Το Game of Thrones από την Ελλάδα στα Σκόπια!

Τα γειτονικά Σκόπια θα αποτελέσουν, σύμφωνα με αγγλικά δημοσιεύματα, έναν απο τους επόμενους τόπους γυρισμάτων του τηλεοπτικού φαινομένου "Game of Thrones".

Μας τριγυρίζει χωρίς (προς το παρόν) να μας επισκέπτεται το «Game of Thrones»· οι παραγωγοί της δημοφιλέστατης και στη χώρα μας τηλεοπτικής σειράς φαντασίας του HBO, η οποία μόλις ολοκλήρωσε τον 5ο κύκλο της, έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν τις επόμενες τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν τα εντυπωσιακά τους σετ. Ετσι, φαίνεται να καταλήγουν στα γειτονικά Σκόπια και συγκεκριμένα γύρω από την πόλη του Πρίλεπ και της Αχρίδας - δίπλα στην ομώνυμη λίμνη- καθώς και σε ακόμα μία περιοχή στα ανατολικά της χώρας.

Η έκπτωση φόρου και οι απλοποιημένες διαδικασίες σε τρίτες χώρες έλκουν κινηματογραφικές παραγωγές.

Το βουνίσιο, βραχώδες τοπίο με τα παλαιά χωριά και τις χέρσες εκτάσεις εξυπηρετούν ιδανικά, απ’ ό,τι φαίνεται, τις ανάγκες εκείνου του κομματιού της πλοκής το οποίο εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή της φανταστικής Meereen, τόπο δράσης της περίφημης «Μητέρας των δράκων», βασίλισσας Daenerys (Εμίλια Κλαρκ). Η πόλη Meereen του «Game of Thrones» προσομοιάζει στα χαρακτηριστικά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ γυρίσματα για τη συγκεκριμένη ενότητα έχουν γίνει στο παρελθόν και στην Κροατία.


Το προφανές ερώτημα είναι γιατί η χώρα μας, η οποία αν μη τι άλλο πληροί με το παραπάνω όλες τις... φυσικές προϋποθέσεις για τα γυρίσματα μιας τέτοιας παραγωγής, δεν προσείλκυσε εκείνη αντί για τους γείτονες το ενδιαφέρον των παραγωγών. Η αλήθεια είναι πως αυτό είχε γίνει, από πέρυσι μάλιστα, οπότε και είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως οι άνθρωποι της σειράς έβλεπαν με καλό μάτι την Ικαρία ως τόπο κινηματογράφησης. Το συγκεκριμένο σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε ποτέ, καθώς η ελληνική γραφειοκρατία και η αυξημένη φορολογία αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Η έκπτωση του φόρου -γύρω στο 30%-, κυρίως, και οι απλοποιημένες διαδικασίες (άδειες γυρισμάτων κ.λπ.) που υπάρχουν σε χώρες όπως η Κροατία και η Τουρκία τις κάνει ελκυστικό προορισμό για τις κινηματογραφικές παραγωγές. Την παραδοχή αυτή έκανε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος επισήμανε πως έχει ήδη κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου το ειδικό αυτό καθεστώς φορολογίας να ισχύσει και στη χώρα μας.

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.