Το τελευταίο αντίο στον Ser Barristan.'' Είμαι ένας ιππότης και θα πεθάνω σαν ιππότης. "- Barristan Selmy, « The Pointy End»
Ο Ian McElhinney είναι ένας ηθοποιός με μακροχρόνια ιστορία στην Βρετανική τηλεόραση, με ένα πλούσιο βιογραφικό με εμφανίσεις στο BBC One και το ITV και συγκεκριμένα στο Hornblower και στο The Fall. Κάποιοι μπορεί να τον θυμούνται ακόμα και από την συμμετοχή του στην σειρά The Tudors ή στον Άμλετ του Kenneth Branagh. Αλλά ο ρόλος σαν Ser Barristan Selmy, όπου ήταν ένας από τους λίγους της Βασιλικής Φρουράς που έτυχε να υπηρετήσουν υπό την δυναστεία των Targaryen αλλά και των Baratheon, ίσως να να είναι και αυτός που καθορίζει την καριέρα του.
Συναντήσαμε για πρώτη φορά τον McElhinney σαν Semly στην 1η season και στο 3ο επεισόδιο με τίτλο '' Lord Snow ''. Αν και ήταν πιστός στον βασιλιά Robert δεν ήταν ένας περήφανος άνθρωπος. Ήταν σαφώς ένα παλιός στρατιώτης, και πολύ έντιμος. Πολλοί κατά την άφιξη του Ned Stark τον κοιτούσαν λοξά όταν έφτασε στην πόλη, μην γνωρίζοντας την εντιμότητα και την ειλικρίνεια του Ned, αλλά για έναν ιππότη γνωστό σαν τον Ser Barristan οι λέξεις "τιμή '' και ''πίστη'' σήμαιναν κάτι. O McElhinney μπορεί να μην είχε πολύ χρόνο στην οθόνη, αλλά μετέφερε όλες αυτές τις αξίες γρήγορα και εύκολα.


Αυτός ήταν και ο λόγος, μόνο μερικά επεισόδια αργότερα, για την συγκλονιστική απομάκρυνσή του από την Βασιλική Φρουρά. Τότε ήταν που είδαμε για πρώτη φορά την δύναμη της βασίλισσας Cersei στο να παίρνει αποφάσεις αλλά πήραμε και την πρώτη μας αίσθηση τι τρομερός και άσχημος βασιλιάς θα ήταν ο Joffrey.
Στην συνέχεια είχαμε την άφιξη του Barristan στο Essos και μετέπειτα συνάντησε την Dany. Η συνάντηση αυτή επισκιάστηκε κάπως από τη ζήλια του Ser Jorah, που προσπαθούσε να πείσει την Daenerys πως αυτή η νέα άφιξη δεν θα είναι τόσο καλός σύμβουλος. Βέβαια φτάνοντας στην 5η seaspon είδαμε πως ο Ser Jorah έκανε λάθος.  Μόλις η Dany εξόρισε τον Jorah μετά την αποκάλυψη του Barristan για την προδοσία του,ο  McElhinney υποδύθηκε τον Barristan πιο πολύ σαν ένας θείος της Daenerys που θα έκανε τα πάντα ώστε να την δει να γίνετε καλύτερη. Δυστυχώς, όπως και ο Ned, μερικές φορές στην προσπάθειά του να είναι τίμιος και δίκαιος οδήγησε να συμβουλεύει την Dany να μην κάνει την πιο σωστή πολιτική κίνηση, αλλά σίγουρα μόνο το καλό της ήθελε. Αλλά και πάλι, ήταν ένας ιππότης όπου απλώς έπρεπε να παλέψει και όχι να κάνει τον πολιτικό.

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στο τελευταίο επεισόδιο είδαμε μία από τις πιο γλυκές σκηνές ανάμεσα στον ίδιο και στην Dany που είχαν στην κοινή πορεία τους, και αμέσως μετά μια βίαιη σκηνή πάλης όπου επιτέλους μπορέσαμε να δούμε τον σεβαστό αυτόν ιππότη να ανταποκρίνεται επάξια στην υψηλή του φήμη ως πολεμιστής.


Το κοινό θα χάσει τη ζεστασιά και τη σοφία του McElhinney όσο και η Dany τις συμβουλές του. Φυσικά, μπορούμε πάντα να δούμε τον Ser Barristan στα βιβλία, όπου εξακολουθεί να ζει μέχρι σήμερα.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.