H ''Κακιά Βασίλισσα'' που αγαπάμε να μισούμε!

Ας παίξουμε λίγο με την ιστορία. Είναι γενικά γνωστό ότι ο Martin έχει επηρεαστεί από πραγματικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα για να γράψει τα μυθηστορήματα του. Στην περίπτωση αυτή, θα δούμε την Elizabeth Woodville και την έμπνευση της στον χαρακτήρα της CerseiTyrion: “You love your children. Its your one redeeming quality; that and your cheekbones

Ο γιος της είναι ένα τέρας το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει και ο πατέρας της την αναγκάζει να παντρευτεί έναν ακόμη άνδρα που ποτέ δεν θα ενδιαφερθεί για αυτήν. Κάτι μου λέει πως η συμπόνια που νοιώσαμε για την Cersei δεν θα διαρκέσει πολύ.


Η Cersei θα μπορούσε να βασίζεται στην ευρέως περιφρονημένη σύζυγό του Edward IV, Elizabeth Woodville (ή Wydville). Μια ψυχρή ομορφιά που φημίζεται για τις ραδιουργίες της, η Ελισάβετ ήταν η κόρη μιας οικογένειας ευγενών που πολέμησαν εναντίον του Edward IV. Όπως η Cersei, έτσι και η Ελισάβετ ήταν εξαιρετικά δελεαστική, με γαλάζια μάτια και μακριά ξανθά μαλλιά. Στην πραγματικότητα, όπως επεσήμανε ο Tywin Lannister στην Αρχόντισσα Olenna Tyrell, η Cersei είναι η πιο όμορφη γυναίκα στα Επτά Βασίλεια. Και έτσι ήταν και η Elizabeth Woodville.


H Elizabeth Woodville (αριστερά) φημολογείται ότι είχε υπέροχα μακριά ξανθά μαλλιά όπως η Cersei.


Ο θρύλος λέει ότι η Elizabeth Woodville συναντήθηκε με τον Edward IV διακόπτοντας τον σε ένα ταξίδι κυνηγιού. Πρόσφατα χήρος με δύο μικρά παιδιά, πίεσε τον Edward να της επιστραφούν τα εδάφη του μακαρίτη άνδτρα της. Η Ελισάβετ ήταν αστή και ο σύζυγός της πέθανε πολεμώντας για τα Lancastrians (ομοιοκαταληκτεί με Lannister). Οι Lancastrians ήταν ο κυβερνών οίκος τον οποίο ανέτρεψε ο Edward, έτσι ώστε όταν ο σύζυγός της Ελισάβετ πέθανε, του κατάσχεσαν την περιουσία.


Σύμφωνα με τις ιστορίες, η Ελισάβετ πολιόρκησε το βασιλιά κάτω από μια βελανιδιά, σύμβολο του αποκρυφισμού. Θαυμάζοντας την ομορφιά της, ο διαβόητος έκφυλος Edward μαγεύτηκε. Ήθελε την Elizabeth τόσο πολύ που προσπάθησε να την βιάσει. Ωστόσο η Elizabeth αντιστάθηκε απειλώντας να μαχαιρώσει τον εαυτό της με ένα στιλέτο από το να θυσιάσει την τιμή της.
Για να την κερδίσει , ο Edward συμφώνησε να την παντρευτεί κρυφά. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κανείς δεν γνώριζε για το γάμο τους. Αυτός ο μυστικός γάμος, κάτι σαν του Robb Stark, άνοιξε το δρόμο προς την καταστροφή της δυναστείας.


Πριν από το γάμο, το δεξί χέρι του Έντουαρντ, κόμης του Warwick, πήγε στη Γαλλία για να οργανώσει ένα γάμο μεταξύ του Edward και μιας γαλλίδας πριγκίπισσας. Όταν επέστρεψε ο Edward δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποκαλύψει την αλήθεια, δλδ ότι ήταν ήδη παντρεμένος. Ο Warwick ταπεινώθηκε με το να χρειαστεί να ακυρώσει την συμφωνία του γάμου με την Γαλλίδα και να μην συγχωρήσει ποτέ τον Edward. Οι φήμες έλεγαν πως ακόμα και η μητέρα του Edward, Cecily Neville, απείλησε ότι θα τον καταγγείλει ως παράνομο, επειδή μισούσε αυτή την ένωση με την Ελισάβετ.

Κατά κάποιο τρόπο, η Αγγλία του Edward IV έμοιαζε με το Camelot: ένα βασίλειο που τελικά σπαράσσεται από μια απόφαση λαγνείας. Ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο η ιστορία της Cersei του Game of Thrones είναι αρκετά διαφορετική, καθώς ο σύζυγός της ήταν αδιάφορος προς την ίδια., ενώ ο Edward IV παντρεύτηκε την Elizabeth από πόθο. Όπως και της Cersei, ο σύζυγος της Ελισάβετ την απατούσε συνεχώς. Ωστόσο  δεν υπάρχει κανένα αρχείο ότι η Elizabeth απατούσε τον άντρα της .
Παρά τις διαφορετικές ιστορίες, οι δύο γυναίκες είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Και οι δύο γνωστές για την τοποθέτηση των αναγκών τους και της οικογένειάς τους πάνω από όλους τους άλλους. Όπως η Cersei λέει  «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός». Ομοίως, οι δύο γυναίκες ήταν αποφασιστικές και με εξουσία και κατά κάποιο τρόπο θα έπρεπε να έχουν γεννηθεί άντρες. Ο George RR Martin το αναγνωρίζει αυτό όταν ο Tywin λέει στην Arya (δεύτερη σεζόν) ότι του θύμιζε την κόρη του, μετά από την αφήγηση της Arya για την κατάκτηση του Aegon. «Τα περισσότερα κορίτσια είναι ηλίθια».
Επιπλέον, οι δύο γυναίκες «υπέφεραν» από κουτσομπολιά, ακόμη και αν οι ιστορίες ήταν αλήθεια. Η Cersei μαστίζεται από την (πραγματική) φήμες ότι κοιμόταν με τον αδελφό της. Ενώ δεν υπήρχαν ιστορίες αιμομιξίας μεταξύ της Elizabeth και των αδελφών της, έχουν διασωθεί πολλές ιστορίες σχεδόν δυσφημιστικές.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της Ελισάβετ, υπήρχαν φήμες πως η οικογένειά της ενορχήστρωσε την κατάρρευση του πρώην δημάρχου του Λονδίνου, Σερ Thomas Cook, απλά επειδή ήθελαν ένα μωσαϊκό από το σπίτι του. Η αμφιλεγόμενη ιστορία λέει ότι ο δήμαρχος αρνήθηκε να πουλήσει ένα μωσαϊκό στη μητέρα της βασίλισσας και η οικογένειά διοργάνωσε τη πτώση του, με μια ψευδή κατηγορία προδοσίας. Ενώ ήταν στη φυλακή, τα αδέρφια της Ελισάβετ λεηλάτησαν το αρχοντικό του δημάρχου, καταστρέφοντας τα υπάρχοντά του και κλέβοντας το μωσαϊκό και τον πλούτο του.Η Elizabeth μπορεί  να παρακίνησε τον σύζυγό της για τη δολοφονία του αδελφού του, George - Δούκας του Κλάρενς. Η Elizabeth πιθανώς έτρεφε μια μνησικακία ενάντια του Clarence, που συμμάχησαν με τον Warwick και εκτέλεσαν παράνομα τον πατέρα και τον αδελφό της. Η  μεγάλη οικογένεια της είχε μεγάλη επιρροή στο βασιλιά και αποτέλεσαν σε μεγάλο βαθμό τα μέλη του κοινοβουλίου, όταν δικάστηκε ο Clarence.

Η Elizabeth παραμένει ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας. Εάν οι ιστορίες είναι αληθινές, δεν είναι κατ' ανάγκη κολακευτικές. Είναι όμως «αναζωογονητικό» να βλέπεις γυναίκες να χειρίζονται αποτελεσματικά την εξουσία στον μεσαίωνα.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.