Περίληψη 7ου επεισοδίου - 5η σεζόν

Καλησπέρα Αρχοντόπουλα. Σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει το παιχνίδι με κάθε κόστος ποιος περιμένει δικαιοσύνη; Εγώ όχι. Τουλάχιστον μέχρι να γράψει ο Μάρτιν και το τελευταίο βιβλίο ή να τελειώσει η σειρά.

Περίληψη 7ου επεισοδίου για τη σεζόν και κρέμασα πανό στο μπαλκόνι του σπιτιού με τεράστια γράμματα «you win or you die» καθότι ο θάνατος παραμονεύει πλέον σε κάθε στροφή και οι αποφάσεις που παίρνουν οι χαρακτήρες τραντάζουν το ακροβατικό σκοινί που βρίσκονται, με την ζωή τους στο ένα άκρο και το χάος να τους περιμένει από κάτω. Ο τίτλος του επεισοδίου «Το δώρο» έχει πολλαπλά νοήματα. Δώρο αποτελεί ο Tyrion στην Dany, τα νέα που φέρνει ο Μικροδάχτυλος στην Olenna καθώς φυσικά και ο Lancel που φυσικά ξέραμε ότι θα τα είχε πει όλα χαρτί και καλαμάρι στον κύριο Σπουργίτη, ο οποίος περίμενε καρτερικά την κατάλληλη στιγμή παίζοντας εξ αρχής την Cersei μέχρι να την μπουζουριάσει, δίνοντας ένα υπέροχο φινάλε επεισοδίου με τον τροχό να γυρίζει επικίνδυνα.

Το επεισόδιο ανοίγει αυλαία στο Μαύρο Κάστρο με τον Tormund να ελευθερώνεται από τις αλυσίδες και τον Jon να ετοιμάζεται για το ταξίδι του. Ο Alliser δεν παραλείπει να πετάξει την λάθος επιλογή του (συμφωνώ) και ο Jon την υποδέχεται με ευγένεια και χαμόγελο. O Sam είναι εκεί για να τον αποχαιρετήσει. Μέσα στα διαμερίσματα του Maester Aemon, ο αγαπημένος μου Targaryen βρίσκεται προ του τέλους με το παιδί της Gilly να του φέρνει την ανάμνηση του αδερφού του Egg (διαβάστε για τον Egg εδώ). Ο Aemon είναι ακόμη στα συγκαλά του, προειδοποιώντας την Gilly να πάρει το παιδί μακριά πριν είναι αργά. 


Στο Winderfell ο Theon / Reek φέρνει δείπνο στην μελανιασμένη και κλαμένη Sansa η οποία βρίσκεται κλειδωμένη στην νυφική κλίνη. Η Sansa υπενθυμίζοντας του ποιος είναι ζητά απεγνωσμένα την βοήθεια του. Να ανάψει το κερί στον πύργο για να έρθουν να τη σώσουν. Κι ενώ βλέπουμε τον Theon να βγαίνει με το κερί και να περνά μέσα από το χιονισμένο Winterfell επικρατεί ο Reek και καταλήγει στα διαμερίσματα του αφέντη του. Και φυσικά του τα λέει όλα. Ξέρω ότι πολλοί περιμένατε να εκδικηθεί ο Theon τον Ramsay αλλά όχι ή τουλάχιστον όχι ακόμη. Μην ξεχνάτε ότι ο Reek δεν είναι απλά ευνουχισμένος αλλά ψυχολογικά τσακισμένος. Δεν έχει σηκώσει ανάστημα σε άλλα κι άλλα και θα δείξει ανυπακοή σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα του στοιχίσει όχι απλά τη ζωή αλλά και πολλά περισσότερα;

Πίσω στο νεκροκρέβατο του Aemon ο οποίος ονειρεύεται τον αγαπημένο αδερφό του με τους Sam και Gilly στο πλευρό του. Αντίο λοιπόν στον Aemon καθώς τον καταβροχθίζει η νεκρική πυρά με τον Sam να απαγγέλει τα τελευταία λόγια αποχαιρετισμού, βλέποντας για πρώτη φορά κάποιον να πεθαίνει από βαθιά γηρατειά και όχι από δηλητήριο, ξίφος, μάχη και όλους τους πιθανούς τρόπους εξόντωσης που έχουμε συνηθίσει. Κι εδώ ο Σερ Alliser δεν παραλείπει να πετάξει την κακία του στον Sam καθώς μάτια να τον κοιτούν απειλητικά. Με τον Jon να φεύγει και τον Aemon νεκρό η αλήθεια είναι πως ο Sam δεν έχει πολλούς φίλους. 


Ξανά στο Winterfell βλέπουμε τα περισσότερα που έλεγα πριν ότι φοβάται ο Reek, όταν ο Ramsay καλεί την Sansa να τον ακολουθήσει και να θαυμάσει την γδαρμένη υπηρέτρια που της μετέφερε το μήνυμα, απειλώντας την κι αυτή για πολύ χειρότερα από ότι τραβάει ήδη. Έτσι είναι ο Ramsay, βασανίζει σωματικά και ψυχολογικά. Στην βόλτα μέχρι την γδαρμένη η Sansa αναφέρει στον Ramsay το νεογέννητο που έρχεται και την απειλή προς τον ίδιο, μιας και το χρυσόβουλο του Tommen δεν έχει τόση σημασία όσο πιστεύει.  

Στα χιονισμένα τοπία του βορρά ο Stannis τα βρίσκει σκούρα με τον καιρό. Το χιόνι και οι άσχημες συνθήκες του στοιχίζουν σε άλογα, στρατό και εφόδια. Ο ιππότης των Κρεμμυδιών τον συμβουλεύει να κάνει πίσω και να περιμένει μια πιο κατάλληλη στιγμή πριν αποδεκατιστούν. Ο Stannis ψάχνει παρηγοριά στις προφητείες της Mel και φυσικά στα οπίσθια της. Η Mel τον προτρέπει να γίνει βασιλιάς πριν έρθει η μεγάλη νύχτα και οι Άλλοι προχωρώντας με μια «θυσία». Κι αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με το βασιλικό αίμα της κόρης του και την παρουσία της εκεί. Αν και ο Stannis ψάχνει άλλο τρόπο η Mel τον πιέζει να δεχτεί και καταφέρνει να την διώξει από τη σκηνή.


Τα προβλήματα στο Μαύρο Κάστρο παίρνουν νέες διαστάσεις. Οι Derek και Brant επιτίθενται στην Gilly. Είναι δύσκολο να είσαι η μόνη γυναίκα και ακτίνα μιλιών! Ο Sam εισέρχεται και βγάζει το σπαθί του για να τις φάει γερά από τον αδερφό. Παρόλα αυτά σηκώνεται για να συνεχίσει την μάχη για την γυναίκα που αγαπά. Και την ώρα που και οι δύο ετοιμάζονται να του επιτεθούν ξανά τους κάνει να χεστούν πάνω τους ο Ghost, ως από μηχανής θεός που έρχεται να σώσει την κατάσταση. Ο Sam πέφτει λιπόθυμος αλλά τουλάχιστον έχουν γλυτώσει. Το σθένος του ανταμείβεται με την φροντίδα της Gilly, φροντίζοντας τα τραύματα αλλά και την αντρική του υπόσταση. Another one bites the dust :-P


Πέρα από τη στενή θάλασσα ο Jorah πωλείται ως άριστο εμπόρευμα με φουσκωμένα κατορθώματα από τον Malko και τον αγοράζει ο Yezzan zo Qaggaz. Πριν φύγουν ο Tyrion τον πείθει να αγοράσει και τον ίδιο όντας ομάδα με τον Jorah και δείχνοντας μας τις «πολεμικές» ικανότητες του.


Στο Meereen η Daenerys και ο Daario συζητούν την απόφαση της να παντρευτεί τον Hizdahr zo Loraq με τον Daario να δείχνει μια μικρή ζήλια για το μοίρασμα του κρεβατιού αλλά και προβληματισμό για την απόφαση της. Της προτείνει να τον παντρευτεί αλλά η Dany αρνείται λέγοντας ότι δεν μπορεί να το κάνει. Είναι όντως η μόνη μη ελεύθερη στο Meereen ή ο Daario την παίζει αγρίως; Τέλος την συμβουλεύει να μαζέψει όλους τους αφέντες στους Λάκκους μάχης και να τους σκοτώσει. Συμφωνώ, ας κάνει κάτι επιτέλους.

Στο Kings Landing λαμβάνει χώρα μια από τις πιο μαγευτικές σκηνές με τις μορφές των Jonathan Pryce and Dame Diana Rigg. Η σούπερ γιαγιά Olenna προσπαθεί να σώσει τα εγγόνια της από τα νύχια της Πίστης απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Ο Ύψιστος λέει ότι οι νόμοι των Θεών πρέπει να ισχύουν εξίσου για όλους και δεν πέφτει στην δωροδόκηση της Olenna. Απειλεί να τερματίσει την τροφοδοσία των Tyrell για την πρωτεύουσα αλλά ο κύριος Σπουργίτης χαμογελά στην απειλή και δηλώνει πως οι πολλοί είναι ο λαός και πως όταν ενωθούν… αφήνοντας υπονοούμενο για την κατάληξη των προυχόντων. Στο δρόμο έξω από το Σεπτ ένας αγγελιοφόρος της δίνει ένα μήνυμα με την σφραγίδα του Μικροδάχτυλου. Και το παιχνίδι καλά κρατεί.


Στο Κάστρο ο Tommen κάνει απεργία πείνας και αγωνιά ως προς την ανικανότητά του να βοηθήσει την Margaery την οποία αγαπά. Η μαμά Cersei προσφέρεται να μιλήσει με τον Σπουργίτη ως συνήγορος απελευθέρωσης των Tyrell, λέγοντας πόσο αγαπά τα παιδιά της και θα κάνει τα πάντα γι’ αυτά. Κάτι που ξέρουμε ότι ήδη συμβαίνει με την διαφορά ότι θεωρεί απειλή την Μαριωρή και αυτός είναι ο λόγος που την πέταξε στο κελί. Και πάμε στο άλλο παιδί της Cersei και στο Dorne. Ο Jaime τρώει κατραπακιά από την κόρη Myrcella και αναρωτιέται γιατί ήρθαν να την πάρουν από το σπίτι της δηλώνοντας την αγάπη της προς τον Trystane και την επιθυμία της να μείνει εκεί. Πριν ο Jaime της εξηγήσει φεύγει.


Ο Bronn στα κελιά αποπλανάτε από την συγκρατούμενη Tyene που του επιδεικνύει τα κάλλη της ρωτώντας τον συνεχώς για το κόψιμο στο χέρι του. Οι υποψίες όλων για την δηλητηρίαση επιβεβαιώνονται όταν ο Bronn σωριάζεται κάτω. Σε μια περίεργη κίνηση η Tyene του δίνει το αντίδοτο αφού τον πιέζει να την ανακηρύξει την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο.

Στο διαλυμένο οίκο ανοχής του Μικροδάχτυλου λαμβ΄πανει χώρα η συνάντηση με την Olenna. Του υπενθυμίζει τον ρόλο που έπαιξαν και οι δύο στον θάνατο του Joffrey απειλώντας ότι θα τα αποκαλύψει όλα αν ο οίκος της πάθει κάποιο κακό. Της προσφέρει ένα δώρο παρόμοιο με αυτό στην Cersei, έναν όμορφο νεαρό. Ω ναι και όλων το μυαλό μας πάει κάπου...  αν και το δικό μου έφτασε μέχρι τον Tommen :-P


Πίσω στις αρένες οι μονομάχοι ετοιμάζονται για να … σκοτωθούν. Στην εξέδρα των επισήμων και προς έκπληξη βρίσκεται και η Dany η οποία γυρνά αποτροπιασμένη συνεχώς το βλέμμα στο μακελειό. Ο Jorah την παρακολουθεί και βγαίνει την κατάλληλη στιγμή πριν αποχωρήσει. Με στητό κορμί και επιδεξιότητα στο ξίφος ο Jorah βγάζει από τη μέση, σχεδόν αναίμακτα, τους αντιπάλους και παρουσιάζεται μπροστά της. Το χαμόγελο χάνεται από τα χείλη της Dany και ζητάει να το συλλάβουν, προλαβαίνοντας την όμως με το δώρο του. Εκείνη την στιγμή κι ενώ πάλευε με τις αλυσίδες του πριν, o Tyrion εμφανίζεται επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Jorah και παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως δώρο!


Στο Σεπτ η Cersei επισκέπτεται ως Μητέρα Τερέζα την Margaery φέρνοντας της τα χθεσινά αποφάγια και φυσικά η ταλαιπωρημένη και βρόμικη βασίλισσα αρνείται. Ρίχνοντας ένα βρισίδι και το μπολ στην άκρη η Cersei αποχωρεί από το κελί με χαμόγελο στα χείλη που συνεχίζεται να μεγαλώνει μέχρι που βρίσκεται με τον High Sparrow. Μετά από μια σύντομη κουβέντα για την κατάληξη των Tyrell ο Σπουργίτης της μιλά για το βωμό και την απλότητα των ανθρώπων που το έφτιαξαν. Φυσικά είναι μια υπέροχη μεταφορά. Δεν έβαλαν πουθενά το όνομα τους, τα πρόσωπα τους ήταν καθαρά. Απογυμνωμένοι από χρυσό και στολίδια, γκρέμισαν τα αγάλματα και τους πυλώνες και αυτό που απέμεινε είναι η απλή και στέρεη αλήθεια. Οι Tyrell τελικά απογυμνώθηκαν και τα ψέματα τους θα αποκαλυφθούν σε όλους, κάτι που ισχύει για όλους μας. Όπως ένας νεαρός με πληγωμένο σώμα και πνεύμα που βρήκε την πίστη λίγο καιρό πριν βγάζοντας από την ψυχή του τα πράγματα που τον βάραιναν και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την Cersei. Και τσουπ εμφανίζεται ο Lancel. «Τα ψέματα σου έρχονται εύκολα κι όλοι το ξέρουν» της είπε η Μαριωρή λεπτά πριν και η Cersei βλέποντας την ολοκάθαρη μη αναμενόμενη απειλή πάει να φύγει, βρίσκοντας πίσω από την πόρτα μια μεγαλόσωμη Αδερφή που την αρπάζει και τη ρίχνει στο κελί, ενώ η ίδια φωνάζει ότι είναι η βασίλισσα και απαιτεί να την αφήσουν (βλέπε Μαριωρή στο προηγούμενο επεισόδιο).


Στην μαγευτική μεταφορά του κύριου Σπουργίτη ο οποίος διαλέγει επίτηδες το μέρος για να «απογυμνώσει» την Cersei, βλέπουμε τον τροχό να γυρίζει εναντίον της. Γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τις αμαρτίες της, είτε με τον θάνατο του Robert, τα μπάσταρδα, την αιμομιξία ή τις δολοπλοκίες της, την θεωρεί ένα από τα υπεύθυνα άτομο για την κατάντια αυτού του τόπου. Η  Cersei είναι αυτή που του έδωσε δύναμη και όλο αυτό αναμένονταν να της γυρίσει μπούμερανγκ. Φάνηκε να μην το περιμένει αν και στις μεταξύ τους συζητήσεις ο ίδιος το είχε ξεκαθαρίσει. Τι μέλλει γενεσθαι με έναν ανίκανο βασιλιά; Ένα πετσοκομμένο συμβούλιο; Με την μισή (πλέον) βασιλική οικογένεια στα μπουντρούμια;

Η αντίδραση του Reek παρά τις επιθυμίες πολλών, ήταν αναμενόμενη. Η Sansa βρίσκεται πλέον και τυπικά φυλακισμένη του Ramsay και βασανισμένη όπως βλέπουμε από τους μώλωπες. Ο Ramsay είναι ένα τέρας και ακριβώς αυτό θα έκανε στην Sansa. Με άλλα λόγια προσπαθεί να την κάνει υποχείριο του χρησιμοποιώντας απλά άλλες μεθόδους από του Theon, αλλά θέλοντας να καταφέρει το ίδιο αποτέλεσμα μέσω σωματικής και ψυχολογικής βίας. Είναι μόνο στο χέρι της πια, όπως άρπαξε το σιδερένιο κομμάτι στην βόλτα τους, να αμυνθεί ή να προσπαθήσει να στείλει κάπως το σωτήριο μήνυμα. 

Η Dany για ακόμη μια φορά ακούει συμβουλές πιστεύοντας σε μια συγκεκριμένη ιδέα διακυβέρνησης. Παλεύει μέσα της και δεν έχει πειστεί ακόμη ότι πρέπει να γίνει αδίστακτη ώστε να διατηρήσει την βασιλεία της.

Η σοφία της Νυχτερινής Φρουράς και μια υπέροχη προσωπικότητα έφτασε στο τέλος της, με έναν ξεχωριστό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει, σε μεγάλη ηλικία από γηρατειά. Ο θάνατος του Aemon αποτελεί μεγάλη έλλειψη προς τον Jon, τον Sam αλλά και όλη την Φρουρά που έχασε έναν από τους καλύτερους φάρους καθοδήγησης.

Το επεισόδιο έθεσε σε κίνηση μια σειρά από σημαντικές νέες αβεβαιότητες που θα δοκιμάσουν τους χαρακτήρες να κατανοήσουν τον εαυτό τους. Ο Stannis είναι αντιμέτωπος με νέο δίλημμα, η Dany επίσης με την παρουσία των Tyrion και Jorah, η Sansa πρέπει να κινηθεί γρήγορα κλπ.  

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.