Περίληψη 5ου επεισοδίου - 6η σεζόν

Γεια σας λατρεμένα Αρχoντόπουλα!

Καταρχάς ενός λεπτού σιγή... Φτάσαμε κιόλας στη μέση της σεζον! :-(

Ακόμη ένα σούπερ επεισόδιο με ζουμί, νέες πλοκές, ανεπάντεχους συμμάχους και θλίψη για τον χαμό αγαπημένων χαρακτήρων. Δεν ξέρω τι λέτε αλλά δεν θεωρώ κλισέ τη θυσία ειδικά όπως έγινε στο επεισόδιο. Ο Μπραν θα παίξει ρόλο στο GoT έχοντας πλέον ανεβασμένες στο σκληρό του γνώσεις απο την αρχαία ιστορία. Κλείνουμε κεφάλαια σιγά - σιγά (και χαρακτήρες) γιατί όσο κι αν δεν μου αρέσει ... το τέλος έρχεται φίλοι μου. Ας δούμε όμως αναλυτικά.

Ξεκινάμε το επεισόδιο με Σάνσα που κεντάει ενώ δέχεται γράμμα από το κοτσύφι. Την καλεί σε συνάντηση και πάει μαζί με την Μπριέν. Η Σάνσα τον παίρνει από τα μούτρα και με το δίκιο της. Κοροϊδεύει ή όντως δεν γνώριζε τίποτα για τις σαδιστικές τάσεις του Ράμσεϊ; Περίεργο. Η Σάνσα είναι ακόμη σημαδεμένη ψυχολογικά και σωματικά από τις πράξεις του σαδιστή (πράγματα που συζητιούνται μόνο σε οίκους ανοχής) και του το τονίζει συνεχώς. Ο Μικροδάχτυλος ζητάει συγνώμη και της προσφέρει τη βοήθεια του. Την ενημερώνει πως ο θείος Μελανιχθύς έχει μαζέψει δυνάμεις και ξαναπήρε πίσω το Ρίβερραν, ένα στρατό που θα πρέπει να προσεγγίσει γιατί θα χρειαστεί. Τέλος της επισημαίνει ότι ο Τζον είναι μισός Σταρκ!

Στο Μπράαβος η Άρυα συνεχίζει να προπονείται με την Waif και ο Τζάκεν της αναθέτει νέα αποστολή. Πρέπει να βγάλει από τη μέση τη Λαίδη Κρέιν, ηθοποιό ενός θιάσου. Βρίσκεται στην πλατεία και παρακολουθεί το θίασο κι ενώ αρχικά γελά με τα πάθη του Ρόμπερτ η συνέχεια που αφορά τον πατέρα της και την Σάνσα την "απωθεί". Ο θίασος δείχνει ως κακό τον Νεντ και διαστρεβλωμένα τα γεγονότα. Η Άρυα παρακολουθεί το θίασο στα παρασκήνια, βλέπει ότι η Κρέιν πίνει μόνο το ρούμι της και μεταφέρει τα νέα στον Τζάκεν. Είναι δύσπιστη για την αποστολή που της ανατέθηκε βλέποντας συμπαθητική και καλή την Κρέιν αλλά θα ακολουθήσει το σχέδιο.
 
 

Στην σπηλιά του Κορακιού ο Μπράν βρίσκεται σε όραμα βλέποντας τη γέννηση των Walkers! Τα Παιδιά λοιπόν έφτιαξαν τους walkers ως όπλο για την απειλή των Ανθρώπων όπως τον ενημερώνει η Leaf καθώς πετάγεται από το όραμα.
 
 

Στα Σιδερένια Νησιά τώρα πραγματοποιείται το Kingsmoot η αρχαία παράδοση για να διαλέξουν ηγέτη. Η Γιάρα ζητά την ψήφο των παρευρισκομένων αλλά είναι γυναίκα και η παρουσία του Θίον ως αρσενικού διαδόχου δυσκολεύει τα πράγματα. Ο Θίον βέβαια βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει την αδερφή του και αυτό κάνει. Μέσα στις επευφημίες όμως κάνει την εμφάνιση του ο Έουρον. Υποτιμώντας τον Θίον αποκαλύπτει ότι αυτός σκότωσε τον αδερφό του στηριζόμενος στην αδυναμία του να κυβερνήσει. Ο Έουρον θέλει να φτιάξει στόλο και να τον προσφέρει στην Ντάνυ μαζί με τα προσόντα του. Έτσι θα κατακτήσουν μαζί τα Επτά Βασίλεια. Ο λόγος του πείθει το «συμβούλιο» και του δίνεται η εξουσία.

Ενώ παίρνει το χρίσμα με τον παραδοσιακό τρόπο των Σιδερογέννητων, οι Γιάρα, Θίον και τσούρμο κλέβουν τα καλύτερα πλοία και φεύγουν από τα νησιά για να γλυτώσουν το θάνατο. Ο εστεμμένος δίνει την πρώτη του διαταγή για να φτιαχτεί στόλος χιλίων πλοίων υποσχόμενος τους τον κόσμο.

Η Ντάνυ έξω από την Ντόθρακ μαθαίνει την αρρώστια του Τζόρα. Της αποκαλύπτει τη γνωστή και στις πέτρες αγάπη του και φεύγει για να πεθάνει μόνος κάπου μακριά. Ενώ αποχωρεί η Ντάνυ βουρκωμένη τον διατάζει να βρει θεραπεία και να γυρίσει πίσω σε κείνη ώστε να βρίσκεται στο πλευρό της όταν πάρει τα Επτά Βασίλεια. Η τεράστια ορδή του Καλασάρ ξεκινά με μπροστάρισσα την Λιλίκα και ο Τζόρα ξεκινά το δικό του ταξίδι.
 

Στο Μιρίν έχουμε θετικά αποτελέσματα και μια εύθραυστη ειρήνη αλλά χρειάζονται περισσότερες συμμαχίες και να αποδείξουν ποιος την έφερε στο λαό. Απευθύνονται λοιπόν στην Κίνβαρα ιέρεια του κόκκινου θεού στο Βολάντις. Ο Τύριον δεν χρειάζεται να πει πολλά για να τους βοηθήσει. Η Κόκκινη Γυναίκα αναγνωρίζει την Ντάνυ ως Αζόρ Αχάι, τους δράκους ως δώρο του Θεού και ηγέτη του πολέμου τώρα αλλά κι αυτού που έρχεται. Προσφέρει τη βοήθεια της μέσω των καλύτερων ιερέων της στην διάδοση των νέων ώστε να πειστεί ο λαός για την ηγέτιδα του. Ο Βάρυς όμως την διακόπτει τονίζοντας την περίπτωση Στάννις και την πίστη της Μελ. Η Κίνβαρα θεωρεί πως και οι πιο πιστοί κάνουν λάθη και μιλώντας για το λυπηρό παρελθόν του Βάρυς του ζητά να θυμηθεί τι άκουσε ενώ τα γεννητικά του όργανα καιγόντουσαν στη φωτιά. Μαντεύω το όνομα Ταργκάρυεν!
 

Πίσω στην σπηλιά και ενώ όλοι κοιμούνται ο Μπραν κάνει το λάθος και μπαίνει μόνος του σε όραμα χωρίς την καθοδήγηση του Κορακιού. Στο όραμα βλέπει τους walker και ο Βασιλιάς της Νύχτας αντιλαμβάνεται την παρουσία του. Πιάνοντας τον από το χέρι αφήνει το σημάδι του και ο Μπραν ξυπνά οδηγώντας άθελα του τον Βασιλιά στην σπηλιά. H μαγεία των Παιδιών δεν κρύβει πλέον το μέρος. Η Μίρα αρχίζει να μαζεύει τα πράγματα και ο Μπραν πρέπει να γίνει το Κοράκι αν και δεν είναι έτοιμος. Το κοράκι του μεταφέρει τις γνώσεις του.

Στο Μαύρο Κάστρο μετράνε τα κουκιά και τους πιστούς οίκους ώστε να μαζευτεί στρατός. Η Σάνσα χρησιμοποιεί τις γνώσεις του Μικροδάχτυλου για τους Τάλλυ λέγοντας ψέματα για το πώς τις απέκτησε. Φέρει το όνομα Σταρκ και ποντάρει σε αυτό για να πάρει το Βορρά. Με την υποστήριξη του θρυλικού Μελανιχθύ και των Τάλλυ έχουν καλύτερες πιθανότητες. Έξω από το δωμάτιο η Σάνσα στέλνει την Μπριεν στο Ρίβερραν ως αγγελιοφόρο παρά της αντιρρήσεις της. Η Μπριέν πιστεύει τον Τζον αλλά είναι καχύποπτη απέναντι στους Μελ και Ντάβος λόγο της μαγείας που χρησιμοποίησαν για το θάνατο του Ρένλυ. Επίσης δεν εμπιστεύεται τον Τόρμουντ κοκκινογένη. Ρωτά γιατί είπε ψέματα για τον Μικροδάχτυλο αλλά δεν παίρνουμε απάντηση.

Η παρέα λοιπόν ετοιμάζεται να φύγει από το Κάστρο και η Σάνσα έχει κεντήσει το οικόσημο των Σταρκ στο πέτο, δίνοντας επίσης νέα ενδυμασία στον Τζον. ‘Όπως του πατέρα τους. Ο Τόρμουντ γλυκοκοιτάει ακόμη μια φορά την Μπριεν κι ο Τζον φορά το νέο γούνινο μανδύα αποχαιρετώντας με χιούμορ τον Εντ. Κι ενώ φεύγουν από το Μαύρο Κάστρο ο Εντ συνειδητοποιεί χαριτωμένα πως είναι πλέον ο Άρχοντας Διοικητής της Νυχτερινής Φρουράς.

Το Κοράκι συνεχίζει να κατεβάζει δεδομένα στον Μπραν κι η Μίρα μιλά με τον Χόντορ όσο ετοιμάζουν τα πράγματα τους. Αντιλαμβάνεται όμως κάτι και βγαίνει από τη σπηλιά. Βλέπει τον Βασιλιά, τα πρωτοπαλίκαρα και τον στρατό των νεκρών. Ο Βασιλιάς ξεκινά τη μάχη ακουμπώντας το έδαφος δημιουργώντας μια δόνηση-έκρηξη. Η Μίρα τρέχει να πάρει τον Μπραν που βρίσκεται ακόμη σε όραμα (βλέποντας τον πατέρα του) και ταυτόχρονα έξω τα Παιδιά πετούν φλεγόμενες μπάλες. Δημιουργούν ένα ημικύκλιο προστασίας από φωτιά αλλά μοιάζει να σταματά μόνο τα ζόμπι που κατά εκατοντάδες ανεβαίνουν πάνω από τη σπηλιά.
 

Ο Μπραν είναι ακόμη σε όραμα στο Γουίντερφελ καθώς ο μικρός Νεντ φεύγει για την κοιλάδα. Η Μίρα τον βάζει στο καρότσι και προσπαθεί να τον ξυπνήσει ενώ πέφτουν νεκροί από την οροφή. Τα Παιδιά και ο ανταρόλυκος αντεπιτίθενται και ο Μπραν μέσα στο όραμα ακούει τις φωνές της Μίρα μπαίνοντας τελικά μέσα στον Χόντορ. Ο Χόντορ σέρνει το καρότσι μακριά ενώ η Μίρα σκοτώνει έναν walker. Οι νεκροί μπαίνουν πλέον για τα καλά στην σπηλιά και ο Σάμερ θυσιάζεται. Κλαψ. Οι νεκροί τους ακολουθούν στις σήραγγες και ο Βασιλιάς φτάνει μπροστά από το Κοράκι και τον σκοτώνει. Εκεί είναι που ο Μπραν δεν ξυπνά αλλά παραμένει μόνος μέσα στον κόσμο των οραμάτων και του παρελθόντος.

Η Leaf συνειδητοποιεί πως δεν θα γλυτώσουν και θυσιάζεται. Δέχεται δεκάδες μαχαιριές και χαρίζει λίγο παραπάνω χρόνο στον Μπραν με μια τελευταία έκρηξη. Βγαίνουν έξω και ο Χόντορ μένει πίσω κρατώντας την πόρτα. Η Μίρα φωνάζει ενώ ο Μπραν είναι ακόμη στο παρελθόν αλλά την ακούει. Ο Μπραν είναι άπειρος κι αφήνει τον Χόντορ του παρελθόντος να τον δει. Έτσι πέφτει κάτω φωνάζοντας. Σιγά - σιγά η φωνή μπερδεύεται και το hold the door γίνεται Hodor. Τα δύο παιδιά απομακρύνονται καθώς ο πιστός Χόντορ συνεχίζει με μεγάλη προσπάθεια να κρατά την πόρτα… μέχρι την τελευταία του πνοή.

Εξαιρετικό επεισόδιο. Δράση, ατμόσφαιρα, μουσική, εξέλιξη, μπλεξίματα ... Φυσικά ξεκινώ με την αποκάλυψη των Walkers και πως γεννήθηκαν. Για όσους δεν γνωρίζουν τα Παιδιά ζούσαν χιλιάδες χρόνια στο Γουέστερος πριν μπουν οι Πρώτοι Άνθρωποι και οι Άνταλς. Εκεί πολέμησαν με τους ανθρώπους οι οποίοι έκοβαν τα ιερά τους δέντρα και φυσικά τα σκότωναν. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι τα Παιδιά έφτιαξαν τους walkers ως όπλο ενάντια στους ανθρώπους. Κάπου στην πορεία το όπλο βγήκε εκτός ελέγχου φέρνοντάς τους στην απειλή που ξέρουμε σήμερα. Νέμεσις! Δημιουργούνται όμως χιλιάδες απορίες. Τι ζητά ο Βασιλιάς; Θέλει να σκοτώσει τους πάντες και να κατακτήσει τον κόσμο; Είναι κακός ή από πίσω κρύβεται εκδίκηση προς τα Παιδιά και του ρόλου που του δόθηκε; Ποιος ήταν πριν γίνει γουόκερ βρε αδερφέ;! Ξέρουμε ότι στο παρελθόν υπήρξε η Μακρά Νύχτα και η ανθρωπότητα σώθηκε από τον ήρωα Αζόρ Αχάι που έδιωξε τους νεκρούς πίσω στις Χώρες του πάγου οπότε τώρα ο Τζον ή η Ντάνυ είναι η μοναδική ελπίδα; Αλλά και πάλι τι ρόλος δίνεται στον Μπραν που τώρα κουβαλά τις γνώσεις του "σύμπαντος";

Ο Μπραν κάνει το μοιραίο λάθος και ρίχνει την άμυνα της σπηλιάς οδηγώντας τους γουόκερς κατευθείαν στη πηγή. Η σπηλιά προστατεύονταν από τη μαγεία των Παιδιών και αναιρέθηκε απο το σημάδι. Ελπίζουμε φυσικά να μη μείνει για πάντα πάνω του. Έτσι λοιπόν το Κοράκι αναγκάζετε να περάσει τις γνώσεις του στον ανέτοιμο Μπραν. (Να σημειώσω ότι το Κοράκι ήταν greenseer κι απο οτι καταλαβαίνω ο τελευταίος εν ζωή). Για τη σωτηρία του Μπραν που πλέον αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παίκτη θυσιάζονται τα Παιδιά, το Κοράκι, ο Σάμερ και ο Χόντορ. Η ηρωική στιγμή του πιο αθώου χαρακτήρα της σεζόν ντύνεται πολύ ωραία με θλιβερή μουσική αλλά και με την ταυτόχρονη εξήγηση του ονόματος του. Το hold the door που σταδιακά έγινε Χόντορ συνέβη γιατί ο Μπραν με την απειρία του επηρέασε το παρελθόν και τον μικρό Χόντορ. Οι υποψίες πως ο Μπραν επεμβαίνει επιβεβαιώθηκαν και ο ίδιος ευθύνεται για την κατάσταση του Χόντορ. Άκρως συγκινητική στιγμή για πρωταγωνιστές κι εμάς.

1. Πρόσεξε κανείς άλλος ότι το πρόσωπο του δέντρου στη σκηνή της δημιουργίας των γουόκερ; τρομερά ίδιο με του Κορακιού;

2. Αν είδα καλά ο γουόκερ φτιάχτηκε από δρακόγυαλλο κι ίσως αυτό εξηγεί την αδυναμία που έχουν.

Στην ιστορία των Νησιών είναι πρωτοφανές να βγαίνει γυναίκα. Ειδικά η στήριξη του Θίον στην αδερφή του ως ο μοναδικός εν ζωή γιος του «βασιλιά». Ο Έουρον θριαμβεύει δείχνοντας σε όλους ότι είναι ικανός για βία αλλά και ότι έχει τις γνώσεις για να γίνει ο αρχηγός τους. Μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη φύση των Σιδερένιων Νησιών.

Η Σάνσα ρίχνει στον Μικροδάχτυλο την ευθύνη για όσα της συνέβησαν από τον Ράμσεϊ και μετά. Το ότι δεν τον σκοτώνει έχει να κάνει με την καλυτέρευση της και τις προοπτικές που βλέπει πλέον ως έξυπνη παίκτρια. Με το να μην πει στους άλλους και ειδικά στον Τζον την αλήθεια δείχνει πως ο Μικροδάχτυλος και οι τρόποι του είναι καλά κολλημένοι μέσα της.

Η Ντάνυ συγχωρεί τον Τζόρα για ακόμη μια φορά. Θυσιάζει τον εαυτό του για να τη σώσει αλλά δεν νοιάζεται για το μέλλον του μέχρι η Λιλίκα να του δώσει την διαταγή και ταυτόχρονα ένα δώρο για να συνεχίσει το σκοπό του, που είναι φυσικά στο πλευρό της Ντάνυ.

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.