Spoiler: Το παιχνίδι της ανάστασης στο Game of Thrones


[warning title="ΠΡΟΣΟΧΗ" icon="exclamation-triangle"]
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS
[/warning] Η νούμερο ένα συζήτηση από το τέλος της 5η σεζον και μετά είναι σίγουρα η ανάσταση …. ή όχι του Τζον Σνόου. Ο Μάρτιν έχει δώσει υλικό αναστάσεων στα βιβλία του όπως με τον Μπέρικ Ντοντάριον και την Κατ ως Σκληρόκαρδη. Ο Μπέρικ μάλιστα είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που έχει αναστηθεί αρκετές φορές (σκοτώθηκε δύο φορές από το Βουνό, αρκετές φορές στην μάχη και μια από το Κυνηγόσκυλο όπως είδαμε και στις οθόνες μας). Ο Μπέρικ ανασταίνεται κάθε φορά από τον Θόρος του Μύρ, με τις ευλογίες του Θεού του φωτός.

Η ίδια η πράξη της ανάστασης ενός χαρακτήρα αποτελεί ζόρικη κίνηση στα μυθιστορήματα. Ο Μάρτιν σε συνέντευξη του το 2011 δήλωσε ότι φέρνοντας έναν χαρακτήρα πίσω αποτελεί μια «μεταμορφωτική» εμπειρία. «Ακόμα και πίσω σε εκείνες τις ημέρες του Wonder Man, μου άρεσε το γεγονός ότι πέθανε και αν και μου άρεσε ο χαρακτήρας στα επόμενα χρόνια δεν ήμουν τόσο ενθουσιασμένος όταν ήρθε πίσω επειδή αυτό «αναίρεσε» τη δύναμη του. Όσο θαυμάζω τον Τόλκιν για ακόμη μια φορά ένοιωσα ότι ο Γκάνταλφ θα έπρεπε να έχει μείνει νεκρός. Αυτή ήταν μια απίστευτη αλληλουχία στην Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον Μπάλρογκ πέφτοντας στο χάος και με τα τελευταία του λόγια να ήταν Fly, you fools”… Ποτέ δεν μου άρεσε ο Γκάνταλφ ο Λευκός όσο ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος και ποτέ δεν μου άρεσε που ήρθε πίσω. Νομίζω θα ήταν μια ακόμα πιο ισχυρή ιστορία αν ο Τόλκιν τον είχε αφήσει νεκρό». Δήλωσε επίσης ότι οι δικοί του αναστημένοι χαρακτήρες είναι ή χειρότερες εκδόσεις των εαυτών τους ή δεν είναι καν οι ίδιοι (βλέπε Κατ). Μπορεί το σώμα τους να κινείται αλλά το πνεύμα τους έχει αλλάξει και μεταμορφωθεί. Έχουν χάσει κάτι, όπως με τον Μπέρικ που κάθε φορά που επέστρεφε στη ζωή έχανε κι ένα κομμάτι του εαυτού του.

 
Ο Μάρτιν χρησιμοποιεί την ανάσταση αλλά το δικαιολογεί κάνοντας τους χαρακτήρες διαφορετικούς. Αποδοκιμάζει γενικά την ανάσταση αλλά πιστεύει στην δικαιολογημένη χρήση της αρκεί οι χαρακτήρες να είναι αλλαγμένοι – μεταμορφωμένοι. Το Game of Thrones υπήρξε λιγότερο διατεθειμένο στο να φέρει πίσω κάποιον χαρακτήρα. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Μανς και Ντάβος, όπου στο Χορό των Δράκων οδηγούμαστε στην σκέψη ότι χάνουν την ζωή τους για να αποκαλυφθεί μετά ότι είναι ζωντανοί, ενώ στην σειρά έκοψαν τα γεγονότα.


Όσοι ακολουθούν τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες ξέρουν ότι έρχεται ακόμη μια ανάσταση, αυτή του Τζον, ο οποίος δολοφονήθηκε στο τέλος της 5ης και τον είδαμε κουστουμαρισμένο με νέα περιβολή στα γυρίσματα. Επίσης κυκλοφορεί φωτογραφία με τον Τζον και δίπλα του την Μελ. Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις και γραπτές αποδείξεις του Μάρτιν το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν ο Τζον θα γυρίσει αλλαγμένος όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις. Και αν ναι, πόσο διαφορετικός θα είναι από το μπάσταρδο Σταρκ που γνωρίσαμε; Αμφιβάλω αν θα φτάσουν τόσο μακριά όπως με την Κατ και σε συνδυασμό με την πιθανή παρουσία της Μελ στην ανάσταση η φάση θυμίζει περισσότερο την περίπτωση Μπέρικ. Μήπως όμως αυτό οδηγήσει τον Τζον στο να ξεχάσει ποιος είναι ή να χάσει κομμάτια του εαυτού του;


Η επικρατούσα θεωρία που έχει να κάνει με την μάχη για το Γουίντερφελ και την κατατρόπωση των Μπόλτον από έναν Σταρκ ή ακόμη και Ταργκάρυεν, φέρνουν τον Τζόν στην 6η σεζόν αναστημένο και γνωρίζοντας πολύ καλά την κατάσταση. Τι περιμένουμε όμως από έναν συγγραφέα όπως τον Μάρτιν; Περιμένει ειλικρινά κανείς ένα χαρούμενο τέλος ή μια αναίμακτη ανάσταση; Ο Τζον επιστρέφει σε βιβλία και σειρά και μένει να δούμε το πώς. Αφήστε εδώ τις σκέψεις σας.

 πηγη

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.