Arryn - Εισαγωγή

O Οίκος Arryn είναι ένας από τους Μεγάλους Οίκους του Westeros και ο κυρίαρχος οίκος της Κοιλάδας. Κύρια έδρα τους είναι το Eyrie αλλά έχουν κι άλλες όπως το χειμερινό κάστρο στις Πύλες της Σελήνης. Tα δύο οχυρά βρίσκονται στο ψηλότερο βουνό της Κοιλάδας, Giant's Lance και το Eyrie θεωρείται απόρθητο.


 

Το έμβλημά τους είναι έλα λευκό φεγγάρι σε μπλε φόντο και μπροστά του ένα γεράκι. Τα λόγια τους είναι «As High as Honor» και η γραμμή του οίκου χρονολογείται από την εποχή των Άνταλ. Συνήθως παντρεύονται με άλλους Άνταλ απογόνους – ευγενείς και ο οίκος έχει την «καθαρότερη» γραμμή Άνταλ αριστοκρατών.

Πριν από την άφιξη των Άνταλ στη Κοιλάδα κυβερνούσαν οι Βασιλείς του Βουνού. Ο Σερ Artys Arryn έσφαξε τον τελευταίο Βασιλιά και τότε οι Arryn κυβέρνησαν την Κοιλάδα περίπου έξι χιλιάδες χρόνια πριν. Έτσι μετονομάστηκε σε Κοιλάδα των Arryn και οι βασιλείς τους φόρεσαν το Falcon Crown.Οι Arryns γονάτισαν στους Targaryen κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κατακτητή. Οι στόλοι τους είχαν έρθει ισόπαλοι στη Μάχη του Gulltown αλλά οι Arryn «νικήθηκαν» όταν η Visenya έφτασε στο Eyrie και διαπίστωσε ότι ο νεαρός βασιλιάς Ronnel ήθελε να καβαλήσει ένα δράκο. Η μητέρα του έφτασε και βρήκε το γιο της στα γόνατα της Visenya και φοβούμενη για τη ζωή του γονάτισε στον κατακτητή. Από τότε οι Arryns παρέμειναν υπερασπιστές της Κοιλάδας και επίσης ονομάστηκαν Φύλακες της Ανατολής, ένας τίτλος που κατέχουν μέχρι σήμερα. Δεκαετίες αργότερα και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Blackfyre, ο οίκος παρέμεινε πιστός στο βασιλιά Daeron II Targaryen. Κατά την μάχη στο Redgrass Field οι δυνάμεις των Arryn νικήθηκαν από τον Daemon Blackfyre.

Οι απόγονοι του Άρχοντα Jasper Arryn βίωσαν μια σειρά από συμφορές που άφησαν τον οίκο με ελάχιστα «καθαρόαιμα» μέλη. Ο διάδοχος του Jasper, Άρχοντας Jon Arryn, παντρεύτηκε αρκετές φορές και προσπάθησε να αφήσει απογόνους. Η πρώτη του σύζυγός Jeyne Royce πέθανε κατά τη γέννηση της νεκρής της κόρης. Η δεύτερη σύζυγός και ξαδέρφη του Rowena Arryn πέθανε άτεκνη κατά τη διάρκεια ενός ψυχρού χειμώνα. Η αδερφή του Alys έφερε στον κόσμο εννέα παιδιά με τον σύζυγό της Σερ Elys Waynwood και πέθανε λίγο μετά το τελευταίο. Τα εννέα παιδιά πέθαναν ή διάλεξαν το δρόμο της πίστης πριν αφήσουν απογόνους. Ο νεότερος αδελφός τους Ronnel πέθανε πολλά χρόνια πριν από τα μυθιστορήματα.Η Εξέγερση του Robert ξεκίνησε όταν ο Jon Arryn αρνήθηκε να παραδώσει τους προστατευόμενους του, Robert Baratheon και Eddard Stark στο Τρελό Βασιλιά - Aerys II Targaryen. Η μάχη κατά του Marq Grafton στο Gulltown έδωσε στον Άρχοντα Arryn την νίκη απέναντι στους βασιλόφρονες λαβαροφόρους του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Τζον ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες και ο γάμος του με την τρίτη σύζυγό, Lysa Tully, τον βοήθησε στο να διασφαλίσει τον Hoster Tully ως σύμμαχο. Μετά τον πόλεμο, ο Nestor Royce κυβέρνησε ως High Steward της Κοιλάδας ενώ ο Jon έγινε το Χέρι του βασιλιά πλέον Ρόμπερτ.

Ο γάμος των Jon και Lysa δεν ήταν ευτυχισμένος. Στην αρχή η Lysa είχε αποβολές αλλά τελικά κατάφερε να γεννήσει ένα γιο τον Robin (Robert στα βιβλία). Η Lysa έκανε το παιδί κακομαθημένο παρά τις προσπάθειες του Jon. Μέχρι την έναρξη των γεγονότων της σειράς (ASOIAF), o Jon υπηρέτησε πιστά ως Χέρι τον βασιλιά Robert Baratheon για δεκατέσσερα χρόνια. Στο πρώτο βιβλίο τον βρίσκουμε νεκρό ύστερα απο δηλητηρίαση του. 


Κατηγορίες , ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.