Περίληψη 8ου επεισοδίου - 6η σεζόν

Καλημέρα Αρχοντόκοσμε!

Φτάσαμε κιόλας στο 8ο επεισόδιο! Ένα καζάνι που βράζει και μόνο δύο επεισόδια για να τελειώσει η σεζον. Χαμούλης! Ο Τύριον έφερε πόλεμο στα σκαλοπάτια της Ντάνυ, η αυτοκρατορία των αφεντάδων αντεπιτίθενται. Η Άρυα φεύγει επιτέλους και βρίσκει τον εαυτό της. Αμήν. Ο Σάντορ πέφτει πάνω στους Μπέρικ και Θόρος! Ο Τζέιμι βρίσκεται με Μπριεν (στην καλύτερη φετινή σκηνή του), η Μπριεν βρίσκεται με Μελανιχθύ, ο Μελανιχθύς πεθαίνει, η Μπριεν φεύγει ο Τζέιμι την χαιρετά! Και φυσικά η κίνηση Τόμμεν που ανατρέπει τα σχέδια της Σέρσεϊ!!! Πάπαλα η δίκη δια μονομαχίας! Ας δούμε αναλυτικά το επεισόδιο και σχολιάζω στο τέλος.

Το επεισόδιο ξενικά με την Λαίδη Κρέιν που παίζει το μονόλογο της Σέρσεϊ αλλαγμένο. Κάποιος κράτησε σημειώσεις για το μίσος της Σέρσεϊ. Επιστρέφοντας στα παρασκήνια βρίσκει την πληγωμένη Άρυα, την μεταφέρει στο δωμάτιο της και φροντίζει τα τραύματα. Η Κρέιν έμαθε νοσηλευτική σουβλίζοντας προηγούμενους εραστές λόγω ζήλιας κατά την επιστροφή τους από τα πορνεία. Κανόνισε επίσης την Μπιάνκα την ηθοποιό που ήθελε να της πάρει τη θέση και τη δόξα. Μαζί με την απαίσια σούπα προσφέρει στην Άρυα δουλειά και πέρασμα στο Πέντος με τον θίασο. Η Άρυα ξέρει πως θα τους βάλει σε κίνδυνο και προτιμά να πάει δυτικά του Γουέστερος εκεί που τελειώνουν οι χάρτες και κανένας δεν ξέρει τι υπάρχει. Διστακτικά πίνει το παπαρουνόζουμο για να κοιμηθεί και βρει της δυνάμεις της.

Ο Σάντορ πέφτει πάνω σε τέσσερις άνδρες της Αδελφότητας τους οποίους καθαρίζει με το τσεκούρι του με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο Μιρίν οι Τύριον και Βάρυς περπατούν στις αγορές της πόλεις όπου η ζωή έχει ξαναβρεί τους ρυθμούς της και κόκκινες ιέρειες κηρύττουν το λόγο του Θεού του Φωτός υπέρ της Νταινέρυς. Ο Βάρυς προειδοποιεί τον Τύριον για την συμφωνία με τους φανατικούς του θεού και κοιτάζοντας το λιμάνι μας ενημερώνει πως φεύγει στο Γουέστερος για συμμάχους και πλοία.
 

Στην πρωτεύουσα η Σέρσεϊ πίνει το κρασί της όταν ο Qyburn ενημερώνει για τα Σπουργίτια που βρίσκονται στην πόρτα τους απαιτώντας την παρουσία της ενώπιον του Σπάρροου. Οι αδερφοί με αρχηγό τον ξάδερφο Λάνσελ και τις ευλογίες του Τόμμεν θέλουν η Σέρσεϊ να επισκεφτεί τον Σπάρρου στο Σεπτ. Η Σέρσεϊ διαλέξει βία και το Βουνό αρπάξει ένα σπουργιτάκι από το λαιμό, τον πετά στο πάτωμα και τον αποκεφαλίζει με άνεση. Καθώς το αίμα κάνει λιμνούλα και τα σπουργίτια κοιτούν τρομαγμένα, η Σέρσεϊ ικανοποιημένη δηλώνει πως ο μεσιέ Σπουργίτης είναι ευπρόσδεκτος να την επισκεφτεί στο Κόκκινο Φρούριο.
 

Οι Μπριεν με Ποντ φτάνουν έξω από το πολιορκημένο Ρίβερραντ. Η επανένωση με Μπρον και Τζέιμι δεν αργεί με τους πρώτους να κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας και τους δεύτερους να μιλούν μέσα στην σκηνή. Η Μπριεν έχει έρθει για τον στρατό των Τάλλυ και τη Σάνσα αλλά ο Τζέιμι επισημαίνει την πολιορκία και φυσικά το κεφάλι της Σάνσα που θέλει η Σέρσεϊ. Η Μπριεν του ζητά να κάνει στην άκρη για να περάσει με τον στρατό των Τάλλυ αφήνοντας του το κάστρο. Της δίνει το λόγο του για ασφαλές πέρασμα και η ψηλή Μπριεν του δίνει πίσω το ξίφος. Ο Τζέιμι αρνείται καθώς λέει της ανήκει.

Στην συνέχεια βρίσκεται μέσα στο κάστρο προσπαθώντας να πείσει τον Μελανιχθύ που φυσικά αρνείται να εγκαταλείψει την πολιορκία λέγοντας ότι πολεμάει για την οικογένεια του. Η Μπριεν του δίνει το γράμμα, βλέπει την ομοιότητα με την Κάτλυν αλλά πεισματικά επιμένει στη θέση του. Απογοητευμένη ζητά από τον Πόντ να στείλει μήνυμα στην Σάνσα για την αποτυχία της.

Πίσω στην πρωτεύουσα έχει μαζευτεί λαός στην αίθουσα του Θρόνου. Ο θείος Κέβαν απαγορεύει στη Σέρσεϊ να καθίσει πλάι του Τόμμεν ενώ θα γίνει η βασιλική ανακοίνωση. Ο Τόμμεν με τη συμβολή του μεσιέ Σπουργίτη αποφασίζει πως οι δίκες των Λόρας και Σέρσεϊ θα γίνουν την πρώτη μέρα του φεστιβάλ της Μητέρας. Καιαιαιαιαι από σήμερα πάει η επιλογή δίκης δια μονομαχίας, μιας βίαιης και άδικης προς τους θεούς επιλογής των πλουσίων για να την βγάζουν καθαρή. Ο Τόμμεν φεύγει από την Αίθουσα χωρίς να μιλήσει καν με τη μητέρα του. Ο Qyburn της επιβεβαιώνει μια παλιά φήμη.
 

Στο Μιρίν ο Τύριον λέει ανέκδοτα με τους Μισαντέι και Greyworm χαλαρώνοντας με κρασί. Οι καμπάνες του Μιρίν προμηνύουν προβλήματα και στόλος των Αφεντάδων ήρθε να πάρει πίσω τις ιδιοκτησίες του.

Στο πολιορκημένο Ρίβερραν ο Τζέιμι έχει τετ α τετ συνάντηση με τον αιχμάλωτο Έντμιουρ. Προσπαθεί να κερδίσει τη συνεργασία του δελεάζοντας τον με το νεογέννητο γιο του που δεν έχει δει ποτέ, απόκτημα από την πρώτη νύχτα με τη γυναίκα του. Ο Έντμιουρ απαντά με τα παραπτώματά του Τζέιμι και τον ρωτά πως μπορεί να ζει με τον εαυτό του. Μιλώντας για τις αδερφές τους και την αγάπη που μοιράζονται για τα παιδιά τους ο Τζέιμι θέλει να πάρει το κάστρο λόγω της αγάπης για την Σέρσεϊ και είναι πρόθυμος να ρίξει το παιδί του Έντμιουρ με καταπέλτη στο κάστρο και να σκοτώσει και τον τελευταίο των Τάλλυ για το πετύχει.

Στέλνει τον Έντμιουρ μέσα στο κάστρο και παρόλη την άρνηση του Μελανιχθύ οι στρατιώτες του επιτρέπουν την είσοδο. Ο Έντμιουρ τους διατάζει να παραδοθούν και να ανοίξουν τις πύλες του κάστρου όπου εισέρχονται τα στρατεύματα των Λάννιστερ και Φρέϋ. Καθώς μπαίνουν ο Μελανιχθύς διώχνει τους Μπριεν και Πόντ στο ποτάμι. Ο ροφός μένει πίσω για να αγωνιστεί μέχρι τέλους. Ένας στρατιώτης ενημερώνει τον Τζέιμι για το θάνατο του καθώς βρίσκεται στις επάλξεις του κάστρου εντοπίζοντας τους Μπριεν και Ποντ που φεύγουν με την κάλυψη της νύχτας.

Στο Μιρίν πέφτουν φλεγόμενοι βομβαρδισμοί ενώ ο Τύριον και κομπανία είναι κλεισμένοι στην Μεγάλη Πυραμίδα. Ο Τύριον έκανε λάθος με την συμφωνία και τώρα λούζονται με φωτιά. Ο Greyworm αναλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό και μένουν μέσα περιμένοντας τη μάχη να φτάσει σε αυτούς. Ένα δυνατό κούνημα βγάζει τους Άσπιλους στο μπαλκόνι για να δουν τι συμβαίνει. Ξαφνικά γονατίζουν και η Λιλίκα κάνει την εμφάνιση της με τον Ντρόγκον στο βάθος να φεύγει.

Το Κυνηγόσκυλο με το τσεκουράκι του συνεχίζει την αναζήτηση ακούγοντας φωνές . Πλησιάζοντας στο σημείο βλέπει Θόρος, Μπέρικ και μέλη της Αδελφότητας που ετοιμάζουν για κρέμασμα τρία μέλη. Αυτά τα τρία μέλη που σκότωσαν τους χωρικούς και τον Ρέι. Ο Σάντορ παζαρεύει με τον Ντοντάριον και του επιτρέπει να κρεμάσει (όχι σκοτώσει / αποκεφαλίσει / διαμελίσει) δύο από τα μέλη. Παίρνει τις μπότες του ενός, ζητά φαγητό και αν προτιμά κοτόπουλα (J) κάθεται μαζί τους για δείπνο. Οι Μπέρικ και Θόρος προσπαθούν να τον στρατολογήσουν εξηγώντας ότι κατευθύνονται Βόρια για να πολεμήσουν Γουόκερς!

Στο Μπράαβος η Άρυα επουλώνει τα τραύματα της όταν η Waif μεταμφιεσμένη την εντοπίζει και σκοτώνει την Κρέιν. Πηδώντας από το παράθυρο τρέχει μέσα στα σοκάκια της πόλης με την Waif κατά πόδας. Τρέχοντας και τρέχοντας κάνει ένα μεγάλο άλμα τσακίζοντας καλάθια με φρούτα και κυλιέται στα σκαλοπάτια με την πληγή της πλέον ανοιχτή. Φτάνοντας στο «κρησφύγετο» της παίρνει τη Βελόνα, μια βαθιά ανάσα, κόβει το κερί και ετοιμάζεται για την μάχη με την Waif.
 
 

Στον οίκο των Απρόσωπων ο Τζάκεν ακολουθεί τις κηλίδες αίματος στο πάτωμα και φτάνοντας στην Αίθουσα βλέπει το πρόσωπο της Waif που έχει πάρει τη θέση του στον τοίχο. Πίσω του η Άρυα τον σημαδεύει με την Βελόνα. Ο Τζάκεν την συγχαίρει που επιτέλους είναι ο κανένας ενώ η μικρή απαντά επιτέλους πως είναι η Άρυα Σταρκ και επιστρέφει σπίτι. Ο Τζάκεν την αποχαιρετά με ένα χαμόγελο.
 

Λοιπόν έχουμε και λέμε. Σέρσεϊ. Το σκοτεινότερο χτύπημα έρχεται από το ίδιο της το παιδί. Ο Τόμμεν δεν είναι ηλίθιος αλλά φέρεται σαν ένας ως προς την οικογένεια του. Ή δεν τον ενδιαφέρει η μητέρα του και θέλει να φανεί σωστός βασιλιάς ή πιστεύει πως τώρα με τις προσευχές θα έρθει κάνα θαύμα. Η Σέρσεϊ στηρίζεται στη δίκη δια μονομαχίας από το φινάλε της 5ης και η κίνηση του Τόμμεν τη φέρνει σε τραγικά δύσκολη θέση. Το Βουνό θα ήταν ο απόλυτος νικητής (εκτός της μονομαχίας με τον αδερφό που ακυρώνεται προς το παρόν) και η Σέρσεϊ θα την έβγαζε καθαρή. Ο Σπουργίτης καταργεί το δικαίωμα και για τον Λόρας τον οποίο μένει να δούμε πως θα σώσει η Μάρτζ. Το ψιθύρισμα στο τέλος της σκηνής με τον πρώην μάεστερ με οδηγεί στο υγρό πυρ. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη παλιά φήμη από τα χιλιάδες φιαλίδια wildfire που κατασκεύασε ο Τρελός Βασιλιάς και δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει. Λέτε η Σέρσεϊ να πυροδοτήσει το wildfire κάτω από το Σεπτ τινάζοντας τους πάντες στον αέρα;;;

Η Άρυα επιτέλους το είπε! Αν και απογοήτευσε πολλούς, οι θεωρίες πήγαν στράφι και απλά φάνηκε μια Άρυα που κάνει αχαρακτήριστα λάθη ενώ είναι σε κίνδυνο, από την άλλη επιτέλους νίκησε την Waif αντιμετώπισε τον Τζάκεν που την παραδέχτηκε και φεύγει πίσω στο σπίτι. Κοσμώντας την Αίθουσα με το πρόσωπο της Waif έφερε το σκορ ισοπαλία και τον Τζάκεν, ως άτομο και όχι ως Απρόσωπο άνδρα, να την σεβαστεί και παραδεχτεί. Έτσι η Άρυα μπορεί να ξανακλέψει τα πουγκιά της και να φύγει προς το Γουίντερφελ.

Στα Ρίβερραν έχουμε συνάντηση Μπριεν με Τζέιμι και την πολύπλοκη σχέση τους. Αν και του δίνει πίσω το Βαλυριανό ξίφος ο Τζέιμι δεν το δέχεται, συμβολικά ως σεβασμό προς την Μπριεν. Παρόλα αυτά είναι εχθροί και αν φτάσει η στιγμή η τιμή θα τους οδηγήσει σε μονομαχία. Ακόμη όμως και με αυτό την αφήνει να φύγει με τη βαρκούλα της σιγά-σιγά. Σε αντίθεση με τον Έντμιουρ ο Τζείμι δεν οδηγείται από την αγάπη του προς την Σέρσεϊ ή την πίστη στον οίκο του. Ως προς τον Έντμιουρ ξέρει την αδυναμία για οικογένεια οπότε φέρνει ως παράδειγμα την αδερφή του και την αγάπη που της έχει για να πείσει τον Εντμιουρ να παραδοθεί. Κάτι που καταφέρνει. Ο Μελανιχθύς είναι νεκρός, πεθαίνοντας όπως οι χαρακτήρες που λέω παλιάς κοπής. Άτομα οδηγούμενα από τιμή και πίστη, πρόθυμα να πεθάνουν για τα πιστεύω τους. Μπορεί να μην είδαμε τον θάνατο του αλλά το τελευταίο πλάνο και η κίνηση να σώσει την Μπριεν και να σταθεί ενάντια σε ολόκληρο στρατό είναι το αντίο του.

Το Κυνηγόσκυλο σκοτώνει στο διάβα του φτάνοντας στους Μπέρικ και Θόρος. Εκτός από την απολαυστική στιγμή του παζαρέματος με τον Μπέρικ το να πείσουν τον Σάντορ να τους ακολουθήσει στον Βορρά θα ήταν κάτι φοβερό. Όλοι μαζεύονται στον Βορρά!!!!

Τέλος έχουμε τα ποντίκια που χορεύουν ενώ λείπει η γάτα. Εννοώντας τον Τύριον και την λάθος απόφαση (που εν μέρει συμφωνώ γιατί το θέμα των Υιών έπρεπε κάπως να κλείσει) που τώρα γυρίζει μπούμερανκ με την επίθεση των Σκλαβοαφεντάδων. Ο Βάρυς φεύγει για Γουέστερος, συμμάχους και πλοία, οι ιέρειες του θεού βοηθούν την κατάσταση στην πόλη αλλά οι Αφέντες δίνουν το παρόν θέλοντας να πάρουν πίσω ότι τους ανήκει. Τη στιγμή αυτή φτάνει αεροπορικώς και η καθόλου ευχαριστημένη Ντάνυ. Θα παρατήσει το Μιρίν ή τελευταία στιγμή θα έρθει το Καλασαρ της;

Το επεισόδιο μπορεί να είχε αναίμακτη πολιορκία αλλά υπήρξε αίμα από τα αδέρφια Clegane, αν και το Cleganebowl μοιάζει να ακυρώνεται. Το σενάριο Άρυας μου χάρισε ικανοποίηση συν η καλύτερη φετινή ερμηνεία του Τζέιμι συν η ακύρωση της δίκης δια μονομαχίας της Σέρσεϊ. Απορώ πας θα βγει από τη δύσκολη θέση. Η αφηγηματική πλοκή των προτελευταίων επεισοδίων του GoT πάντα έρχεται σε ηρεμότερους ρυθμούς αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για μια μάχη του Θρόνου κι όχι απαραίτητα ουσιαστικά με όπλα, αλλιώς χαρακτήρες όπως ο Μικροδάχτυλος ή ο Βάρυς δεν έπρεπε να υπάρχουν. Δεν είναι μόνο οι μάχες που ικανοποιούν.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.