Περίληψη 3ου επεισοδίου - 6η σεζόν

Γεια σας αγαπημένα αρχοντόπουλα!

Πύργος της Χαράς, πόσο χάρηκα! Είναι ωραίο να βλέπεις να ζωντανεύουν από το χαρτί παλιοί αλλά και μυθικοί χαρακτήρες. Ο Τζον πέταξε τα μαύρα, η Λιλίκα μπήκε στις Ντος Καλίν, ο Μπραν συνεχίζει να φορτώνει γνώσεις και η Άρυα είδε το φως το αληθινό! Οι ανατροπές δεν παύουν και σε αυτό το επεισόδιο με Ρίκον! Ας δούμε όμως αναλυτικά το επεισόδιο και σχολιάζουμε στο τέλος.

Ξεκινάμε το επεισόδιο με τον Ντάβος που έχει καρφωθεί στον αναγεννημένο Τζον. Ο αναστημένος είναι ξεκάθαρα σοκαρισμένος βλέποντας και τα σημάδια στο κορμί του και προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ο Ντάβος του προσφέρει τον μανδύα του και η Μελισάντρα μπαίνει στο δωμάτιο με γουρλωμένα μάτια. Αφού αναφέρει ότι ο Στάννις δεν ήταν τελικά ο πρίγκιπας που είχε υποσχεθεί και ότι κάποιος πρέπει να πάρει τη θέση του είναι ο Ντάβος που μένοντας μόνος μαζί του προσπαθεί να τον ηρεμήσει και να του δώσει θάρρος.

Έξω από το δωμάτιο βρίσκονται άνδρες της Νυχτερινής Φρουράς και Άγριοι. Στην συγκινητική σκηνή ο Τζον αγκαλιάζεται από τον Τόρμουν (όπου γελούν για τον λόγο που δεν είναι «θεός») και τρέχει στην αγκαλιά του αγαπημένου και πιστού του Εντ.

Στα μανιασμένα κύματα μιας καταιγίδας βλέπουμε το πλοίο που μεταφέρει τελικά τους Σαμ, Γκίλη και νεαρό τέκνο. Ο Σαμ υποφέρει από ναυτία και τελικά ξεφουρνίζει πως ο προορισμός τους είναι το Χόρν Χιλλ. Εκεί θα τους βρει την καλύτερη προστασία. Ο Σαμ έχει άγνοια των γεγονότων στο Μαύρο Κάστρο και θέλει να γίνει μάεστερ ώστε να βοηθήσει τον Τζον.

Ταξίδι στο χρόνο όπου βλέπουμε τα γεγονότα στον Πύργο της Χαράς. Ο Νεντ φτάνει στον Πύργο ψάχνοντας την αδερφή του Λυάννα. Μαζί του ο Χάουλαντ Ρίντ και τέσσερις βόρειοι. Απέναντι τους δυο άνδρες της Βασιλικής Φρουράς Σερ Άρθουρ Ντέιν και Σερ Gerold Hightower. Όταν ο Νεντ μιλά για τα γεγονότα της Τρίαινας και τον θάνατο του Τρελό Βασιλιά και Ραίγκαρ ο Ντέιν απαντά πως ακολουθούσε τις εντολές που του δόθηκαν και η μάχη ξεκινά. Ο Ντέιν κόβει πολλούς μεταξύ και τους και τον Ρίντ και παλεύει σε μονομαχία με τον Νέντ. Κερδίζει ξεκάθαρα και πάνω στην στιγμή που όλα θα τελείωναν ο Ρίντ τον μαχαιρώνει στο σβέρκο και ο Νεντ ρίχνει στην τελειωτική σπαθιά. Τρέχοντας προς τον πύργο ο Μπραν φωνάζει και ο Νεντ κοντοστέκεται γυρνώντας πίσω σαν να άκουσε κάτι. Το Κοράκι τον φέρνει πίσω στην σπηλιά μιας και δεν μπορούν να μείνουν πολύ στα οράματα. Η μοίρα που περιμένει τον Μπράν δεν είναι να δεθεί μέσα σε ένα δέντρο για χιλιάδες χρόνια όπως το Κοράκι αλλά πριν φύγει πρέπει να μάθει τα πάντα!

Στην Βάες Ντόθρακ η Λιλίκα φτάνει κλοτσηδόν μέχρι την σκηνή των Ντος Καλίν. Η Αρχι-ιέρεια «συμπάσχει» με την Ντάνυ δηλώνοντας πως κι η ίδια ήταν παντρεμένη με Καλ και φανταζόταν ότι θα κυρίευε τον κόσμο στο πλευρό του. Αφού την γδύνουν και της αφαιρούν το κολιέ της δίνουν την ίδια καφετιά φορεσιά με τις υπόλοιπες και της εξηγεί ότι το καλασαρ εκτός των άλλων θεμάτων βρίσκεται εκεί για να συζητήσει τι μοίρα της Ντάνυ και εύχεται για το δικό της καλό να αποφασίσουν να μείνει με τις Ντος Καλίν.

Στο Μιρίν ο Βάρυς καλεί την Βάλα, πόρνη που δελέασε τους Άσπιλους σε παγίδα. Προσπαθεί να της εξηγήσει τη δική του οπτική και αναφέροντας τον γιο της Ντόμ της προσφέρει ασφαλές πέρασμα στο Πέντος και ένα τσουβαλάκι ασήμι για τα πρώτα έξοδα. 

Ο Τύριον προσπαθεί άδικα να ανοίξει κουβέντα με τους Grey Worm και Μισαντέι μέχρι να γυρίσει ο Βάρυς. Η άβολη ατμόσφαιρα λαμβάνει τέλος όταν η Αράχνη μπαίνει στην αίθουσα. Οι επαναστάτες στηρίζονται από τους άρχοντες των Γιουνκάι, Άσταπορ και Βολάντις. Αν και ο Grey Worm σημειώνει πως μπορούν να ξαναπάρουν πίσω τις πόλεις ο Τύριον τονίζει πως έτσι το Μιρίν θα μείνει αφύλαχτο και σαν λύση μοιάζει η νική των Υιών στην έδρα τους. Ο Τύριον ζητά από τον Βάρυς να στείλει μήνυμα στους ηγέτες των πόλεων με τα πουλάκια του.

Μιλώντας για πουλάκια, πίσω στο Κίνγκς Λάντινγκ ο Qyburn ταΐζει τα πρώην τα παιδάκια – μικρά πουλιά του Βάρυς με γλυκά. Η Σέρσεϊ που μπαίνει στο δωμάτιο με τον Τζέιμι και Σερ Γκρέγκορ ζητά να στηθούν πουλάκια στον Βορρά, στο Ντορν και σε όλη την επικράτεια.

Τα αδέρφια Λάννιστερ διακόπτουν το Μικρό Συμβούλιο (Άρχοντας Κέβαν Λάννιστερ, Αρχόντισσα Ολέννα, Άρχοντας Μέις και Μεγάλος Μάεστερ Παισέλ) τονίζοντας τον θάνατο της Μυρσέλλα και την άνοδο της Ελλάρια στην εξουσία. Ζητούν να καθίσουν στο Συμβούλιο αλλά ο θείος Κέβαν φεύγει παίρνοντας μαζί του τους παρευρισκόμενους.

Στο Σεπτ ο Τόμμεν βρίσκει τον Σπουργίτη να προσεύχεται και απαιτεί να επιτραπεί στην μητέρα του η επίσκεψη στον τάφο της Μυρσέλλα. Ο Σπουργίτης λέει πως θα μπορέσει όταν ολοκληρώσει την εξιλέωση της με δίκη (ω ρε γλέντια) και την σημασία της Μητέρας στην Πίστη των Επτά, δείχνοντας στον Τόμμεν την ομοιότητα με τη δική του μητέρα.

Η Άρυα μετά από πολύ ξύλο και δηλώσεις ότι είναι ο κανένας, μιλά στην Waif για το ποια ήταν πριν, για τα μέλη της οικογένειας της, τη λίστα της και πως έσβησε το Κυνηγόσκυλο πριν τον αφήσει να πεθάνει. Όσο για την υπόλοιπη λίστα η Άρυα αναφέρει τους Σέρσεϊ, Γκρέγκορζ και Φρέυ. Μετά από τόση προπόνηση καταφέρνει να αντιμετωπίσει την Waif ενώ παρακολουθεί ο Τζάκεν, ο οποίος τελικά της δίνει να πιεί από τη γούρνα και τέλος η Άρυα ξαναβρίσκει την όραση της.
 

Στην νέα ανατροπή ο Smalljon Umber πηγαίνει στο Γουίντερφελ και βρίσκεται μπροστά στους Ράμσεϊ και Χάραλντ Κάρσταρκ. Αναφέρει τον Τζον και την είσοδο του μεγάλου όγκου Άγριων στο Βορρά και ζητά συνεργασία. Ο Ράμσεϊ θέλει να δηλώσει την πίστη του και μετά από μια «διαμάχη» ο Άμπερ προσφέρει το αναπάντεχο δώρο των Όσσα και Ρίκον και μαζί ως απόδειξη το κομμένο κεφάλι του Shaggydog.

Τελευταία συναισθηματική σκηνή το κρέμασμα των προδοτών (Alliser, Olly, Othell Yarwyck, Bowen Marsh). Στα τελευταία λόγια τους Ο Άλλισερ είναι αμετανόητος δηλώνοντας πως ότι έκανε ήταν αυτό που θεωρούσε σωστό για την Φρουρά και πως τώρα θα βρει γαλήνη ενώ ο Τζον θα συνεχίσει να μάχεται για την υπόλοιπη ζωή του. Ο Τζον αφού κόβει το σκοινί κοιτάζοντας τα κρεμασμένα σώματα δίνει στον Εντ τον μανδύα του και μαζί τον τίτλο του Άρχοντα Διοικητή και φεύγει από το Κάστρο δηλώνοντας ότι τελείωσε με τα μαύρα.

Ο Τζον προσπαθεί να συνέλθει σε ολόκληρο το επεισόδιο. Είναι φοβερά - συναισθηματικά φορτισμένος, καθόλου περίεργο για κάποιον που ήρθε πίσω από τους νεκρούς. Κοιτώντας τα πρόσωπα των νεκρών, ειδικά Όλλυ, είναι βαθιά πληγωμένος από την προδοσία τους. Προσπαθούμε να δούμε αν έχει αλλάξει και πόσο. Σκέφτεται και προσπαθεί να πάρει μια απόφαση η οποία βλέπουμε στο τέλος του επεισοδίου ότι κλείνει προς τα εκεί που υποπτευόμασταν οι περισσότεροι, την λήξη της θητείας του στο Τείχος και τον ίδιο ελεύθερο από τους όρκους του. Είναι σκληρό να βλέπεις τα σημάδια του θανάτου σου και την ίδια την εμπειρία και να δούμε πως θα συνέλθει απ’ αυτό και ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει. Κερασάκι για τους ιστοριολάτρες ότι η Μελ αναφέρεται στον πρίγκιπα και όχι στον Αζορ Αχάι. Οι δυο προφητείες δεν είναι σίγουρα για το ίδιο άτομο, αν κι έτσι πιστεύουμε πολλοί και ο πρίγκιπας είναι άμεσα συνδεδεμένος με Ταρκγάρυεν.

Με τον Μπραν μεταφερθήκαμε στα γεγονότα του Πύργου της Χαράς και στον μυθικό Σερ Άρθουρ Ντέιν καθώς και την εποχή την τιμής, όπως οι Φρουροί φυλάνε την Λυάννα παρόλο που ο βασιλιάς και ο Ραίγκαρ είναι πλέον νεκροί. Ο Χάουλαντ σώζει τον Νεντ από βέβαιη ήττα με μια πισώπλατη μαχαιριά. Καθόλου ηρωικό αλλά μην ξεχνάμε ότι η Εξέγερση έφερε πολλές μάχες και θάνατο. ‘Όπως σχολιάζουν και οι παραγωγοί ο Ρίντ έχει κουραστεί πλέον από το αίμα που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο και αν ο Νεντ είναι έτοιμος για μια τίμια και ένδοξη ήττα από τον καλύτερο ξιφομάχο της εποχής ο σύντροφος του θέλει να τελειώνει μια και καλή τον κύκλο αίματος. Ακούμε μια γυναικεία κραυγή και περιμένουμε το σημαντικό γεγονός με την Λυάννα και την πατρότητα του Τζον. Ωραία στιγμή όταν ο Νεντ γύρισε «ακούγοντας» τον Μπραν. Δεν υπάρχουν πολλές αναφορές για τις ικανότητες τους αλλά λέτε να μην παρατηρούν απλά το παρελθόν αλλά να μπορούν να επέμβουν; Δύσκολο αλλά πόσο χρήσιμο θα ήταν!

Η Άρυα έχει πάρει τα μαθήματα της και επιβραβεύεται με όραση κι εμείς με την ξινισμένη φάτσα της Waif που νοιώθω ότι χαιρόταν να τη σπάει στο ξύλο. Η Άρυα λοιπόν σηκώνει ανάστημα, φυσικά δεν αναφέρει το όνομα του Μέριν, φέρετε έξυπνα και τέλος η δεύτερη ευκαιρία της πιάνει τόπο.

Μεγάλο συν του επεισοδίου η εμφάνιση του Ρίκον και Οσσα στο Γουίντερφελ. Φυσικά το χαμόγελο του Ράμσεϊ μας φέρνει ανησυχία και λύπη για τον ίδιο τον Σταρκ. Το κεφάλι του ανταρόλυκου είναι ομολογώ απογοητευτικό και μένει να δούμε αν οι νέες συμμαχίες θα φέρουν τον Ράμσεϊ πιο κοντά στην κατάκτηση του Βορρά ή θα τον καταστρέψουν.

Αδέρφια Τύριον τα βρίσκουν σκούρα παντού, είτε στην πρωτεύουσα είτε στο Μιρίν. Ο Τύριον ενημερώνεται ότι οι αφέντες έχουν πάρει τον έλεγχο στις πόλεις αλλά και στηρίζουν τους Υιούς, ώστε η μόνη λύση είναι η κατατρόπωση τους μέσα στα τείχη μέχρι και εάν γυρίσει η Ντάνυ. Οι Σέρσεϊ και Τζέιμι κάνουν την εμφάνιση τους στο Μικρό Συμβούλιο θέλοντας να λάβουν μέρος στις αποφάσεις για το μέλλον τους αλλά και της πρωτεύουσα. Ο θείος Κέβαν μιας και δεν μπορεί να τους πετάξει έξω σηκώνεται και φεύγει παίρνοντας μαζί τον συρφετό. Η Ολλένα θυμίζει στην Σέρσεϊ πως δεν είναι βασίλισσα.

Ο Τόμμεν είναι απλά ανίκανος να κυβερνήσει μπλεγμένος από τρεις μεριές. Ο Σπουργίτης έχει λέγειν και τον φέρνει με τα νερά του πολύ γρήγορα και εύκολα. Μου άρεσε η αναφορά για δίκη Σέρσεϊ, δύο φορές στο επεισόδιο και θέλω να δω τον δεύτερο μονομάχο που θα τα βάλει με το Βουνό-Γκρέγκορ-Στρονγκ.

Τέλος βαρετή Καλίσαινα...


Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.