Easter Eggs και θεωρίες από το 7.02 επεισόδιο του Game of Thrones

Το δεύτερο επεισόδιο της έβδομης σεζόν τα είχε όλα.
Πολιτική, στρατηγικές πολέμου, συγκινητικές επανενώσεις και μια επική ναυτική μάχη. Για την περίληψη του επεισοδίου δείτε εδώ. Είχε όμως και αρκετά δωράκια για τους πιο παρατηρητικούς . Πάρτε το καλάθι σας και πάμε να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα easter eggs. Spoiler Alert βέβαια για το κείμενο που ακολουθεί καθώς κάποια στοιχεία μπορεί να αποτελούν foreshadowing για τα επόμενα επεισόδια.


Παγωμένη θάλασσα
Οι τίτλοι της αρχής κάθε επεισοδίου κρύβουν μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να σημαίνουν πολλά. Το είδαμε στο πρώτο επεισόδιο και δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Στους τίτλους του δεύτερου όμως φάνηκε πιο καθαρά. Στην πρώτη σεζόν στους τίτλους βλέπαμε πως το Τείχος δεξιά και αριστερά σταματά στην θάλασσα. Τώρα όμως ο χειμώνας ήρθε και η θάλασσα δεξιά και αριστερά του Τείχους φαίνεται να έχει παγώσει. Μήπως πια ο Νight King δεν χρειάζεται να ρίξει το Τείχος αλλά απλά μπορεί να το περάσει πηγαίνοντας από το πλάι?

Σαν το σόι μας
Ο Jon μπορεί να μην είναι ο γιος του Ned Stark όμως ήταν αυτός που τον έχει επηρεάσει περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο. Και οι δημιουργοί της σειράς φροντίζουν να μας θυμίζουν ότι ο Jon μοιάζει όλο και περισσότερο στον θείο του. Στις κρύπτες του Winterfell μπροστά στο άγαλμα του Ned και λίγο πιο πέρα από αυτό της μητέρας του Lyanna, ο Jon βουτά τον Littlefinger από τον λαιμό όπως ακριβώς τον είχε βουτήξει την πρώτη σεζόν ο Ned. Αχ αυτοί οι Starks μισές δουλειές κάνουν.


Aegon ο Κατακτητής
Στο πρώτο επεισόδιο είχαμε ήδη αρκετές αναφορές στον Aegon που κατέκτησε το Westeros με τους τρεις δράκους του και τις αδελφές -συζύγους του. Οι αναφορές συνεχίστηκαν και σε αυτό το επεισόδιο με πιο σημαντική αυτή στην σκηνή της Cersei που δοκιμάζει το νέο όπλο του Qyburn πάνω στο κρανίο του Balerion, του μεγαλύτερου δράκου του Aegon. Μήπως αυτές οι αναφορές είναι ο τρόπος των δημιουργών της σειράς να μας πουν να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας πάνω στον Aegon γιατί σύντομα θα πέσει διαγώνισμα?

Μην ξεχνάμε και τον παραλληλισμό της σκηνής Σέρσεϊ με Τζόφρυ


Περπατάμε παράλληλα... η συνέχεια
Ο παραλληλισμός ανάμεσα σε Jon Snow και Daenerys συνεχίζεται και σε αυτό το επεισόδιο. Η Δρακομάνα ακούγοντας την περιγραφή της Melisandre για τον Jon Snow σημειώνει "He sounds like quite a man" ενώ δυο σεζόν πριν την ίδια παρατήρηση είχε κάνει ο Aemon Targaryen για την Daenerys όταν ο Sam του διάβαζε τα κατορθώματα της στο Essos. Στην ίδια σκηνή βέβαια λίγο μετά έχουμε την διάσημη ατάκα του Aemon "Ένας Targaryen μόνος στον κόσμο είναι απαίσιο πράγμα" με τον Jon να μπαίνει μέσα στο πλάνο την ίδια στιγμή.

Δεν ξεχνώ την πρώτη σεζόν
Γεμάτο αναφορές στην πρώτη σεζόν ήταν το επεισόδιο που παρακολουθήσαμε. Η Daenerys λέει ειρωνικά ότι οι υποτιθέμενοι υποστηρικτές της πίνουν στο όνομα της, κάτι που ο Illyrio Mopatis έλεγε στον αδελφό της Viserys τρέφοντας τις φιλοδοξίες του για την κατάκτηση του θρόνου.

H Lady Olenna συμβουλεύει την Daenerys λέγοντας της ότι οι άρχοντες του Westeros είναι πρόβατα και παροτρείνοντας την να είναι δράκος. Στην πρώτη σεζόν μια παρόμοια συμβουλή είχε δώσει στον Jaime ο πατέρας του Tywin Lannister.

Στάχτες
Η Daenerys δηλώνει ότι δεν θα γίνει βασίλισσα των σταχτών όμως δυο μέλη του πολεμικού της συμβουλίου o Varys και η Lady Olenna έχουν κάνει ήδη αυτή την κουβέντα για έναν άλλο επίδοξο σφετεριστή του θρόνου, τον Littlefinger.

Κάπου εδώ ας θυμηθούμε και το όραμα της Daenerys στο House of the Undying όπου η αίθουσα του θρόνου ήταν κατεστραμμένη και καλυμμένη με χιόνι ή κατά κάποιους με στάχτες?

You've got mail
Μηνύματα γράφτηκαν και σε αυτό το επεισόδιο και φαίνεται πως θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις. Το πιο σημαντικό είναι αυτό του Tyrion προς τον Jon Snow που με την χαρακτηριστική του εξυπνάδα αποφεύγει την έκφραση "bend the knee" και πιστοποιεί την ταυτότητα του με την τελευταία πρόταση.

Queen Daenerys Targaryen First of Her Name, invites you to Dragonstone.My queen comands the combined forces of Dorne and the Reach, an Ironborn Fleet, legions of Unsullied, a Dothraki horde and three dragons.
The Seven Kingdoms will bleed as long as Cersei sits on the Iron Throne. Join us. Together we can end her tyranny.
I appeal to you, one bastard to another for all dwarves are bastards in their fathers eyes.Tyrion Lannister Hand of the Queen.

Κοράκια πάνε και έρχονται στο Winterfell και ο Jon έχει μεγάλη ζήτηση. Το μήνυμα του Sam για το Dragonstone:


Ο αθεράπευτα ερωτευμένος Jorah λίγο πριν αρχίσει την επίπονη θεραπεία του από τον Sam, νόμιζε ότι δεν θα ξαναδεί την Khaleesi του. Αυτό είναι το μήνυμα που της έγραφε:


Πως σε είπαμε?
Ο σατανάς Jaime ξεκινά την κουβέντα για να πείσει τους Tarly να πολεμήσουν στο πλευρό των Lannister με μια ατάκα που χτυπά ευαίσθητες χορδές. Απευθυνόμενος στον Dickon Tarly τον λέει κατά λάθος Rickard. Βέβαια μόνο κατά λάθος δεν κάνει κάτι τέτοιο αφού έτσι θέλει να θυμίσει στους Tarly, τον Rickard Stark τον παππού του Jon. Όταν ο Rhaegar έκλεψε την αδελφή του Lyanna, ο Rickard πήγε στο Kings Landing για να την ζητήσει πίσω. Ο τρελός βασιλίας Aerys Targaryen τον αιχμαλώτισε με την δικαιολογία ότι συνωμοτεί εναντίον του στέμματος και κάλεσε τον πατέρα του να απολογηθεί για τον γιο του. Ο Rickard ζήτησε trial by combat αλλά ο Τρελός Βασιλιάς διάλεξε για πρωταθλητή του την φωτιά. Έκαψε τον πατέρα ζωντανό μέσα στην πανοπλία του ενώ είχε διατάξει να περάσουν μια θηλιά στο λαιμό του Rickard που πέθανε προσπαθώντας να σώσει τον πατέρα του. Δυο από τους πιο τραγικούς θανάτους της ιστορίας του Westeros που αποδεικνύουν την παράνοια του Mad King. Το ονοματάκι λοιπόν που πέταξε ο Jaime Lannister στους Tarly δεν ήταν καθόλου τυχαίο αφού έτσι υπενθύμισε στους Tarly την παράνοια και την βαναυσότητα του προηγούμενου Targaryen.
Απο την άλλη και στην ίδια σκηνή ενδιαφέρουσα προσθήκη ήταν η ενδυμασία των Τάρλυ, όπου μέσα στο μπούγιο αρχόντων φαίνεται να ήταν οι μόνοι που φορούσαν πανοπλία chainmail. Μετά τα λόγια του Τάρλυ (για τον Βασιλοκτόνο Τζέιμη και την συμμετοχή του Τάιγουιν στον Κόκκινο Γάμο) φαίνεται να ήταν προετοιμασμένοι να πολεμήσουν.


Κάτι πιο πιασάρικο?
Στην βιβλιοθήκη του Citatel , ο Archmaester Ebrose μιλά στον Sam για το βιβλίο που γράφει με τίτλο "Τα χρονικά των πολέμων που ακολούθησαν τον θάνατο του Robert του πρώτου" δηλαδή όλα τα γεγονότα από το έβδομο επεισόδιο της πρώτης σεζόν και μετά. Ο Sam χαμογελά διστακτικά και προτείνει έναν πιο ποιητικό τίτλο. Το "Τραγούδι της φωτιάς και του πάγου" είναι αρκετά ποιητικό για εσένα Sam? Μήπως με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η δημοφιλής θεωρία που θέλει τον Sam ή κάποιο άλλο να γράφει την ιστορία που παρακολουθούμε?


Τα τόσα βιβλία που δίνονται στον Σαμ δεν είναι τυχαία. Μέσα υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να μάθουμε ως θεατές, όχι μόνο για το γενικό παρελθόν αλλααααααα και ίσως για Λυάννα και Ραίγκαρ.


Θέμα εμπιστοσύνης
Στην πιο ειρωνική σκηνή του επεισοδίου, ο Yohn Royce από το Vale λέει ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τους Targaryen, η κάμερα πέφτει πάνω στον Jon που είναι Targaryen χωρίς να το ξέρει και στον Littlefinger που είναι ο τελευταίος άνθρωπος στο Westeros που μπορεί να δείξεις εμπιστοσύνη. Ποτέ. Ακούς Sansa?


Ο θείος του Theon
Ο Euron δεν ενθουσίασε στην έκτη σεζόν, όμως στην έβδομη οι υπεύθυνοι της σειράς έχουν αποφασίσει να τον κάνουν το νέο κακό που όλοι αγαπάνε να μισούν. Στο πρώτο επεισόδιο μας έδειξε ότι έχει μια "έντονη" παρουσία. Το δεύτερο ήταν όμως το επεισόδιο του. Στη ναυμαχία κατά των ανιψιών του και των Sand Snakes ο Euron Greyjoy βρίσκεται σε beast mode. Οι παραγωγοί σε παλιότερη συνέντευξη τους παραδέχτηκαν ότι ο Euron της τηλεοπτικής σειράς είναι ο συνδυασμός του χαρακτήρα του Euron και αυτού του Victarion Greyjoy, του τρίτου και μικρότερου του αδελφού. Στα βιβλία Euron και Victarion τρέφουν τρελό μίσος ο ένας για τον άλλο, αφού ο Euron άφησε έγκυο την γυναίκα του Victarion και αυτός από θυμό και ντροπή την σκότωσε. Στη τηλεοπτική ναυμαχία ο Euron πολεμά κρατώντας δυο τσεκούρια χαρακτηριστικό του Victarion των βιβλίων.

Άλλη μια λεπτομέρεια που παραπέμπει στα βιβλία έχει να κάνει με το πλήρωμα του πλοίου του Euron. Κατά τα βιβλία , ο Euron έχει κόψει τις γλώσσες του πληρώματος γι αυτό και το πλοίο του φέρει τον τίτλο "Silence". Στη ναυμαχία είδαμε ότι όταν η Elaria λέει σε ένα μέρος του πληρώματος να την σκοτώσει να τελειώνει, αυτός δεν μιλά αλλά της γνέφει αρνητικά. Επίσης κατά την διάρκεια της μάχης, βλέπουμε μέλη του Silence να κόβουν τις γλώσσες των αντιπάλων τους.

Και βέβαια κανείς χαρακτήρας δεν είναι ολοκληρωμένος αν δεν έχει και το μουσικό του θέμα γραμμένο από τον καταπληκτικό Ramin Djawadi. Η μουσική ιδιοφυΐα μας έδωσε σε αυτό το επεισόδιο μια γεύση από το νέο θέμα του Euron. Μόλις ο Euron πηδά από το Silence, μπορούμε να ακούσουμε τα τύμπανα και τη δυσοίωνη μελωδία που ακούσαμε για πρώτη φορά όταν στέφθηκε ο βασιλιάς των Iron Islands. Η αρχική μουσική, "Coronation", σβήνει κάπως και μπλέκεται σε μια πιο βαριά μελωδία. Η μελωδία που προστέθηκε πάνω στο "Coronation" μοιάζει με το μουσικό θέμα ενός άλλου κακού... του Ramsay. Ίσως και είναι καλό που ο Theon αποφάσισε να πηδήσει το πλοίο ...That's not you... 
Αυτή η φράση στοιχειώνει ολόκληρο το επεισόδιο και η σκηνή της Arya με την Nymeria είναι η πιο χαρακτηριστική. Η Arya έχει αλλάξει τελείως από το ατίθασο κοριτσάκι που έφυγε από το Winterfell με τον μπαμπά της. Έχει μάθει να επιβιώνει μόνη της, να αλλάζει πρόσωπα ανάλογα με τις καταστάσεις. Στο πανδοχείο η Arya συμπεριφέρεται άξεστα, τρώει και ζητά μπύρα όπως ο Hound, μια λεπτομέρεια που δείχνει πόσο την έχει επηρεάσει ο χρόνος που πέρασε μαζί του. Ο Hotpie αναρωτιέται τι της συνέβει και άλλαξε τόσο.That's not you λέει στον ανταρόλυκο της όταν παίρνει την απόφαση να μην την ακολουθήσει σπίτι αλλά να ακολουθήσει την άγρια φύση της.  That's not me είχε πει στον πατέρα της στην πρώτη σεζόν, όταν εκείνος της περιέγραφε ένα μέλλον μιας αρχοντοπούλας παντρεμένης να ζει σε ένα όμορφο κάστρο. Η Arya κατευθύνεται σπίτι αλλά πόσο θα καταφέρει να μείνει εκεί κόντρα στο ένστικτό της?


Η Άρυα εκτός απο την σκηνή της πρώτης σεζόν μας θύμισε ενδυματολογικά αλλά και σε κόμμωση τον Νέντ....


Tha's not you στην ουσία λέει η Lady Olenna στην Daenerys όταν την παροτρύνει να μην ακούσει τον Tyrion αλλά να ακολουθήσει το γονίδιο των Targaryen. H Daenerys αποφασίζει προς το παρόν να συγκρατηθεί, να μην κερδίσει τον πόλεμο με φωτιά και αίμα, αλλά για πόσο ακόμα θα τα καταφέρει?

That's not you... ο Jon δεν ήθελε να είναι βασιλιάς δεν το ζήτησε , αισθάνεται όμως υπεύθυνος και προστάτης για τις ζωές όλων όσων δεν ξέρουν τι έρχεται από τον Βορρά. Αν θέλετε απλά έναν βολεμένο βασιλιά that's not me είπε στην ουσία και έφυγε για Dragonstone ακολουθώντας το ένστικτο του και όχι την άποψη όλων των αρχόντων του Βορρά και της αδελφής του.

That's not you... η Yara φαντάζεται τον Theon να είναι προστάτης της και συμβουλάτορας της αλλά ο Theon ποτέ θα γίνει κάτι τέτοιο για την αδελφή του. Την αφήνει στα χέρια του ψυχοπαθή θείου τους μόνη και αβοήθητη. Την πιο κρίσιμη στιγμή ο Reek κυριαρχεί. Όσα πέρασε στα χέρια του Ramsey τον σημάδεψαν για πάντα. Δεν είναι αυτός που ήταν πια. Θα μπορέσει άραγε ποτέ να ξεφύγει από τον Reek?Ποιοι χαρακτήρες της σειράς στο μέλλον θα μπορέσουν να μείνουν πιστοί στον χαρακτήρα τους και το ένστικτό τους και ποιοι στην φωνή της λογικής? Και το πιο σημαντικό... με τι κόστος?
Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.