Sites «κόβουν» τη σειρά λόγω της σκηνής του βιασμού. Τι στο καλό συμβαίνει;

Το επεισόδιο της Κυριακής που τελείωσε με την σκληρή σκηνή και λέγοντας σκληρή εννοώ την ατμόσφαιρα μιας και δεν είδαμε τίποτα εκτός από την καταπληκτική απόδοση των ηθοποιών και ειδικά στο πρόσωπο του Theon, προκάλεσε μια περίεργη αντίδραση ως προς τη σειρά. Θα πω πολλά γι’ αυτό ετοιμαστείτε για διάβασμα.


Οι παραγωγοί ήταν ξεκάθαροι σε συνεντεύξεις τους, ότι θα έδιναν μεγαλύτερο ρόλο στην Σανσα από αυτόν στα βιβλία, κάτι που οδήγησε στην επιλογή της να παντρευτεί τον Ramsay και στην συνέχεια που είδαμε στις οθόνες μας. Για μας που έχουμε διαβάσει τα βιβλία ήταν μια σκηνή που ξέραμε ότι μπορεί να συμβεί, αλλά για κάποιους άλλους αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θεατές λένε ότι σταματούν τη σειρά. Ξεκίνησε από την πρώτη σεζόν με τον θάνατο του Νεντ, στην τρίτη με τον Κόκκινο Γάμο και μέχρι και πέρυσι με την σκηνή σεξ των Cersei and Jaime που γενικά αναφέρεται σαν βιασμός. Οι σκηνές αυτές βέβαια είναι διαφορετικές. Ο θάνατος του Νεντ και ο Κόκκινος Γάμος ήταν το ίδιο κόλπο δύο φορές, παρεκτρέποντας την εξάρτησή του κοινού από την αλληγορία πως ο ρομαντικός ήρωας την βγάζει πάντα καθαρή. Η σκηνή των Jaime και Cersei είναι πιο κοντά σε αυτό που συνέβη εδώ και δεν το βλέπω ως λάθος των παραγωγών ή του σκηνοθέτη. Λίγο τραβηγμένο ναι αλλά όχι λάθος.

Αυτή τη φορά όμως γνωστά site όπως το The Mary Sueσε σε άρθρα τους διαφώνησαν με τους παραγωγούς στο σημείο ότι είδαν αρκετά από τη σειρά. Γιατί λοιπόν ο βιασμός της Σανσα οδήγησε τόσους πολλούς στα άκρα; Υπάρχουν τρία σκέλη. Το πρώτο ήταν ότι δεν το περίμεναν. Το δεύτερο ήταν η αλλαγή από τα βιβλία και το τρίτο ότι δεν ήταν αναγκαίο.

Το πρώτο δεν το καταλαβαίνω καθόλου εκτός κι αν δεν παρακολουθείς τα πράγματα γύρω από τη σειρά. Από τον Δεκέμβριο κιόλας σε κάθε συνέντευξη που έδιναν οι Sophie Turner, Alfie Allen και Iwan Rheon έλεγαν ότι προετοιμάζονται γι’ αυτή τη σκηνή. Για μια σκληρή σκηνή. Μόλις λοιπόν έγινε ξεκάθαρο ότι η Σανσα πάει στο Winterfell για να παντρευτεί τον Ramsay ήταν παραπάνω από προφανές ότι η σκληρή σκηνή θα αναφερόταν εκεί. Ξέρουμε καλά από προηγούμενες σεζόν πως οι παραγωγοί τείνουν να δείχνουν βασανιστικές σκηνές επί της οθόνης που ο Μάρτιν άφησε εκτός σελίδων. Βλέπετε γενικά το στόρι του Theon στην 3η σεζόν.

Για την αλλαγή από τα βιβλία και γενικά τις αλλαγές που βλέπουμε πάλι δεν το καταλαβαίνω. Έχω που το λέω από την δεύτερη σεζόν ότι για να ευχαριστηθείς τη σειρά πρέπει να βγάλεις από το μυαλό σου το τι γίνεται στα βιβλία. Ναι οκ κι εμένα μου λείπουν κάποιοι χαρακτήρες ή κάποια πλοκή αλλά μιλάμε για τηλεοπτική μεταφορά όχι αντιγραφή κι επίσης είναι το δημιούργημα άλλων και όχι του Μαρτιν. Η τηλεόραση λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους από τα βιβλία. Παίζονται χρονοδιαγράμματα, λεφτά και φυσικά δεν μπορούν να μπερδέψουν το κοινό με τους εκατοντάδες χαρακτήρες των βιβλίων. Ήδη οι περισσότεροι δεν θυμούνται καν τα ονόματα των υπαρχόντων! Από την δεύτερη σεζόν κιόλας φαίνονταν καθαρά ότι το καστ θα παραμείνει σε ορισμένους χαρακτήρες. Για την σκηνή λοιπόν : η Σανσα δεν είναι καν στο Winterfell. Στο τελευταίο κεφάλαιο που ανέβασε ο Μάρτιν τον προηγούμενο μήνα η Σανσα είναι υπό τον έλεγχο του Μικροδάχτυλου, δεν χρησιμοποιεί καν το όνομα της και αφήνει τους άλλους να ελέγχουν τη μοίρα της. Όμως την περασμένη σεζόν έκανε ένα μεγάλο βήμα «πηδώντας» έξω από τα βιβλία. Στο επεισόδιο The Mountain and the Viper η Σανσα κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον θάνατο της Lysa επιλέγει να αποκαλύψει την ταυτότητα της. Αργότερα βγαίνει φορώντας άλλα ρούχα, έχοντας βάψει τα μαλλιά και δείχνοντας μας πως αλλάζει μορφή. Κατά γενική ομολογία ήταν μια ευχάριστη αλλαγή όσων έχουν διαβάσει τα βιβλία και όσων όχι.

Όμως, αν κι αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα η Σανσα δεν μπορεί να ξέρει που μπαίνει γιατί πολύ απλά δεν εξαρτάται από αυτήν ολοκληρωτικά. Η Σανσα έχει πολλά να μάθει ακόμη και φυσικά τον πρώτο κανόνα στο GoT «ποτέ μην εμπιστεύεσαι τον Μικροδάχτυλο». Δες τι έπαθαν οι Ned, Lysa, ακόμη και Joffrey. Νεκροί. Ο Μικροδάχτυλος λέει ότι ενδιαφέρεται για την Σανσα αλλά δεν σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ασφαλή. Ο Μικροδάχτυλος ενδιαφέρεται για τον Μικροδάχτυλο. Και εκεί την «πατάει» η Σανσα όταν συμφωνεί να τον ακολουθήσει στο πατρικό της. Κρατάει μέσα της τα λόγια του και φαίνεται στο επεισόδιο από την απάντηση της προς την Myranda. Επίσης η επιλογή του να παντρευτεί είναι δική της, ύστερα από πολύ κακές συμβουλές, χωρίς καμία ιδέα για το σε τι μπαίνει με αυτή την συναίνεση.

Το τρίτο σκέλος, του αν ήταν μια αναγκαία σκηνή, είναι και το πραγματικό ερώτημα κι εκεί που πατούν οι περισσότερο που είπαν πως κόβουν τη σειρά. Είναι εύκολο να πεις όχι. Ο David Benioff που σχολίασε την απόφαση της Σανσα στο Winterfell αντί της Jeyne Poole είπε : «Θέλαμε πραγματικά η Sansa να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αυτή τη σεζόν. Αν επρόκειτο να μείνουμε απόλυτα πιστοί στα βιβλία, θα ήταν πολύ δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Υπήρχε ένα υπό-σενάριο που αγαπήσαμε από τα βιβλία αλλά χρησιμοποιεί ένα χαρακτήρα που δεν είναι στη σειρά». Οι παραγωγοί παραδέχθηκαν ότι αγάπησαν μια πλοκή που περιλαμβάνει ένα τρομαγμένο κορίτσι το οποίο παντρεύεται ένα τέρας. Αυτό το τέρας την βιάζει και χειρότερα. Δεν θα πω σπόιλερ.

Όταν οι άνθρωποι που κάνουν τη σειρά σου λένε ότι αυτό το πράγμα αγαπούν από τα βιβλία θα πρέπει να το λάβεις υπόψη σου και να αναμένεις ότι θα ενεργήσουν με συνέπεια. Το να περιμένεις οτιδήποτε άλλο δεν είναι ρεαλιστικό!!! Πολλοί έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη σειρά. Θα τους υπενθυμίσω ότι μπορούν να επιλέξουν να μην την δουν ή να μην συνεχίσουν να τη βλέπουν. Επιλέγοντας το δεν επηρεάζει την απόλαυση όσων συνεχίζουμε και το αντίστροφο. Αλλά να είσαστε βέβαιοι για ένα πράγμα. Η σειρά είναι αυτό που είναι και θα συνεχίσει να είναι ακριβώς έτσι. Αν δεν το αντέχεις δες κάτι άλλο… με αγάπη πάντα!
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.