Από την Ιστορία στο Game of Thrones – Εμπνεύσεις, μυθολογία και γεγονότα


Γεγονότα που ενέπνευσαν τον Μάρτιν και αποτέλεσαν ολόκληρα ή ως βάση στην εξέλιξη του ASOIAF και κατ’ επέκταση όσων βλέπουμε στο GoT. Από τον Πόλεμο των Ρόδων και την Μεσαιωνική Ιστορία, σφαγές και δολοφονίες, πόλεμοι και κατακτήσεις, ιστορικά πρόσωπα κλπ. τελικά δεν είμαστε και πολύ μακριά από τα γεγονότα στις οθόνες μας!


Ο Κόκκινος Γάμος: Η σκηνή βασίστηκε στα γεγονότα της Σκοτσέζικης ιστορίας με την Σφαγή της Γλενκώ το 1691 και στο Μαύρο Δείπνο το 1440. Στην Σφαγή ο Captain Robert Campbell με τους άνδρες του ζήτησαν καταφύγιο από τον MacDonald και περίμενε μέχρι οι οικοδεσπότες του κοιμηθούν ώστε να τους δολοφονήσει. Στο Μαύρο Δείπνο ο 16χρονος Earl του Douglas και ο 10χρονος αδερφός του δελεάστηκαν ώστε να παρευρεθούν σε μια γιορτή για να δειπνήσουν με τον 10χρονο Βασιλιά James τον Δεύτερο της Σκωτίας. Κατά την διάρκεια της γιορτής ένα μαύρο κεφάλι ταύρου, που είναι και το σύμβολο του θανάτου, τοποθετήθηκε μπροστά στον Earl. Μετά το γεγονός έσυραν έξω τα αδέρφια και τα αποκεφάλισαν βίαια.


Το Τείχος: Τι να πεις για το τεράστιο μήκος και ύψος του! Ο Μάρτιν πάντως πάτησε την ιδέα πάνω στο Σκοτσέζικο Τείχος του Αδριανου. Όπως είπε ο ίδιος το 2000 το Τείχος έρχεται από το Τείχος του Αδριανού το οποίο είδε όταν επισκέφτηκε την Σκωτία. Στάθηκε στο Τείχος προσπαθώντας να φανταστεί πως θα ήταν να ήσουν Ρωμαίος στρατιώτης και να σε έστελναν εδώ από την Ιταλία ή την Αντιόχεια. Να στέκεται πάνω στο Τείχος με το βλέμμα καρφωμένο μακριά χωρίς να ξέρεις τι θα έρθει από το δάσος. Τείχος του Αδριανού, χτίστηκε το 122 μ.Χ. ως αμυντική οχύρωση στη ρωμαϊκή επαρχία της Britannia, η οποία είναι η σημερινή Αγγλία, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού. Σκοπός του τείχους ήταν να διαχωρίσει την αυτοκρατορία από τους βόρειους γείτονες. 


Η θρησκεία του R’hllor: Οι κόκκινοι Ιερείς που έχουμε δει, με προστάτισσα την Melisandre πιστεύουν στον θεό του Φωτός που παρουσιάζεται στην φωτιά ως τον ένα αληθινό Θεό και η θρησκεία έχει την βάση της στον Ζωροαστρισμό, μια Περσική πίστη. Στον Ζωροαστρισμό, ακριβώς όπως και στην Κόκκινη Θρησκεία, η φωτιά θεωρείται μέσο για την πνευματική συνειδητοποίηση και τη σοφία. Οι προσκυνητές προσεύχονται συχνά με την παρουσία της φωτιάς ή σε ναούς φωτιάς. Όπως και με τους οπαδούς του Άρχοντα του Φωτός, είναι αντίθετη με μια μεγάλη μάχη μεταξύ της δυαδικότητα του καλού, που αναφέρεται ως «Κύριος του Φωτός» στη σειρά και του κακού, γνωστό ως οι Άλλοι στο Γουέστερος. 


Joffrey Baratheon: o πρώτος θάνατος στο GoT που έφερε πανηγυρισμούς στους φαν λόγω της ανυπόφορης και κακιασμένης προσωπικότητας του μακαρίτη και το πρώτο πλήγμα στον οίκο Lannister είναι βασισμένο στον Πόλεμο τον Ρόδων και τον Edward του Lancaster. Ο Edward είχε μια πρέζα τρέλας όπως ο Joffrey και εκτιμούσε τους αποκεφαλισμούς των εχθρών τοποθετώντας τα σε παλούκια. Αν και μόλις 13 ετών, το αγόρι μιλούσε μόνο για αποκεφαλισμό και πολέμους λες και ήταν ο θεός της μάχης. Πέθανε τραγικά με μαχαιριές από τα χέρια Edward IV του York (όπου μερικοί θεωρούν το ρόλο του Robb Stark).


O Πόλεμος των Ρόδων: Ο Μάρτιν εμπνεύστηκε από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια του Μεσαίωνα και φαίνεται περισσότερο βασισμένο στον Πόλεμο των Ρόδων. Στην Αγγλία κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα μια σειρά από δυναστικούς εμφυλίους κράτησε τρεις δεκαετίες, γνωστή ως ο Πόλεμος των Ρόδων. Ο πόλεμος ήταν μια αιματηρή και περίπλοκη περίοδος μεταξύ δύο σημαντικών βασιλικών οίκων, τους York εκπροσωπούμενοι από ένα λευκό τριαντάφυλλο και τους Lancaster από ένα κόκκινο. Η σύγκρουση συμπεριλάμβανε διεκδικητές του θρόνου, αδύναμους ή αχρείους μονάρχες, θαρραλέους πρίγκιπες των οποίων η ζωή τελείωσε πρόωρα, κατεστραμμένους «προστάτες του βασιλείου» και εχθρούς σε όλη την "Στενή Θάλασσα."Βαλυριανό Ατσάλι: Στην Μέση Ανατολή και στην Ινδία υπήρξε ένα μέταλλο που ονομάζονταν Damascus. Είναι γνωστό για την σούπερ αντοχή του και τις κοφτερές του ιδιότητες και η τεχνική της δημιουργίας του χάθηκε τον 18ο αιώνα. 


Ο Μοβ Γάμος: Ο ικανοποιητικός θάνατος του Joffrey από δηλητηρίαση βασίστηκε στην ιστορία του πρίγκιπα Eustache, γιου του Αγγλου Βασιλια Stephen, που πέθανε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια του γάμου του το 1153. Υπάρχουν υποψίες ότι δηλητηριάστηκε αν και μάρτυρες της εποχής λένε ότι απλά πνίγηκε. 


Ο Στρατός των Άσπιλων: Οι άσπιλοι της Dany (που ομολογώ ότι περίμενα πιο επικούς στην 5η σεζον) έχουν πανοπλία καθαρά επηρεασμένη από αρχαίους Ρωμαίους στρατιώτες αν και η προέλευση τους φημολογείται από τους Σπαρτιάτες. Υπάρχει ακόμη μια θεωρία ότι ο στρατός είναι πραγματικά επηρεασμένος από τους Μαμελούκους, στρατιωτικές δυνάμεις δούλων («μαμλούκ») οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα κατάφεραν να εξουσιάσουν διάφορα μουσουλμανικά κράτη. Αν και η μάχη στο Qohorik φαίνεται να έχει βασιστεί στον Λεωνίδα και τους τριακόσιους, οι Μαμελούκοι ως σκλάβοι έρχονται πιο κοντά με τους Άσπιλους λόγω της πίστης τους και του χαμηλού προφίλ τους.


Οστρακιά: Η greyscale κατά τον Martin είναι μια μυστηριώδης ασθένεια χαρακτήρων όπως η Shereen και ο Jorah στη σειρα. Ουσιαστικά «πετρώνει» τον προσβαλόμμενο. Η ασθένεια έχει δύο παρόμοιες στον πραγματικό κόσμο την λέπρα – Νόσος του Χάνσεν και την FOP (fibrodysplasia ossificans progressive). H λέπρα προκαλεί δερματικές βλάβες και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όσοι είχαν προσβληθεί ζούσαν απόβλητοι και εμφανισιακά τρομακτικοί. Η Fop είναι ανίατη και εξαιρετικά σπάνια. Προκαλεί βλάβη στους μαλακούς ιστούς οι οποίοι αναγεννόνται σαν οστά. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι ασθενείς όπως και στην greyscale «μετατρέπονται σε πέτρα».


Ο Σιδερένιος Θρόνος: Φτιαγμένος από τα ξίφη πεσόντων στους Targaryen, ο Θρόνος είναι μια ζοφερή υπενθύμιση των θυσιών που χρειάστηκαν για να φτάσουμε εκεί. Το Tewkesbury Abbey βρίσκεται στο Gloucestershire. Ιδρύθηκε το 1087 και κατασκευάστηκε το 1102. Οι πόρτες προς το Σκευοφυλάκιο είναι κατασκευασμένες από πανοπλίες που άνηκαν σε στρατιώτες, όπως φαίνεται πέθαναν κατά τη διάρκεια της Μάχη του Tewkesbury στον Πόλεμο των Ρόδων. Στέκεται εκεί ως υπενθύμιση του ματωμένου παρελθόντος και μοιάζει με την ιδέα του Σιδερένιου Θρόνου.

   

Valar Morghulis: Όλοι οι άνδρες πρέπει να πεθάνουν. Θυμίζει σε πρωταγωνιστές και θεατές ότι ο θάνατος πρόκειται να συμβεί σε όλους!!! Η φράση θα μπορούσε να είναι βασισμένη στο μεσαιωνικό λατινικό memento mori (Θυμήσου ότι πέθανες), μια οπτική αναπαραγωγή του θανάτου, ένα κρανίο ανάμεσα σε ένα λουλούδι και μια κλεψύδρα. Υπενθύμιζε στους ανθρώπους ότι οι γήινοι στόχοι της ματαιοδοξίας και του πλούτου ήταν άχρηστοι στο τέλος.

 

Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.