Τα καλύτερα ASOIAF βιβλία και άλλα


Σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη.

Η ιστορία μπορεί να ξεκίνησε για τους περισσότερους το 2011 με την σειρά αλλά ο Μάρτιν είχε εκδώσει το πρώτο βιβλίο του από το 1996 και εισήγαγε τους αναγνώστες στον κόσμο του Γουέστερος. Κάτι που έμελε για τριλογία απέκτησε τεράστιες διαστάσεις και με την συμβολή της τηλεοπτικής σειράς δημιουργώντας όχι μόνο τα 7 (τα δυο αναμένονται) βιβλία του ASOIAF αλλά και βιβλία μαγειρικής, εγκυκλοπαίδεια, νουβέλες και κομμάτια μέσα σε ανθολογίες.

Έχοντας στην κατοχή μου τα περισσότερα (αγγλικές κυρίως αλλά και ελληνικές εκδόσεις σε όσα υπάρχουν) και μετά από ατελείωτες αναλύσεις και συζητήσεις με συν-καμένους φίλους, σας παραθέτω την προσωπική μου λίστα. Περιμένω και τις δικές σας προτιμήσεις.

Θύελλα από Ατσάλι. Με αγγλικό τίτλο A Storm Of Swords το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της επταλογίας (στα ελληνικά κυκλοφορεί σε 2 τόμους) είναι το νούμερο ένα στην καρδιά μου για τις σοκαριστικές, εικονικές και ενθουσιώδη στιγμές που χαρίζει στον αναγνώστη. Στο βιβλίο έχουμε φυσικά τον Κόκκινο Γάμο, την δίκη του Τύριον, τον θάνατο του Τάιγουϊν και Τζόφρυ αλλά πάνω απ’ όλα μια αίσθηση σκοπού και δυναμικής που λάμπει μέσα στη συνοπτική αποτύπωση του βιβλίου παρ’ όλο το μέγεθος του.


Παιχνίδι του Στέμματος. Με αγγλικό τίτλο A Game Of Thrones το πρώτο βιβλίο της σειράς το έχω ψηλά γιατί η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται. Έθεσε έξοχα τα θεμέλια για την ιστορία αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της αφήγησης, του μυστηρίου και τα διάφορα υποσενάρια. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο της σειράς των βιβλίων αλλά αποτελεί την πρώτη επαφή του αναγνώστη με τον νέο πολύπλοκο κόσμο και τους γκρι χαρακτήρες του. Ο συνδυασμός της γραφής με την ιστορία προκαλεί ενθουσιασμό για τον νέο κόσμο φαντασίας.


Σύγκρουση Βασιλέων. Με αγγλικό τίτλο A Clash Of Kings το βιβλίο αποτελεί το δεύτερο κομμάτι του ASOIAF. Ακλουθώντας τον αποκεφαλισμό του Νεντ από το πρώτο βιβλίο αναπτύσσει την δυναμική και απογειώνει την αληθινή πολυπλοκότητα. Καλύτερη «στιγμή» ο ενθουσιασμός για την ας πούμε πρόβλεψη της μάχης του Μαυροπόταμου, εκεί όπου αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του Τύριον (αγαπημένος μου).


Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων. Με την ευκαιρία των τριών νουβελών που έγιναν ένα βιβλίο έτυχε και ξαναδιάβασα τις υπέροχες ιστορίας του Εγκ και Ντανκαν. Μιας και οι νουβέλες (εικονογραφημένες ή όχι) έπεσαν από πολύ νωρίς στα χέρια μου, θα μπορούσα να τις «σπάσω» στις τρεις εκδόσεις τους και να κατατάξω κάποιες χαμηλότερα στις προτιμήσεις αλλά η αφορμή του ενιαίου βιβλίου τις ανέβασε κατ’ εμέ στην τέταρτη θέση. Το βιβλίο περιέχει τις Ο Περιπλανώμενος Ιππότης - 1998, Το Ορκισμένο Σπαθί – 2003 και Ο Μυστηριώδης Ιππότης- 2010 και αφορά τις περιπέτειες του Σερ Ντάνκαν του Ψηλού και του ακολούθου του Εγκ, 90 χρόνια πριν αρχίσουν τα γεγονότα της σειράς ASOIAF. Διαβάστε το review μας εδώ.

The Princess and the Queen. Η νουβέλα του Μάρτιν με πλήρη τίτλο « The Princess and the Queen, or, the Blacks and the Greens» βρίσκεται μέσα στο ανθολόγιο του 2013 Dangerous Women και μας μεταφέρει 200 χρόνια πριν από τα γεγονότα, επί βασιλείας Ταργκάρυεν και δράκων στα χρονικά του εμφυλίου. Ομολογώ ότι αγόρασα το βιβλίο μόνο και μόνο για την νουβέλα αν και έχοντας πλέον διαβάσει ολόκληρο θα πω αξίζει σαν ανθολόγιο και πολλές ιστορίες έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Έχοντας μεγάλο κόλλημα με την ιστορία του ASOIAF από την δημιουργία του κόσμου και μετά, μέχρι τα γεγονότα που χρονικά βλέπουμε στην σειρά, η συγκεκριμένη νουβέλα δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Μέσω του Archmaester Gyldayn μαθαίνουμε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα γεγονότα, τις αντιδράσεις και τον τρόμο που προκάλεσε ο εμφύλιος που μέτρησε πολλά θύματα και οδήγησε στην ουσιαστικά εξάλειψη των δράκων και σχεδόν του οίκου. Αφήνω ένα μικρό παράθυρο για τη νουβέλα The Rogue Prince που εκδόθηκε το 2014 και είναι το πρίκουελ του The Princess and the Queen και δυστυχώς δεν έφτασε ακόμη στα χέρια μου. Οψόμεθα!


Ο κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου. Με μακρύ αγγλικό τίτλο The World Of Ice & Fire: The Untold History Of Westeros And The Game Of Thrones το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά μια εγκυκλοπαίδεια που ξεκινά με την «προϊστορία» (Dawn Age, Πρώτοι Άνθρωποι, Εποχή των Ηρώων) την "αυτοκρατορία" της Βαλύρια, των ανθρώπων της και του πλούτου, τον ερχομό των Andals, τις κατακτήσεις της Βαλύρια και την Καταδίκη της και τελειώνει με την γέννηση των δράκων της Ντάνυ. Μέσα υπάρχουν μεγάλα κομμάτια για τις εποχές αλλά και την ιστορία του κάθε οίκου, με αλλού ενδιαφέροντα κομμάτια και αλλού κάπως κουραστικά όπως πχ των Άρρυν. Προ-παρήγγειλα το βιβλίο αρχικά στην αγγλική deluxe έκδοση του (με το κόκκινο χονδρό εξώφυλλο) και αργότερα πήρα και την ελληνική γιατί απλά δεν είμαι καλά. Διαβάστε το review μας εδώ.


Υπάρχουν πολλά βιβλία του Μάρτιν ή με συνεργασίες ή για τον κόσμο του ASOIAF και GOT που είναι όντως ενδιαφέροντα αλλά θα γινόταν πολύ κουραστικό το άρθρο. Σας δίνω απλά λίστα με μερικά που μπορείτε να βρείτε.

Τα υπόλοιπα της σειρας ASOIAF Βορά Ορνίων , Ο Χορός των Δράκων: Το Κάλεσμα της Φλόγας και Ο Χορός των Δράκων: Το Σπαθί στο Σκοτάδι
Ο Δράκος του Πάγου (παιδικό παραμύθι)
The Official A Game of Thrones Coloring Book: An Adult Coloring Book
Ημερολόγια (ανα έτος)
The Lands of Ice and Fire (A Game of Thrones): Maps from King's Landing to Across the Narrow Sea
A Game of Thrones: The Graphic Novel Σε τρεις τόμους
Inside HBO's Game of Thrones: The Collector's Edition
The Wit & Wisdom of Tyrion Lannister
The Art of George R. R. Martin's A Song of Ice and Fire
Game of Thrones: A Pop-Up Guide to Westeros
A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook
From the Sands of Dorne: A Feast of Ice & Fire Companion Cookbook
Τον Περιπλανώμενο Ιππότη σε εικονογραφημένες νουβέλες
Και αρκετά άλλα…
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.