Περίληψη 1ου επεισοδίου – 7η σεζόν

Πρεμιεραααααααα

Επιτέλους ήρθε και μας δικαίωσε μετά από μεγάλη αναμονή και προσμονή. Η πρεμιέρα είναι κατά βάση ένα εισαγωγικό επεισόδιο αλλά πάραυτα έκανε αισθητό το γρήγορο ρυθμό που θα ακολουθήσουμε φέτος και άρχισε αρκετά δυναμικά (και fan-friendly) με την Άρυα να καθαρίζει το συρφετό Φρέυ στο όνομα των Λύκων.

Το επεισόδιο ξεκινά με τον Γουόλντερ Φρέυ που έχει μαζέψει τα πρωτοπαλίκαρα μετά την πρώτη γιορτή για να τους αναλύσει τα σχέδια του για τον Οίκο. Κι ενώ το κρασί ρέει άφθονο ο Γουόλντερ κάνει μια πρόποση που συνδέεται με τον Κόκκινο Γάμο. Όσοι είναι εκεί τον βοήθησαν στο μακελειό κι αρχίζουν ένας – ένας να πνίγονται ενώ ο Φρέυ λέει πως δεν σκότωσαν όλους τους λύκους κι αν μείνει ένας το κοπάδι δεν είναι ποτέ ασφαλές. Εκεί που πέφτουν κάτω σαν τις μύγες, τραβά το πρόσωπο και ναιαιαια η Άρυα σβήνει από τη λίστα σχεδόν ένα ολόκληρο Οίκο (πλην γυναικόπαιδα και οινοχόες). Ο Βορράς θυμάται και ο χειμώνας ήρθε για τον Οίκο Φρέυ και φεύγει ανενόχλητη από την αίθουσα.
 

Στο μακρινό Βορρά μια χιονοθύελλα φαίνεται στο βάθος και καθώς πλησιάζει βλέπουμε King, Γουόκερς και στρατό από ζόμπι… και μην ξεχνάμε γίγαντες ανάμεσα τους. Ο Βασιλιάς φέρνει τον Χειμώνα! Όλα αυτά τα βλέπει ο Μπραν που έχει φτάσει έξω από το Τείχος με την Μίρα Ρίντι. Τους υποδέχονται ο Εντ και άνδρες της Νυχτερινής Φρουράς και μετά τις συστάσεις και τον αρχικό σκεπτικισμό του Εντ ο Μπραν του μιλά για το Χάρντχομ, την Γροθιά των Πρώτων Ανθρώπων και τον στρατό Γουόκερς που φτάνει. Αυτό μοιάζει αρκετό να πείσει τον Εντ και να τους αφήσει να περάσουν.
 
 
 


Μένοντας στον Βορρά μεταφερόμαστε στο Γουίντερφελ όπου ο Τζον ως νέος Βασιλιάς του Βορρά απευθύνεται στους Άρχοντες για την ανάγκη σε δρακόγυαλο και στρατιωτική επιστράτευση ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να ενωθούν με τους Άγριους για να επιζήσουν το Χειμώνα. Ζητά από τους Άγριους και τον Τόρμουντ να επανδρώσουν το ανατολικό - κοντά στη θάλασσα φρούριο του Τείχους. Τώρα αποκτά ενδιαφέρον. Παρά τις αντιδράσεις της Σάνσα για ξήλωμα των προδοτών Άμπερ και Κάρσταρκ, ο Τζον συγχωρεί τα δύο τρομαγμένα παιδιά Άλυς και Νεντ και ζητά όρκους πίστης. Εκτός από το βλέμμα Μικροδάχτυλου που βλέπει πρόσφορο έδαφος στη μεταξύ τους διαφωνία, οι Τζον και Σάνσα βρίσκονται εκτός αιθούσης διαφωνώντας και πάλι. Εκεί που τον συγκρίνει με τον Τζόφρυ μου ήρθε να πετάξω την κορώνα στην οθόνη. Στα επόμενα λόγια δεν της βγάζω λάθος, ζητώντας του να φερθεί εξυπνότερα από τον Νεντ και τον Ρόμπ και να ακούει τη γνώμη της. Πάνω στο καλό έρχεται ένα μήνυμα από την Σέρσεϊ που έχει πλέον στρογγυλοκαθίσει στο Θρόνο και ζητά πίστη από τον Τζον ή θάνατο. Συζητώντας πάλι για την απειλή της Σέρσεϊ ο Τζον προσέχει τα λόγια της αδερφής του που μοιάζουν με θαυμασμό για τη νέα βασίλισσα από την οποία η Σταρκ δηλώνει ότι έμαθε πολλά.
 

Μιλώντας για τον ελέφαντα στο δωμάτιο η Αυτού Μεγαλειοτάτη το έχει ρίξει στην διακόσμηση και βάφει το πάτωμα με τον χάρτη του Γουέστερος. Σέρσεϊ και Τζέιμη πατούν στο φρεσκοβαμμένο και συζητούν για τους εχθρούς που απέκτησαν στα 4 πέρατα του βασιλείου. Ο Τζέιμη τονίζει την έλλειψη συμμάχων και η Σέρσεϊ αποκαλύπτει την κολεγιά με τον Γιούρον. Στο μεταξύ ο Τζέιμη ζητά να μιλήσουν για τον Τόμμεν τον οποίο η Σέρσεϊ αποκαλεί «προδότη», επιμένοντας ότι οι δύο τους είναι οι μόνοι που μετράνε πλέον. Υποδέχονται τα μαύρα καράβια των Γκρέυτζοϋ και τον ίδιο τον Γιούρον στην αίθουσα του Θρόνου που ζητά σύζυγο και εκδίκηση από τα ανίψια. Η Σέρσεϊ αρνείται την πρόταση γάμου και ο Γιούρον υπόσχεται ότι θα κερδίσει την καρδιά της με ένα μοναδικό δώρο.Sand snakes; Κέρας; Θα είναι μια μοναδική συνεργασία!
 
 
 

Στην Όλνταουν ο Σαμ εκτελεί χρέη βιβλιοθηκάριου, καθαρίζει κανάτια, τουαλέτες και τούμπαλιν από την αρχή, φανερά αηδιασμένος. Στην βιβλιοθήκη παρατηρεί συνεχώς την κλεισμένη πόρτα που οδηγεί σε απαγορευμένο πλην των μάεστερ τομέα. Βοηθώντας των Αρχιμάεστερ Marwyn στη νεκροψία ζητά την άδεια για να μπει στον κλειδωμένο τομέα. Ο Αρχιμάεστερ μοιάζει να τον πιστεύει στην απειλή των Γουόκερς αλλά επιμένει πως το Τείχος θα τους προστατέψει. Αυτό οδηγεί τον Σαμ να κλέψει τα κλειδιά και μαζί μερικά βιβλία.
 

Πίσω στο Γουίντερφελ η Μπριεν μαθαίνει ξιφομαχία τον Ποντ ενώ τους παρατηρεί με λάγνο βλέμμα ο Τόρμουντ. Πεθαίνω με τον άσβηστο πόθο του. Βέβαια ακόμη δυο ζευγάρια μάτια παρατηρούν τις επιδόσεις της Μπριέν. Μικροδάχτυλος και Σάνσα μιλούν για την ευτυχία και την ασφάλεια της. Η Σάνσα του ρίχνει άκυρο και πλησιάζοντας η Μπριεν αποχωρεί. Η Σάνσα ξέρει τι θέλει ο Μικροδάχτυλος. Κι εμείς.
 

Καβαλάμε άλογο πίσω στους Δίδυμους όπου η Άρυα ακούει τη μελωδική φωνή του σούπερ φαν της σειράς Ed Sheeran και της υπόλοιπης παρέας Λάννιστερ που την υποδέχονται με ευγένεια και της προσφέρουν φαγητό. Αφοί όλοι λένε τον πόνο τους για τις οικογένειες κλπ η Άρυα αναφέρει πως πηγαίνει στην πρωτεύουσα για να σκοτώσει τη βασίλισσα. Αφού της λένε οτι το Κινγκς Λάντινγκ ζέχνει ο ένας τους μιλά για τα αξιοθέατα και τονίζω το Ντράγκονπιτ. Θα δείτε. Μετά από ένα ξέσπασμα γέλιου πιστεύουν ότι η Άρυα αστειεύεται αλλά δεν ξέρουν για τη λίστα της.

Στα Ρίβερλαντς αυτή η καλύβα που φτάνουν Αδελφότητα και Σάντορ μοιάζει οικεία. Είναι εκεί όπου έφαγαν και κοιμήθηκαν με την Άρυα κι εκεί που έκλεψε τα λιγοστά χρήματα του αγρότη. Μπαίνοντας στο σπίτι βλέπει τα πτώματα τους. Ο Μπέρικ λέει ότι ο αγρότης σκότωσε την κόρη και μετά αυτοκτόνησε αντί να πεθάνουν από την πείνα. Το Κυνηγόσκυλο τον ρωτά τι το ιδιαίτερο έχει και ο Κόκκινος Θεός τον ανασταίνει τόσες φορές αλλά ούτε ο ίδιος γνωρίζει. Τότε ο Θόρος ζητά από τον Σάντορ να κοιτάξει καλά στις φλόγες και μετά από μερικές στιγμές το Κυνηγόσκυλό λέει ότι βλέπει το Τείχος και το ανατολικό φρούριο (που ο Τζον έστειλε τους Άγριους) και τους χιλιάδες νεκρούς οι οποίοι περνούν από το εκεί βουνό. Όταν πέσει για τα καλά η νύχτα ο Σάντορ είναι έξω και θάβει τους νεκρούς. Ο Θόρος που τον ακούει, πλησιάζει και βοηθά στην ταφή.

Ο Σαμ μεταφέρει τα βιβλία στα διαμερίσματα που μοιράζεται με την Γκίλη και τον μικρό Σαμ, διαβάζοντας και βρίσκοντας ότι υπάρχει μπόλικο δρακόγυαλο στο Ντράγκονστοουν. Ετοιμάζει αμέσως μήνυμα προς τον Τζον. Συνεχίζοντας τις αγγαρείες μαζεύει άδεια πιάτα από δωμάτια και το χέρι του Τζόρα βγαίνει τρομάζοντας μας. Γεμάτο οστρακιά ρωτά τον Σαμ αν η Νταινέρυς έφτασε στο Γουέστερος.
 
 

Μπορεί ο Σαμ να μην ξέρει τίποτα σχετικό αλλά εμείς βλέπουμε τη δρακομάνα και επιτελείο να φτάνουν στο Ντάγκονστοουν και στο επιβλητικό κάστρο. Μπαίνοντας η Ντάνυ ξεκρεμά τα λάβαρα του πρώην ενοίκου Στάννις και μπαίνοντας στο δωμάτιο του χάρτη (που έφτιαξε ο πρόγονος Αίγκον) γυρνά στον Τύριον και λέει «Αρχίζουμε;». Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
 
 

Πολύ ωραίο ξεκίνημα επεισοδίου, ειδικά για την Άρυα που δεν το κούνησε ρούπι από τους Δίδυμους και έστειλε το μήνυμα της καθαρίζοντας τους σημαντικούς και υπαίτιους Φρέυ.

Το όλο θέμα με Σάνσα και Μικροδάχτυλο μένει να δούμε που θα καταλήξει. Η Σάνσα νοιώθει πως χάρη σε αυτή κέρδισαν τη Μάχη των Μπάσταρδων και της ανήκει η έδρα του Γουίντερφελ ως πραγματική Σταρκ αλλά διάλεξαν τον Τζον ο οποίος δεν της δίνει πολύ σημασία. Του τονίζει να μην είναι τόσο αφελής και πιστεύει ότι η Σέρσεϊ αποτελεί μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο.

Η Σέρσεϊ έχασε τα παιδιά της και είναι πλέον σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος που την ενδιαφέρει μόνο η δύναμη. Λέγαμε από πέρυσι ότι αν χάσει τα παιδιά της θα «παγώσει» μέσα της εντελώς και δεν θα την ενδιαφέρει ουσιαστικά τίποτε άλλο από το βασίλειο. Αυτό φάνηκε στα λιγοστά λεπτά της κουβέντας με τον αδελφό της. Είναι ικανή για τα πάντα και θα κάνει τα πάντα.

Η στιγμή του Σάντορ είναι συγκινητική. Ίσως η όλη περιπέτεια που είχε μέχρι τώρα να τον έχει αλλάξει. Ίσως νοιώθει υπεύθυνος για τον θάνατο του αγρότη και της κόρη του. Αν και αντιπαθεί την θρησκεία και τους φανατικούς βλέπει ένα όραμα μέσα στις φλόγες και μια ενδιαφέρουσα τροπή για το πώς και που θα περάσει ο Βασιλιάς με τους Γουόκερ. Μέχρι στιγμής φανταζόμασταν μια μάχη στο Μαύρο Κάστρο και ίσως το γκρέμισμα του Τείχους αλλά αν ισχύει ο Βασιλιάς κατευθύνεται στο Ανατολικό φρούριο θέλοντας να περάσει από τα βουνά. Ακριβώς εκεί όπου ο Τζον στέλνει Τόρμουντ και Άγριους.Χωρίς αυτό να αποκλείει οτι το Τείχος θα πέσει.

Η άλλη βασίλισσα φτάνει πια στο σπίτι και είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον χαρακτήρα που φτάνει πίσω απο την ξενιτιά, επιστρέφοντας στην αρχική έδρα του οίκου. Η σκηνή ντυμένη σε πέπλο σιωπής αφήνει την Ντάνυ να απολαύσει την επιστροφή στην πατρογονική έδρα.

Ρισπέκτ σε Λυάννα Μόρμοντ που ακόμη μια φορά βάζει τα γυαλιά στους υπόλοιπους άρχοντες του Βορρά!

Τέλος και στενάχωρο, μετά την γνωριμία με τους γίγαντες τώρα τους βλέπουμε στο στρατό του King. Στενάχωρο γιατί τους συμπαθήσαμε και έπειτα αποτελούν σημαντικό αβαντάζ δύναμης για τον στρατό των νεκρών. Τα πράγματα είναι σκούρα.

Υ.γ. Το στιλέτο που βλέπει ο Σαμ στο βιβλίο με τα δρακόγυαλλα είναι ακριβώς αυτό με το οποίο προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Μπραν πίσω στην πρώτη σεζόν. Το οποίο αργότερα έδωσε η Κατ στον Νεντ όταν ήταν Χέρι και ίσως το είδαμε στις φωτογραφίες με όλους τους Σταρκ στο EW. Θα ακολουθήσει άρθρο με όλα τα έξτρα και τις αναφορές απο τα βιβλία για να μην τους πεθάνουμε εδώ στο σπόιλερ.

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.