Περίληψη 9ου επεισοδίου - 5η σεζόν


Δεν υπάρχει ασφάλεια για τα μικρά κορίτσια αυτού του κόσμου…. Ο χορός της βαρβαρότητας!Άλλο ένα υπέροχο επεισόδιο, που μας πέρασε από το τραγούδι του πάγου και των walkers στο ένατο και στο τραγούδι της φωτιάς. Η φωτιά είχε πολλούς αντιπροσώπους, με το φλογερό Ντορν που επιτελούς ακούσαμε την φωνή του Ντόραν, την φωτιά του Ramsay (ελπίζω να μην τον είχατε για τόσο χαζό που να πήγαινε να σκοτώσει τον Stannis), με την τραγική φωτιά της Mel και τέλος με του Drogon! Μη ξεχάσω φυσικά την φλόγα της εκδίκησης που κυλά άμεσα στις φλέβες της Arya.

Το επεισόδιο ξεκινά στο Βορρά, στο χωμένο στο χιόνι στρατόπεδο του Stannis όπου η Mel βλέπει μέσα στις φλόγες και «μυρίζεται» κάτι… καμένο! Βγαίνοντας έξω από την σκηνή φωτιές αρχίζουν να ανάβουν, άνθρωποι και αλόγα τρέχουν αφηνιασμένοι. Το επόμενο ξημέρωμα βρίσκει τον Ιππότη των Κρεμμυδιών να κάνει απολογισμό. Εκατοντάδες αλόγα, προμήθειες και τρόφιμα κάηκαν στην φωτιά, πουφ! Και όλα αυτά από είκοσι άνδρες! Παρά τις προσπάθειες του να γυρίσουν πίσω στο Μαύρο Κάστρο, ο Stannis είναι ανένδοτος. Και στην θέα των δύο γυναικών παγώνει και το δικό μου αίμα!

Έξω από το Τείχος, φτάνει ο Jon με τους εναπομείναντες Άγριους που κατάφεραν να διαφύγουν. Δίπλα από τον Tormund και τα κοριτσάκια της Κάρυ που με τόσο τραγικό τρόπο πέθανε στο προηγούμενο επεισόδιο. Όταν φτάνουν κοντά στην πύλη υπάρχει μια εναλλαγή βλεμμάτων με τον Alliser ο οποίος ανοίγει τελικά για να περάσουν. Μέσα στο Κάστρο ο Jon θεωρεί την αποστολή ως μια αποτυχία, ενώ ο Sam του δείχνει τους επιζήσαντες ως προσωπική του επιτυχία. Ο Jon δεν αργεί να προσέξει τα αποδοκιμαστικά βλέμματα των αδερφών του και του Olly. Μετά την είσοδο του γίγαντα όπου όλοι χαζεύουν, ο Alliser πλησιάζει τον Jon και του λέει ότι έχει καλή καρδιά αλλά θα τους οδηγήσει στον θάνατο…Πίσω στο στρατόπεδο του Stannis, στέλνει τον Davos στο Μαύρο Κάστρο για να ζητήσει περισσότερα εφόδια, υπόσχοντας του με την άνοδο του στο θρόνο την επάνδρωση του Τείχους και των κάστρων του. Ο Davos προτείνει να πάρει μαζί τα γυναικόπαιδα ή έστω μόνο την μικρή Shirren αλλά ο Stannis είναι ανένδοτος. Ο Davos αρχίζει να ψιλιάζεται ότι κάτι συμβαίνει και το αίμα μου συνεχίζει να παγώνει. Επισκέπτεται την Shirren και της δίνει δώρο ένα ξύλινο αγαλματάκι ελαφιού.Στο Dorne ο Jaime επισκέπτεται τον Doran για να εξηγήσει τις πράξεις του. Αποκαλύπτει ότι ο λόγος της μυστικότητας της επισκέψεως του ήταν το απειλητικό μήνυμα που έλαβαν και ο Doran αγριοκοιτάζει την Ellaria φυσικά. Ο Doran δεν θέλει πόλεμο και παζαρεύει με τον Jaime. Κάνουν πρόποση στο όνομα του Tommen όπου η Ellaria επιδεικτικά χύνει το κρασί στο πάτωμα (κρίμα γιατί τα κρασιά του Dorne είναι από τα καλύτερα) και αφήνει τον Jaime να πάρει την Myrcella και να φύγει αρκεί να πάει μαζί τους ο Trystane και να αντικαταστήσει τον Oberyn στο Μικρό Συμβούλιο. Υπάρχει όμως και το θέμα του Bronn για το οποίο ο Jaime αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο Bronn που αράζει στα κελιά, ενώ τα Φίδια παίζουν ξύλο κι αρπάζονται, οδηγείται μπροστά στον Πρίγκιπα Doran και τρώει μια γερή αγκωνιά από τον Hotah, ως αντίποινα για το χτύπημα στον Trystane. Πολύ φτηνά την γλύτωσε.

Στο Braavos η Arya ετοιμάζεται να εκτελέσει το δολοφονικό σχέδιο ώσπου αποσπάτε από την θέα του Meryn Trant που αποβιβάζεται στο λιμάνι. Ο Meryn είναι μέσα στα ονόματα που ψιθυρίζει να θυμίσω. Αφήνει τελείως το σχέδιο στην άκρη και παίρνει στο κατόπι την ακολουθία του Tyrell στην Τράπεζα του Braavos. Έξω από την τράπεζα ο Meryn την βλέπει, αλλά δεν φαίνεται να την αναγνωρίζει. Μετά τις συνομιλίες, όπου ο Tyrell δίνει ρεσιτάλ χαζομάρας, η Arya ακολουθεί τον εχθρό της σε έναν οίκο ανοχής και  καταφέρνει να χωθεί μέσα και να τον βρει, καλυμμένη από την νέα της ταυτότητα. Εκεί βλέπει με τα μάτια της και ακούει με τα αυτάκια της πως ο Meryn είναι ένας παιδόφιλος μπάσταρδος που τις θέλει και παρθένες προφανώς, διαλέγοντας ένα κοριτσάκι για να βγάλει το άχτι του. Η θέα του κοριτσιού αποσπά τον Trant που βλέπει την Arya και φαίνεται καθαρά ότι κάτι του θυμίζει! Είμαι σίγουρη πως η αποκάλυψη της παιδοφιλίας είναι ένας ακόμη λόγος για να σκάσει η Arya όπως μια βόμβα!

Στην επιστροφή της στον Jaqen, η Arya ψεύδεται και ζητά να ξαναπροσπαθήσει την επόμενη μέρα. Ο Jaqen το επιτρέπει αν και αμφιβάλλω αν την πίστεψε. 


Πίσω στο ζεστό Dorn, o Doran αντιμετωπίζει την Ellaria με την παρουσία των Φιδιών και τις δίνει τελεσίγραφο, να δηλώσει την πίστη της ή να συναντήσει τον μπάρμπα θάνατο. Η Ellaria με δάκρυα στα μάτια υπόσχεται υπακοή φυλώντας του το χέρι. Ο Doran πιστεύει στις δεύτερες ευκαιρίες αλλά όχι στις τρίτες, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Αργότερα η Ellaria επισκέπτεται τον Jaime που γράφει ορνιθοσκαλίσματα και ρίχνει με πλάγιο και μη τρόπο την συμμετοχή και ευθύνη της Cersei στον θάνατο του Oberyn.

Στο στρατόπεδο ο Stannis βρίσκεται με την κόρη του, η οποία συνεχίζει την αγαπημένη της ασχολία, το διάβασμα. Η Shireen είναι ευαίσθητη, έξυπνη και γενναία. Ο τρόπος που αναλύει τα γεγονότα του Χορού το αποδεικνύει τρανταχτά! Θέλει να βοηθήσει  τον πατέρα της που της ζητά συγχώρεση. Σκατά! Ήλπιζα σε βδέλλες ή κάτι παρόμοιο αλλά μόλις πέφτει η επόμενη σκηνή, οπού την οδηγούν μέσα στο χιόνι και παρόντες όλους τους στρατιώτες το κατάλαβα! Μου σηκώθηκε η τρίχα! Η Shireen δένεται στον πάσαλο με την Mel να στέκεται παγερή μπροστά της και ικανοποιημένη. Η Shirren ουρλιάζει για τους γονείς της ενώ όλο το στρατόπεδο σκύβει το κεφάλι. Η μητέρα της λυγίζει και τρέχει προς το παιδί της που τυλίγεται στις φλόγες. Ο Stannis κλείνει τα μάτια ενώ ακούμε τα ουρλιαχτά της μικρής. Αξίζει να σκοτώσεις το παιδί σου για έναν θρόνο; Το μοναδικό παιδί σου; Μετά τον αδερφό του και το παιδί του … ποιους άλλους θα θυσιάσει;! Σπαρακτική σκηνή. Και με βαριά καρδιά περνάμε στον εντυπωσιακό Λάκκο Μάχης του Meereen όπου η Daenerys με τον Tyrion, την Missandei, τον Daario και τον Hizdahr παρακολουθούν την αρχή των αγώνων. Στην δεύτερη μονομαχία εμφανίζεται η επόμενη φουρνιά μελλοθανάτων και μέσα σε σ’ αυτούς ο Jorah. Μετά από μια αμφίρροπη μάχη, ο Jorah καταφέρνει να σκοτώσει τους αντιπάλους του, αρπάζει ένα δόρυ και το ρίχνει προς την Dany, για να σκοτώσει ένα Γιο που βρίσκεται πίσω της. Μέσα στο πλήθος εμφανίζονται οι μασκοφόροι που σκοτώνουν ανεξαρτήτως κόσμο. Το στάδιο γεμίζει από αίμα και ο λαός τρέχει να σωθεί. Εκτός των φρουρών σκοτώνεται και Hizdahr με πολλαπλές μαχαιριές. Η Dany καταφέρνει να διαφύγει προς το κέντρο της αρένας με την βοήθεια του Daario και του Jorah, ενώ ο Tyrion σώζει την Missandei που τους ακολουθούν. Μέσα από την πύλη ξεχύνονται δεκάδες Γιοι που τους περικυκλώνουν. Κι εκεί που όλα φαίνονται μάταια και η Dany αποδέχεται το τέλος, ακούγεται η φωνή του Drogon και όλοι μένουν παγωτό. Ο δράκος ορμά στην αρένα, πετσοκόβει και καίει κόσμο και κοσμάκη. Του πετούν δόρατα και κάποια τον πετυχαίνουν. Η Dany τον πλησιάζει και του αφαιρεί ένα. Πάει διπλά του και σκαρφαλώνει πάνω. Του λέει Valahd και πετούν μαζί (προς το άγνωστο;) αφήνοντας το πλήθος να τους κοιτά. 

 


 

Πρώτα φίλοι μου η πιο συγκινητική στιγμή επεισοδίου, ο θάνατος της Shireen. O Stannis τα έχει βρει σκούρα οκ το κατανοώ. Και είναι άνθρωπος των σκληρών αποφάσεων αλλά αυτό; Ο Martin είπε στους παραγωγούς για τον θάνατο της Shirren και την απόφαση που θα έπαιρνε ο Stannis και την ακολούθησαν. Από τη αρχή ο Stannis με την Mel έκαιγαν κόσμο, σκότωσαν τον αδερφό του, ήθελαν το βασιλικό αίμα, αλλά ο θεός του φωτός το έχεσε το θέμα πραγματικά. Θυσιάζοντας το ίδιο σου το παιδί για να κατακτήσεις ένα βασίλειο αξίζει; Η στιγμή που η μητέρα της λυγίζει είναι επίσης συγκινητική κατά κάποιο τρόπο, γιατί την βλέπαμε απόλυτα αφοσιωμένη στον Θεο και το θέλημα του και σκληρή στις αποφάσεις της, αδιάφορη προς την κόρη της. Όσο φανατική κι αν είναι, η στιγμή που ουρλιάζει το παιδί της λειτουργεί καταλυτικά στο να τρέξει να τη σώσει, όντας όμως αργά.

Μια μεγάλη στιγμή για την Dany που γλυτώνει τον θάνατο με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Πετώντας με τον δράκο της. Οι Γιοι της Αρπυίας δεν την αφήνουν σε ησυχία κλονίζοντας την βασιλεία της, η παρουσία και η επανένωση με τον Τζόρα, τον οποίο δεν προστατεύει αλλά νοιάζεται γι αυτόν, η αποδοχή του επικείμενου θανάτου της και το σώσιμο από τον Drogon. Όλα αυτά κάνουν τη σκηνή στο Λάκκο υπέροχη. Αφήνει όμως πίσω τους έμπιστους της… φεύγοντας για το που; Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες κινήσεις τις τώρα που δέθηκε περισσότερο με το δράκο.

Η Arya και η λίστα ονομάτων της. Φυσικά βράζει μέσα της και γίνεται η Arya Stark όταν βλέπει τον Meryn. Λέει ψέματα στον Jaqen για την εξέλιξη αν και δεν φαίνεται ξεκάθαρα εάν την πίστεψε η όχι. Η παρουσίαση του Μeryn ως παιδόφιλο τον κάνει πιο μισητό στα μάτια μας, επιθυμώντας και οι ίδιοι τον θάνατο του!

Jon και Νυχτερινή Φρουρά. Σίγουρα σκούρα τα πράγματα, σίγουρα έχουν πληθήνει τα αρνητικά βλέμματα. Ο Jon όντως έχει αγνή καρδιά και προθέσεις, αλλά το όλο σκηνικό δεν θα του βγει σε καλό. Φυσικά εμείς γνωρίζουμε τη απειλή των walker και του στρατού των νεκρών αλλά με τον τρόπο που έπραξε «πρόδωσε» και την Φρουρά αλλά ανοίγοντας της πύλες και το βασίλειο.


Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.