Οίκος Greyjoy – Εισαγωγή

Ο οίκος Greyjoy του Pyke είναι άλλος ένας από τους Μεγάλους οίκους του Westeros.

Κυβερνά τα Σιδερένια Νησιά, μια ομάδα απαγορευμένων νήσων στα ανοικτά της δυτικής ακτής του Westeros, από το κάστρο και το νησί του Pyke. Το οικόσημό τους είναι ένα χρυσό κράκεν σε μαύρο φόντο και το μότο τους We Do Not Sow. Ο Μάρτιν περιγράφει τα μέλη του οίκου ελκυστικά και καλοφτιαγμένα, με μαύρα μαλλιά.

Ο Οίκος κατάγεται από τον Grey King, μια θρυλική φιγούρα από την Εποχή των Ηρώων. Οι Greyjoys έγιναν οι κύριοι άρχοντες των νησιών κατά τη διάρκεια της εισβολής των Targaryen. Μετά την εξολόθρευση του οίκου Hoare από τον Aegon, επέτρεψε στους ironborn να επιλέξουν ποιος θα έχει υπεροχή πάνω τους. Επέλεξαν τον Vickon Greyjoy και τη γραμμή διαδοχής του. Οι Greyjoys διοικούν από τότε στο ισχυρό κάστρο τους, το Pyke. Παλαιότερα έχασαν τα Riverlands, που χορηγήθηκαν στον Edmyn Tully και τους απογόνους του. Έτσι, «κλεισμένοι» στην μελαγχολική πατρίδα τους και περιορισμένοι από την ειρήνη του βασιλιά, οι Greyjoys κρατήθηκαν μακριά από τους άλλους Οίκους, λαμβάνοντας σπάνια μέρος σε εκδηλώσεις στην ηπειρωτική χώρα (την οποία αποκαλούν «πράσινη γη»). Κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να επιστρέψουν στις αρχαίες πρακτικές τους, σε επιδρομές των δυτικών ακτών, όπως ο Άρχοντας Dagon.

Έξι χρόνια μετά κρατώντας τις αποστάσεις τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Robert, ο Άρχοντας Balon Greyjoy οδήγησε τη δική του επανάσταση εναντίον του Θρόνου, δηλώνοντας ο ίδιος βασιλιάς των Σιδερένιων Νήσων. Νικήθηκε, ο στόλος του κάηκε κι έχασε τους δύο μεγαλύτερους γιους του Rodrik και Maron, οι οποίοι σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο μικρότερος γιος του Theon, δόθηκε ως όμηρος στον Άρχοντα Eddard Stark και ορκίστηκαν πάλι πίστη στον Οίκο Baratheon του King’s Landing.Με τον Theon να ζει μακριά, ο Άρχοντας Balon έθεσε κληρονόμο την κόρη του Yara (Asha στα βιβλία). Ο άλλος αδελφός του, Aeron Damphair, έχοντας αλλάξει από την εμπειρία  κατά τη διάρκεια της μάχης του Fair Isle, έγινε ιερέας του Πνιγμένου Θεού.


Κατηγορίες , ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.