Διαβάστε 15 αλλαγές από τα βιβλία στη σειρά!
[warning title="ΠΡΟΣΟΧΗ" icon="exclamation-triangle"]
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS
[/warning]
Μόνο 15; Όχι, σίγουρα όχι. Στο θέμα βλέπουμε κύριες αλλαγές από τα βιβλία στην σειρά που καλύπτουν τηλεοπτικούς λόγους ή αποφάσεις των συντελεστών. Λόγω «έλλειψης» του 6ου βιβλίου, των πολλών αλλαγών και προσθηκών στην 5η σεζόν, δεν θα ασχοληθώ τόσο με την σεζόν που πέρασε, βλέπε Sand Snakes, Άριαν Μαρτελ, θάνατος Μυρσέλα, o Τζέιμη κι ο Μπρόν που δεν πάνε στο Sunspeer, ο Λόρας που δεν φυλακίζεται, ο Μικροδάχτυλος που δεν επιστέφει στην πρωτεύουσα, η Shireen που δεν θυσιάζεται κλπ. αλλά με τις γενικές μέχρι τώρα αλλαγές που έγιναν και αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για την συνέχεια και εξέλιξη του τηλεοπτικού σεναρίου. Στο site μπορείτε να βρείτε διαφορές μεταξύ σειράς και βιβλίων ανα σεζόν και να εξερευνήσετε τον κόσμο των βιβλίων και θεωριών. Προσοχή υπάρχουν σπόιλερ!
1) Ηλικίες. Ασχοληθήκαμε αναλυτικά με αυτό στην πρώτη σεζόν. Στα βιβλία του Martin οι ηλικίες των πρωταγωνιστών είναι πολύ μικρές. Παράξενο για μας αλλά όχι και για την μεσαιωνικά βασισμένη εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Όταν το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο του Westeros φτάνει τα 40-50 έτη στην καλύτερη, είναι απολύτως «λογικό» το ξεκίνημα στον μάταιο τούτο κόσμο να είναι υπερβολικά νεαρό. Για παράδειγμα, η Ντάνυ είναι 13 όταν παντρεύεται τον Ντρόγκο. Έτσι οι παραγωγοί αποφάσισαν να μεταφέρουν τα γεγονότα 3 χρόνια αργότερα, ώστε να καταπίνουμε πιο εύκολα γάμους, σεξ κλπ. Ακόμα και ο Martin έχει παραδεχθεί ότι η γήρανση της Dany, των Starks και άλλων οδηγεί σε περισσότερες δυνατότητες σεναριακά. Άλλωστε είναι πιο εύκολο για το τηλεοπτικό κοινό να δεχθεί μια 25χρονη που παίζει την 17χρονη σε ερωτικές περιπτύξεις παρά μια 14χρονη!
2) «Κόψιμο» μικρότερων χαρακτήρων. Άλλο ένα που απασχόλησε ως προς την απουσία χαρακτήρων στις πρώτες σεζον ήταν οι πόρνες και μικροί χαρακτήρες που δεν φάνηκαν καθόλου. Στα βιβλία υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες… υπερβολικά πολλοί χαρακτήρες και σίγουρα δύσκολα θυμόμαστε τα ονόματα όλων. Στην σειρά και για τηλεοπτικούς λόγους, η Esme Bianco (Ros) αποτέλεσε την μίξη πολλών ανθρώπων των οποίων η ζωή επηρεάστηκε από γαλαζοαίματους. Μερικές φορές θανάσιμα. Όπως το τέλος της από την βαλίστρα του Joffrey.


3) Jeyne/Talisa. Η νεαρή νύφη του Robb Stark, Jeyne Westerling, έρχεται πάνω στην ώρα που η μητέρα του τον αρραβώνιασε με τη κόρη του Walder Frey και πάνω στην ώρα για να του απαλύνει την πίκρα της είδησης του «θανάτου» των αδερφών του. Για να διατηρήσει την τιμή της την παντρεύεται την επόμενη μέρα κάτι που έρχεται από το πουθενά στους αναγνώστες και στην Catelyn. Η σειρά την αντικατέστησε με την ολοκαίνουργια Talisa Maegyr, μια ευγενή από το Βολάντις, των οποίων το ειδύλλιο προχώρησε νορμάλ (για τους θεατές) δλδ ο γάμος ήρθε φυσιολογικά και όχι σοκαριστικά. Σοκ όμως αποτέλεσε ο θάνατος της Talisa και του αγέννητου παιδιού τους στο μακελειό του Κόκκινου Γάμου, προσθέτοντας μεγαλύτερη τραγικότητα στα γεγονότα και στην φιγούρα του Ρομπ.
4) Arya/Tywin. Η Arya βρίσκεται σε δύσκολη θέση, παγιδευμένη στο Harrenhal και δίνοντας της τον ρόλο του οινοχόου στην επίσκεψη του Roose Bolton. Η σειρά αλλάξει τα πράγματα με την αλλαγή του Roose στον Tywin Lannister. Η αντιστοίχηση με την Arya ήταν μια κίνηση που έδωσε περισσότερο χρόνο στην οθόνη στον Tywin (σούπερ) και επέτρεψε να μοιραστεί σκηνές με την Maisie Williams, κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν οι Benioff και Weiss ακολουθούσαν την πλοκή του βιβλίου κι ακόμη, η Arya να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα της για ακόμη μια φορά!
5) Reek! Ο Theon γίνεται εν συντομία Άρχοντας του Winterfell τόσο στα βιβλία όσο και στη σειρά αλλά με πολλές μικρές αποκλίσεις. Η σημαντικότερη από αυτές: Στα βιβλία ο Theon βοηθιέται και υποκινείται από έναν κρατούμενο που ονομάζεται Reek, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι ο σαδιστικός Ramsay μεταμφιεσμένος και εξουδετερώνει τελικά τον Theon. Theon και Ramsay δεν εμφανίζονται ξανά μέχρι το Χορό των Δράκων, τρία βιβλία αργότερα. Η σειρά επιλέγει να κοπεί αυτό το κομμάτι, διατηρώντας τον Ramsay εκτός οθόνης μέχρι ο Theon να χάσει το Winterfell.
6) Τα οράματα της Daenerys. Η ασιμοξανθομαλλούσα Ντάνυ έχει μια σειρά από αινιγματικά οράματα όταν μπαίνει στον Οίκο των μάγων της Qarth, στον Οίκο των Αθανάτων. Κομμάτια και ιστορία της προφητείας (ένα μπλε λουλούδι μεγαλώνει σε τοίχο από πάγο, τρεις φωτιές που πρέπει να ανάψει κλπ) που αναλύουν ακόμη οι αναγνώστες. Η τηλεοπτική Ντάνυ ωστόσο βρίσκει λιγότερα αινίγματα όταν μπαίνει στον Οίκο, με φλασιές από το Κόκκινο Κάστρο, το Μαύρο κάστρο και αποκαΐδια, πριν μπει σε πειρασμό από ένα όραμα του αγαπημένου της Ντρόγκο και του νεκρού γιου τους.


7) Η μύτη του Tyrion. Τι να πει κανείς για τον λατρεμένο Tyrion που υποφέρει ταμάλα στην μάχη του Μαυροπόταμου. Το δεύτερο βιβλίο τον αφήνει σοβαρά πληγωμένο και σχεδόν χωρίς μύτη. Η σειρά επέλεξε να τον αφήσει με ένα σημάδι στο πρόσωπο, με βασικό λόγο όπως λέει κι ο ίδιος ο Peter Dinklage το 2013, «για να μέναμε πιστοί στα βιβλία θα στοίχιζε πολλά χρήματα γιατί θα έπρεπε να μου βάλουν μια μικρή πράσινη κάλτσα στην μύτη… έπρεπε να επεξεργαστούν ψηφιακά το πρόσωπο μου σε κάθε πλαίσιο (σκηνή) και αυτό είναι δαπανηρό και χρονοβόρο. Νομίζω ότι μια ουλή λύνει τα πάντα».
8) Περπάτημα στο χιόνι. Πώς λύνεις το πρόβλημα του Μπράν, του οποίου η θέση στο δεύτερο βιβλίο είναι κυρίως περπάτημα στο χιόνι; Η σειρά προσπάθησε να δώσει «ζωή» βάζοντας τον στο Φρούριο του Κράστερ, όπου συνοπτικά συλλαμβάνεται. Αν και ο Jon ταξιδεύει εκεί μόνο μια φορά (στα βιβλία) καταλήγει την στιγμή που ο Μπραν το σκάει, δημιουργώντας μια σχεδόν-επανασύνδεση μεταξύ τους. Στο τέλος η σειρά αντιστέκεται στον πειρασμό να απομακρυνθεί περισσότερο από τα βιβλία.
9) Ζωντανοί νεκροί. Οι Walkers, αρχαία φυλή δαιμόνων του πάγου, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο σε δυναμικό Βόρεια του Τείχους. Οι αναγνώστες των βιβλίων έχουν τεχνικά «δει» έναν όταν τον σκοτώνει ο Sam με το δρακόγυαλο (βιβλίο 3). Η τηλεοπτική σειρά όμως έχει δείξει Walkers σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στο τέλος της δεύτερης σεζόν, στην τέταρτη με το παιδί του Κράστερ και τα αρχηγεία τους και φυσικά στην 5η όπου διακρίναμε μαζί με τον Τζον, ιεραρχία και απόλυτη δύναμη.
10) Ο Γάμος του Τύριον. Σε βιβλία και σειρά οι φαν μαθαίνουν λίγο από την ιστορία του Τύριον. Στην εφηβεία του παντρεύτηκε μια κοινή θνητή, την Tysha, για να τους χωρίσει σκληρά ο Tywin. Αργότερα, ο Tyrion μαθαίνει ότι η Tysha ήταν μια πόρνη, πληρωμένη από τον Jaime για να κάνει τον νεαρό Tyrion άνδρα ... και μετά βιάστηκε από τους άνδρες του Τywin. Στο Storm of Swords ο Martin βάζει τον Jaime να ομολογεί στον μικρό αδερφό ότι η Tysha δεν ήταν πόρνη και τον αγάπησε στ’ αλήθεια. Η αποκάλυψη οργίζει τον Tyrion και αποτελεί τον πρωταρχικό λόγο για να σκοτώσει τον πατέρα του. Η σειρά, ίσως του ότι ο Τύριον έχει ήδη πολλούς λόγους να σκοτώσει τον πατέρα του ίσως επειδή η Tysha είναι άγνωστο εντελώς πρόσωπο στους θεατές, αλλάζει τα πράγματα αφήνοντας την σκηνή των Tyrion και Jaime να τελειώνει με φιλικότερους όρους.
11) Κατ καπούτ. Πολλά λέγονται και πολλές γκρίνιες συνεχίζουν να ακούγονται για το κόψιμο της Lady Stoneheart. Στο τέλος του 3ου βιβλίου οι αναγνώστες μαθαίνουν ότι η Cat αναστήθηκε σε ένα εκδικητικό, σχεδόν μουγκό πλάσμα. Ο χαρακτήρας δεν έχει εμφανιστεί στην σειρά και οι αναγνώστες την περιμένουν ακόμη. Η ηθοποιός Michelle Fairley είπε σε συνέντευξη της «Ναι, ο χαρακτήρας είναι νεκρός. Είναι νεκρή» και με το νεκρή εννοεί νεκρή τέρμα κι όχι απέθαντη/ζόμπι.
12) Η αναζήτηση των Σταρκ. Στα βιβλία, Η Brienne βρίσκεται σε αναζήτηση για να προστατεύσει τις κόρες Stark, ανεπιτυχώς, αφού «χτυπιέται» από την Stoneheart. Στη σειρά η Brienne βρίσκει τις Arya και Sansa αλλά καμία από τις δύο δεν συναινεί να την ακολουθήσει. Οκ εκεί με το κερί στον πύργο ήταν κακό timing αλλά και πάλι η Μπριάν δεν πηγαίνει στο Winterfell ακολουθώντας τη Σάνσα.
13) Teen sex. Στα βιβλία ο Tommen είναι ένα 8χρονο αγόρι που λατρεύει να παίζει με τα γατάκια του(Σερ Pounce, Αρχόντισσα Whiskersκ και Boots). Στην τηλεοπτική μεταφορά είναι έφηβος και ολοκληρώνει τον γάμο του με την Margaery. Είναι μια αλλαγή που επηρεάζει δραστικά την παγωμένη δυναμική μεταξύ Margaery και Cersei.
14) Σανσουλίνι. Η Σανσα στα βιβλία φτιάχνει κάστρα από χιόνι, κρυμμένη στην Κοιλάδα με το όνομα Alayne Stone, ώστε να αποφύγει συναντήσεις με Lannister «υπαλλήλους». Αλλά στην σειρά η ταυτότητα της αποκαλύφθηκε, παντρεύτηκε τον Ramsay και σαλτάει από το κάστρο με τον Theon.
15) Υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες που είναι νεκροί στη σειρά αλλά ζωντανοί στα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των Jojen Reed, Grenn, Pyp, Xaro Xhoan Daxos και Mance Rayder. Ο θάνατος που πιθανώς να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ιστορία είναι του Barristan Selmy, που εξέπληξε ακόμη και τον ίδιο τον ηθοποιό Ian McElhinney που δηλωσε «Είμαι απογοητευμένος. Αλλά νομίζω πως θα πρέπει να το αποδεχτείτε όπως αποδέχτηκα ότι οι απαιτήσεις της τηλεόρασης είναι διαφορετικές από τις απαιτήσεις της γραφής του βιβλίου. Με την τηλεόραση υπάρχει πίεση για να δημιουργηθεί μια σειρά από δυνατά σημεία. Ένα από τα σημαντικά πράγματα σχετικά με τη σειρά είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού, το σοκ. Πρέπει να το κρατήσουν επειδή οι θεατές το περιμένουν».
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.