Πόσες πιθανότητες έχει η Daenerys να κερδίσει τον Σιδερένιο Θρόνο;


Η Νταινέρυς η Θυελλογέννητη και διάδοχος της δυναστείας των Ταργκάρυεν διεκδικεί το Σιδηρένιο Θρόνο ως πατρογονικό της δικαίωμα, αν και έχει ζήσει σχεδόν όλη της τη ζωή εξόριστη στο Έσσος.

Παρ’ όλα αυτά ίσως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή, για να πάρει πίσω το θρόνο. Η μητέρα των δράκων και βασίλισσα των φοβερών Ντοθράκι και των Άσπιλων έχει έναν ευμεγέθη στρατό και μόλις απέκτησε και σημαντική ναυτική δύναμη. Τώρα με όλες της τις δυνάμεις και στο πλευρό της το πολυμήχανο χέρι της βασίλισσας, τον Τύριον Λάννιστερ, κατευθύνεται προς το Γουέστερος έτοιμη για φωτιά και αίμα. Παρακάτω ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή των δυνάμεων και των αδυναμιών της Νταινέρυς και κατά πόσο είναι πιθανό να κερδίσει.


Στρατηγικά Πλεονεκτήματα

Ντοθράκι: Ένα μεγάλο σώμα στρατού αποτελούμενο από νομάδες ιππείς, που αριθμεί τουλάχιστον 40.000 άντρες. Είναι ελαφρώς εξοπλισμένοι, ευκίνητοι και η φήμη τους για τις θηριωδίες τους είναι ευρέως γνωστή. Επίσης, είναι συναισθηματικά δεμένοι με το σκοπό της Καλίσι τους, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση των Επτά Βασιλείων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αψήφησαν το φόβο τους για τη θάλασσα και επιβιβάστηκαν στα ξύλινα άλογα, για να διασχίσουν το μαύρο, αλμυρό νερό. Όμως, ένα σοβαρό μειονέκτημα είναι η απουσία ηγετικών στελεχών, που θα τους διατάζουν και θα τους συντονίζουν στο έδαφος.

Άσπιλοι: Πρόκειται για έναν υψηλά εκπαιδευμένο στρατό ευνούχων, που αριθμεί περίπου 8.000 άντρες. Να σημειωθεί πως οι Άσπιλοι και οι Ντοθράκι είναι εχθροί. Στη μάχη του Κοχόρ, που έλαβε χώρα πριν 400 χρόνια, 3.000 Άσπιλοι έσφαξαν 50.000 Ντοθράκι. Συνεπώς, η συνεργασία αυτών των δύο δυνάμεων ίσως αποδειχτεί δύσκολη. Σίγουρα, η Νταινέρυς δε σκοπεύει να φτιάξει ένα σώμα από εκείνους και τους Ντοθράκι. Οι Άσπιλοι δε χρησιμοποιούν άλογα κι έτσι δε θα είναι εύκολο να συμβαδίσουν με τους έφιππους Ντοθράκι, όσο ακούραστοι στρατιώτες κι αν είναι.

Στόλος: Ένας από τους λόγους που η Νταινέρυς μέχρι τώρα δεν είχε κατευθυνθεί προς το Γουέστερος ήταν η έλλειψη αρκετών καραβιών, που θα μετέφερε το στρατό της. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν μετά τη νίκη της επί των Αφεντών και τη συμμαχία της πρώτα με τους Γκρέιτζοϋ και αργότερα με τους Ταϊρέλ και τους Μαρτέλ. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει ένα ευμεγέθη στόλο και ακόμα μεγαλύτερο στρατό.

Τρεις δράκοι: Εναλλακτικά οι αεροπορικές δυνάμεις της Νταινέρυς! Το Γουέστερος δεν έχει αναπτύξει κάποια τεχνολογία για προστασία από δράκους και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις πόλεις, στο στρατό, στα πλοία, κλπ. Όμως, μόνο η Νταινέρυς κατέχει την ικανότητα να τους ελέγχει και να τους καβαλάει. Επομένως, πόσο δυνατό θα είναι να ελέγχει και να καθοδηγεί και τους τρεις ταυτόχρονα σε μια μάχη; Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεθούν άλλοι δύο δρακοκαβαλάρηδες και ο ένας θα μπορούσε να είναι ο Τύριον. Όταν ελευθέρωσε τον Ρέγκαλ και τον Βισέριον χωρίς να τον φάνε, απέδειξε ότι τον εμπιστεύονται. Ο τρίτος δρακοκαβαλάρης θα μπορούσε να είναι ο Τζον, μιας και επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι είναι Ταργκάρυεν. Επίσης ως ο ξαδερφός του Μπραν ίσως τον βοηθήσει να πετάξει, αφού το Τρίματο Κοράκι του είχε πει πως θα πετάξει και ίσως δεν εννοούσε μεταφορικά. Βέβαια, ο Μπραν και ο Τζον δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνούσαν με την πολιτική ατζέντα της Νταινέρυς αλλά θα συμμαχούσαν μαζί της αν τους βοηθούσε με τους Λευκούς Οιδοιπόρους, που είναι και ο πραγματικός εχθρός.

Σύμβουλοι: Η Νταινέρυς έχει την τύχη να πλαισιώνεται από τον Βάρυς και τον Τύριον, οι οποίοι τυγχάνει να είναι δύο από τους πιο ευφυείς ανθρώπους του Γουέστερος. Ο πρώτος είναι πασίγνωστος για το δίκτυο των μυστικών πληροφοριών που ελέγχει και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ΚΥΠ της Νταινέρυς. Μη ξεχνάτε ότι ο Βάρυς γνωρίζει ό,τι γίνεται στο Γουέστερος και στο Έσσος και αυτός έφερε σ’ επαφή την Νταινέρυς με τον Τύριον και βοήθησε στο να συμμαχήσει με τους Μαρτέλ και τους Ταϊρέλ. Όσον αφορά τον Τύριον είχε αποδείξει στη μάχη του Μαυροποτάμου τις στρατηγικές του ικανότητες, αφού χάρη σ’ αυτόν ηττήθηκε ο Στάννις. Επίσης, αντισταθμίζει το θερμοκέφαλο χαρακτήρα της βασίλισσάς του και δεν την αφήνει να προβεί σε πράξεις που αργότερα θα αποδειχτούν καταστροφικές. Εκτός από αυτούς τους δύο, σημαντική θα ήταν και η συμβολή του Σερ Τζόρας Μόρμοντ, ο οποίος έχει πάρει «αναρρωτική άδεια». Εκτός από τις πολεμικές και στρατηγικές του γνώσεις θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο το γεγονός ότι μιλάει άψογα τη γλώσσα των Ντοθράκι. Συνεπώς, θα ήταν ιδανικός για να αναλάβει την εποπτεία και την καθοδήγησή τους.


Το Status Quo του Γουέστερος

Το Γουέστερος βιώνει μια έντονη παρακμή και διχόνοια ως συνέπεια του Πολέμου των Πέντε Βασιλέων. Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την εξόντωση των Σπουργιτιών και του Οίκου των Ταϊρέλ από τη Σέρσεϊ, για να αποφύγει τη δίκη της και παράλληλα τη στέψη της ως βασίλισσα. Οι προμήθειες τροφίμων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς χωρίς τους Ταϊρέλ χάνεται η εισαγωγή προμηθειών στην πρωτεύουσα. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε εξέγερση του λαού ενάντια στη νέα τους βασίλισσα, η οποία, αντίθετα από τη Μάρτζερι είναι μισητή. Επίσης, το Κινγκς Λάντινγκ δεν έχει στόλο, γεγονός που το κάνει εξαιρετικά ευάλωτο σε επίθεση από τη θάλασσα. Διαθέτει μόνο το στρατό των Λάννιστερ και των συμμάχων τους, των Φρέι.


Θρησκευτικοί και Συναισθηματικοί Παράγοντες

Η πίστη και το στέμμα είναι οι δύο πυλώνες του βασιλείου και μπορεί η πίστη των Επτά να έχει κλονιστεί σοβαρά μετά της τελευταίες ενέργειες της Σέρσεϊ, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τη θρησκεία του Κόκκινου Θεού. Ήδη στο Έσσος, Κόκκινοι Ιερείς και Ιέρειες παρουσιάζουν τη Νταινέρυς ως την Αζόρ Αχάι, και σίγουρα θα κάνουν το ίδιο και στο Γουέστερος, πείθοντας τον κόσμο να την ακολουθήσει. Επιπλέον, θα τη βλέπουν ως λυτρώτρια από τα δεινά και τον τυραννικό ζυγό της Σέρσεϊ. Σε μια ομιλία της η μητέρα των δράκων είχε υποστηρίξει την καταστροφή των μεγάλων οίκων του Γουέστερος, παρομοιάζοντάς τους με τις ακτίνες ενός τροχού. Είναι σημαντικό να αναθεωρήσει, διότι έτσι θα χάσει πολλούς πιθανούς υποστηρικτές που είναι πιστοί σε κάποιον από αυτούς τους οίκους.

Συνεπώς, τόσο τα χαρακτηριστικά της Νταινέρυς ως δυναμικής αλλά και συμπονετικής ηγέτιδας με όραμα, δράκους, στρατιωτική και ναυτική υπεροχή, όσο και η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική αστάθεια και οι χαοτικές συνθήκες που επικρατούν στο Γουέστερος δείχνουν ότι η βασίλισσα της καρδιάς μας έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει και βασίλισσα του Γουέστερος.


Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.