6 Game Of Thrones χαρακτήρες με σοβαρές διαταραχές!

Ζώντας σε ένα μεσαιωνικό κόσμο πολέμου, φρίκης, αιμομιξίας κλπ είναι τόσο περίεργο που πολλοί χαρακτήρες χρειάζονται άμεσα ψυχολογική υποστήριξη;

Ας δούμε πως η σύγχρονη ψυχολογία – ψυχιατρική αναλύει μερικούς χαρακτήρες του GoT και βρίσκει από τι πάσχουν!

1. Θίον / Ρικ - Ψυχωσικό επεισόδιο
Πριν το επεισόδιο ο Θίον εμφανίζει χαρακτηριστικά ναρκισσισμού αλλά μετά τα βασανιστήρια και τον «ακρωτηριασμό» υπέστη σοβαρό ψυχωσικό επεισόδιο. Διαταραχή ταυτότητας, PTSD και Σύνδρομο Στοκχόλμης. Η πλειοψηφία των ασθενών βίωσαν στο παρελθόν σωματικά ή σεξουαλικά τραύματα κάτι που πέρασε και ο ίδιος. Είναι δύσκολο να πούμε αν η προσωπικότητα του Ρικ είναι εντελώς ξεχωριστή μιας και ο Θίον έχει λάμψεις του πραγματικού του εαυτού. Ο Ρικ μοιάζει μια αμυντική προσωπικότητα για να αντέξει τον πόνο.

2. Τζόρφυ - Σοσιοπαθής με σαδιστικές τάσεις
Αν και ο όρος σοσιοπαθής, τεχνικά : αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας νομίζω ότι δεν δίνεται σε άτομα κάτω των 18, μιας και ο Τζόφρυ είδε τα θυμαράκια ανάποδα πολύ νωρίς θα μείνω εδώ. Ο Τζόφρυ απολαμβάνει τη βία και να κάνει κακό σε άλλους, χαίρεται με τον πόνο και την δυστυχία τους. Αν και δεν εμφανίζει την ψευδή γοητεία που χρησιμοποιούν οι ασχθενείς, στην περίπτωση της Σάνσα όμως φόρεσε το προσωπείο του καλού παιδιού πριν ενεργοποιήσει τις σαδιστικές του τάσεις.

3. Σέρσεϊ - Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) και Μακιαβελικές τάσεις.
Παθολογική ανάγκη για εξουσία και επιτυχία, έλλειψη εμπάθειας και μηδενικό ζήτημα στο να πατήσει επί πτωμάτων για να τα καταφέρει. Η επιθυμία για εξουσία με οποιοδήποτε κόστος συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης και χειραγώγησης άλλων είναι κλασική μακιαβελική συμπεριφορά. Είναι σκληρή, έχει εμμονή με τον εαυτό της, τον έλεγχο, είναι υπεροπτική, πεινασμένη για εξουσία, εκμεταλλεύεται όποιον μπορεί και είναι φυσικά αδίστακτη.

4. Αίρυς (Τρελός Βασιλιάς) – Παρανοϊκή σχιζοφρένεια
Ο Αίρυς πιθανώς υπέφερε από ένα είδος σχιζοφρένειας παρανοϊκού τύπου που χαρακτηρίζεται από επίμονες ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που τον εξανάγκαζαν σε πυρομανής συμπεριφορές, σε αίσθημα δίωξης, αποδιοργάνωση της σκέψης του και συνεχή παράνοια. Μην ξεχνάμε και το ιστορικό ψυχικών ασθενειών των Ταργκάρυεν όπως του Aerion Brightflame που υπέφερε από αυταπάτες και ήπιε wildfire για να γίνει δράκος.

5. Λάισα - Μεθοριακή ή Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας
Έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα, διαταραγμένη ταυτότητα, χαοτικές σχέσεις, ακραία σκέψη και φόβος εγκατάλειψης. Η σχέση με τον Μικροδάχτυλο την ώθησε μεταξύ άκρων αγάπης και μίσους. Η ταυτότητα της είναι μπλεγμένη με άλλων όπως του Ρόμπιν ή της Κατ και αισθάνεται τα πάντα με ακραία ένταση. Ιδιαίτερα ευαίσθητη στο τρόπο που τις φέρονται οι άλλοι. Η παραμικρή πράξη καλοσύνης ή σκληρότητας της φέρνει έντονα συναισθήματα ευτυχίας, θλίψης και οργής.

6. Μελ - Οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας (HPD)
Το HPD επηρεάζει τέσσερις φορές περισσότερο τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από αναζήτηση υπερβολικής προσοχής μέσω της χρήσης δράματος και εξωφρενικών επιδείξεων σεξουαλικότητας. Ποθούν διέγερση, προσοχή και θαυμασμό και θα χρησιμοποιήσουν επίμονα διάφορα μέσα χειραγώγησης για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα άτομα αυτά είναι υπερβολικά συναισθηματικά, «θεατρικά», επιρρεπείς σε βιαστικές λήψεις αποφάσεων και ενδέχεται να κατηγορήσουν άλλους για προσωπικές αποτυχίες και απογοητεύσεις.

Αν και μένουν πολλοί μα πολλοί ακόμη συμπληρώνω ότι ο Τζον μάλλον έπασχε από Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD), η Άρυα από μετατραυματικό στρες (PTSD), o Τύριον από αλκοολισμό και οι πιο «νορμάλ» σε σχέση με τις καταστάσεις που πέρασαν στον τρελό και φανταστικό κόσμο του GoT μοιάζουν να είναι οι Ντάνυ και Σάνσα.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.