Περίληψη 5ου επεισοδίου - 7η σεζόν

Ο σπόρος του δράκου

Το 5ο επεισόδιο μπορεί να μην είχε μάχες αλλά αποτέλεσε μια ωραία προσθήκη που έφερε μαζί πολλούς χαρακτήρες και αποκάλυψε και σημαντική λεπτομέρεια για τη συνέχεια! 

Το επεισόδιο ξεκινά με τον Μπρον να βγαίνει από το νερό τραβώντας στην όχθη τον Τζέιμη. Βρίσκονται μακριά από τη μάχη και τον ρωτά για την ηλίθια κίνηση της επίθεσης του στη Ντάνυ. Ο Τζέιμη είδε μια ευκαιρία να τελειώσει τον πόλεμο χωρίς να προσέξει τη μικρήηηηη λεπτομέρεια του τεράστιου δράκου ανάμεσα τους. Ο Μπρον θα τον κρατήσει ζωντανό μέχρι να του δώσει ότι υποσχέθηκε. Ο Τζέιμη είναι «τρομαγμένος» από την συνειδητοποίηση της δύναμης των δράκων αλλά και των Ντοθράκι. Που να χρησιμοποιήσει και τους τρεις η Λιλίκα και τρέχει να ενημερώσει την Σέρσεϊ.

Στην άλλη μεριά του ποταμού ο Τύριον περπατά ανάμεσα στα αποκαΐδια ανθρώπων, ζώων και κάρων. Η Ντάνυ, με background τον Ντρόγκον, απευθύνεται στους εναπομείναντες στρατιώτες της μάχης. Τους ζητά να γονατίσουν αλλά δεν. Αν δεν έβγαζε φωνούλα ο Ντρόγκον η πλειοψηφία θα έμενα αγέρωχα όρθια. Άρχοντας Τάρλυ δεν θα γονατίσει στη νέα βασίλισσα που φέρνει μαζί της βαρβάρους. Το μέλλον του αποφασίζεται. Ο Ντίκον βγαίνει μπροστά ακολουθώντας τη μοίρα του πατέρα του. Τσάμπα ο Τύριον προσπαθεί να τη μεταπείσει, η Ντάνυ καίει και τους δύο με τη φωτιά του πρόθυμου Ντρόγκον. Στο θέαμα της στάχτης των Τάρλυ όλοι οι στρατιώτες γονατίζουν.
 
 
 

Στην πρωτεύουσα ο Τζέιμη φτάνει στην Σέρσεϊ. Έχουν χάσει ένα μέρος του στρατού αλλά η βασίλισσα έχει λύση, το χρυσό των Ταϊρέλ και την πλάτη της Σιδερένιας Τράπεζας. Ο Τζέιμη έχοντας δει τη δύναμη των Ντοθράκι και του δράκου πιστεύει πως δεν μπορούν να νικήσουν τον πόλεμο. Τι μένει όμως σύμφωνα με τη Σέρσεϊ, να παραδώσουν τα όπλα και να παρακαλέσουν για ειρήνη; Ο Τζέιμη βρίσκει την ευκαιρία και αποκαλύπτει τα τελευταία λόγια της Ολέννα. Του την λέει και προτιμά να παλέψει και να πεθάνει από το να υποταχθεί και να πεθάνει. Του λέει να κάνει το ίδιο.

Πίσω στο Ντράγκονστοουν ο επιβλητικός Ντρόγκον καταφθάνει μπροστά από τον Τζον. Ο δράκος τον μυρίζει και του δείχνει την οδοντοστοιχία του αλλά ο Τζον δεν βάζει τα πόδια στην πλάτη, αλλά βγάζει το γάντι και αφήνει τον Ντρόγκον να μυρίσει το βρώμικο νυχάκι. Ο δράκος μένει για λίγο και τον κοιτά αφήνοντας να τον χαϊδέψει. Η Ντάνυ παρακολουθεί την σκηνή με περιέργεια και εντυπωσιασμό. Δεν χαϊδεύει κάθε μέρα κάποιος τους δράκους της. Θέλει να μάθει για το μαχαίρι στην καρδιά του Τζον αλλά τους διακόπτουν οι Ντοθράκι φύλακες που φέρνουν έναν φίλο. Τζόρααααα! Ο ερχομός του φέρνει χαρά στην Ντάνυ και τον δέχεται πίσω με εναγκαλισμούς!
 
 
 

Ο Μπραν οδηγεί ένα σμήνος κοράκια πέρα από το Ανατολικό Φρούριο του Τείχους και πιο πέρα και πιο πέρα ώσπου βλέπει τον τεράστιο στρατό των νεκρών. Ο Βασιλιάς τον παίρνει χαμπάρι και το σμήνος διαλύεται. Ο Μπραν ζητά να στείλουν άμεσα μηνύματα.

Ένα από αυτά τα κοράκια φτάνει στην Όλνταουν και διάφοροι Αρχιμέιστερ μαζεύονται συζητώντας τα νέα. Ο Σαμ φέρνει στην αίθουσα βιβλία και περγαμηνές και ακούει την συζήτηση. Τους παρακαλεί να δώσουν σημασία στα λόγια του Μπραν αλλά ο Ebrose δεν είναι σίγουρος για την αυθεντικότητα του γράμματος και ζητά παραπάνω λεπτομέρειες από τον μέιστερ Wolkan του Γουίντερφελ. Δεν έχει ανακοινώσει επίσης τα νέα για πατέρα και αδερφό στον Σαμ.

Ένα ακόμη κοράκι έφτασε στο Ντράγκονστοουν. Το παρέλαβε ο Βάρυς που φυσικά διάβασε τα νέα. Προβληματισμένοι μαζί με Τύριον πίνουν κρασί και σχολιάζουν τις λάθος κινήσεις της Ντάνυ (βλέπε φλαμπέ Τάρλυ). Ο Βάρυς ζητά από τον Τύριον να κάνει την Λιλίκα να τον ακούσει και πάλι μπας και γλυτώσουν από παρόμοιες κινήσεις.

Στο τραπέζι του Αίγκον, ο Τζον έχει λάβει την προειδοποίηση του Μπραν καθώς και την ύπαρξη του ίδιου και της Άρυα. Θέλει να πάει στον Βορρά με όσους άνδρες του απέμειναν εκτός κι αν η Ντάνυ θέλει να τους συνοδέψει. Η ίδια δεν θα αφήσει όμως το ελεύθερο στη Σέρσεϊ. Ο Τύριον προσεκτικά αναφέρει πως η Σέρσεϊ ίσως πειστεί να αφήσει τις μάχες στο Νότο και να πάει μαζί τους αν ο Τζον φέρει αποδείξεις. Έναν Γουόκερ για παράδειγμα γιατί είναι τόσο απλό. Ο Τζον αποφασίζει να πάει στον Βορρά και να πιάσει έναν νεκρό, παρουσιάζοντας τον έπειτα στο Κινγκς Λάντινγκ με την Ντάνυ να τον κοιτά ανήσυχη. Μαζί τους θα πάει κι ο Τζόρα. Ο Ντάβος θα περάσει κρυφά στην πρωτεύουσα τον Τύριον με την ελπίδα να πείσει τον Τζέιμη κι αυτός με τη σειρά του την Σέρσεϊ.
 
 

Στον Βορρά χορεύουν τα ποντίκια ενώ λείπει η γάτα και η Σάνσα δέχεται τις φιλοφρονήσεις των Αρχόντων που προτιμούν αυτή αντί του φευγάτου Βασιλιά του Βορρά. Η Άρυα παρακολουθεί το σκηνικό και έπειτα κατηγορεί την αδερφή της πως θέλει να πάρει την εξουσία από τον Τζον και να κρατήσει το Βορρά για πάρτη της.

Ο Ντάβος καταφέρνει να περάσει τον Τύριον στην πρωτεύουσα και ο Μπρον οδηγεί τον Τζέιμη δήθεν για προπόνηση στα υπόγεια του κάστρου παρέα με κρανία δράκων. Πολύ κίνηση στις υπόγες. Συνεννοημένος με τον Τύριον, ο Μπρον κανονίζει την συνάντηση και ο μικρός αδερφός ξεκινά να μιλά για την μεγάλη απειλή.

Όσο ο Τύριον μιλά με τον Τζέιμη, ο Ντάβος βρίσκει το σιδηρουργείο όπου έκρυψε τον Γκέντρυ κάτω από τη μύτη των Λάννιστερ. Ο φρεσκοκουρεμένος Γκέντρυ είναι πρόθυμος να πάρει το σφυρί του και να ακολουθήσει τον Ντάβος. Πίσω στην βάρκα τους βρίσκουν δυο στρατιώτες αλλά ο Ντάβος καταφέρνει να τους αποφύγει ευγενικά δίνοντας και λίγο βιάγκρα από καβούρι. Ο Τύριον όμως κάνει την εμφανισή του και αναγνωρίζεται. Ο Γκέντρυ σκοτώνει τους στρατιώτες με μια σφυριά στον καθένα και η παρέα παίρνει τη βάρκα και δρόμο.
 

Ο Τζέιμη μεταφέρει τα νέα στην Σέρσεϊ που ήδη γνωρίζει για τη συνάντηση. Ο Τύριον θα φέρει αποδείξεις για την ύπαρξη του στρατού αλλά η Σέρσεϊ δεν νοιάζεται. Ρωτά αν θα τιμωρήσει τον Μπρον για την απιστία του και μετά αποκαλύπτει την εγκυμοσύνη της! Έτσι τουμπάρει τον Τζέιμη ακόμη μια φορά αλλά ταυτόχρονα τον προειδοποιεί να μην την ξαναπροδώσει.
 

Πίσω πάλι στο Ντράγκονστοουν ετοιμάζονται για αναχώρηση. Ο Ντάβος προσπαθεί να συστήσει τον Γκέντρυ με άλλο όνομα στον Τζον αλλά ο μπάσταρδος αποκαλύπτεται μόνος του. Έχει το «θράσος» του πατέρα του και μοιάζει να συμπαθιούνται με Τζον. Φεύγοντας οι Βόρειοι, ο Τύριον αποχαιρετά τον Τζόρα και του δίνει το νόμισμα από τα παλιά, ζητώντας να το επιστρέψει - τύπου να γυρίσει ζωντανός. Σειρά της Ντάνυ να αποχαιρετίσει τον Τζόρα και μετά τον Τζον. Τον γλυκοκοιτάει λέγοντας πως τον συνήθισε. Άχου τα…

Στα διαμερίσματα του Σαμ, η Γκίλη έχει βάλει σκοπό να διαβάσει όσα περισσότερα βαρετά βιβλία μπορεί αλλά όπα μισό, ανάμεσα από σκαλοπάτια και παράθυρα ο υψηλός σέπτον Maynard αναφέρει για έναν πρίγκιπα Ράγκαρ (δλδ Ραίγκαρ) που ακύρωσε το γάμο του και σε μυστικό γάμο παντρεύτηκε μια άλλη στο Ντορν!!! Get hyped! O Σαμ εκνευρισμένος από την αντίδραση των μέιστερ δεν δίνει βάση στην βόμβα που έπεσε μόλις αλλά αποφασίζει πως δεν βοηθά από την Σίταντελ και μαζεύουν τα πράγματα τους βιαστικά, καβαλάνε ένα κάρο και φεύγουν προς το Βορρά. Aφού έχει κλέψει πρώτα όσα βιβλία και παπύρους χωρούσαν στο σακούλι του από το απαγορευμένο τμήμα της βιβλιοθήκης.


Στον Βορρά η Άρυα γίνεται σκιά του Μικροδάχτυλου και τον ακολουθεί γύρω – γύρω στο Γουίντερφελ για να ανακαλύψει τις προθέσεις του. Πολυάσχολη μέρα! Ο μέιστερ Wolkan του φέρνει ένα παπυράκι και ο Μικροδάχτυλος τον ευχαριστεί εκ μέρους της Αρχόντισσας Σάνσα. Αφού φεύγει από το δωμάτιο η Άρυα κάνει ριφιφί και βρίσκει το εν λόγω χαρτί, που δεν είναι άλλο από το τότε μήνυμα της Σάνσα στον αδερφό τους Ρόμπ. (Όταν με τα λογάκια της Σέρσεϊ ζητούσε από τον αδερφό της να γονατίσει στον Τζόφρυ). Το όλο θέμα δεν είναι παρά μια ακόμη πλεκτάνη του Μικροδάχτυλου που παρακολουθεί κρυμμένος στις σκιές για να βάλει διχόνοια στις αδερφές.

Τζον με Ντάβος και Γκέντρυ έφτασαν στο Ανατολικό Φρούριο. Συναντιούνται με τον Τόρμουντ και φέρνουν τα νέα του σχεδίου. Ο Τόρμουντ ρωτά και μια για την ψηλή Μπριεν για να μην ξεχνάμε το αμόρε. Στα παγωμένα κελιά όμως έχει κλείσει και κάποιους που θέλουν να πάνε Βόρεια. Κυνηγόσκυλο, Μπέρικ και Θόρος συναντιούνται με παλιούς γνωστούς σε ένα διασκεδαστικό γαϊτανάκι γνωριμιών και κατηγοριών. Ο Τζον παίρνει την αλλοπρόσαλλη παρέα και σε σχηματισμό σμήνους περνούν το Τείχος κατευθυνόμενοι καρφί μέσα στο ομιχλώδες τοπίο.
 

Δεν γίνανε και λίγα πάλι. Στον Βορρά ο Μικροδάχτυλος πρέπει να επιβεβαιώσει τη φήμη του ανακατώστρα βάζοντας φιτιλιές ανάμεσα στις αδερφές Σταρκ. Μην ξεχνάμε πως έχει το δικό του σχέδιο που ρέει πίσω από κάθε σενάριο. Η Άρυα κατηγόρησε τη Σάνσα για το στιλάκι που ακολουθεί και το γράμμα είναι σίγουρα ένα στοιχείο που θα ανάψει περισσότερο τα αίματα.

Μέσα στις πολλές συναντήσεις είχαμε Ντάνυ και Τζόρα, Τζέιμη και Τύριον, Τζον με Γκέντρυ,εμείς με το σφυρί του Γκέντρυ και φυσικά την παρέα των glorious seven. Δεν υπήρξαν και πολλές σκηνές όπου μπορείς να δεις τόσους πολλούς αγαπημένους χαρακτήρες σε ένα μπουλούκι με κοινό σκοπό. Δεν είναι απλά ένα παρεάκι ηρώων αλλά η πολύπλοκη σχέση όλων με όλους που θα δέσει για το μεγαλύτερο καλό.

Το θέμα με τη Ντάνυ και τους Τάρλυ και η δυσπιστία στον Τύριον. Ο Τύριον που προχώρα ανάμεσα στα καμένα καταλαβαίνει την τραγική διάσταση και τον άδικο χαμό που έχουν οι πόλεμοι, ειδικά αν έχεις την υπερδύναμη ενός δράκου. Η Ντάνυ ζητά γονάτισμα ή θάνατο κι αν δεν βρυχώταν ο Ντρόγκον δεν φάνηκαν πολλοί να προσκυνάνε την Ταργκάρυεν. Ο Randyll μάλιστα έδειξε να προτιμά το κακό της Σέρσεϊ από το κακό της Ντάνυ. Η Ντάνυ δεν έπαιξε σωστά τα χαρτιά της καίγοντας αυτόν και τον Ντίκον με δρακοφωτιά. Μένοντας στον κύκλο της Ντάνυ, επιτέλους Τύριον και Βάρυς να συζητούν πίνοντας κρασί την σκληρότητα της Ντάνυ απέναντι στους Τάρλυ και γενικά ως αντιμετώπιση στη μάχη.

Τζον και δράκος σε φοβερό τετ α τετ με τον Τζον να χαϊδεύει τον τεράστιο Ντρόγκον και την Ντάνυ να τους κοιτά εντυπωσιασμένη. Για μας μια επιβεβαίωση της σκούφιας του, για την Ντάνυ ακόμη ένας λόγος να εντυπωσιαστεί από τον Τζον. Που μας φέρνει στην αποκάλυψη γάμου μεταξύ Λυάννα και Ραίγκαρ και νομιμοποίηση Τζον δίνοντας του μεγαλύτερη υπόσταση. Παρόλο που η Γκίλη δεν είναι σημαντικός χαρακτήρας και ο Σαμ δε δίνει βάση στα λόγια της, οι φαν πήραν μεγάλη χαρά από την αποκάλυψη!

Έγκυος Σέρσεϊ. Ένα βήμα πίσω για τον Τζέιμη αλλά οι αμφιβολίες μοιάζουν να έχουν τρυπώσει για τα καλά στο κεφάλι του. Ίσως η απόδειξη ενός νεκρού του αλλάξει τελείως τα μυαλά. Απο την άλλη ένα παιδί για την Σέρσεϊ θα είναι η καταστροφή της, γιατί δεν το βλέπω να ζει. Και δεν ξερω πως θα αντιδράσει χάνοντας Τζέιμη, παιδί πιθανώς και άλλους παρατρεχάμενους. Τίποτα δεν κρατά για πάντα!

υ.γ.1 Μόνο 2 επ. έμειναν!
υ.γ.2 Easter eggs σε ξεχωριστό άρθρο.
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.