Aerys II Targaryen

O Aerys II Targaryen, γνωστός επίσης ως Aerys the Mad, Mad King και King Scab, ήταν ο δέκατος έβδομος και τελευταίος Targaryen μονάρχης που κάθισε στον θρόνο, από το 262AL έως το 283AL.

Ξεκίνησε ελπιδοφόρα τη βασιλεία του φέρνοντας ειρήνη και ευημερία στα Επτά Βασίλεια αλλά αργότερα πέρασε στην παραφροσύνη, μετά από μια σύντομη εξέγερση γνωστή ως Defiance of Duskendale, όπου κρατήθηκε αιχμάλωτος για αρκετούς μήνες από έναν επαναστάτη άρχοντα. Μετά από αυτό η παράνοια και η σκληρότητα του μεγάλωσαν εκτός ελέγχου.

Στα νιάτα του ο Aerys ήταν γοητευτικός, γενναιόδωρος, όμορφος και αποφασιστικός, αν και κάπως ευέξαπτος. Καθώς μεγάλωνε γινόταν όλο και περισσότερο ζηλιάρης, καχύποπτος και σκληρός. Επιρρεπής σε ξεσπάσματα.

Μετά την εξέγερση του Duskendale τα χαρακτηριστικά του αυτά έγιναν πιο έντονα. Άρχισε να βλέπει κάθε ανεξήγητο γεγονός ή αμφισβητήσιμη πράξη ως απόδειξη συνωμοσίας εναντίον του και επινόησε σαδιστικές τιμωρίες για εκείνους που θεωρούσε εχθρούς του. Ανέπτυξε μια «γοητεία» προς τη φωτιά η οποία τελικά μεγάλωσε τόσο πολύ ώστε μπορούσε να αποδώσει σεξουαλικά μόνο βλέποντας κάποιον να καίγεται μέχρι θανάτου. Ο γάμος του με την αδελφή-γυναίκα του Rhaella δεν ήταν ποτέ ευτυχισμένος και στα τέλη της βασιλείας του έγινε σεξουαλικά καταχρηστικός. Μέχρι το τέλος της ζωής του η τρέλα του Aerys είχε αλλοιώσει και την εμφάνιση του. Αν και μόλις σαράντα ετών κατά τη στιγμή του θανάτου του έμοιαζε κατά πολύ μεγαλύτερος. Έτρωγε λίγο και έγινε λιπόσαρκος, ως αποτέλεσμα του φόβου του για πιθανές δηλητηριάσεις.

Μετά από επανειλημμένα κοψίματα στον Θρόνο ανέπτυξε μια φοβία σχετικά με τις λεπίδες και απαγόρευσε οποιοδήποτε κοφτερό αντικείμενο όταν ήταν παρόν εκτός από τα σπαθιά της Βασιλικής Φρουράς. Αρνούνταν ακόμη και να περιποιηθεί τα νύχια ή τα μαλλιά του. Τα μεν νύχια του μεγάλωσαν παραπάνω από 30 εκατοστά και τα μαλλιά και γένια του κρεμόταν μακριά κάτω από τους ώμους και άγρια μπερδεμένα. Φορούσε το περίτεχνο στέμμα του Aegon IV.


http://en.amokanet.ru/gallery/martin/targaryens_1218.html
Ο Aerys ήταν γιος του πρίγκιπα Jaehaerys (δεύτερος γιος του βασιλιά Aegon V). Ενώ ακόμα έφηβος ο Aerys παντρεύτηκε την αδερφή του Rhaella, σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση της δυναστικής αιμομιξίας.

Το 259AL η Rhaella γέννησε τον πρωτότοκο γιο και κληρονόμο, πρίγκιπα Rhaegar. Γεννήθηκε κατά την διάρκεια της τραγωδίας στο Summerhall όπου σκοτώθηκε ο βασιλιάς Aegon V, ο κληρονόμος του πρίγκιπα Duncan και πολλοί άλλοι. Ο Jaehaerys, πατέρας του Aerys, κυβέρνησε για τρία μόλις χρόνια πριν πεθάνει κι έτσι ο Aerys έγινε σύντομα βασιλιάς. Αργότερα, ο Aerys και η Rhaella απέκτησαν έναν δεύτερο γιο τον πρίγκιπα Viserys και τέλος μια κόρη την πριγκίπισσα Daenerys.

Η βασιλείας του Aerys ξεκίνησε το 262AL με πολλές υποσχέσεις. Κατά τη διάρκεια των ειρηνικών πρώτων δώδεκα χρόνων το βασίλειο επούλωνε τις πληγές του από το τραγικό γεγονός του Summerhall αυξάνοντας την ισχύ του και την ευημερία του.

Με την βασιλεία του πατέρα του και του παππού του, η βασιλική αυλή στο King's Landing έγινε συντηρητική, γεμάτη στενόμυαλους γέρους. Ο Aerys έφερε σαρωτικές αλλαγές αντικαθιστώντας πολλά εξέχοντα στελέχη με νεότερα πρόσωπα. Εντυπωσιασμένος από τη σκληρότητα του νέου Άρχοντα του Casterly Rock, Tywin Lannister, στην αντιμετώπιση της εξέγερσης τον έκανε Χέρι του Βασιλιά.Ωστόσο η σχέση μεταξύ τους ήταν πάντα περίπλοκη. Όταν ήταν ακόμα πρίγκιπας ο Aerys είχε αναπτύξει αισθήματα για την Joanna Lannister που επρόκειτο να παντρευτεί τον ξάδερφό της Tywin. Ο Aerys ήταν παρών στο γάμο και ήπιε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της γιορτής με αποτέλεσμα να αστειευτεί πως ήταν κρίμα που είχε καταργηθεί το δικαίωμα της Πρώτης Νύχτας. Λέγεται ότι ο Tywin δεν ξέχασε ποτέ την συμπεριφορά του Aerys.

Τελικά, ο Aerys μετάνιωσε για την επιλογή του Tywin ως Χέρι όχι λόγω έλλειψης ικανοτήτων εκ μέρους του Tywin αλλά μάλλον για το αντίθετο. Απέδειξε ότι ήταν λαμπρός διαχειριστής και η φήμη του για τη βάναυση αποτελεσματικότητα του έγινε τόσο ευρέως γνωστή και σεβαστή που διαδίδονταν η φήμη ότι ο Tywin και όχι ο Aerys κυβερνούσε πραγματικά το Βασίλειο. Ο Αρχηγός της Φρουράς του Χεριού, Σερ Ilyn Payne, έχασε την γλώσσα του με εντολή του βασιλιά επειδή την επαναλάμβανε. Ζήλευε τον σεβασμό και το φόβο που αναγνωριζόταν στον Tywin και αποφάσισε να εξαρτάται λιγότερο από το Χέρι.

Το 276AL ο Άρχοντας Tywin οργάνωσε ένα τουρνουά προς τιμήν του βασιλιά. Εκεί πρότεινε γάμο μεταξύ της κόρης του Cersei και του πρίγκιπα Rhaegar. Ωστόσο ο φόβος του Aerys για την εξουσία και τη φιλοδοξία του Tywin τον οδήγησε να απορρίψει την προσφορά με αγένεια, λέγοντας ότι ο Tywin ήταν ένας απλός υπηρέτης του στέμματος και η κόρη κανενός "υπαλλήλου" δεν ήταν κατάλληλη για να παντρευτεί έναν πρίγκιπα. Το τουρνουά τελείωσε χωρίς γιορτή και ο Aerys φούσκωσε περισσότερο το ψυχρό κλίμα. Ο Tywin δεν θα ξεχνούσε ποτέ αυτή την προσβολή.
Στα τέλη του 276AL ο Άρχοντας Denys Darklyn του Duskendale, ενδεχομένως επηρεασμένος από την σύζυγό του που κατάγονταν από το Myr, παρακρατεί τέλη από το στέμμα. Πρόθυμος να αποδείξει την ικανότητά του στο να χειριστεί την κατάσταση χωρίς τη βοήθεια του Χεριού, ο Aerys αποφάσισε να διευθετήσει το θέμα προσωπικά. Παίρνοντας μαζί του μια μικρή δύναμη ο Aerys κατευθύνθηκε προς το Duskendale για να συλλάβει και να εκτελέσει τον Άρχοντα Denys. Ο Denys πανικοβλήθηκε και πήρε ως κρατούμενο τον ίδιο τον βασιλιά. Ο Άρχοντας Tywin προσπαθώντας να επιλύσει την κρίση συγκέντρωσε στρατό και πολιόρκησε την πόλη. Η κατάσταση παρέμεινε σε αδιέξοδο για έξι μήνες, με τον Denys να απειλεί να εκτελέσει το βασιλιά με το πρώτο σημάδι εισβολής από τον Tywin. Τέλος, ο Σερ Barristan Selmy της Βασιλικής Φρουράς οργάνωσε μια τολμηρή διείσδυση και κατάφερε να διασώσει το βασιλιά.

Ο Άρχοντας Denys παραδόθηκε αμέσως και ικέτευσε για έλεος αλλά η μανία του Aerys οδήγησε στον άμεσο αποκεφαλισμό του. Η οργή του αφάνισε επίσης τον οίκο Darklyn και τον οίκο Hollard που τάχθηκε στο πλευρό τους. Κάθε τελευταίο μέλος των δύο οικογενειών βασανίστηκε πριν καεί ζωντανό με μόνη εξαίρεση το παιδί Dontos Hollard, το οποίο γλίτωσε υποστηριζόμενο από τον Σερ Barristan.

Το γεγονός στο Duskendale σηματοδότησε την έναρξη της καθόδου του Aerys στην τρέλα. Κλονίστηκε σοβαρά από τη φυλάκισή του και αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Red Keep για πολλά χρόνια αργότερα. Η ζηλιάρικη και καχύποπτη φύση του εμβάθυνε σε παράνοια και τελικά σε αυταπάτες βλέποντας αποδείξεις προδοσίας παντού. Ο βασιλιάς δεν εμπιστεύονταν πλέον την σύζυγό του ή τον κληρονόμο του και κυρίως το Χέρι του, θεωρώντας πως αν μπορούσαν θα τον άφηναν όλοι να σαπίσει στα μπουντρούμια.

Τα χρόνια περνούσαν και ο ίδιος έγινε βάναυσος, ιδιότροπος και όλο και περισσότερο γοητευμένος με τη φωτιά, ειδικά την πολύ εύφλεκτη ουσία γνωστή ως wildfire. Ο Aerys άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτιά για τις εκτελέσεις δήθεν προδοτών. Οι διαδικασίες αυτές τον εξίταραν και ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του κοιμόντουσαν σε ξεχωριστά δωμάτια για μερικά χρόνια αποφεύγοντας ο ένας τον άλλο, ο Aerys διεκδικούσε τα συζυγικά δικαιώματα μετά από μια τέτοια εκτέλεση με φωτιά, κακοποιώντας βάναυσα τη γυναίκα του στο κρεβάτι.Οι σχέσεις του Aerys με τον άρχοντα Tywin επιδεινώθηκαν ραγδαία. Σύμφωνα με τον Σερ Barristan Selmy, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την γνωστή σφοδρή επιθυμία του βασιλιά για τη γυναίκα του Tywin, Joanna Lannister. Αν και ο Tywin συνέχισε να ελπίζει σε ένα γάμο μεταξύ των Cersei και Rhaegar, ο Aerys μετά την προσβολή στο Lannisport, δύο χρόνια αργότερα επέλεξε να συνδέσει το Dorne στενότερα με τον θρόνο παντρεύοντας τον Rhaegar με την Elia Martell. Αργότερα ο Aerys όρισε τον μεγαλύτερο γιο του Tywin ως τον νεότερο ιππότη που εντάχθηκε ποτέ στην Βασιλική Φρουρά. Τόσο ο Tywin όσο και ο Jaime πίστεψαν ότι πρόθεση της κίνησης δεν ήταν η τιμή αλλά η στέρηση του Οίκου Lannister από τον νόμιμο και αρτιμελή διάδοχο. Έτσι ο Aerys κατάφερε να κρατήσει «όμηρο» τον Jaime και την αφοσίωση του πατέρα του. Έξαλλος ο Tywin βρήκε ένα λεπτό πρόσχημα για να παραιτηθεί από τη θέση του Χεριού και επέστρεψε στο Casterly Ροκ. Ο Aerys όρισε ως αντικαταστάτη του τον Άρχοντα Owen Merryweather έναν αξιαγάπητο αλλά όχι ιδιαίτερα αρμόδιο γέρο, του οποίου το κύριο προσόν ήταν οι πλούσιες γιορτές και οι κολακείες.Η δυσπιστία του Aerys στράφηκε τελικά ενάντια στο γιο του, πρίγκιπα Rhaegar, ο οποίος είχε γίνει κι αυτός δύσπιστος όσο αφορούσε τη συμπεριφορά του πατέρα του. Η πρώτη φορά που ο Aerys άφησε τελικά το Red Keep ήταν για να παρακολουθήσει το τουρνουά στο Harrenhal το 281AL. Ο Rhaegar πήγε για να κερδίσει το τουρνουά και συγκλόνισε όλους τους παρευρισκόμενους στέφοντας Queen of Love and Beauty την Lyanna Stark αντί της Elia Martell.

Λίγο καιρό αργότερα ο πρίγκιπας Rhaegar εξαφανίστηκε με τη Lyanna, προφανώς αφού την απήγαγε. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Brandon κατευθύνθηκε στην πρωτεύουσα μαζί με αρκετούς φίλους. Φτάνοντας στο Red Keep ο Brandon φώναζε στον Rhaegar να βγει για να αναμετρηθούν, αλλά όπως αποδείχθηκε ο Rhaegar δεν ήταν παρόν… αλλά ο Aerys ήταν. Ο βασιλιάς συνέλαβε τον Brandon και τους συντρόφους του με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της ζωής του διαδόχου, απαιτώντας να παρουσιαστούν οι πατέρες τους και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά των γιών τους. Όταν το έκαναν ο Aerys τους εκτέλεσε όλους χωρίς δίκη. Ο Άρχοντας Rickard Stark κάηκε ζωντανός καθώς παρακολουθούσε ο γιος του Brandon, δεμένος σε μια συσκευή βασανιστηρίων που τον ανάγκασε να στραγγαλίσει τον εαυτό του στον αγώνα του για να σώσει τον πατέρα του. Η παράνοια του βασιλιά δεν ικανοποιήθηκε και διέταξε τον Άρχοντα Jon Arryn να του στείλει τα κεφάλια των δύο προστατευμένων του, Eddard Stark και αρραβωνιαστικό της Lyanna -  Robert Baratheon. Πίστευε πως ήταν ένοχοι για τη συμμετοχή στη συνωμοσία λόγω των δεσμών με τον οίκο Stark. Ο Arryn αρνήθηκε και οι αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά προκάλεσαν μια αλυσίδα γεγονότων, τον Πόλεμο του Σφετεριστή. Οι Targaryen και οι σύμμαχοι τους πολέμησαν στο πλευρό του Βασιλιά και από την άλλη ενώθηκαν οι Οίκοι Arryn, Stark, Baratheon και Tully, επαναστατώντας κατά του Θρόνου και με αφορμή τη βασιλική καταγωγή του Robert Baratheon (μέσω της γιαγιάς του Rhaelle Targaryen, θεία του βασιλιά).Στην αρχή την εξέγερσης Χέρι του Aerys ήταν ακόμα ο Owen Merryweather αλλά γρήγορα αντικαταστάθηκε για την αποτυχία του να ενεργήσει άμεσα ώστε να παύσει η εξέγερση στα πρώτα της στάδια. Ο Aerys στράφηκε στον Άρχοντα Jon Connington, στενό φίλο του Rhaegar, ο οποίος υποσχέθηκε να παραδώσει το κεφάλι του Robert. Ωστόσο ο Connington έχασε από τις δυνάμεις των ανταρτών στο Stoney Sept, στην μάχη των Κωδώνων και εξορίστηκε από τον Aerys. Ως νέο Χέρι επέλεξε έπειτα τον Άρχοντα Qarlton Chelsted. Σε αυτό το σημείο ο βασιλιάς φοβούμενος την νίκη των επαναστατών δημιούργησε ένα σχέδιο, το Wildfire Plot, ώστε να κερδίσει την τελική εκδίκηση ενάντια στους εχθρούς του σε περίπτωση που έμπαιναν στην πρωτεύουσα. Διέταξε τους πυρομάντες του να δημιουργήσουν ένα τεράστιο απόθεμα wildfire γύρω από την πρωτεύουσα, συνωμοτώντας για να κάψει όλη την πόλη και να σκοτώσει όλους τους κατοίκους (500.000 χιλιάδες) αντί να επιτρέψει στον Robert να την αποκτήσει άθικτη. Μετά την ανακάλυψη του σχεδίου ο Άρχοντας Chelsted αντιμετώπισε τον βασιλιά και όταν κατάλαβε πως ο Aerys δεν γίνονταν να αποτραπεί παραιτήθηκε. Ο βασιλιάς τον έκαψε ζωντανό. Οι Αλχημιστές απολάμβαναν την βασιλική εύνοια από τότε που η εμπειρία στο Duskendale του είχε γίνει εμμονή και όρισε επικεφαλής της συντεχνίας τον Rossart, τελευταίο Χέρι του.

Μετά τη μάχη της Τρίαινας, στην οποία σκοτώθηκε ο Rhaegar και νικήθηκε ο βασιλικός στρατός, η νίκη των επαναστατώ ήταν πλέον σίγουρη. Ο Aerys έστειλε την βασίλισσα Rhaella, έγκυο στην Daenerys και τον πρίγκιπα Viserys στο Dragonstone για να ξεφύγουν από την προσεχή Άλωση του King’s Landing. Κράτησε κοντά του στο Red Keep την πριγκίπισσα Elia και τα παιδιά της, Rhaenys και Aegon, πιστεύοντας ότι ήταν απαραίτητοι ως όμηροι για να εξασφαλίσει τη πίστη του Οίκου Martell του Dorne. Αυτή η απόφαση οδήγησε τελικά στους βίαιους θανάτους τους στα χέρια των Σερ Amory Lorch και Σερ Gregor Clegane.


Ώρες πριν η εμπροσθοφυλακή των ανταρτών με αρχηγό τον Eddard Stark φτάσει στην πρωτεύουσα, 12.000 άνδρες υπό τη ηγεσία του Tywin Lannister έφθασαν στις πύλες και υποσχέθηκαν πίστη στον βασιλιά Aerys. Ο Varys συμβούλεψε τον βασιλιά να μην τους επιτρέψει να εισέλθουν στην πόλη αλλά ο Μεγάλος Maester Pycelle υποστήριξε ότι οι Lannister ήταν αξιόπιστοι. Ο Aerys έκανε τη μοιραία επιλογή και άκουσε τον Pycelle, άνοιξε τις πύλες της πόλης και οι δυνάμεις των Lannister άρχισαν τη λεηλασία στο όνομα του Βασιλιά Robert.Συνειδητοποιώντας πως αυτό ήταν το τέλος ο Aerys κάλεσε τον Άρχοντα Rossart και τον Σερ Jaime Lannister, τον τελευταίο εναπομείναντα ιππότη της Βασιλικής Φρουράς. Διέταξε τον Jaime να σκοτώσει τον πατέρα του και στη συνέχεια έδωσε στον Rossart την διαταγή να ανάψουν τη φωτιά στις κρύπτες και να κάψουν τη πόλη. Πριν το σχέδιο προχωρήσει ο Jaime σκότωσε τον Άρχοντα Rossart και στη συνέχεια τον ίδιο τον βασιλιά εμποδίζοντας την διαταγή και σώζοντας το σύνολο του πληθυσμού του King’s Landing. O Robert Baratheon διεκδίκησε το θρόνο και η βασιλεία της δυναστείας των Targaryen έλαβε τέλος… Ή μήπως όχι;
Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.