Το Brexit απειλεί το Game of Thrones!


Θα αναρωτιέστε πως μπορεί να σχετίζεται το Brexit με το Game of Thrones. Όταν είδαμε κι εμείς τον τίτλο άρθρου στο Foreign Policy, απορήσαμε. Υπάρχει όμως μια λογική εξήγηση. 

Η ΕΕ βοηθά στη χρηματοδότηση της επιτυχημένης παραγωγής του HBO. Και εάν η Μεγάλη Βρετανία φύγει, αυτά τα χρήματα μπορεί να κάνουν φτερά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν Brexit, δεν θα επηρεάσει μόνο τις οικονομίες της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ, αλλά και μεγάλες παραγωγές όπως το Game of Thrones. Και αυτό γιατί θα είναι πιο δύσκολη -και πιο ακριβή- η παραγωγή. Εάν η UK ψηφίσει έξοδο από την ΕΕ, μπορεί να πάρει μαζί της και την Βόρεια Ιρλανδία, «κλέβοντας» από την HBO μια από τις βασικές τοποθεσίες που γίνονται τα εξωτερικά γυρίσματα της σειράς.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θέλει πολύ χρήμα για να γυρίσει κανείς την επική μάχη μεταξύ του Τζον Σνόου και του Ράμσεϊ Μπόλτον. Αρκετά από αυτά τα χρήματα έρχονται από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που έχει δημιουργηθεί για να την προώθηση της ανάπτυξης ανά την Ευρώπη. Και εάν η Μεγάλη Βρετανία φύγει από την ΕΕ, οι δημιουργοί της σειράς δεν θα μπορούν αν αντλήσουν χρηματοδότηση από το εν λόγω Ταμείο.


Το HBO δεν ήθελε να σχολιάσει για τις επιπτώσεις ενός Brexit στην παραγωγή της σειράς, που εκτός από την Βόρεια Ιρλανδία, γυρίζεται επίσης στην Ισπανία, την Κροατία και την Μάλτα (κάποια επίσης γυρίσματα έχουν γίνει στην Ισλανδία που δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ). Το ίδιος και η Northern Ireland Screen, της Βόρειας Ιρλανδίας.

Άλλα όταν ρωτήθηκε ο Peter Chase, στέλεχος του German Marshall Fund, για το εάν ένα Brexit διακινδυνεύσει και τη χρηματοδότηση σειρών όπως το Game of Thrones ή άλλων μεγάλων παραγωγών, είπε: «Φυσικά». «Είναι κάτι που αιωρείται στον αέρα σε αμερικανικά στούντιο που θέλουν να κάνουν γυρίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Chase στο Foreign Policy. «Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, αυτό μπορεί να σταματήσει».

Και φυσικά το Game of Thrones δεν είναι το μόνο που κινδυνεύει. Βρετανικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έλαβαν τα τελευταία 7 χρόνια περίπου 32 εκατ. δολάρια από οργανώσεις όπως το Creative Europe, που χρηματοδοτεί media και πολιτιστικά projects. Κάτι που περιλαμβάνει τις Οσκαρικές παραγωγές Carol, Brooklyn και Shaun the Sheep.

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.