Παραγλωσσολογία: Εσύ μιλάς Dothraki;

Ο David J. Peterson είναι η προσωποποίηση της έννοιας του νερντ, και ο άνθρωπος που έφτιαξε, μεταξύ άλλων, τη γλώσσα που μιλάνε οι dothraki για τη σειρά Game of Thrones, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο συγγραφέας της σειράς A song of ice and fire, George R. R. Martin.

Ο Peterson, όντας πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της φρέσκιας-φρέσκιας Language Creation Society, φαινόταν να το έχει αρκετά για να κάνει αυτή τη δουλειά, για αυτό φαντάζομαι και τον διάλεξαν από την παραγωγή της σειράς.

Το θέμα ποιο είναι. Ο Peterson δεν τελειοποίησε ποτέ τη γλώσσα, την έφτασε μέχρι εκεί που χρειαζόταν για τη σειρά, και λίγο παραπάνω. Η Dothraki όμως ήδη βρίσκει φανατικούς οπαδούς που αρχίζουν να τη μαθαίνουν. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει στο μπλογκ για τη γλώσσα του, σε καινούριο επεισόδιο του The Office, o Dwight Schrute μαθαίνει Dothraki στον Erin Hannon. Πράγμα που, όπως ενθουσιασμένος Peterson παρατηρεί, δημιούργησε καινοτομία στη γλώσσα.Στο Office, φαίνεται ένα σημειωματάριο που γράφει foth aggendak, foth aggendi, foth agenda που μεταφράζεται ως I throat-rip, you throat-rip, he/she/it throat-rips. Αυτό λογικά στα ελληνικά πρέπει να μεταφράζεται ως σχίζω/σχίζεις/σχίζει το λαιμό μου/σου/του

Ο Peterson δεν είχε (ακόμα όπως λέει) φτιάξει κανόνα για το πώς ένα ουσιαστικό κολλάει ως πρόθυμα σε ένα ρήμα για να δημιουργήσει μια νέα έννοια/λέξη. Παράδειγματα για αυτό είναι το τοιχοκολλώ, που εξειδικεύει την έννοια του κολλάω, το πρωτοκολλώ, που την αλλάζει εντελώς, και το πισωκολλώ, που μόλις το έβγαλα. Αυτό που έκαναν στο Office, αυθαίρετα, ήταν να βάλουν το ουσιαστικό στην Αιτιατική (ναι, το foth είναι στην Αιτιατική κι ας μην του φαίνεται), ως δείξη ότι επηρεάζει την έννοια του ρήματος. 

Ο Peterson είδε την καινοτομία, του άρεσε, την πρόσθεσε στην «επίσημη» σύνταξη της γλώσσας του. Μακάρι να γίνονταν όλες οι γλωσσικές αλλαγές τόσο αναίμακτα. Και μακάρι να ξεκαώ με τα περί κατασκευασμένων γλωσσών, βλέπω τη φάτσα μου να γίνεται σιγά-σιγά σαν του David J. Peterson.

ΠΗΓΗ: taneatoubelgiou.wordpress.com 
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.