«Γιατί όχι γυρίσματα και στην Ελλάδα;» - Ο Steve Kullback του «Game of Thrones» μιλά αποκλειστικά στο Culturewizz

Έχει βραβευτεί τέσσερις φορές με Emmy και ‘αυτοσυστήνεται’ ως... «ο θείος των δράκων». Ο λόγος για τον επικεφαλής των ειδικών οπτικών εφέ της διάσημης σειράς «Game of Thrones», Steve Kullback, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας και μίλησε αποκλειστικά στο CultureWizz για την σειρά που έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, αλλά και την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν γυρίσματα στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

«Πιστεύω πως στη τηλεόραση όπως και στο κινηματογράφο, η επιτυχία ξεκινάει με ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο. Αυτό είναι το θεμέλιο της επιτυχίας» λέει ο Steve Kullback για το ‘μυστικό’ της παγκόσμιας επιτυχίας που έχει γνωρίσει το Game of Thrones προσθέτοντας όμως πως η ύλη των βιβλίων έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο γιατί οι τηλεθεατές ‘διψούσαν’ για κάτι παρόμοιο στη μικρή οθόνη. «Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις την φαντασία να προβάλλεται στη τηλεόραση καθώς απαιτεί πολύ δουλειά και οπτική μαγεία, γι’ αυτό και δεν την βλέπουμε τόσο συχνά στη τηλεόραση. Επίσης, οι ιστορίες ταυτίζονται με το κοινό. Είναι μια σειρά φαντασίας αλλά επεκτείνεται πέρα από το κοινό που αγαπά τη φαντασία γιατί οι ιστορίες σχετίζονται με τους ανθρώπους, την εξουσία, την πολιτική, την αγάπη, το σεξ, και με όλα τα πράγματα που καταλαβαίνουμε και εκτιμούμε να παρακολουθούμε».

Αν και ο Kullback τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία στους αγαπημένους του Δράκους καθώς ο ίδιος, μαζί με τον Joe Bauer, τον πραγματικό... πατέρα των δράκων και την ομάδα τους, βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό τους, ωστόσο, δεν δίστασε να εκφράσει τον θαυμασμό του στους γυναικείους χαρακτήρες της σειράς. «Πολλοί από τους χαρακτήρες είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί αλλά αυτό που μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον είναι η δύναμη των γυναικών. Η Daenerys είναι μια εξαιρετικά δυναμική, ισχυρή και ενδιαφέρουσα γυναίκα. Η Brienne of Tarth είναι επίσης καταπληκτική, όπως και η Arya Stark. Είναι τόσοι πολλοί οι χαρακτήρες που μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω».

Ερωτηθείς για την μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησε στη δημιουργία του «Game of Thrones», ο Kullback τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο «είναι πάρα πολύ φιλόδοξο όπως και η ιστορία του» για το ποσό των χρημάτων και τον λίγο χρόνο που έχουν στη διάθεση τους για την ολοκλήρωση του και επεσήμανε πως «μια ταινία χρειάζεται 20-30 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ενώ εμείς έχουμε τον μισό χρόνο απ’ αυτό, γι’ αυτό και είναι δύσκολο. Και επειδή θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό, χρησιμοποιούμε τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ταινίες».

«Πολλά από τα περιβαλλοντικά στοιχεία μας προέρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη. Είναι όλα μια σύνθεση: ξεκινάμε από το σενάριο και στη συνέχεια η καλλιτεχνική ομάδα φαντάζεται πως θα ήταν το συγκεκριμένο περιβάλλον» δήλωσε ο Steve Kullback για τα εντυπωσιακά περιβαλλοντικά στοιχεία του «Game of Thrones» και έφερε ως παράδειγμα το περιβάλλον του Eyrie. «Η ομάδα μου κι’ εγώ ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στη σειρά από τον δεύτερο κύκλο και μετά. Δουλέψαμε πάνω στο αρχικό σχέδιο και κάναμε αρκετές αλλαγές για τους κύκλους δύο, τρία και τέσσερα. 

Υπάρχει μια σκηνή στον τέταρτο κύκλο, όπου η ιστορία διαδραματίζεται στο ‘bloody gate’, η είσοδος του Eyrie, και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα φαράγγι στην Ισλανδία, -ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας- έξω από το Ρέικιαβικ. Και η πρόσθεση της πύλης σε αυτό το πανέμορφο περιβάλλον ήταν κάτι το εκπληκτικό. Επίσης, γυρίσαμε και μερικές σκηνές με βουνά, τα οποία βρίσκονται τρεις – τέσσερις ώρες έξω από το Ντουμπρόβνικ… Γενικά, ‘μαζεύουμε’ τοπία από παντού ή απ’ όπου αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να διηγηθούμε την ιστορία αλλά και να φαίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικά. Επίσης, χρησιμοποιούμε και φωτογραφίες, όπως έγινε στο δεύτερο κύκλο για τις πύλες του Qarth. Όταν άνοιξαν οι πύλες μπορούσες να δεις ένα μέρος της πόλης. Αυτό που κάναμε ήταν να στείλουμε κάποιον με μια κάμερα στη Κόρδοβα στην Ισπανία και να τραβήξει φωτογραφίες από την πόλη και τη ρωμαϊκή γέφυρα».

Όταν τον ρωτήσαμε αν πράγματι χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από τα Μετέωρα για την διαμόρφωση του Eyrie, είπε πως δεν είχε κάποια πληροφόρηση, καθώς οι εικόνες αυτές είχαν ήδη δημιουργηθεί από τον πρώτο κύκλο της σειράς, ενώ αυτός ξεκίνησε να συνεργάζεται από τον δεύτερο κύκλο.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν επαφές για γυρίσματα στην Ελλάδα, που όμως ναυάγησαν λόγω γραφειοκρατίας, ο Kullback δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα αλλά υπάρχουν συνδυασμοί που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των περιοχών, πέρα από την γραφειοκρατία. «Όταν η σειρά έψαχνε την τοποθεσία του ‘King’s Landing’, ήθελε μια περιοχή με ζεστό και ηλιόλουστο κλίμα και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η έρημος και η πόλη του King’s Landing με όλες τις λεπτομέρειες της (κτίρια, πύλη, ναοί, πάρκα, λιμάνι….). Οπότε πρέπει να βρεις ένα μέρος που να είναι ποικίλο, όπως συνέβη στο τέταρτο κύκλο του «Game of Thrones» και το βασίλειο του Dorn, το οποίο έχει επίσης ένα ζεστό και μεσογειακό κλίμα. Γι’ αυτό και δεν εκπλήσσομαι που κοιτάξαμε την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλα μέρη. Τώρα γιατί κέρδισε η Ισπανία και όχι η Ελλάδα; Πραγματικά δεν το γνωρίζω αλλά είμαι βέβαιος πως οι παρακάτω συνδυασμοί παίζουν ρόλο: το μέρος που θα μας δώσει το καλύτερο φόντο στα γυρίσματα και το κόστος μετακίνησης εκατοντάδων ανθρώπων της σειράς. Αυτά κοιτάζουν οι παραγωγοί».

Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γυριστούν επεισόδια στη χώρα μας στο προσεχές μέλλον ενώ τόνισε πως αν ‘περνάει από το χέρι του’ θα συμβάλει στην συγκεκριμένη απόφαση. «Ως Παραγωγός Ειδικών Εφέ του «Game of Thrones», είμαι υπεύθυνος στο να κοιτάζω εφέ που δεν μπορούν να γυριστούν και να βρω ένα τρόπο να εμφανιστούν στην οθόνη. Εάν το πλάνο απαιτεί ένα σκηνικό που υπάρχει στην Ελλάδα, ενδέχεται να το κινηματογραφήσουμε επιτόπου. Στο τελευταίο κύκλο (τον 5ο) του «Game of Thrones», τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μέρη της Ισπανίας, της Κροατίας και της Ισλανδίας με φόντο τα συγκεκριμένα σημεία όπου προσθέσαμε τα ειδικά εφέ. 

Μπορώ να φανταστώ αν θα γυρίσουμε επεισόδια στην Ελλάδα κάποια στιγμή στο μέλλον; Βεβαίως. Και αν είναι κάτι που μπορώ να βοηθήσω ώστε να το ‘σπρώξω’, βεβαίως και θα το κάνω. Δεν μπορώ να μιλήσω για την παραγωγή της σειράς και αν επρόκειτο να γυριστούν σκηνές στην Ελλάδα αλλά είμαι πολύ καλός φίλος με τους ανθρώπους που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις και τα ταξίδια μου στη χώρα σας ήταν συναρπαστικά και απολαυστικά οπότε θα μοιραστώ μαζί τους τις φωτογραφίες μου και τις εμπειρίες μου».

Περισσότερα για την συνέντευξη διαβάστε εδώ 

Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.