H Μάχη της Τρίαινας

Η Μάχη της Τρίαινας ήταν η καθοριστική μάχη της Εξέγερσης του Robert. Διεξήχθη στο Green Fork της Τρίαινας, στη συνέχεια γνωστό ως Ruby Ford. Κατέληξε σε νίκη των ανταρτών.

Μετά την ήττα στο Stoney Sept ο βασιλιάς Aerys II είχε επιτέλους συνειδητοποιήσει ότι η εξέγερση ήταν μια σημαντική απειλή για τους Targaryen, ίσως η μεγαλύτερη απειλή για τη δυναστεία από τον Daemon Blackfyre. Οι δυνάμεις των ανταρτών συγκεντρώθηκαν στις ανατολικές όχθες του Green Fork και όταν οι δυνάμεις των Baratheon ενώθηκαν με των Stark, Tully και Arryn είχαν αρκετή δύναμη για να απειλήσουν το King's Landing. Με αρχηγό τον Robert κινήθηκαν νότια κατά μήκος της Βασιλικής Οδού.

Αυτή τη φορά ο πρίγκιπας Rhaegar Targaryen εμφανίστηκε για να αναλάβει τη διοίκηση του βασιλικού στρατού. Ο βασιλιάς Aerys υπενθύμισε στους Martell ότι η πριγκίπισσα Elia βρισκόταν υπό την εξουσία του και έστειλε τον θείο της, πρίγκιπα Lewyn Martell της Βασιλικής Φρουράς, για να αναλάβει τη διοίκηση των 10.000 στρατιωτών από το Dorne στην Βασιλική Οδό για να τους ενώσει με το στρατό του Rhaegar καθ' οδόν προς την Τρίαινα. Την ίδια στιγμή οι Barristan Selmy και Jonothor Darry στάλθηκαν να συσπειρώσουν τις διάσπαρτες δυνάμεις του Jon Connington και να ενωθούν κι αυτοί με τον μεγάλο όγκο του στρατού. Επιπλέον ο Rhaegar έπεισε τον πατέρα του να ζητήσει τη βοήθεια του Tywin Lannister.


Αν και μια σημαντική δύναμη στρατού και ναυτικού πολιορκούσε το Storm's End, υπό τις διαταγές των Mace Tyrell και Paxter Redwyne, πολλοί λίγοι από τα στρατεύματα κλήθηκαν να βοηθήσουν βόρεια. Ο βασιλικός στρατός υπό τις εντολές του Rhaegar, που απαριθμούσε περίπου 40.000 άνδρες, κατευθύνθηκε στην Βασιλική Οδό μέχρι το σταυροδρόμι πάνω από την Τρίαινα καθώς αυτή η διαδρομή ήταν πιο πιθανή να επιλεγεί από τους αντάρτες.Οι δυνάμεις: 

Τα στρατεύματα των ανταρτών αποτελούνταν από όλες τις δυνάμεις του Βορρά. Σχεδόν όλες τις δυνάμεις της Κοιλάδας (μερικοί Οίκοι είχαν παραμείνει πιστοί στους Targaryens). Τις μισές των δυνάμεων του Riverland (Τα Riverlands ήταν βαθιά διχασμένα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Οίκος Tully και πολλοί άρχοντες είχαν ταχθεί με το μέρος των επαναστατών ενώ άλλοι Οίκοι όπως Darry, Mooton και Ryger κρατούσαν του δεσμούς με τους Targaryen. Ο Οίκος Frey, ο μεγαλύτερος από τους συμμάχους των Tully έμεινε ουδέτερος). Μερικοί οίκοι από τα Stormlords (Αν και ο Robert ήταν ο Άρχοντας του Storm’s End και το κεντρικό πρόσωπο της εξέγερσης, οι περισσότεροι από τα Stormlords είχαν παγιδευτεί στο νότο άσχημα πληγωμένοι από τις μάχες στο Αshford και την πολιορκία του Storm's End. Ως εκ τούτου η συμβολή τους στη μάχη στο βορρά ήταν περιορισμένη) Συνολικά περίπου 35.000 στρατιώτες.

Τα στρατεύματα των βασιλοφρόνων αποτελούνταν από 10.000 άνδρες του Dorne. Τους επιζώντες της Μάχης των Κωδώνων (Από πιστούς των Riverlands, Stormlands και οίκων της Κοιλάδας). Όλους τους οίκους των Crownlands (Συμπεριλαμβανομένων των Αρχόντων του Crackclaw Point και της Στενής Θάλασσας). Αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες από το Reach. Λέγεται ότι ο βασιλικός στρατός ήταν μεγαλύτερος αλλά οι αντάρτες ήταν πιο σκληροί πολεμιστές. Έφτανε κοντά στους 40.000 άνδρες με το ένα δέκατο ιππότες. Οι υπόλοιποι ήταν τοξότες, ιππείς και πεζικό. Το πεζικό αποτελούνταν από ακοντιστές και δορατοφόρους.Η μάχη:

Τα στρατεύματα του Dorne υπό τις εντολές του πρίγκιπα Lewyn Martell απειλούσαν την αριστερή πλευρά των δυνάμεων του Robert. Ο Σερ Lyn Corbray μαζεύοντας το σπαθί του πατέρα του ηγήθηκε και διέσπασε τους άνδρες απο το Dorne. Κατά τη σύγκρουση, ο Lyn αντιμετώπισε και σκότωσε τον πρίγκιπα Lewyn που ήταν ήδη τραυματισμένος. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Σερ Barristan σκότωσε πολλούς άνδρες και ο ίδιος ο Robert συμμετείχε στη μάχη και συνάντησε τον Rhaegar σε μονομαχία.

Αν και πολλοί μεγάλοι άρχοντες και ιππότες είτε έχασαν τη ζωή τους ή διακρίθηκαν στις μάχες, η καθοριστική στιγμή ήταν όταν ο Robert σκότωσε τον Rhaegar με ένα χτύπημα του σφυριού του. Το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που διέλυσε τα ρουμπίνια που κοσμούσαν την πανοπλία του Rhaegar πέφτοντας στο ποτάμι. Έτσι το μέρος πήρε την ονομασία Ruby Ford. Ο ακέφαλος βασιλικός στρατός τράπηκε σε φυγή.


Μετά τη νίκη, οι Frey αποφάσισαν να ενωθούν με την πλευρά των νικητών (Από τότε ο Hoster Tully τον αποκαλεί «The Late Lord Frey - ο Αργοπορημένος Άρχοντας Frey»). Ο δρόμος για το King's Landing ήταν πλέον ανοιχτός για τους επαναστάτες με τη μόνη σημαντική δύναμη βασιλοφρόνων να έχει μείνει στην πολιορκία του Storm's End. Οι αντάρτες έμαθαν επίσης ότι οι δυνάμεις των Lannister κινούνται γρήγορα προς το Kings Landing. Ο Robert είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της μάχης κι έτσι ο Eddard οδήγησε το στρατό των ανταρτών προς την πρωτεύουσα προσπαθώντας να φτάσει πριν από τους Lannister. 

O Ser Barristan ήταν πολύ κοντά στο θάνατο όταν αιχμαλωτίστηκε. Αν και ο Roose Bolton τον συμβούλευε να τον σκοτώσει, ο Robert του χάρισε τη ζωή και έστειλε τον δικό του Maester να φροντίσει τις πληγές του.


[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.