Game of Thrones: Ο κόσμος του Γουέστερος ήταν δύσκολο να χωρέσει στις σελίδες των κόμικς!


«Πίστευα για χρόνια πως το ''Game of Thrones'' και οι συνέχειές του δεν θα μπορούσαν να διασκευαστούν ποτέ.

Απλώς. Δεν. Μπορούσε. Να. Γίνει. Ούτε για τον κινηματογράφο, ούτε για την τηλεόραση, ούτε για τα αστεία βιβλία. Τόσα ξέρω» εξομολογείται ο ίδιος ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, ο συγγραφέας του μπεστ-σέλερ επικής φαντασίας, στην εισαγωγή των κόμικς που κυκλοφορούν από σήμερα με το «Εθνος της Κυριακής».

Παρά την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και το πλήθος των χαρακτήρων, το έπος του Μάρτιν διασκευάστηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, όμως η μεγαλύτερη πρόκληση... των θρόνων δεν ήταν άλλη από τη διασκευή της ιστορίας με τους εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε κόμικς. Οι δημιουργοί τους εκμυστηρεύτηκαν στο «Εθνος» πώς κατάφεραν να αποδώσουν σε μερικά καρέ πάνω στο χαρτί τον μυθικό κόσμο του Γουέστερος, όπου βασιλιάδες, ιππότες, ευγενείς, μάγοι, δράκοι και εκατοντάδες χαρακτήρες με πάθη και φιλοδοξίες εμπλέκονται σε ίντριγκες και πολέμους για την κατάκτηση του Σιδερένιου Θρόνου.

Πρόκληση
Για τον σεναριογράφο, Τζέιμς Εϊμπραχαμ, ο οποίος εργάστηκε πάνω στα πρωτότυπα βιβλία του Τζορτζ Μάρτιν και τα υπογράφει ως Ντάνιελ Εϊμπραχαμ, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κάνει τη διασκευή μιας ιστορίας που δεν είχε ολοκληρωθεί.

«Χωρίς να είσαι σίγουρος για το πού θα καταλήξει η ιστορία, είναι δύσκολο να γνωρίζεις από την αρχή τι μπορείς να αφήσεις εκτός. Ακόμα και έπειτα από συχνές ερωτήσεις στον Τζορτζ και εκτενείς συζητήσεις μαζί του, έπρεπε να παραμείνουμε πολύ πιστοί στην ιστορία για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παραλείψουμε κάτι σημαντικό για τη συνέχεια» μας εξήγησε. Ο Εϊμπραχαμ ήταν εκείνος που έπρεπε να κομματιάσει το βιβλίο σε καρέ, να γράψει το σενάριο και τους διαλόγους και να αποφασίσει τι θα κρατήσει από την αρχική ιστορία.

Από την πλευρά του ο σκιτσογράφος του «Game of Thrones», Τόμι Πάτερσον, που κλήθηκε να αποτυπώσει σε εικόνα όλον τον κόσμο των βιβλίων επικής φαντασίας, εξομολογήθηκε: «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η επαναληπτική φύση της δουλειάς, το να κάνεις τα ίδια σχέδια για τέσσερα χρόνια. Είναι μια πυκνή ιστορία και τα αμερικανικά κόμικς είναι συνήθως 20-22 σελίδες ανά τεύχος, αν και τα τεύχη του ''Game of Thrones'' είχαν έκταση 29 σελίδων. Επίσης ήταν δύσκολο το να παρακολουθήσω την πορεία όλων των χαρακτήρων. Είχα να διαχειριστώ πάνω από 150 χαρακτήρες και μάλιστα να τους σκιτσάρω με τρόπο που να είναι όλοι μοναδικοί».


 Πάντως και οι δύο δημιουργοί συμφώνησαν στον ίδιο «αγαπημένο» τους χαρακτήρα ανάμεσα στο μεγάλο πλήθος ηρώων που έχει πλάσει ο Τζορτζ Μάρτιν: στον... διασημότερο νάνο στον κόσμο, Τίριον Λάνιστερ. «Ταυτίζομαι καλύτερα με τον Τίριον, αλλά νομίζω πως όλοι ταυτίζονται περισσότερο μαζί του. Αυτό είναι που τον κάνει έναν τόσο συναρπαστικό ήρωα» ανέφερε ο Εϊμπραχαμ, ενώ ο Πάτερσον σχολίασε ότι «ήταν πολύ διασκεδαστικό το να τον σκιτσάρω και πάντα είναι καυστικός στους διαλόγους του».

Δυσκολίες
Για τον κομίστα του «Game of Thrones» ο πιο δύσκολος χαρακτήρας στον σχεδιασμό του ήταν η Αρια Σταρκ: «Μακάρι να την είχα σχεδιάσει περισσότερο όπως την περιγράφει το βιβλίο, αλλά πάντα είναι απατηλά τα σκίτσα παιδιών. Αν τα κάνεις άσχημα, μοιάζουν με μικροσκοπικοί ενήλικες. Η ηλικία της τελικά την έκανε πιο όμορφη από ό,τι θα έπρεπε να είναι».

Επίσης ο Πάτερσον, ο οποίος εξήγησε ότι ο Τζορτζ Μάρτιν ήταν εκείνος που έδινε την τελική έγκριση για τα σκίτσα των χαρακτήρων, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στα σχέδια του Σιδερένιου Θρόνου και των Αλλων.

Ο ίδιος ο Μάρτιν αναφέρει για τον Πάτερσον στην εισαγωγή των κόμικς ότι «η δουλειά του Τόμι ξεχώρισε από την αρχή.Φάνηκε να έχει πραγματική αίσθηση του κόσμου του Γουέστερος και των κατοίκων του και το πάθος του για το έργο ήταν ασύγκριτο».


Σχεδιασμός
Οσο για την ατμόσφαιρα του βιβλίου και το όλο περιβάλλον της ιστορίας, ο κομίστας δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα στον σχεδιασμό τους: «Δεν ήταν τόσο δύσκολο να δημιουργήσω την ατμόσφαιρα του βιβλίου. Επρεπε από την αρχή να σχεδιάσω έναν μεγάλο αριθμό χαρακτήρων και τοποθεσιών, και όταν ξεκίνησα να σκιτσάρω τις σελίδες της ιστορίας είχα ήδη δημιουργήσει έναν οπτικό τόνο. Μέχρι να φτάσω στο έκτο τεύχος, δηλαδή στο τέλος του πρώτου τόμου, ήμουν πολύ άνετος με τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος. Το μόνο για το οποίο λυπάμαι είναι που δεν είχα πιο πολύ χρόνο ώστε να προσθέσω περισσότερες λεπτομέρειες στο φόντο, για παράδειγμα σκαλιστά έπιπλα».

«Οι εικονογραφημένες νουβέλες είναι διασκευή των βιβλίων και όχι της τηλεοπτικής σειράς. Οι χαρακτήρες μας μοιάζουν με την περιγραφή τους στα βιβλία και όχι με τους ηθοποιούς της σειράς. Υπάρχουν, βέβαια, σημεία τα οποία ταιριάζουν καλύτερα σε πεζό λόγο από ό,τι θα ήταν σε μια εικονογραφημένη νουβέλα. Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια μακρά αφήγηση για την ιστορία του Γουέστερος σε μόλις οκτώ ή εννέα καρέ και δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε γραφικά μόνο και μόνο για να τα γεμίσουμε με κείμενο» ανέφερε ο σεναριογράφος των κόμικς.

Ο πολυγραφότατος Εϊμπραχαμ, ο οποίος χρησιμοποιεί άλλες δύο περσόνες για την υπογραφή των βιβλίων του (ως MLN Hanover στα αστικής φαντασίας και ως James SA Corey στα επιστημονικής φαντασίας), έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Τζορτζ Μάρτιν και έχει υπάρξει μαθητής του. «Ο Τζορτζ είναι πολύ καλός φίλος και δάσκαλός μου από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εχουμε συνεργαστεί για μερικά πρότζεκτ, όπως για τη διασκευή των ''Fevre Dream'' και ''Skin Trade''. Με τη διασκευή του ''Game of Thrones'' οι περισσότερες συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία της ιστορίας, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο τρόπος με τον οποίον ήθελα να τα διασκευάσω δεν θα έβλαπτε τη γενική ιστορία».


Βιβλία VS Σίριαλ
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 2011, λίγο μετά την πρεμιέρα της τηλεοπτικής σειράς. Τα κόμικς είναι διασκευή της σειράς βιβλίων «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» του Μάρτιν και όχι της τηλεοπτικής μεταφοράς της, «Game of Thrones», όπως μας διευκρίνισαν οι δημιουργοί τους.


Τόμι Πάτερσον και Ντάνιελ Εϊμπραχαμ κλήθηκαν να μεταφέρουν τους ήρωες του «Game of Τhrones» στον κόσμο της ένατης τέχνης και τα κατάφεραν.

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.