Περίληψη 3ου επεισοδίου - 5η σεζόν

Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμη επεισόδιο του 5ου κύκλου, το τρίτο κατά σειρά!. Ας ξεκινήσουμε όμως γιατί πήραμε φωτιά!

Ανοίγουμε την αυλαία του επεισοδίου στο Braavos, με μια σειρά κοντινών πλανών αγαλμάτων διαφόρων θεοτήτων που υπάρχουν μέσα στον Οίκο των Black and White. Η Arya σκουπίζει το πάτωμα (με αυτές τις σκούπες που χρησιμοποιείς τις αποκριές όταν ντύνεσαι μάγισσα) ενώ ο Jaqen H'ghar δίνει σε ένα τύπο λίγο νερό από την γούρνα στην μέση λέγοντας τους χαιρετισμούς «όλοι οι άνδρες πρέπει να πεθάνουν» κλπ. Όταν ο άνδρας πέφτει νεκρός κάτω από ένα άγαλμα που στάζει δεν με εκπλήσσει καθόλου αν και είναι αρκετά ανατριχιαστικό. Η Arya μπουχτισμένη από την σουρεαλιστική και νοσηρή σκηνή πετάει τη σκούπα μάγισσας και απαιτεί απαντήσεις. Ο Jaqen της θυμίζει γρήγορα πως «το κορίτσι πρέπει να γίνει κανείς».Στο King’s Landing, η Cersei προχωρά προς την εκκλησιά ακούγοντας το λαό να φωνάζει την Βασίλισσα Margaery και βλέπουμε τον γάμο (τρίτο κατά σειρά για την νύφη) των Margaery και Tommen με την νύφη τραγικά απλή! Που είναι οι κορακοφωλιές και τα λούσα;;; Επίσης «επιτέλους» έρχεται και η ολοκλήρωση!!! Ω μα τους επτά ο άτριχος Tommen είναι ένα τρομερό θέαμα …. αλλά τι να κάνεις, αυτός είναι ο Martin κι αυτή η εποχή. Η νέα βασίλισσα δεν χάνει χρόνο και υφαίνει τον ιστό της χειραγώγησης για τον Tommen, ώστε να αισθάνεται ανασφαλής για την μητέρα του την οποία και πολύ σωστά θέλει να ξαποστείλει στον Casterly Rock, στηρίζοντας πως θα ήταν πιο ευτυχισμένη εκεί.


Αργότερα, ο Tommen προτείνει ανοιχτά στην Cersei να φύγει και φυσικά η μητέρα βλέπει καθαρά τον ένοχο και κάνει μια επίσκεψη στην Margaery που χαζολογά με τις κυρίες επί των τιμών για τα χαρίσματα του Tommen…  ω μα τους επτά! Η συνάντηση και τα βλέμματα οχιάς είναι επικά, με παθητική επίθεση και μπηχτές, δηλητηριώδη χαμόγελα (που ναι η γιαγιά Olenna να χαρεί!) και φυσικά την Μαριωρή να κερδίζει την μάχη. Πρέπει να το παραδεχτείτε. Η Cersei είπε τον τελευταίο λόγο αλλά η Margaery είναι βασίλισσα πια και την τσάκισε. Θες ποτάκι; Εμείς δεν πίνουμε βέβαια τόσο νωρίς. Είμαι ξεπατωμένη, χθες με τον γιο σου το καίγαμε το πελεκούδι. Όλοι είδαμε τον καπνό που έβγαινε από τα αυτιά της βασιλομήτωρ.

   
Μετά από πολύ καιρό γυρνάμε στο Winterfell που πλέον είναι διακοσμημένο μόνο με γδαρμένους βόρειους που δεν πλήρωσαν φόρους και δεν αναγνωρίζουν τους Bolton ως Άρχοντες τους. Ο τσακισμένος Theon εξακολουθεί να εκτίει ποινή δίπλα στον ψυχοπαθή Ramsay. Ο Roose πληροφορεί το γιο του που τρώει με όρεξη μετά το γδάρσιμο ενός άρχοντα και της φαμίλιας του, ότι όταν πρόκειται για στρατηγικές συμμαχίες υπερτερεί ο γάμος και μαντέψτε τι ανώμαλο ταίριασμα του ετοιμάζει.

Όταν η Sansa φτάνει κοντά στην Τάφρο Cailin με τον Μικροδάχτυλο γίνεται σαφές για ποιον γάμο μιλάμε. Η Sansa πανικοβάλετε και αντιδρά δικαίως αλλά ο Μικροδάχτυλος ως άριστος χειριστής την πείθει (χωρίς να την αναγκάσει) να κάνει αυτό που χρειάζεται για να πάρει την εξουσία. Σταμάτα να τρέχεις, δεν υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο εκτός κι αν την φτιάξουμε εμείς. Εκδικήσου τους. Είναι συναρπαστικός λόγος και λειτουργεί. Οι Brienne και Pod είναι ακόμα σε αναζήτηση της Sansa και πάνε προς το Winterfell. Συζητούν για τον Tyrion, τον Renly και ακούμε την θλιβερή ιστορία της Brienne και πως την έσωσε ο Renly από τον εξευτελισμό. Η Brienne εξακολουθεί να είναι αναστατωμένη για το θάνατο του Renly και θέλει να βρει εκδίκηση στο πρόσωπο του Stannis.

Στο Μαύρο Κάστρο, ο Jon βρίσκεται στο νέο γραφείο του ως Άρχοντας Διοικητής, όταν τον επισκέπτεται ο Stannis για να συζητήσουν την προσφορά του περί νομιμοποίησης. Ο Jon αρνείται ξανά και επίσης τον διώχνει με τρόπο όταν ρωτά πόσο καιρό θα μείνει γιατί δεν μπορούν να τους τρώνε άλλο το φαί. Όλα κι όλα. Κι εμένα όταν μου τρως το φαί νευριάζω. Ο Stannis τον διαβεβαιώνει ότι θα φύγουν σύντομα και τον συμβουλεύει να εκτελέσει τους Άγριους και να στείλει τον Alliser Thorne όσο πιο μακριά γίνεται. Σειρά του Σερ Davos για κουβεντούλα και συμβουλές, αναφέρει ότι ο Stannis βλέπει κάτι σε αυτόν, πιστεύει σε αυτόν και θέλει να κάνει το σωστό. Όταν το Τζον θέλει να μείνει έξω από την πολιτική ο Davos τον χτυπά στο ευαίσθητο σημείο του όρκου του, υπενθυμίζοντας τις τελευταίες γραμμές περί ασπίδας του βασιλείου των ανθρώπων και συνεχίζει πως ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσει τους ανθρώπους δεν είναι να κάθεται στο παγωμένο κάστρο του στην άκρη του κόσμου. Μα έρχονται κι οι walkers!!!

Για να κάνουμε τα πράγματα λίγο χειρότερα για την Arya, στο δωμάτιο μαυσωλείο μπουκάρει μια συγκάτοικος(?) και αρχίζει να χτυπά την Arya παίζοντας ένα παιχνίδι. Χειρότερη συγκάτοικος ever! Παίζοντας λοιπόν το παιχνίδι των προσώπων ο Jaqen σώζει την κατάσταση δηλώνοντας ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη. Επίσης είναι ακόμη η Arya Stark όταν βλέπει τη Βελόνα και πρέπει να ξεφορτωθεί το όνομα, ρούχα, αντικείμενα και παρελθόν της για να γίνει ο κανένας. Η Arya πετά τα κουρελιασμένα ρούχα, τα χρήματα, το νόμισμα στο κανάλι αλλά δεν καταφέρνει να ρίξει την Βελόνα. Είναι μια δυνατή σκηνή – στιγμή καθώς μία από τις σπάνιες φορές που η Arya φαίνεται θλιμμένη, καθώς αντιμετωπίζει την χαμένη σύνδεση με την οικογένεια της. Κρύβει την Βελόνα μέσα σε μερικές πέτρες κρατώντας ένα κομμάτι του εαυτού της. Έτσι όμως θα καταφέρει να γίνει ο κανένας; Πάντως η προπόνηση συνεχίζεται όταν μαζί με την συγκάτοικο γδύνουν και πλένουν έναν νεκρό άντρα. 
Όταν η Sansa φτάνει στο Winterfell, καταστέλλει την οργή της και χαιρετά τους Roose και Ramsay με χαμόγελο. Οι ερωμένες δεν φαίνονται χαρούμενες πάντως. Ο Βορράς θυμάται! 


Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Jon σε μια ιδιαίτερα μεγαλόψυχη κίνηση κάνει τον Alliser Thorne το πρώτο Ιχνηλάτη. Σε μια λιγότερο μεγαλόψυχη κίνηση πακετάρει τον Janos Slynt στα ερείπια του Greyguard. Ο Slynt αρνείται εκσφενδονίζοντας προσβολές. Ο Jon ζητά το σπαθί του και ξέρετε τι σημαίνει αυτό! Αποκεφαλισμόοοοοος! Στην αρχή των ικεσιών του Slynt νομίζουμε πως θα την γλυτώσει αλλά ο Jon δεν παίζει. Φαίνεται να διστάζει αλλά τελικά του παίρνει το καραφλό του κεφάλι. Να θυμίσω ότι ο Slynt ήταν αυτός που πρόδωσε τον Ned στην αίθουσα του θρόνου κι άρα ο Jon παίρνει ο ίδιος την εκδίκηση του, όπως του έμαθε το Ned. Ο Stannis παρακολουθεί επιδοκιμαστικά ή μου φάνηκε; Ο Jon στέλνει ένα μήνυμα του κώδικα που πιστεύει και είναι πρόθυμος να εκτελέσει. Μπορεί να μην είναι απλώς ένα πιόνι για τον Stannis.Μια ευκαιρία για να διεκδικήσει κάποια εξουσία ή το χαμένο έδαφος και να ταρακουνήσει τα πράγματα παρουσιάζεται με τη μορφή ενός σκανδάλου. Με τον Ύπατο Σεπτον, ο οποίος βρίσκεται στον οίκο ανοχής του Μικροδάχτυλου και παίζει γυμνά παιχνίδια με τις πόρνες. Ξάφνου μπουκάρουν τα σπουργίτια που τον πιάνουν, χτυπούν και σύρουν έξω στα σοκάκια της πόλης προς διαπόμπευση. Όταν ο Ύπατος διαμαρτύρεται για την επίθεση στο Μικρό Συμβούλιο πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο και βρίσκεται στα μπουντρούμια. Η Cersei αναζητεί τον High Sparrow στην Flea Bottom. Βλέπει σε αυτόν τον ξυπόλυτο, κουρελοφορεμένο μια ευκαιρία να αποσπάσει κάποια δύναμη και πάει με τα νερά του περί θρησκείας και στέμματος ως πυλώνες του μάταιου τούτου κόσμου. Η τελευταία σκηνή της Cersei είναι στο εργαστήριο του Qyburn, στο μέρος όπου πάνε οι αποκεφαλισμένοι νάνοι και οι αρουραίοι γίνονται σουβλάκια. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα στον Μικροδάχτυλο αλλά ο πραγματικός σκοπός της σκηνής είναι να παρατηρήσετε τον γίγαντα, καλυμμένο σε σεντόνι που συσπάτε για μερικά δευτερόλεπτα. Είναι το Βουνό; Είναι ακόμη ζωντανός; Ζωντανό μήπως;
 

Προφανώς ο Ramsay είναι χαρούμενος με την νέα αριστοκρατική μαντάμ του αλλά τελικά όλο αυτό είναι μια στρατηγική συμμαχία που ωφελεί τις πολιτικές φιλοδοξίες του μπαμπά Roose και του Μικροδάχτυλου. Ο Roose βέβαια δεν είναι πολύ ευχαριστημένος που λαμβάνει ένα μήνυμα της Cersei διότι όταν οι Lannister μάθουν για το γάμο θα ξεσπάσει λογικά κόλαση. Όμως ο Μικροδάχτυλος του θυμίζει ότι την τελευταία φορά που οι Ανταρόλυκοι συνδέθηκαν με τα Γεράκια έριξαν την δυναστεία των Targaryen.

Στο πολυόροφορο Βολάντις που η αγορά θύμισε λίγο φαβέλες, ο Tyrion με τον Varys είναι ακόμη μέσα στο «κουτί μεταφοράς» τους με τον Tyrion να σταματά την άμαξα ώστε να ξεμουδιάσει. Κι όχι μόνο. Ενώ ο Varys εξηγεί τα τατουάζ στα πρόσωπα των σκλάβων και την σημασία τους, ο Tyrion βλέπει μια ιέρεια του θεού του Φωτός που μιλά για την Μητέρα των δράκων. Κι ενώ ο Tyrion σχολιάζει με το κλασσικό του ύφος η ιέρεια τον κοιτά κατάματα κι αυτός φεύγει μακριά για να βρει ένα πορνείο.


Στο πορνείο συμβαίνουν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα. Πρώτον υπάρχει μια πόρνη ντυμένη (εκτός οπισθίων) ως Dany. Ο Varys σημειώνει ότι κάποιος που εμπνέει ιερείς και πόρνες είναι κάποιος που πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Δεύτερον ο Tyrion γοητεύει μια μελαχρινή πόρνη αλλά δεν μπορεί να σφραγίσει τη συμφωνία. DUDE!!!! Είναι ακόμα σοκαρισμένος από την μνήμη της Shae. Και τρίτον χωμένος σε ένα τραπέζι βρίσκεται ο Jorah Μormont! Μετά την αυτοσυντριβή του ο Tyrion πάει προς νερού του έξω από ένα παράθυρο και ο είναι εκεί που τον πετυχαίνει ο Jorah, του περνάει μια θηλιά στο λαιμό και τον σηκώνει σαν σακί άμμο μπετατζή ψιθυρίζοντας του πως θα τον πάει στην βασίλισσα.


Το επεισόδιο είναι εξαιρετικό και σαφώς η στιγμή της σεζόν που τα σενάρια παίρνουν ζωή και πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Επίσης να πω την κακία μου, μένοντας έξω από το Meereen και το δράμα της εξουσίας και των χαμένων στην ομίχλη δράκων ήταν άκρως αναζωογονητικό. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των επεισοδίων είναι στοιχεία για το σε τι θα δώσουμε την προσοχή. Το επεισόδιο με τίτλο High Sparrow μας συμβούλεψε να δώσουμε προσοχή σε αυτή τη συγκεκριμένη εισαγωγή χαρακτήρα, σε ένα επεισόδιο που είναι βαρυφορτωμένο γενικά με σενάρια. Ένας ολοκληρωμένος γάμος και την εδραίωση της Μαριωρής ως Βασίλισσα, το μέλλον της Cersei, την αποδοχή της πρότασης από τη Sansa, έναν αποκεφαλισμό και την απαγωγή του Tyrion. Βέβαια ο τίτλος όπως είπα και πριν μας ψυλλιάζει να δώσουμε προσοχή στον κύριο Σπουργίτι.

Είναι τρομερά ενδιαφέρον να βλέπεις την τέως βασίλισσα να βρίσκεται χωρίς εξουσία, στο περίπου. Η προσπάθεια στο προηγούμενο επεισόδιο να βάλει στο συμβούλιο τα δικά της πιόνια, καθώς και στο τωρινό με τον High Sparrow και η κουβεντούλα με την Margaery δείχνει τις κινήσεις της Cersei προς συμμάχους και παραμονή της στο Kings Landing. Σε συνδυασμό βέβαια με την προφητεία του πρώτου επεισοδίου και τον φόβο που προφανώς κυριαρχεί για την οικογένεια της αλλά και την εξουσία της, ειδικά τώρα που ο οίκος έχει μείνει ακέφαλος. Ας το παραδεχτούμε ο Tywin αντιπαθής σε πολλούς ήξερε καλά από πολιτικά και στρατηγικά παιχνίδια.

Σε άλλες σκέψεις, οι νέες θέσεις των Jon και Sansa θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για ανατροπή. Μην ξεχνάμε ότι ο Βορράς είναι πιστός στους Stark του. Η άλλη Stark της οικογένειας πρέπει να αφήσει τα πάντα πίσω αλλά η Βελόνα της είναι το αντικείμενο της εκδίκησης της και δεν το αφήνει, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει απλά ο κανένας.

Τέλος η σκηνή που ο Jon αποκεφαλίζει είναι μια νύξη στον θάνατο του Ned στην πρώτη σεζόν και μια ιδιαίτερη σύγκριση με την σκηνή αποκεφαλισμού του προηγούμενου επεισοδίου με την Dany. Οι νέοι ηγέτες δείχνουν πως θα παίξουν το ρόλο τους και πως θα δείξουν τη δύναμη τους. Φαίνεται ότι ο Jon είναι πιο πρόθυμα αφοσιωμένος στις πεποιθήσεις του ενώ η Dany εξακολουθεί να υπολογίζει τα πράγματα. 


Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.