Επιχειρηματικά διδάγματα απο το Game Of Thrones!

Πέντε χρήσιμα μαθήματα για τις business βγαλμένα από τα επτά βασίλεια.

Κι όμως, το φανταστικό σύμπαν του Game of Thrones δεν διαφέρει και τόσο από το γεμάτο ρεαλισμό κόσμο των επιχειρήσεων -τουλάχιστον ως προς τη σκληρότητα αλλά και τις αδιάκοπες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, κάποιοι από τους χαρακτήρες που έχουν ξεχωρίσει στην «εποποιία» του G.R.R. Martin θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν πρότυπα για κάθε νεόκοπο επιχειρηματία, παραδίδοντας με τη συμπεριφορά τους όχι απλά μαθήματα επιβίωσης, αλλά κανονικά σεμινάρια επιχειρηματικότητας.

Υπερβολές, είπες; Ιδού πέντε πολύτιμα μαθήματα που μπορούμε να κρατήσουμε από τους πέντε πρώτους κύκλους του Game of Thrones.


Το δίδαγμα: Άλλαξε πορεία
Το πρότυπο: Petyr Baelish


Η αλλαγή πορείας (σ.σ. στα αγγλικά «pivot») αποτελεί μια παραγνωρισμένη αλλά άκρως αποτελσματική τεχνική. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κάποιες φορές οι παρακάμψεις μπορούν να σε οδηγήσουν ασφαλέστερα στον προορισμό σου. Κανονικός «μάστορας» στη συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί ο Petyr Baelish. Ο κοσμαγάπητος (γκουχ! γκουχ!) Littlefinger, ο οποίος μέχρι στιγμής αναδεικνύεται και πρωταθλητής στο εξοντωτικό άθλημα της επιβίωσης στα επτά βασίλεια.

Σύμφωνοι, κάποιοι θα χαρακτήριζαν τον «Μικροδάκτυλο» επιεικέστατα διπλοπρόσωπο, η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χωρίς να διαθέτει το όνομα, το σόι ή τα μέσα των υπολοίπων πρωταγωνιστών της σειράς, καταφέρνει να προλαβαίνει και - ενίοτε - να ορίζει τις εξελίξεις. Κάτι που «μάλλον» είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και στον κόσμο των επιχειρήσεων...


Το δίδαγμα: Βρες του μέντορές σου
Το πρότυπο: Daenerys Targaryen


Θέλεις να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο αλλά και να αποφύγεις λάθη που μπορεί να σου κοστίσουν; Αν ναι, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις τη γνώμη κάποιου πιο έμπειρου από εσένα πάνω στο ζήτημα που σε απασχολεί. Για να το θέσουμε διαφορετικά: γι' αυτό υπάρχουν οι μέντορες.

Η Daenerys, συνειδητοποιώντας από την πρώτη στιγμή την απειρία της αλλά και την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η ηγεσία, αναζητά αμέσως έμπειρους και πιστούς συμβούλους που θα την βοηθήσουν να στρογγυλοκαθίσει στο Σιδερένιο Θρόνο. Θυμίζουμε ότι, τελικά, τους συμβούλους αυτούς θα τους βρει στα πρόσωπα των Jorah Mormont και Barristan Selmy, με τον δεύτερο να τη βοηθά χαρακτηριστικά στην κρίση με τους άρχοντες του Essos.


Το δίδαγμα: Δείξε πίστη και ειλικρίνεια
Το πρότυπο: Jorah


Αν ζούσε ο μακαρίτης ο Ned Stark δεν θα σταμάταγε να μας παροτρύνει να κρατάμε το λόγο μας και να παραμένουμε πιστοί στους συντρόφους μας. Και να είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους. Να λέμε ανοιχτά αυτά που πιστεύουμε. Μπορεί αυτή η κοσμοθεωρία να του στοίχισε τη ζωή, αλλά την ίδα στιγμή τον μετέτρεψε και σε θρύλο. Σε τοτεμική φυσιογνωμία και σε σημείο αναφοράς για τους -λιγοστούς, έστω - εναπομείναντες υπερασπιστές του δικαίου στο Westeros.

Ένα καλό παράδειγμα για μελέτη παρέχει η σχέση Daenyrys - Jorah: Αν και ο Jorah πρόδωσε την εμπιστοσύνη της βασίλισσάς του παρέχοντας εμπιστευτικές πληροφορίες στους εχθρούς της, παρόλα αυτά είχε τα κότσια να παραδεχθεί μπροστά της το σφάλμα του - κότσια και ειλικρίνεια που η Daenerys τα εκτίμησε τόσο, ώστε να του χαρίσει τη ζωή (έστω κι αν τον Jorah, μέχρι στιγμής τον τρώει η μαύρη εξορία).

Το ηθικό δίδαγμα από όλα αυτά; Οφείλεις πάντα να είσαι ντόμπρος και άμεσος απέναντι στους συνεργάτες σου. Ωστόσο, αν για κάποιο λόγο αναγκαστείς να προδώσεις την εμπιστοσύνη τους, φρόντισε να εξηγήσεις πειστικά και με ειλικρίνεια τα κίνητρα των ενεργειών σου, επιδεικνύοντας μεταμέλεια. Ειδικά αν έχεις να κάνεις με μια τύπισσα που έχει για κατοικίδια δράκους...


Το δίδαγμα: Φέρε το παιχνίδι στα δικά σου μέτρα
Το πρότυπο: Tyrion Lannister


Παρότι δεν ξεχωρίζει για τη σωματική του ρώμη σε έναν κόσμο που είναι πλασμένος μόνο για τους δυνατούς, ο Tyrion αποτελεί με διαφορά το πιο δυνατό αουτσάιντερ για την τελική επικράτηση στη μάχη για το Θρόνο, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το μεγαλύτερο προσόν του: το πάντα κοφτερό κι εύστροφο μυαλό του.

Αν, λοιπόν, μπορούμε να πάρουμε ένα χρήσιμο μάθημα παρατηρώντας τη μέχρι σήμερα «σταδιοδρομία» του Tyrion στο Game Of Thrones, αυτό είναι το εξής: Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με προβλήματα που φαντάζουν αξεπέραστα, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις, είναι παλεύοντας ακόμη πιο σκληρά και ρίχνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάρος στα όποια προτερήματα / πλεονεκτήματά διαθέτεις. Διαφορετικά, το παιχνίδι το έχεις χάσει «από τα αποδυτήρια».


Το δίδαγμα: Δημιούργησε απαραιτήτως συμμαχίες
Το πρότυπο: Jon Snow


Ο Jon Snow αναγκάστηκε να κάνει συμμαχίες με ανθρώπους με τους οποίους υπό κανονικές συνθήκες δεν θα αντάλλαζε ούτε «καλημέρα». Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη, πραγματική απειλή (τους White Walkers) δεν διστάζει να προσεγγίσει και να βασιστεί στη βοήθεια αυτών που κάποτε θα αποτελούσαν απειλές. Απλώνει το μαυροφορεμένο χέρι του στους Άγριους και στον Stannis Baratheon.

Όπως ακριβώς συμβαίνει στο ταραχώδες περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται ο Jon Snow, έτσι και στην πραγματική ζωή, ενδέχεται να υπάρξουν καταστάσεις που θα σε υποχρεώσουν να εμπιστευτείς κάποιον άλλο, ακόμα και αν δεν ταιριάζουν απαραίτητα τα «χνώτα» σας προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου ή, ακόμη χειρότερα, να επιβιώσεις.


Πηγή: gr.askmen.com

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.