Ο George R.R. Martin μιλάει για τη Βία κατά των Γυναικών στο Game of Thrones!

Το θέαμα της σφαγής στο Hardhome αυτή την εβδομάδα οδήγησε για άλλη μια φορά το Game of Thrones σε θέματα αξιολογήσεων. 

Ήταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, που ορισμένοι φαν αποκαλούσαν το επεισόδιο Unbowed, Unbent, Unbroken ως το χειρότερο μέχρι σήμερα, λόγω του βιασμού ενός ακόμη γυναικείου χαρακτήρα, στην προκειμένη περίπτωση της Sansa, που προκάλεσε μεγάλο σάλο, καθώς ορισμένοι ιστότοποι με μεγαλύτερο προφίλ και σχολιαστές της τηλεόρασης απείλησαν ότι θα εγκαταλείψουν να προωθούν το GoT, εξοργισμένοι από την βία της παραγωγής κατά των γυναικών.

Εκείνη την περίοδο, ο συγγραφέας George RR Martin αρνήθηκε να μιλήσει υπέρ ή κατά των αλλαγών στην ιστορία του. Ο Martin έχει γίνει, σε γενικές γραμμές, πολύ υποστηρικτής του τηλεοπτικού θεάματος, και ενώ είπε ότι δεν θα δούμε μερικούς από τους χαρακτήρες που κόπηκαν, ο ίδιος ποτέ δεν επέκρινε άμεσα την σειρά για τις επιλογές της και τους παραγωγούς που άλλαξαν κάποια πράγματα σε σχέση με τα βιβλία του. Μετά από όλα αυτά, είναι αυτός που δημιούργησε αυτό το βίαιο κόσμο που η σειρά βασίζεται και αυτή είναι η πραγματικότητα. Μιλώντας στο Entertainment Weekly, ο Martin υπενθύμισε στους θεατές ότι η έμπνευσή του για τη σειρά έρχεται από μεγαλύτερες και πιο βίαιες πράξεις που έγιναν σε διάφορους τόπους στο παρελθόν.

"Τα βιβλία αντανακλούν μια πατριαρχική κοινωνία που βασίζεται στο Μεσαίωνα. Ο Μεσαίωνας δεν ήταν ένας χρόνος της σεξουαλικής ισότητας. Ήταν πολύ ταξικός, διαιρώντας τους ανθρώπους σε τρεις κατηγορίες και είχαν ισχυρές ιδέες σχετικά με τους ρόλους των γυναικών. Μία από τις κατηγορίες εναντίον της Ιωάννας της Λωραίνης, που την έκαψαν στην πυρά ήταν ότι φορούσε ανδρικά ρούχα, που δεν ήταν μικρό πράγμα. Υπήρχαν, βέβαια, κάποιες ισχυρές και ικανές γυναίκες. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα τη φύση της κοινωνίας."


 Υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να κάνουν το κόσμο τόσο βίαιο, επιμένοντας ότι η επιλογή αυτή είναι αυτό που καθορίζει τη σειρά.

"Ακριβώς επειδή εμφανίζονται δράκοι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν και ότι θέλουν. Εάν οι χοίροι μπορούν να πετάξουν, στα βιβλίο, αυτό δεν σημαίνει παράδειγμα ότι μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να περπατούν στα χέρια τους, αντί για τα πόδια τους. Αν πάμε να δημιουργήσουμε ένα στοιχείο φαντασίας, είναι καλύτερο να γίνει με μερικά στοιχεία. Ήθελα τα βιβλία μου να έχουν πολλά πράγματα από την ιστορία και να δείξουμε την μεσαιωνική κοινωνία πως ήταν Οι περισσότερες ιστορίες απεικονίζουν αυτό που εγώ αποκαλώ Disneyland Middle Age -υπάρχουν πρίγκιπες και πριγκίπισσες και ιππότες, αλλά δεν θέλουν να δείξουν εκείνες τις κοινωνίες πως λειτουργούν."Ο Martin εκτιμά στη συνέχεια την καρδιά του προβλήματος: ο σεξισμός και η βία κατά των γυναικών στα μυθιστορήματά του είναι περιττή.

"Είναι ένα περίπλοκο επιχείρημα. Για να μην υπάρχει σεξισμός, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απεικονίσουμε μια ισότιμη κοινωνία ; Ακόμη και σήμερα τον 21ο αιώνα, η Αμερική δεν είναι ισότιμη. Εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια κατά των γυναικών. Μπορεί τα πράγματα να έχουν γίνει καλύτερα σε σχέση με παλιά αλλά το πρόβλημα παραμένει."

"Και έπειτα υπάρχει το θέμα της σεξουαλικής βίας, για την οποία έχω επικριθεί πολύ. Ο βιασμός, δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι ένα μέρος του πολέμου σήμερα. Δεν είναι ισχυρή απόδειξη για την ανθρώπινη φυλή, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει."

Ο Martin πιστεύει ότι η πραγματική φρίκη δεν είναι πράγματα όπως τα ορκ, αλλά οι σκοτεινότερες ωθήσεις των ανθρώπων. Αυτά είναι αναπόσπαστο μέρος των βιβλίων του που στηρίζονται στην ιστορία και στην πραγματικότητα της ζωής, αντί της φαντασίας. Ίσως αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τότε τα βιβλία του να μην είχαν τόσο ενδιαφέρον.

Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.