Περίληψη 5ου επεισοδίου - 5η σεζόνΛατρεμένα αρχοντόπουλα καλώς σας βρίσκω στην περίληψη του 5ου επεισοδίου κατά σειρά! Φτάσαμε δυστυχώς στη μέση της σεζον … κλαψ!


Φέτος χτίζουμε πολύ πράμα! Φαντάζομαι το έχετε καταλάβει. Γεγονότα μαγειρεύονται και οδηγούμαστε στην τελική ευθεία. Με το λιγότερο δύο σεζόν να ακολουθούν δεν περιμένω φοβερές ανατροπές ακόμη… αλλά νοιώθω το τέλος να πλησιάζει. Ας δούμε όμως το επεισόδιο.


Στο Meereen ξεκινάμε γλυκανάλατα με την Missandei που προσέχει τον τραυματισμένο Grey Worm. Οι Daenerys και Daario βρίσκονται πάνω από το νεκρό σώμα του Σερ Barristan Selmy σχολιάζοντας τον άδικο χαμό του. Αντίο λοιπόν στον αδικοχαμένο Barristan που αγαπήσαμε από την πρώτη σεζόν! Μετά τα τραγικά γεγονότα και τον χαμό του ιππότη, ο χαμός του θλίβει την Daenerys και μειώνει το συμβούλιο της σε στρατηγική, άμυνα και συμβουλές. Κάτι που θα την οδηγήσει να πάρει δραστικά μέτρα όταν ο HIzdahr μπαίνει στην αίθουσα για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, ζητώντας να φέρουν τους αρχηγούς των μεγάλων οικογενειών, μαζί με αυτούς και ο Hizdahr που τον αποκρίνουν οι φρουροί. Η Dany παίρνει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αφεντάδων, οδηγώντας τους στο σπιτάκι των δράκων. Μια καλή μητέρα πειθαρχεί και τιμωρεί τα παιδιά της αλλά δεν τα ξεχνά, δείχνοντας έτσι στους αφέντες ότι μπορεί να μην παίζει το χαρτί των δράκων της αλλά τους έχει ακόμη. Ο Daario σπρώχνει έναν τους μπροστά και ο δράκος τον λούζει με φλόγες. Καθώς ο αφέντης ψήνεται κατάχαμα οι δύο δράκοι τον κομματιάζουν στη μέση και μοιράζονται το γεύμα. Ο Hizdahr έτοιμος για το τέλος λέει Valar morghulis θεωρώντας ότι είναι ο επόμενος στη σειρά αλλά η Dany μη θέλοντας να παχύνει τα τέκνα της οδηγεί τους αφέντες με συνοδεία έξω από το σπιτάκι των αλυσοδεμένων της δράκων.


Στο Μαύρο Κάστρο ο Sam διαβάζει ένα μήνυμα σχετικά με την κατάσταση της Dany στον Maester Aemon που παραπονιέται ότι η εναπομένουσα οικογένεια της, δηλαδή ο ίδιος, δεν είναι σε θέση να την βοηθήσει. Ο Jon μπαίνει και μιλά μόνος με τον Aemon ψάχνοντας για συμβουλές, λέγοντας ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνει και πρόκειται να χωρίσει την Φρουρά στα δύο. Προτού μπορέσει να εξηγήσει την απόφαση του ο Aemon του λέει να κάνει ότι χρειάζεται και να σκοτώσει το αγόρι μέσα του για να γεννηθεί ο άντρας.Η απόφαση του Jon έχει να κάνει με τον Tormund και τους Άγριους. Προσπαθεί να τον πείσει να σώσει τον λαό Πέρα από το Τείχος οδηγώντας τους όσο πιο γρήγορα γίνεται μέσα από το Τείχος. Ο Jon είναι πρόθυμος να ανοίξει τις πύλες ελευθερώνοντας τον Tormund και δίνοντας του την ηγεσία των Άγριων, τονίζοντας ότι δεν είναι εχθροί και προσφέροντας πλοία δανεικά από τον Stannis για να τους μεταφέρουν. Λογικά επιχειρήματα δεν μπορώ να πω όμως ο Tormund του ζητά να τον ακολουθήσει σε αυτή την προσπάθεια που μου φαίνεται επικίνδυνο. Έτσι μετά την συμφωνία ο Jon ανακοινώνει στην Φρουρά την απόφαση του. Πείθοντας τον Tormund ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Οι Αδερφοί είναι λογικά θυμωμένοι και ο Jon προειδοποιεί πως αν δεν βοηθήσουν τώρα τους Άγριους θα καταλήξουν προσθήκες στον στρατό των white walkers! Μετά την συνάντηση ο Ollie φέρνει γεύμα στον Διοικητή προσπαθώντας να βγει αθόρυβα από το δωμάτιο. Ο Jon τον σταματά και του λέει να πει τι σκέφτεται με τον μικρό να πιστεύει ότι η απόφαση είναι ένα τέχνασμα για να ξεγελάσει και νικήσει τους Άγριους. Ο χειμώνας έρχεται και μαζί ξέρουν τι και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι. Ο Ollie αποχωρεί ασυγκίνητος (μου την σπάει αυτό το μικρό).


Στον Βορρά απέναντι από το Winterfell οι Brienne και Pod έχουν πιάσει ένα δωμάτιο σε πανδοχείο με θέα το κάστρο. Καθώς ένας υπάλληλος μπαίνει στο δωμάτιο η Brienne τον ρωτά αν ήξερε τον Ned. Χρειάζεται να του στείλει ένα μήνυμα στην εναπομένουσα Stark αναφέροντας τον όρκο στην Kat.Μέσα στο κάστρο η Myranda ερωτοτροπεί με τον Ramsay εκφράζοντας την πικρία της για τον αρραβώνα με τη Sansa. Την διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθεί να έχει χρόνο γι' αυτήν ακόμη και αφού παντρευτεί, αλλά η Myranda δεν τον πιστεύει. Ο Ramsay την απειλεί, δαγκώνονται και συνεχίζουν τα ερωτικά τους παιχνίδια με το πρόσωπο της Myranda αποφασισμένο για σαματά!


Το τρίτο πρόσωπο στην σχέση τους δέχεται την επίσκεψη της υπηρέτριας η οποία μεταφέρει το μήνυμα της Brienne. Αν ποτέ χρειαστεί βοήθεια αρκεί να ανάψει ένα κερί στον ψηλότερο πύργο. Έτσι επισκέπτεται τον πύργο από κοντά κι εκεί την πετυχαίνει η Myranda που εξετάζει προσεκτικά το φόρεμα της. Η Sansa λέει ότι έφτιαξε η ίδια το φόρεμα κι η αντίζηλος το βλέπει ως δώρο, έτσι ώστε κάθε φορά που θα ρίχνει μια βελονιά θα σκέφτεται τη μητέρα της.
Της ετοιμάζει επίσης μια έκπληξη οδηγώντας την στο κυνοκομείο όπου στο τελευταίο κελί περιμένει κουλουριασμένος στο έδαφος καρτερικά να του βγάλουν το λουρί ο Theon – Reek. H Sansa τον αναγνωρίζει και τον προσφωνεί Theon, αλλά ως Reek τινάζει μόνο το κεφάλι του και της λέει ότι δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Σώπα!


Λίγο μετά ο Reek βοηθά τον Ramsay να ντυθεί και τον σερβίρει κρασί. Ο Ramsay καταλαβαίνει ότι κάτι τρέχει και ζητά εξηγήσεις και αφού τον ενημερώνει για τα τεκταινόμενα τον βάζει να γονατίσει και να του δώσει το χέρι του. Κι εκεί που λέω πάει, αντίο χεράκι, ο Ramsay τον συγχωρεί.


Στο δείπνο που ακολουθεί ο Ramsay κάνει πρόποση για τον γάμο του και αναγκάζει τον Reek να ζητήσει συγνώμη για την δολοφονία των αδερφών της στην Sansa. Σαν να μην φτάνει αυτό προσθέτει πως ο Reek θα συνοδέψει την Sansa στο γάμο προσβάλλοντας την για ακόμη μια φορά. Ο Roose επεμβαίνει κόβοντας του τον αέρα ανακοινώνοντας την εγκυμοσύνη της Walda και μάλιστα ότι μάλλον πρόκειται για αγόρι! Απειλή για τον Ramsay.

Στην μετέπειτα τετ α τετ κουβεντούλα πατέρα και γιου ο Ramsay είναι θυμωμένος και χλευάζει την Walda για το μεγεθός της, ανησυχώντας φυσικά για την θέση του. Ο Roose του επισημαίνει ότι δεν ρώτησε ποτέ για τη μητέρα του και του αναφέρει την φρικτή ιστορία της γέννησης του, με την δολοφονία του μυλωνά και το κρέμασμα του στο δέντρο κάτω από το οποίο βίασε την γυναίκα του. Ένα χρόνο μετά η μητέρα του έφερε το παιδί που γλύτωσε από πνιγμό μόλις ο Roose κατάλαβε ότι είναι γιος του. Καλές οι ιστορίες αλλά ο Stannis πηγαίνει για το θρόνο και θα σαρώσει το Winterfell, οπότε πρέπει να μείνουν ενωμένοι.

Πίσω στο Τείχος, ο Sam και η Gilly βρίσκονται στην βιβλιοθήκη μιλώντας για το πόσα βιβλία υπάρχουν μπλα μπλα μπλα και ο Sam αναφέρει ότι ήθελε να γίνει maester προτού τον στείλει ο πατέρας του πακέτο στο Τείχος. Ο Stannis που μπαίνει στο δωμάτιο κάνοντας την Gilly να φύγει τρέχοντας, ρωτά τον Sam πως σκότωσε τον walker. Ο Sam αναφέρει το δρακόγυαλο μη γνωρίζοντας το γιατί λειτούργησε αλλά βρίσκοντας πως τα Παιδιά του Δασους είχαν όπλα από αυτό. Ο Stannis προτείνει να συνεχίσει το διάβασμα ώστε να βρει περισσότερες πληροφορίες για την στιγμή που θα φτάσουν στο Τείχος.


Μετά από αυτό επισκέπτεται τον Davos και του ανακοινώνει πως φεύγουν την αυγή παρά τον προβληματισμό του Ιππότη των Κρεμμυδιών. Επίσης οι βασίλισσα και Πριγκίπισσα πρόκειται να τους ακολουθήσουν. Οι άνδρες του Stannis ετοιμάζονται να φύγουν.


Η Shireen μιλάει στον Davos για την επιθυμία της να επισκεφθεί τις κρύπτες του Winterfell. Ο Stannis λέει στο Jon ότι ελπίζει να ξέρει τι κάνει κι χρειάζεται τα πλοία του. Ο Jon ορκίζεται να τα επιστρέψει και συναντιούνται τα βλέμματα τους με την Melisandre προτού φύγουν από το κάστρο. Η πομπή ξεκινά για το ταξίδι της προς την κατάκτηση του θρόνου.

 

Πετάμε στο Meereen όπου ο Grey Worm ξυπνά και ρωτά για τον Barristan. Αισθάνεται ντροπή για το τι συνέβη κι όχι για την πληγή στη μάχη αλλά επειδή ένιωσε φόβο ότι δεν θα ξαναέβλεπε στην Missandei και σμούτσιζ φιλάκια!Μετά το ενσταντανέ με τον Grey Worm η μεταφράστρια βρίσκεται με την Dany και της ζητείται η συμβουλή της. Η Missandei απαντάει πως η βασίλισσα της βλέπει συχνά την καλύτερη επιλογή από οποιοδήποτε σύμβουλο της. Μωρέ λες να πάρει το θέμα πάνω της επιτέλους; Η Dany λοιπόν βρίσκει τον Hizdahr στο κελί του που ικετεύει για έλεος με την μητέρα των δράκων να παραδέχεται ως λάθος της, ανοίγοντας τους λάκκους ξανά και ανακοινώνοντας του γάμο τους! Κεραμίδα!


 

Έξω από τα χαλάσματα της Βαλύρια φτάνει η βαρκούλα του Jorah ο οποίος σιωπά και ο Tyrion να ζητά κρασί. Ο Tyrion προειδοποιεί για την κατάρα που πλανάτε στα ερείπια κι ο Jorah για τους πειρατές. Πλέουν κατά μήκος του καπνισμένου ποταμού και ο Tyrion αφηγείται ένα ποίημα για την καταδίκη από τα βιβλία της ιστορίας, εξιστορώντας πώς το έδαφος άνοιξε και φωτιές τύλιξαν την πόλη τόσο ψηλές που έκαψαν και τους δράκους. Κι εκεί που σιγοντάρει κι ο Jorah μέσα από τα σύννεφα ξεπροβάλει ο Drogon αφήνοντας τους άφωνους.Απορροφημένοι από την θέα τους επιτίθενται οι stone man πέφτοντας ο ένας μετά τον άλλο στη βάρκα. Ο Jorah φωνάζει στον Tyrion να μην τους αφήσει να τον αγγίξουν ενώ ο ίδιος προσπαθεί να τους πετάξει από την βάρκα. Ο Tyrion τον ικετεύει να τον ελευθερώσει και τελικά πέφτει στο νερό για να ξεφύγει, προσπαθώντας να λύσει τα δεσμά του ενώ ένα χέρι τον αρπάζει και τον οδηγεί στον σκοτεινό βυθό.


Ο Tyrion τελικά σώζεται και ξυπνά με το κεφάλι του Jorah από πάνω του. Αφού σιγουρεύονται ότι δεν τον εχουν αγγίξει και είναι ασφαλής, οι δυο τους μιλούν πιο ήρεμα και ο Jorah φεύγει για να βρει ξύλα για να ανάψουν φωτιά. Καθώς απομακρύνεται σηκώνει το μανίκι του για να δούμε ότι έχει αποκτήσει ένα σημάδι της ασθένειας.Πολύ Meereen και Βορράς στο επεισόδιο. Οι αναφορές των προηγουμένων επεισοδίων σε προετοιμάζουν για το τι θα δεις στα επόμενα. Οι αναφορές για την ασθένεια στης Shireen, των αδερφών της Gilly και την αντίδραση του Stannis στην ιστορία της κόρης του, οδηγούν το επεισόδιο στην επίθεση των ασθενών και την μόλυνση του Jorah. Στα ερείπια της Valyria και την φοβερή ιστορία που κουβαλούν ο Jorah με τον Tyrion διασχίζουν ένα επικίνδυνο μέρος προς την Dany. Η παρουσία της γίνεται αισθητή με τον Drogon που φέρνει αναμνήσεις στον Jorah και «σοκάρει» τον Tyrion.


Η Dany κουβαλά την έντονη θλίψη της για τον χαμό του Μπάρισταν. Απολύτως λογικό. Ως πρώτη κίνηση κρίνει σωστή την θανατική απειλή των δράκων για να πάρει απαντήσεις. Ήταν προσωπικά ευχάριστο το ότι θυμήθηκε ότι είναι και μητέρα των δράκων. Παρόλα αυτά και σταδιακά σκέφτεται κάπως εξυπνότερα και στηρίζεται στις δικές της αποφάσεις, μη σκοτώνοντας τους αφέντες και ετοιμάζοντας ένα γάμο με τον Hizdahr zo Loraq.


Γνωρίζουμε ότι οι γάμοι στο GoT είναι πολιτικής και στρατηγικής σημασίας. Η Dany θέλει να πάρει τις οικογένειες του Meereen με το μέρος της. Το πιο ενδιαφέρον επεισόδιο για την Dany η οποία αποφασίζει να δείξει την δύναμη της με πράξεις μέσω των δράκων αλλά και πολιτικά με τον γάμο.Ο Jon ζητά συμβουλές από τον Aemon για μια κίνηση που πρόκειται να δυσαρεστήσει και διχάσει την Φρουρά. Ο Aemon του λέει να σκοτώσει το αγόρι, δηλαδή να εμπιστευτεί τον εαυτό και τις αποφάσεις του. Είναι όντως μια επικίνδυνη απόφαση και η κίνηση του να απομακρυνθεί από το Τείχος ακόμη χειρότερη. Αλλά πρέπει να σταθεί στο ύψος του και να κάνει το χρέος του, αυτό που θεωρεί ο ίδιος σύμφωνα με τον όρκο του, να προστατέψει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πλευράς του Τείχους. Η αντίδραση των αδερφών δείχνει πιστούς και μη αλλά και προθύμους να τον ακολουθήσουν παρότι δεν συμφωνούν.


Μια έντονη σύγκριση του επεισοδίου μεταξύ Jon και Dany όσο αφορά την ηγετική πλευρά τους. Και οι δυο, ο ένας με τον Aemon και η άλλη με την Mis έρχονται αντιμέτωποι με την ωριμότητα και αποφασιστικότητα που πρέπει να δείχνει ένας ηγέτης.


Ο Ramsay την πατάει άγρια στο τραπέζι που προσπαθεί να πικάρει την Sansa. Ο Roose του ρίχνει τρικλοποδιά με την νέο της εγκυμοσύνης για να τον προσγειώσει. Η μέλλουσα νύφη από την άλλη αποκτά ήδη εχθρούς με την ερωμένη του αρραβωνιαστικού της η οποία την ωθεί στην ανακάλυψη του Theon πλέον Reek. Υπάρχουν μάτια καρφωμένα στο Winterfell και από ότι φαίνεται πολλοί Βόρειοι είναι πρόθυμοι να την βοηθήσουν αλλά θα είναι αυτό αρκετό και γρήγορο για να την σώσουν από τα χέρια των Bolton;

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.