια πύλη εμπορίου και πολιτισμού μεταξύ της ανατολής και δύσης, του βορρά και του νότου. Γεμάτη με πλούτο, η αρχιτεκτονική της πόλης προκαλεί εντύπωση. Είναι το σπίτι μάγων και πριγκιπικών εμπόρων και κυβερνάται από τους Pureborn. Ωστόσο, οι ισχυρές συντεχνίες των Δεκατριών, η Tourmaline Brotherhood και το Αρχαίο Τάγμα των Spicers παίζουν μεγάλο ρόλο στην διακυβέρνηση της πόλης. Η Qarth αναφέρεται ως η βασίλισσα των πόλεων και δεν ήταν ποτέ μέρος της Valyrian Freehold.

Η Qarth είναι η μοναδική επιζούσα πόλη-κράτος από το λαό Qaathi, ο οποίος ανήλθε στα νοτιοανατολικά λιβάδια του κεντρικού Essos σήμερα γνωστά ως Dothraki Sea. Συγκρούονταν με τους Sarnori χάνοντας συχνά μάχες κι έτσι μετακινήθηκαν νοτιότερα αρχίζοντας την ίδρυσης νέων πόλεων-κρατών και τα νέα αυτά εδάφη μετατράπηκε στα Red Waste. Οι Qaathi ήταν αδύναμοι όταν το Doom χτύπησε και δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από το χάος, καθώς οι Dothraki κινήθηκαν στα Red Waste και καταστρέψανε όλες τις υπόλοιπες πόλεις πλην της Qarth. Ωστόσο αυτό οδήγησε στην αναβίωση της Qarth. Αναγκασμένοι να κοιτάξουν προς τη θάλασσα οι Pureborn, κυβερνήτες της Qarth, κατασκεύασαν γρήγορα στόλο και πήραν τον έλεγχο των Jade Gates, στο στενό μεταξύ Qarth και Great Moraq. Με το Βαλυριανό στόλο κατεστραμμένο και το Volantis επικεντρωμένο στην κατάκτηση του δυτικού Essos, κανείς δεν αντιτάχθηκε στην Qarth και εδραίωσαν τον έλεγχό τους στην πιο άμεση διαδρομή μεταξύ Δύσης και Ανατολής κερδίζοντας έτσι τεράστιο πλούτο τόσο από το εμπόριο αλλά και από τα διόδια που επέβαλαν.

Game of Thrones,HBO
Η Qarth βρίσκεται νοτιοανατολικά του Lhazar και των red waste και νοτιοδυτικά των Bone Mountains. Ακριβώς στα ανατολικά της Qarth είναι το μικρό νησί της Qal, ενώ νότια το μεγάλο νησί Great Moraq. Μακρύτερα στα δυτικά βρίσκονται οι μεγάλες πόλεις των δουλεμπόρων Meereen, Astapor και Yunkai. Στην προνομιακή τοποθεσία της πόλης συνδέονται η Summer Sea με τη θρυλική Jade Sea. Η Sand Road την συνδέει βόρια με το Bayasabhad ενώ άλλες διαδρομές οδηγούν ανατολικά προς το Asabhad και δυτικά προς το Qarkash. Έτσι η Qarth γίνεται η πύλη μεταξύ των εδαφών του Westeros, των Ελεύθερων Πόλεων και του Slaver’s Bay και των πιο ανατολικά Asshai, Shadow Lands και Yi Ti και για όλα τα παραπάνω περιγράφεται ως το κέντρο του κόσμου. Η δύναμη της Qarth εκτείνεται δυτικά προς το Qarkash και το λιμάνι Yhos και τουλάχιστον ως την άπω ανατολή ως την Qal. Αρκετές αποικίες στα βόρεια καταστράφηκαν από τους Dothraki κατά τη διάρκεια του αιώνα του αίματος. Αυτές περιλαμβάνουν τα ερείπια του Vaes Orvik, Vaes Shirosi, Vaes Qosar και ενδεχομένως του Vaes Tolorro.

Game of Thrones,HBO
Αφού κατάφερε με επιτυχία να παραμείνει το κρίσιμο σημείο εμπορίου για αιώνες η Qarth είναι πολύ πλούσια, κάτι που φαίνεται από την αρχιτεκτονική της. Τα κτήρια είναι βαμμένα σε τριανταφυλλί, βιολετί και ελαιόμαυρες αποχρώσεις. Οι δρόμοι είναι διακοσμημένοι με χάλκινα αγάλματα, τα σιντριβάνια έχουν σκαλιστεί σε μορφές φανταστικών πλασμάτων και οι δρόμοι είναι επενδυμένοι με καμάρες από μπρούτζο διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους.

Game of Thrones, HBO
Η διακόσμηση των κτηρίων περιλαμβάνει ένα χάλκινο τόξο που μοιάζει με το ζευγάρωμα δύο φιδιών, σκάλες με λεπτές νιφάδες νεφρίτη, οψιδιανού και λάπις λάζουλι. Υπάρχουν λεπτοί ψηλοί πύργοι και περίτεχνες κρήνες σε κάθε τετράγωνο, σφυρήλατες σε σχήμα γρύπα, δράκων και μάντικορ. Υπάρχει μια μεγάλη στοά όπου οι ήρωες της πόλης στέκονται τρεις φορές ψηλότεροι πάνω σε στήλες από πράσινο και λευκό μάρμαρο. Υπάρχει ένας σπηλαιώδης ναός του οποίου η οροφή είναι από συρματόπλεγμα και αποτελεί το σπίτι χιλιάδων χρωματιστών πουλιών. Δέντρα και λουλούδια ανθίζουν στις ταράτσες πάνω από τους πάγκους του παζαριού. Η Αίθουσα των Χιλίων Θρόνων είναι η κυβερνητική έδρα της Qarth. Οι Pureborn κάθονται σε ξύλινες καρέκλες σε καμπύλα επίπεδα. Οι καρέκλες είναι μεγάλες επιχρυσωμένες, ξυλόγλυπτες με χρυσό, λάπις, όνυχα, νεφρίτη και κεχριμπάρι. Καμία δεν είναι ίδια με την άλλη. Διαθέτει μαρμάρινα δάπεδα και ψηλή θολωτή οροφή ζωγραφισμένη με ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Ο Ναός της Μνήμης είναι η θέση των παραδοσιακών θυσιών. Ο Οίκος των Αθανάτων είναι το κέντρο εξουσίας των μάγων. Επίσης γνωστό κοινώς ως το Παλάτι της Σκόνης.

Game of Thrones, HBO
Η πόλη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Ένα απάνεμο λιμάνι γεμάτο χρώματα, με μεγάλα πέτρινα κρηπιδώματα που προορίζονται για τα πλοία των διαφόρων συντεχνιών και αριστερά στην άκρη του λιμανιού είναι οι προβλήτες για τα πλοία που προέρχονται από μακριά. Μαζί θα βρει κανείς κελάρια, αποθήκες, λημέρια τυχερών παιχνιδιών, φθηνούς οίκους ανοχής και ναούς ιδιαζουσών θεοτήτων. Όλες οι πάστες ανθρώπων, από κλέφτες και δολοφόνους μέχρι πωλητές φίλτρων σμίγουν μεταξύ πωλώντας σε πάγκους τα εμπορεύματά τους στην προκυμαία, που λειτουργεί σαν μια τεράστια αγορά που δεν κλείνει ποτέ. Οι Qartheen εμπορεύονται σκλάβους και θεωρούν τη σκλαβιά πολύ σημαντική για τον πολιτισμό τους. Δεν έχουν κανένα ενδοιασμό για την ύπαρξη της. Εκτός από σκλάβους εμπορεύονται και μπαχαρικά με τα πλοία μεταφοράς τους να είναι τόσο μεγάλα όσο παλάτια. 


Η Qarth περιστοιχίζεται από τρία μεγάλα χοντρά τείχη τριάντα, σαράντα και πενήντα ποδιών ύψος αντίστοιχα, χαραγμένα με πορτρέτα ζώων, πολέμου και έρωτα. Τα τρίκλινα τείχη της Qarth είναι ένα από τα εννέα ανθρώπινα θαύματα και αναφέρονται στο βιβλίο Wonders Made by Man του Lomas Longstrider. Τα Τείχη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την άμυνα αλλά εξακολουθούν να στέκονται αντιπροσωπεύοντας τη δύναμη της πόλης.

Η Qarth κυβερνάται από τους Pureborn που κάθονται στην Αίθουσα των Χιλίων Θρόνων. Ασχολούνται με όλα τα ζητήματα πολιτικής σημασίας, διοικούν το Civic Guard και τον στόλο από περίτεχνες πολεμικές γαλέρες που διοικούν τα στενά ανάμεσα στις θάλασσες. Ωστόσο οι ισχυρές συντεχνίες που αναφέραμε παραπάνω προσπαθούν να παίξουν ρόλο στη διακυβέρνηση και στις πολιτικές μηχανορραφίες της πόλης.

Game of Thrones, HBO
Ο λαός είναι ψηλοί και χλομοί και ονομάζεται Milk Men από τους Dothraki λόγω της επιδερμίδας τους. Η μόδα για τις γυναίκες αφήνει εκτιθέμενο το ένα στήθος, ενώ οι άνδρες προτιμούν μεταξωτές φούστες με χάντρες. Οι πολεμιστές φορούν χάλκινη θωράκιση και κράνη από χάλκινους χαυλιόδοντες και μακριά μαύρα μεταξωτά λοφία και μερικοί από τους φρουρούς έχουν καμήλες. Κάθονται ψηλά στις σέλες στολισμένες με ρουμπίνια και λυχνίτη. Οι καμήλες τους είναι καλυμμένες με κουβέρτες σε εκατό διαφορετικές αποχρώσεις. Οι κάτοικοι κάθονται σε μαξιλάρια στο πάτωμα και οι πλούσιοι έμποροι τοποθετούν μερικές φορές κοσμήματα στη μύτη τους.

H Qarth είναι γνωστή για τους μάγους, τους Αθάνατους της Qarth που τους φοβούνται και τους σέβονται σε όλη την Ανατολή. Μοιάζουν με τους Αλχημιστές των Επτά Βασιλείων, ωστόσο η δύναμη και το κύρος τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι έχουν μπλε χείλη γιατί πίνουν shade of evening. Το οχυρό  και έδρα της εξουσίας τους είναι ο Οίκος των Αθανάτων, στο οποίο στεγάζονται οι Undying Ones, οι πιο μυστηριώδη και πιθανότατα πιο αρχαίοι και ισχυροί μάγοι.

Game of Thrones, HBO
Υπάρχει επίσης και μια συντεχνία δολοφόνων, οι Sorrowful Men που ψιθυρίζουν "λυπάμαι" λίγο πριν σκοτώσουν τα θύματά τους. Μια τέτοια επίθεση δέχεται και η Daenerys ενώ βρίσκεται στην πόλη με ένα μάντικορ.


Κατά το έθιμο του γάμου οι σύζυγοι διατηρούν την περιουσία τους, ωστόσο υπάρχει ένα έθιμο όπου ένας γαμπρός μπορεί να ζητήσει οτιδήποτε από την περιουσία της νύφης και η νύφη από τον γαμπρό. Ότι ζητήσουν θεωρείται ως δώρο αφοσίωσης, δεν μπορούν να μην το δώσουν και τους ανήκει για πάντα.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.