Oι ηγετικές στιγμές κάποιων χαρακτήρων και οι μεγάλες τους αποφάσεις


Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Game of Thrones μας έδειξε κάποιον ηγέτη να επιβάλλει θανατική ποινή 
σε κάποιον που δεν υπάκουσε στις εντολές του. Σίγουρα η βία και οι θάνατοι στην σειρά έχουν την τιμητική τους, αλλά υπάρχει λόγος που μας έδειξαν και δείχνουν αυτές τις διαφορετικές ηγετικές ικανότητες κάποιων χαρακτήρων.

Τα 3 πρώτα επεισόδια τη 5ης season από την αρχή μας δείχνουν τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. Στην πρωτεύουσα βρίσκεται η βασίλισσα Cersei, στο Meereen είναι η Daenerys και ο Άρχοντας Διοικητής  Jon Snow στο Τείχος όπου βλέπουμε 
έτσι τρία διαφορετικά μοντέλα ηγετών. Είδαμε τον Jon να δίνει την εντολή της ποινής και να την πραγματοποιεί ο ίδιος σε σχέση με την Dany την προηγούμενη εβδομάδα που ούτε μπόρεσε να κοιτάξει την στιγμή του αποκεφαλισμού όπου η ίδια διέταξε. Μπορεί ο Snow να απέρριψε την πρόταση του Stannis να γίνει και επίσημα ένας Stark, αλλά με τις πράξεις του απέδειξε περισσότερο πόσο Stark είναι.


Στο πρώτο επεισόδιο του GOT αφού μας έδωσαν κάποιες πληροφορίες για τους Stark,τα πιστεύω τους και τα παιδιά της οικογένειας, είδαμε τον Ned μπροστά στα παιδιά του να αποκεφαλίζει ένα μέλος της Νυχτερινής Φρουράς που θεωρήθηκε προδότης, αποδίδοντας έτσι την δικαιοσύνη στον Βορρά. Με τον τρόπο αυτό έδειξε στους νεαρούς Stark τι σημαίνει να κουβαλάει κανείς 
αυτό το όνομα, να είσαι ένας Φύλακας του Βορρά αλλά και ένας καλός ηγέτης.

''Πρέπει να το κάνεις;΄'  είχε ρωτήσει τότε η Catelyn τον Ned ο οποίος απάντησε ''Πήρε έναν όρκο''  και ο Ser Rodrik συμπλήρωσε ''Ο νόμος είναι νόμος Αρχόντισσά μου''.
''Μην κοιτάξεις αλλού'' είχε πει ο Jon στον Bran ''ο πατέρας θα το καταλάβει''. Αργότερα ο Ned προσπάθησε να εξηγήσει και να δώσει ένα μάθημα στον Bran λέγοντάς του '' Ο άνδρας που θα επιβάλει την καταδίκη πρέπει να εκτελέσει και την ποινή''. Από ότι φάνηκε και στις επόμενες season η σκηνή αυτή χαράχτηκε και επηρέασε τους νεαρούς Stark στην πορεία.


Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες ηγετικής μορφής στο GOT ήταν ο Theon όπου πα
ρότι εκτέλεσε την ποινή αποκεφαλισμού του Ser Rodrik ο ίδιος, το έκανε χωρίς να το θέλει και χωρίς σοβαρό λόγο καθώς το μόνο που ήθελε ήταν να κερδίσει την εύνοια των Σιδερογέννητων. Πρόδωσε όμως την οικογένεια που τον μεγάλωσε και ορκίστηκε πίστη σε αυτούς, τους Stark.
Στην συνέχεια και ένας άλλος νεαρός Stark επέβαλε την καταδίκη αποκεφαλισμού και εκτέλεσε 
και ο ίδιος την ποινή. Ο νεαρός αυτός δεν είναι άλλος από τον Robb όπου εκτέλεσε τον Άρχοντα Karstark για ανυπακοή όταν σκότωσε δύο νεαρούς Lannister σαν εκδίκηση για τον θάνατο του γιου του από τον Jaimie. H διαφορά στην εκτέλεση αυτή είναι πως περισσότερο έγινε από τον έρωτα του Robb για την Talisa και όχι τόσο για προδοσία, καθώς η εκτέλεση του Karstark έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Robb.
Στην 2η season είδαμε τον Jon Snow να μην είναι έτοιμος να εκτελέσει την Ygritte τότε. Βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο λάθος κίνηση μιας με την ενέργειά του αυτή κατάφερε 
να γίνει ένας άξιος Άρχοντας Διοικητής της Νυχτερινής Φρουράς.
Όπως προείπαμε ο Ned Stark μπορεί να αποκεφάλισε τον λιποτάκτη και να έδωσε ένα μάθημα στους γιους του, αλλά και ο ίδιος έχασε την ζωή του με τον ίδιο τρόπο. Τί έκανε όμως εδώ λάθος ο Jofrey; Τα πάντα! Όπως και ο Theon έτσι και ο Jofrey δεν τήρησε τον όρκο που είχε δώσει. Συγκεκριμένα είχε ορκιστεί στην Σανσα πως δεν θα έκανε κακό στον πατέρα της αν τον αναγνώριζε ως νόμιμο βασιλιά, αλλά θα τον έστελνε στο Τείχος. Επιπλέον όπως ήταν και αναμενόμενο την καταδίκη δεν την εκτέλεσε ποτέ ο ίδιος ο Jofrey. Αυτές είναι δύο κινήσεις που δεν κάνει κάποιος ηγέτης χάνοντας έτσι αρκετούς υποστηρικτές του.
Φτάνοντας στην 5η season και στο 2ο επεισόδιο είδαμε την Daenerys για πρώτη φορά να πρέπει να ηγηθεί και να πάρει σοβαρές αποφάσεις χωρίς τους δράκους της. Η ίδια επέβαλε την καταδίκη θανάτου στον άνδρα που δεν την υπάκουσε χωρίς βέβαια να την εκτελέσει η ίδια, γυρνώντας μάλιστα και το κεφάλι ώστε να μην δει την ποινή που η ίδια επέβαλε.

Στην άλλη μεριά στο Westeros και συγκεκριμένα στο Τείχος βλέπουμε τον Jon Snow σε μία παράλληλη ιστορία όπου έδειξε πως κυλάει αίμα των Stark στις φλέβες του ανεξάρτητα αν είναι μπάσταρδος.  Αυτή την φορά πήρε μία απόφαση και πιο ώριμος πλέον μπόρεσε να εκτελέσει την ποινή σε αντίθεση με την Ygritte. 
Είναι γιος του πατέρα του.

Από ότι φαίνεται λοιπόν ο Ned Stark κατάφερε να περάσει το μάθημα ήθους στους γιους του ακόμη και στον Theon. Βέβαια αυτό το ήθος του στοίχισε την ζωή και θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει και στον μόνο επιζήσαντα τον Jon Snow. Ίσως τελικά για να διοικηθεί το Westeros να μην χρειάζεται ένας αλλά μία μίξη από χαρακτήρες και ικανότητες. Η Daenerys με τους δράκους της, ο Jon Snow με το ήθος του και ο Tyrion με το μυαλό του και τις συμβουλές του.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.