Περίληψη 8ου επεισοδίου - 5η σεζόν

Και η κλιμάκωση συνεχίζεται…

Καλησπέρα Αρχοντόπουλα και φτάσαμε στο 8ο επεισόδιο της σεζόν! Το επεισόδιο γράφτηκε από τους παραγωγούς της σειράς και έδωσαν ακόμη ένα δείγμα της κατευθυντήριας γραμμής, τονίζοντας με το δικό τους τρόπο την αγάπη για το GoT. Οι σκηνές δράσης πρόσφεραν υψηλή αδρεναλίνη. Ο εξαιρετικός χειρισμός των Walkers και του σαρωτικού στρατού των νεκρών, μαζί με τα πλούσια εφέ, έφεραν στις οθόνες μας ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα τρόμου. Η χρήση των νεκρών παιδιών μέσω της σκηνής με την Άγρια μητέρα ήταν φοβερή προσθήκη.
 
Το επεισόδιο ξεκινά στο Meereen με άβολη σιωπή που σπάει ο Jorah και τον διακόπτει η Dany. Του το κρατάει μανιάτικο! Ρωτά από τον Tyrion που πλασάρετε ως σύμβουλος, για την τύχη του Jorah και ο νάνος «καταφέρνει» να πείσει την Daenerys να του χαρίσει τη ζωή αλλά, λόγω του προηγούμενου μη έντιμου βίου του, να τον διώξει από το πλευρό της. Και ακριβώς αυτό κάνει με βουρκωμένα μάτια! Ο Jorah συνοδεύεται εκτός των τειχών.


Στο King's Landing βλέπουμε την φυλακισμένη Cersei την οποία επισκέπτεται η σέπτα Unella. Της προσφέρει νερό αν ομολογήσει τις αμαρτίες της αλλά η Cersei ζητά να μιλήσει στον γιόκα της και απειλές, καταλήγοντας να τρώει μερικές στο κεφάλι με την κουτάλα.


Στο Braavos, η Arya παίρνει την ταυτότητα της Lana μιας πωλήτριας οστράκων. Ενώ παίζει το παιχνίδι περιγράφοντας στον Jaqen μια τυπική μέρα της στην αγορά, της αλλάζει την προγραμματισμένη διαδρομή οδηγώντας την στο λιμάνι. Εκεί πουλά όστρακα σε έναν τζογαδόρο ο οποίος είναι και ο στόχος. Ο Jaqen την στέλνει στο λιμάνι για να μάθει όσα περισσότερα μπορεί και όταν έρθει η ώρα να τον δηλητηριάσει.


Πίσω στα μπουντρούμια της πρωτεύουσας μια άλλη τζογαδόρος δέχεται την επίσκεψη του Qyburn. Την ενημερώνει για την επερχόμενη δίκη και τις κατηγορίες που την επιφορτίζουν, συμπεριλαμβανομένης της αιμομιξίας και της δολοφονία του βασιλιά Robert. Φυσικά η Cersei τις απορρίπτει ως ψέματα. Μαθαίνει επίσης ότι ο Μεγάλος Maester Pycelle έχει αναλάβει τον έλεγχο του Μικρού Συμβουλίου, καλώντας τον θείο Kevan να επιστέψει στην πρωτεύουσα ως Χέρι του Βασιλιά. Και μιας λέμε για τον βασιλιά, ο Tommen βρίσκεται κλειδωμένος στο δωμάτιο του, δεν τρώει και δεν δέχεται κανέναν. Εντάξει μην ξεχνάτε είναι ένα μικρό παιδί! Η μόνη λύση είναι η ομολογία αλλά η Cersei προς το παρόν δεν το δέχεται. Φεύγοντας ο Qyburn της λέει πως η δουλειά συνεχίζεται.

Και από την μια φυλακισμένη στην άλλη και στο Winterfell, όπου o Reek φέρνει φαγητό στη Sansa. Του ζητά απαντήσεις για την αποκάλυψη των σχεδίων της στον Ramsay και ο Theon απαντά πως δεν υπάρχει διαφυγή σχολιάζοντας τα μέχρι τώρα πάθη και χαμένα κομμάτια του. Όταν προσπαθεί να φύγει, η Sansa (αφού πρώτα «χαίρεται» για όσα έπαθε) τον ξεμπροστιάζει για την προδοσία του Robb και την δολοφονία των Bran και Rickon. Τελικά ο Reek ομολογεί ότι δεν κατάφερε να τους βρει και σκότωσε τα χωριατόπαιδα στην θέση τους, καίγοντας τα ώστε να μην βρεθούν αποδείξεις.


Στην μεγάλη αίθουσα (τρέμουν τα κόκκαλα των Stark) o Roose με τους συμβούλους αναλύουν τις επιλογές τους στην επικείμενη επίθεση του Stannis. O Roose σχεδιάζει να περιμένει μέσα στο κάστρο, έχοντας αρκετές προμήθειες για έξι μήνες και να αφήσει τους εισβολείς να παγώσουν από το κρύο. Ο Ramsay όμως θέλει να αντιμετωπίσει τον Stannis δείχνοντας στο λαό την υπεροχή του Οίκου τους. Το πρώην μπάσταρδο ζητά να αντιμετωπίσει ο ίδιος τον κίνδυνο με μόλις 20 καλούς στρατιώτες στο πλευρό του. Είναι μια εξέλιξη που θα ήθελα πολύ να δω.

Πίσω στα ιδιαίτερα της Dany, οπού ομολογώ δεν περίμενα τέτοια καλοδεχούμενη και ώριμη αντιμετώπιση ως προς τον Tyrion, η βασίλισσα του επιτρέπει να την συμβουλεύσει. Η πρώτη του συμβουλή έχει να κάνει με την απόφαση του να μείνει στο Essos. Όταν ισχυρίζεται ότι ο λαός στο Westeros θα την υποστηρίξει, ο Tyrion επισημαίνει ότι η βασιλεία της στο Meereen έχει εξελιχθεί ομαλά με την υποστήριξη των απλών ανθρώπων αλλά για να επιτύχει στο Westeros θα πρέπει να έχει την υποστήριξη ενός ισχυρού οίκου. H Dany βλέπει τα ισχυρά σπίτια ως ακτίνες ενός τροχού, με την διαφορά ότι έχει την πρόθεση να τον σπάσει.


Εν τω μεταξύ ο Jorah επιστρέφει στον Yezzan και ζητά να του επιτραπεί να αγωνιστεί μπροστά από Daenerys στους λάκκους, πουλώντας τον εαυτό του.

Σε μια ακόμη επίσκεψη της Σέπτας, η Cersei εξακολουθεί ως πηγή απόλαυσης μας να αρνείται την ομολογία. Όταν η Σέπτα αποχωρεί έχοντας χύσει το νερό η Cersei αναγκάζεται να το γλείψει από το πάτωμα… τρομερή σκηνή.

Μεταφερόμαστε στο Τείχος, όπου η Gilly περιποιείται τα τραύματα του Sam. O Olly φέρνει φαγητό και του ζητά να μιλήσουν οι δυο τους. Των ρωτά για την απόφαση του Jon, γιατί πρέπει να εμπιστευτούν τους άγριους. Ο Olly έχει ξεκάθαρα πολλά προβλήματα με αυτή την απόφαση. Ο Sam εξηγεί την απειλή των walkers και την ανάγκη να ενωθούν για να την αντιμετωπίσουν.

Στο Hardhome φτάνουν ο Jon με μερικούς άνδρες της Νυχτερινής Φρουράς και τον Tormund. Τους υποδέχεται ο Άρχοντας των Οστών. Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση o Tormund σκοτώνει επί τόπου την κοκκάλα και πάει για να συγκεντρώσει τους πρεσβυτέρους. Κατά τη συνάντηση ο Jon μοιράζεται την γνώση του δρακόγυαλου με τους Άγριους και τους προσφέρει εδάφη πέρα από το Τείχος. Όλα αυτά αν βοηθήσουν στον επερχόμενο πόλεμο εναντίον των White Walkers. Όταν ρωτάνε για την τύχη του Mance, ο Jon παραδέχεται ότι πέθανε από το βέλος του. Οι Άγριοι κάνουν επιθετική κίνηση προς τον Jon αλλά ο Tormund τους ηρεμεί εξηγώντας ότι του πρόσφερε έλος. Μετά από τα σχόλια και επιχειρήματα οι Άγριοι πρόκειται να τους ακολουθήσουν, εκτός από τους Thenn που αποχωρούν με επικεφαλή τον Loboda.
 
Κατά την φόρτωση στα πλοία, σκυλιά αρχίζουν να γαυγίζουν, μια έντονη βοή ακούγεται από το βουνό κάνοντας τους πάντες να γυρίσουν κεφάλια. Το βουνό μοιάζει να σείεται και χιόνι πέφτει από πάνω του κάνοντας χιλιάδες Άγριους να τρέξουν προς το τείχος. Οι πύλες κλείνουν, ο κόσμος ουρλιάζει και ξαφνικά μια απόκοσμη σιωπή απλώνεται παντού. Όταν ο Thenn κοιτάει μέσα από την πύλη οι νεκροί αρχίζουν να επιτίθενται και εκατοντάδες Άγριοι μπαίνουν στο νερό προς τις βάρκες. Μέσα στη σκηνή δέχονται κι αυτοί επίθεση από την σκεπή. Οι νεκροί με μπλε μάτια βρίσκονται σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης κι ενώ στο «λιμάνι» επικρατεί πανικός και κεραυνοί ακούγονται εντόνως, ο Jon διατάζει τους άνδρες του να τον ακολουθήσουν μπαίνοντας στην μάχη.


Οι νεκροί σπάνε την πύλη, παντού αίμα και ουρλιαχτά. Ο Jon σπεύδει να κλείσει το άνοιγμα ενώ γύρω σφάζονται κατά εκατοντάδες. Πάνω στο βουνό εμφανίζονται οι walkers καβάλα στα νεκρά άλογα τους και οι ζωντανοί τρέχουν να πάρουν το δρακόγυαλο. Ο γίγαντας σε μια εντυπωσιακή σκηνή, σπάζοντας τα ξύλα βγαίνει έξω έχοντας πάνω του νεκρούς, διαλύοντας τους έναν - έναν, λιώνοντας τους με τα πόδια του, ενώ ο Jon με τον Loboda μπαίνουν στην σκηνή.Κι εκεί βλέπουν ένα walker που σκοτώνει τον Thenn σχεδόν αμέσως. Επιτίθεται στον Jon που ψάχνει για το δρακόγυαλο και τον πετάει από ψηλά τραυματίζοντας τον. Ο Jon τρέχει έξω από την σκηνή προσπαθώντας να πιάσει το σπαθί του. Όταν το walker επιτίθεται καταφέρνει να αποκρούσει την παγωμένη λεπίδα με το Βαλυριανό σπαθί του, προς έκπληξη και των δύο (και δική μου) και θρυμματίζει σε πάγο τον walker. Από πάνω τον παρακολουθούν οι walkers. Οι Άγριοι τριγύρω παλεύουν και η Άγρια παγώνει στην θέα των νεκρών παιδιών που της επιτίθενται. Λυπηρό.Χιλιάδες νεκροί πέφτουν από το βουνό και χιλιάδες άλλοι σπάνε το ξύλινο τείχος. Τρέχουν όλοι προς τις βάρκες! Ο γίγαντας αφού αποτελειώνει όσους περισσότερους μπορεί μπαίνει στην παγωμένη θάλασσα. Και έτσι, φεύγοντας την τελευταία στιγμή, με εκατοντάδες Άγριους νεκρούς, ο Walker που παρακολουθούσε το μακελειό στέκεται στην αποβάθρα και με ένα άνοιγμα των χεριών του επιδεικνύει την τρομερή τους δύναμη… ανασταίνοντας», μεταμορφώνοντας όλους τους νεκρούς σε wights.


Δεν θα μείνω όμως μόνο στα εφέ και στην «δράση» καθότι το επεισόδιο ήταν γεμάτο από ενδιαφέροντα στοιχεία. Καταρχάς η αποκάλυψη του Theon για τα αδέρφια Stark. Είναι μια στιγμή που εύχομαι να αλλάξει το παιχνίδι για την Sansa. Πίστευε ότι όλη της η οικογένεια είναι νεκρή και τα νέα αυτά της αλλάζουν τον τρόπο σκέψης. Εκεί που όλα ήταν χαμένα το νέο της δίνει δύναμη να βγει ζωντανή από την τρομερή κατάσταση που ζει.

Οι Tyrion και Dany πρόσωπο με πρόσωπο. Ίσως ο Tyrion βλέπει στην Dany όλα αυτά που έλεγε ο Varys. Θέλει φυσικά να ανέβει στην εξουσία αλλά ίσως βλέπει έναν ηγέτη ικανό να αλλάξει πράγματα. Από την άλλη η Dany με την αναφορά στο σπάσιμο του τροχού δείχνει μια έντονη επιθυμία να αλλάξει τα πράγματα, όχι μόνο από την εκδικητική πλευρά ενός χαμένου Targaryen.

Η Arya συνεχίζει την εκπαίδευση της, ερχόμενη ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπλοκότητα των ρόλων που πρέπει να παίξει και των προσώπων που πρέπει να πάρει. Σε προηγούμενο επεισόδιο ειπώθηκε ότι δεν είναι έτοιμη να αλλάξει πρόσωπο αλλά ίσως είναι έτοιμη να αλλάξει ταυτότητες. Έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει μια «απρόσωπη» δολοφόνος.

Η τελική πράξη ήταν ένα μακελειό. Ένα απόλυτο μακελειό που δείχνει την δύναμη των walkers. Οι νεκροί είναι απλά ένα μέσο, δεν πονούν, δεν αισθάνονται, δεν σκέφτονται… και κάθε άνθρωπος ή στρατιώτης που πέφτει νεκρός, ακόμη και τα παιδιά, αποτελούν προσθήκη σε αυτό τον τεράστιο στρατό. Η απελπισία στα μάτια του Jon στο τέλος της σκηνής μας δίνει απολύτως την απογοήτευση, τρόμο και αρνητικά συναισθήματα που επικρατούν. Το βλέμμα του walker όταν ο Jon κάνει τον άλλο παγάκια για μοχίτο, δείχνει τον ρόλο που πιθανώς να παίξει στην συνέχεια. Δεν είναι άλλωστε έυκολο να σκοτώσεις ένα walker.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.