Θα μπορούσε τo Game of Thrones να έχει επιρροές από την ελληνική μυθολογία;


Για τους φανατικούς του Game of Thrones κάθε νέο επεισόδιο της σειράς πυροδοτεί την έναρξη άπειρων συζητήσεων και ποσταρισμάτων σε όλα τα social media.

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις στον πέμπτο Κύκλο του Game of Thrones ήταν κάποιες (ίσως) ομοιότητες στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Οι επιρροές του George RR Martin από θρησκείες, λογοτεχνία, ιστορικά γεγονότα και άλλα πολιτιστικά στοιχεία είναι ατελείωτες και μέσα σε αυτές ίσως είναι και η αρχαία ελληνική μυθολογία.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι όπως και στην τέχνη, έτσι και στην μυθολογία δεν υπάρχει παρθενογένεση. Μύθοι ταξιδεύουν από περιοχή σε περιοχή και από πολιτισμό σε πολιτισμό και προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά κάθε κουλτούρας. Στοιχεία δηλαδή που υπάρχουν στο Game of Thrones και μπορεί να θυμίζουν την ελληνική μυθολογία, μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες μυθολογίες του κόσμου.

Άγαλμα του νησιού Μπράβος


Το τεράστιο Άγαλμα έξω από το νησί Μπράβος θυμίζει τον χαμένο Κολοσσό της Ρόδου, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου στην αρχαιότητα. Στις διάφορες ζωγραφικές αναπαραστάσεις του γιγάντιου αγάλματος, βλέπουμε τα πλοία να περνούν κάτω από τα πόδια του γίγαντα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο νησί των Μπραβόσι.

Στο δεύτερο όμως επεισόδιο της 5ης σεζόν, δόθηκε κι ένα ακόμα στοιχείο σχετικά με αυτόν τον σιδερένιο γίγαντα. Πως όταν το νησί των τραπεζιτών και των ξιφομάχων αντιμετώπιζε κινδύνους, αυτός ξυπνούσε και πολεμούσε τους εχθρούς του. Αυτό θυμίζει τον χάλκινο γίγαντα Τάλω από την αρχαία ελληνική μυθολογία, που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα γιγαντιαίων διαστάσεων ρομπότ (όπως θα λέγαμε με σημερινούς όρους) και το βρήκαν στο δρόμο τους ο Ιάσωνας και ο Αργοναύτες.

Οι Γιοι της Άρπυιας


Μία συνωμοτική ομάδα εκδικητών, που πολεμάει με τρομοκρατικές μεθόδους τον στρατό της Νταινέρις είναι οι Γιοι της Άρπυιας. Είναι μια ομάδα δολοφόνων, που δρα στο σκοτάδι και αποτελείται από μασκοφόρους, μόνο που δεν επιτίθεται στους σκλάβους, αλλά στον στρατό της Νταινέρις. Κι οι μάσκες τους θυμίζουν μάσκες της Βενετίας.Πάντως το όνομα είναι παρμένο από την ελληνική μυθολογία.

Οι Άρπυιες στην ελληνική μυθολογία και στην μυθολογία του Game of Thrones
Στην ελληνική μυθολογία οι Άρπυιες ήταν θηλυκά τέρατα, κόρες του Θαύμαντα και της θαλάσσιας Νύμφης Ηλέκτρας και αδελφές της αγγελιαφόρου των θεών Ίριδας. Το συλλογικό αυτό όνομα ετυμολογείται από τις λέξεις αρπαγή - άρπαξ - αρπάζω, γι' αυτό και η λέξη «Ἃρπυιες» δασύνεται (εξού και το αγγλικό H-arpys). Τα τέρατα αυτά είχαν τη μορφή πουλιών με κεφάλι γυναίκας και σε αντίθεση με την αδελφή τους Ίριδα, αυτές θεωρούνταν αγγελιαφόροι του Άδη. Ίσως γι' αυτό κι οι γιοι της Άρπυιας σκοτώνουν όλη την ώρα στο Game of Thrones.

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν και οι Άρπιες (Harpies) του Game of Thrones. Στην μυθολογία του σίριαλ και του μυθιστορηματικού έπους του George RR Martin αυτά τα μυθικά πλάσματα αποτελούν κομμάτι της κουλτούρας του Έσσος και των πόλεων του Κόλπου των Σκλάβων. Στα αγάλματά τους παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τις Άρπυιες της ελληνικής μυθολογίας, καθώς έχουν το κεφάλι και τον κορμό γυναίκας και τα φτερά ενός πτηνού.

Cercei όπως Κίρκη 


Στο ξεκίνημα του πέμπτου κύκλου η Cercei (όταν ήταν μικρούλα, αλλά καθόλου αθώα) συναντάει μια μάγισσα που της λέει το ριζικό της. Μάλλον δεν είναι τυχαίο πως το όνομα της μοχθηρής βασίλισσας της σειράς θυμίζει την Κίρκη της Οδύσσειας, μια όχι και τόσο καλή μάγισσα, που μεταμόρφωσε τους άντρες του Οδυσσέα σε γουρούνια. Η Cercei δεν έχει μεταμορφώσει κάποιον σε γουρούνι. Όμως τους περισσότερους ανθρώπους τους βλέπει σαν γουρούνια ή ακόμα χειρότερα.


Η λατρεία των 7 και οι Μοίρες


Ο συγγραφέας του Game of Thrones έχει επινοήσει μερικές θρησκείες, αλλά έχει πάρει στοιχεία από διάφορες θρησκείες στην ιστορία των πολιτισμών. Για παράδειγμα η Λατρεία των Επτά, βασισμένη σε επτά πλευρές ενός Θεού, παραπέμπει τόσο στην Αγία Τριάδα του Χριστιανισμού, όσο και σε παγανιστικές θρησκείες. Στην ελληνική μυθολογία είναι οι τρεις Μοίρες που ενσαρκώνουν αυτή την άποψη. Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ (συμβολίζει και το παρόν), η δεύτερη, η Λάχεσις (το παρελθόν), και η τρίτη, η Άτροπος (το μέλλον).Πηγή: monopoli.grΚατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.