Η Ελληνική Δικαιοσύνη δικάζει την Σερσέι Λάνιστερ του Game of Thrones


Ποια τα εγκλήματά της σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και ποια η ετυμηγορία: Αθώα ή ένοχη;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα είχε ο φίλος των Μικροπραγμάτων, ο konstas και τη σκέφτηκε ίσως και λόγω του αντικειμένου του (είναι δικηγόρος): Πόσο "αθώοι" ή "ένοχοι" είναι πραγματικά οι χαρακτήρες της σειράς Game of Thrones; Μπορεί ο κόσμος να συμπαθεί την καλή Καλίσι και μισεί την κακιά Σερσει, όμως πόσο αθώες ή ένοχες θα ήταν στα μάτια του Νόμου, αν λογοδοτούσαν για τις πράξεις τους σε ένα (ελληνικό) δικαστήριο; Κι έτσι σκέφτηκε:"Γιατί να μην τους κάνουμε μια εικονική δίκη στο LIFO.gr;". 

Οι δίκες του Game of Thrones


Στο Game of Thrones όλοι έχουμε τους αγαπημένους μας ήρωες και αντι-ήρωες. Οι περισσότεροι βέβαια είμαστε με τον καλό Τζον και λατρεύουμε να μισούμε την κακιά Σερσέϊ. Άλλοι πάλι έχουν αηδιάσει με την γλυκαναλοτοσύνη του Τζον (και τον "σικε" θάνατό του) και πολύ θα 'θελαν να δουν την Σερσει να περνάει από μαχαίρι ολόκληρο το Westeros. Τι θα γινόταν όμως αν άλλαζε ξαφνικά το δίκαιο στο Game of Thrones του 303 AL (Aegon's Landing) και υιοθετούνταν το ελληνικό δίκαιο του 2016 μ.Χ. (μετά Χριστόν); Τι θα γινόταν αν σήμερα (Κύκλος 6, επεισόδιο 2) δικάζονταν με το ελληνικό δίκαιο οι χαρακτήρες του GOT; Στο ερώτημα αυτό έχουμε την απάντηση. Ξεκινάμε την σειρά "Οι δίκες του Game of Thrones" με σκοπό να περάσουμε από δίκη κάθε (κύριο) χαρακτήρα της σειράς! Θα ξεκινήσουμε από -ποια άλλη;- την "αγαπημένη" Σερσέι Λάνιστερ.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΣΕΙ 


Κατηγορούμενη : Σερσει Λάνιστερ, της Τζοάνα και του Ταϊουιν Λάνιστερ.
Επάγγελμα : Εισοδηματίας, οικοκυρικά 
Αξιώματα : Κυβερνήτης του Καστερλυ Ροκ, Κυβερνήτης - Κυρίαρχος του Ουεστερλαντς 
Ηλικία : 42 ετών 

Κατηγορητήριο : Αιμομιξία κατ' εξακολούθηση, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, υπεξαγωγή εγγράφων, αρπαγή κατά συρροή, αρπαγή ανηλίκου κατά συρροή, παράνομη βία, απειλή, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, περιύβριση νεκρών κατά συρροή, τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, ψευδής καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση, πρόκληση για την τέλεση κακουργήματος κατ' εξακοκολούθηση, υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Αδικήματα και ετυμηγορία: 

1) Κύκλος 1, επεισόδιο 1. Αιμομιξία κατ' εξακολούθηση. (345 ΠΚ) Προέβη επανειλημμένως, αρχής γενομένης από το ανωτέρω χρονικό διάστημα, σε ακόλαστες πράξεις συνουσίας -ακόμα και παραπλεύρως της σορού του νεκρού υιού της- με τον αδελφό της, Τζέιμι Λάνιστερ, με τον οποίο μάλιστα απέκτησε και τρια τέκνα -καρπούς του άνομου έρωτά τους. 

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : ΚΥΡΗΣΣΕΤΑΙ ΕΝΟΧΗ - ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 2 ΕΤΩΝ. Το γεγονός της ερωτικής της σχέσης με τον εξάδελφόν της, Λανσελ Λανιστερ (κύκλος 1ος), δεν αξιολογείται ποινικά, καθώς δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη η αιμομικτική σχέση εξαδέλφων. 

2) Κύκλος 1, επεισόδιο 1. Ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως (299 παρ. 1 ΠΚ). Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ο Τζέιμι Λάνιστερ αποπειράθηκε την δολοφονία του Μπραντον Σταρκ, δια της μεθόδου της εκπαραθυρώσεως, επειδή ο τελευταίος έγινε μάρτυρας της αιμομικτικής σχέσης του αποπειρώμενου με την κατηγορούμενη. Η Σέρσει Λάνιστερ κατηγορείται ότι προκάλεσε με πρόθεση στον αδελφό της την απόφαση να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Μπραντον Σταρκ, με σκοπό να διατηρηθεί μυστικός ο αιμομικτικός δεσμός τους. Συγκεκριμένα ανάφερε 2 φορές, την δεύτερη φορά πιεστικά και με νόημα "μας είδε", αιτούμενη σιωπηρώς από τον αδελφό της να προβεί στην "ενδεδειγμένη" ενέργεια της δολοφονίας του ανηλίκου, ενώ και τελικώς, ακριβώς προ της εκπαραθυρώσεως του θύματος, όταν ο αδελφός της έστρεψε το βλέμμα του προς αυτήν, η ίδια προέβη σε νεύμα κατάφασης της εμφανώς σκοπούμενης πράξης. Η κατηγορία πρέπει να μετατραπεί σε απλή συνέργεια εξαιτίας αμφιβολιών ως προς το γεγονός πως η στάση της προκάλεσε την απόφαση στον Τζείμι Λανιστερ. Η στάση της αποτελεί ψυχική συνδρομή που διευκόλυνε και ενίσχυσε, αλλά δεν προκάλεσε, την απόφασή του να δολοφονήσει τον Μπραντον Σταρκ.

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΝΟΧΗ ΩΣ ΚΑΘ' ΕΞΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ- ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΕΩΣ 14 ΕΤΩΝ 

3) Κύκλος 1, επεισόδιο 2. Απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (299 παρ. 1 ΠΚ). Παρείχε συνδρομή πριν την τέλεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Μπραντον Σταρκ, από πληρωμένο εκτελεστή, τον οποίο φέρεται να προσέλαβε ο αδελφός της, Τζέιμι Λάνιστερ, ο οποίος και του προμήθευσε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα. Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την επίσκεψη στον ευρισκόμενο σε κώμα Μπραντον Σταρκ, ο οποίος ετραυματίσθη βαριά από την πρώτη, ανωτέρω αναφερόμενη, απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του, επόπτευσε τον χώρο όπου αυτός ευρισκόταν, ώστε να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στον εκτελεστή.

 ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΝΟΧΗ ΩΣ ΚΑΘ' ΕΞΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ- ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΕΩΣ 14 ΕΤΩΝ

 4) Κύκλος 1, επεισόδιο 2. Ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Η κατηγορία αφορά στην ανθρωποκτονία του "Μυκα, του υιού του χασάπη", αγνώστων λοιπόν στοιχείων, από τον Σαντορ Κλιγκεϊν, γνωστό και ως "λαγωνικό". ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι η κατηγορούμενη έδωσε την εντολή δολοφονίας του θύματος, πιθανολογείται δε ότι την εντολή έδωσε ο Τζοφρευ Μπαράθηον, ο οποίος αισθάνθηκε προσβεβλημένος από το θύμα.  
ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΑΘΩΑ 

5) Κύκλος 1, επεισόδιο 2. Παραμέληση εποπτείας ανηλίκου (360 παρ. 3 ΠΚ). Από αμέλεια, παραμέλησε την εποπτεία του ανήλικου υιού της, Τζόφρευ Μπαράθηον, παρότι γνώριζε ότι ούτος οπλοφορεί και είναι εξαιρετικά ευέξαπτος και επικίνδυνος χαρακτήρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση από αυτόν σωματικών βλαβών στον "Μυκά, τον υιό του χασάπη", αγνώστων λοιπών στοιχείων.

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΝΟΧΗ - ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 6 ΜΗΝΩΝ 

6) Κύκλος 1, επεισόδιο 7. Υπεξαγωγή εγγράφων (222 ΠΚ). Κατέστρεψε την διαθήκη του αποβιώσαντος βασιλέα και τέως συζύγου της, Ρόμπερτ Μπαράθηον, έγγραφο του οποίου δεν ήταν κυρία, με σκοπό να βλάψει άλλον, ήτοι τον Ενταρντ Σταρκ, καθώς με την διαθήκη αυτή αναγνωριζόταν ο ίδιος ως "Προστάτης του Βασιλείου". 

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΝΟΧΗ - ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 1 ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΩΝ 

7) Κύκλος 1 επεισόδιο 7. Ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή (299 παρ.1 ΠΚ). Διαθέτουσα την γενική προσταγή της βασιλικής φρουράς και ευρισκόμενη εμφανώς σε συνεννόηση με τον επικεφαλής αυτής, ο οποίος και ανέμενε τις διαταγές της, έδωσε εντολή για την ανθρωποκτονία τεσσάρων τουλάχιστον φρουρών που συνόδευαν τον Ενταρντ Σταρκ, ανθρωποκτονία τελεσθείσα από την βασιλική φρουρά, παρότι τα θύματα δεν έδειχναν βίαιες διαθέσεις και δεν συνιστούσαν απειλή για την ίδια ή οποιονδήποτε άλλον, αφού είχαν μάλιστα διαταχθεί από τον Ένταρντ Σταρκ να μην βλάψουν κανέναν. 

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΝΟΧΗ - ΠΟΙΝΗ ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΙΣΟΒΙΑΣ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.