Κρυμμένες λεπτομέρειες, easter eggs και ότι άλλο προσέξαμε στο 7.05 επεισόδιο του Game of Thrones


Το πέμπτο επεισόδιο της σεζόν μπορεί να μην ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο το προηγούμενο, ήταν όμως γεμάτο εξελίξεις, αποκαλύψεις και στήσιμο των χαρακτήρων για όσα θα έρθουν.
Για την περίληψη του επεισοδίου δείτε εδώ Το επεισόδιο έκρυβε και πάλι μερικά "δωράκια" για τους πιο παρατηρητικούς. Μπορεί κάποια από αυτά να κρύβουν σπόιλερς για τα επόμενα επεισόδια ή μπορεί και να δίνουμε περισσότερη σημασία από ότι πρέπει. Όπως και να'χει προχωρήστε με δική σας ευθύνη! Spoiler Alert.
Οι τίτλοι της αρχής
Οι τίτλοι των επεισοδίων του Game of Thrones πάντα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορούν  να μας δώσουν στοιχεία για ότι ακολουθεί. Έτσι και σε αυτό το επεισόδιο είχαμε δυο στοιχεία. Πρώτον, τη νέα τοποθεσία Eastwatch που έδωσε και τον τίτλο στο επεισόδιο.

Δεύτερον, μπορεί να ήταν έκπληξη η επιστροφή του Gendry όμως το όνομα του ηθοποιού Joe Dempsie που τον υποδύεται, την είχε ήδη προδώσει από τους τίτλους.


Mad Queen
Οι θεωρίες για την τρελή βασίλισσα δίνουν και παίρνουν εδώ και χρόνια. Και η σειρά συνεχίζει να μας βάζει σε σκέψεις με την εκτέλεση των πατέρα και γίου Tarly. O Mad King βέβαια είχε κάψει ζωντανούς πατέρα και γιό Stark κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. H Daenerys δίνει την επιλογή στους επιζώντες της μάχης να υποταχθούν σε αυτήν ή να πεθάνουν. Ο Randyll Tarly και ο γιος του Dickon δεν θέλουν να υποταχθούν ούτε να πάνε στο Τείχος και έτσι τους καίει. Θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο? Θέλει ο λαός της να την σέβεται ή να την φοβάται? Είναι η κόρη που μοιάζει στον βάναυσο πατέρα της Mad King ή έκανε το σωστό με το να τιμωρήσει όσους δεν υποτάχθηκαν γιατί ο πραγματικός ηγέτης δεν πρέπει να δέχεται αμφισβήτηση? Να θυμηθούμε ότι σαν Lord Commander ο Jon Snow αναγκάστηκε να εκτελέσει τον Janos Slynt όταν εκείνος τον αμφισβήτησε. Είναι παρόμοια περίπτωση ή η Daenerys χρησιμοποιεί την δύναμή της λάθος όπως φοβούνται οι σύμβουλοι της Varys και Tyrion?

Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας
Η σκηνή που περιμέναμε εδώ και καιρό ήρθε επιτέλους σε αυτό το επεισόδιο. Ο Jon έρχεται σε επαφή με έναν δράκο. Μια ιδιαίτερα προσεγμένη σκηνή αφού πέρα από τα απίστευτα εφέ που έκαναν τον Drogon να φαίνεται σαν ένα πραγματικό πλάσμα, ήταν αρκετά συναισθηματική. Η αρχική αντίδραση του Jon είναι φόβος, μετά όμως το ένστικτο του δράκου ξυπνά μέσα του. Δεν κάνει πίσω ούτε παγώνει, αλλά σαν Targaryen που είναι, θέλει να έρθει πιο κοντά, να αγγίξει τον δράκο. Η κάμερα εστιάζει στο μάτι του Drogon που βλέπει έναν Targaryen, ο δράκος ξέρει. Μια ακόμα επιβεβαίωση της καταγωγής του Jon,  όμως το επεισόδιο μας επιφυλάσσει και άλλες. Όλη η σκηνή δένει και με το πόσο σημαντικό είναι τελικά το Ταργκαριανό αίμα. Οι Targaryens παντρεύονταν μεταξύ τους για να διατηρήσουν το αίμα αυτό καθαρό στις γενιές και να έχουν όσους περισσότερους καβαλάρηδες των δράκων. Ένας από τους λόγους που αν τελικά Jon και Dany γίνουν ζευγάρι είναι δικαιολογημένο σε αυτό τον φανταστικό κόσμο, ενώ στον σύγχρονο δικό μας φαίνεται απολύτως παράλογο το να παντρεύονται συγγενείς.


Η όλη σκηνή μας θύμισε την παλιότερη σκηνή που είχε η Daenerys με τον Drogon στην 5η σεζόν

Η σκηνή μας παραπέμπει και στο ότι μπορεί ο Tyrion να είναι ο τρίτος Targaryen, κατά την θεωρία με τα τρία κεφάλια του δράκου, αφού είναι το τρίτο πρόσωπο που έχουμε δει να έρχεται σε τόσο κοντινή επαφή με δράκους. Αν όμως σύμφωνα με τα spoilers η Dany χάσει έναν από τους δράκους της τότε η θεωρία αυτή πάει περίπατο.
Η ανάσταση του Jon
Ο Jon φαίνεται ότι δεν θέλει να μιλήσει στην Dany για το ότι πέθανε και ξαναγύρισε στην ζωή. Έγινε ήδη μια φορά στην πρώτη του συνάντηση που έκοψε τον Davos πριν προλάβει να ολοκληρώσει και σε αυτό το επεισόδιο και δεύτερη φορά λέει στην Daenerys ότι ο Davos έχει μεγάλη φαντασία και αποφεύγει την κουβέντα. Φαίνεται πως ο διάλογος του αρχικού σεναρίου ήταν διαφορετικός αφού εκεί ο Jon παραδεχόταν την ανάσταση του και προσφερόταν να δείξει τα σημάδια του όταν η Dany τον αμφισβήτησε. Γιατί το κομμάτι αυτό του διαλόγου άλλαξε στην πορεία μένει να το δούμε.
Οι τρεις δράκοι 
Μέσα στο επεισόδιο αναφέρεται πολλές φορές και ίσως καθόλου τυχαία το γεγονός ότι οι Dany εχει τρεις δράκους. Πρώτα ο Jaime το λέει στον Bronn με τον φόβο του τι μπορεί να κάνει η δρακομάνα και με τους τρεις δράκους μαζί αφού μόνο με τον ένα έφερε τέτοια καταστροφή. Τον φόβο του αυτό μεταφέρει αργότερα και στην Cersei τονίζοντας και πάλι το γεγονός ότι η Daenerys έχει τρεις δράκους. Η ίδια η Dany μιλά στον Jon για τους δράκους της εξηγώντας του ότι γι' αυτήν είναι τα παιδιά της. Μήπως όλα αυτά προμηνύουν ότι σύντομα θα χάσει έναν από τους δράκους της?Jorah is back in black
Ο Jorah επιστρέφει στην αγαπημένη του khaleesi για να την βρει να τα λέει παρέα με το νεοφερμένο Jon Snow. Μπορεί οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς να αλλάζουν συχνά κοστούμια, όμως ο καημένος ο Jorah είχε περάσει ΠΟΛΥ καιρό με εκείνο το βρώμικο κίτρινο πουκάμισο. Ήταν μια ευχάριστη αλλαγή να τον δούμε με νέα μαύρα ρούχα και μανδύα.


Το βλέμμα του Jon όταν η Daenerys αγκαλιάζει τον Jorah όλα τα λεφτά.Στο Citatel
Η δυσπιστία των maesters απέναντι στο μήνυμα του Bran Stark ότι οι νεκροί έρχονται, ο Sam προσπαθεί να τους πείσει ότι όλα είναι αλήθεια και ότι μπορούν να βοηθήσουν αν το πιστέψουν. Η σημασία όμως της σκηνής βρίσκεται αλλού. Οι maesters γελώντας παρομοιάζουν το μήνυμα του Bran τόσο όσο δυο παλιότερες περιπτώσεις ανθρώπων που πίστευαν σε δοξασίες. Ας δούμε τι λένε τα βιβλία για τις δυο περιπτώσεις:

Η Jenny και η μάγισσα του δάσους
Ο πρίγκηπας Duncan Targaryen αγάπησε την Jenny of Oldstones ενάντια στις επιθυμίες του πατέρα του. Την παντρεύτηκε αφού παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα για τον θρόνο. Η Jenny είχε φίλη μια μάγισσα τους δάσους, που ήταν νάνος και αλμπίνος, και ισχυριζόταν ότι προερχόταν από τα Παιδιά του Δάσους. Η μάγισσα αυτή ήταν που έδωσε την προφητεία ότι ο υποσχόμενος πρίγκηπας θα προερχόταν από την γενιά του Aerys και της Rhaella Targaryen και έτσι ο πατέρας τους Jaehaerys επέμεινε να παντρευτούν. Η μάγισσα του δάσους ήταν παρούσα στην καταστροφή του Summerhall αλλά επέζησε και γύρισε στα Riverlands όπου πενθεί για την φίλη της Jenny και ζητάει να της τραγουδούν το τραγούδι της. Τυχαίο ότι αυτή τη χρονική στιγμή γίνεται αναφορά στην ιστορία που έχει άμεση σχέση με την προφητεία του Prince that what was promised?

O Lodos και το κράκεν
Οι maesters γελούν μιλώντας για τη περίπτωση του Lodos, ενός ψευτοπροφήτη όπως πιστεύουν. Ο Lodos ισχυριζόταν ότι ήταν ο γιος του Drowned God. Χρίστηκε βασιλιάς των Iron Islands αλλά πολλοί τον αμφισβήτησαν. Όταν ο Aegon Targaryen επιτέθηκε στα Iron Islands, ο Lodos ζήτησε από τον Drowned God να απελευθερώσει τα Κράκεν για να παρασύρουν τον στόλο του Aegon στον πάτο της θάλασσας. Τα Κράκεν δεν εμφανίστηκαν ποτέ και ο Lodos έβαλε πέτρες στις τσέπες του και έπεσε στην θάλασσα. Το ίδιο έκανε και πολλοί ακόλουθοι του των οποίων τα πτώματα ξεβράστηκαν στις ακτές. Το πτώμα του Lodos όμως δεν βρέθηκε ποτέ. Αφού σκοπός του Lodos ήταν να καταστρέψει τον Aegon , θα μπορούσε αυτή η αναφορά να προμηνύει την καταστροφή κάποιων από τους εναπομείναντες Targaryen, Jon ή Daenerys, από τον Euron?


You've got mail
Όπως και ο Varys έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να διαβάσουμε τι λέει το μήνυμα του Bran. Το αναποδογυρίσαμε και να όσα καταφέραμε να διαβάσουμε: "Bran has returned from beyond the wall, possesed abilities he can see across avast distances, though at Winterfell he warns that the army ...near East Watch By.."

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ο Varys λέει ότι το Τείχος ακόμα στέκεται και δεν πρέπει να ανησυχούν. Το ίδιο είχε πει και ο Archimaester Ebrose στον Sam στο πρώτο επεισόδιο. Μήπως αυτές οι αναφορές προμηνύουν ότι το τείχος δεν θα στέκεται για πολύ ακόμα?


Ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές
Σας θύμισε κάτι ο ένας από τους δυο φρουρούς του Kings Landing που τελικά σκότωσε ο Gendry? Αυτό γιατί τον συγκεκριμένο ηθοποιό είχαμε ξαναδεί στην προηγούμενη σεζόν στον θίασο στο Braavos όπου η Arya είχε διαταχθεί να σκοτώσει την Lady Crane. Μάλιστα στην παράσταση υποδυόταν τον Ned Stark.H επιστροφή του Gendry
O Gendry επιστρέφει και φεύγει με τον Davos για να ακολουθήσει τον Jon και company στην αποστολή τους πέρα από το τείχος. Το όπλο που παίρνει από το σιδηρουργείο δεν είναι ένα σπαθί αλλά ένα πολεμικό σφυρί όπως το σφυρί που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του Robert στις μάχες. Το σφυρί με το οποίο σκότωσε τον Rhaegar Targaryen. Είναι λοιπόν τόσο ειρωνικό να βλέπουμε τον Jon και τον Gendry να συναντιόνται λίγο αργότερα για πρώτη φορά και να βρίσκουν κοινό σημείο επαφής ότι οι πατεράδες του Robert και Ned ήταν καλοί φίλοι ενώ ξέρουμε ότι ο Robert ήταν αυτός που σκότωσε τον αληθινό πατέρα του Jon.

Μια ακόμα αναδρομή στο πρώτο επεισόδιο της σειράς έρχεται κατά την διάρκεια της συνάντησης Jon και Gendry. Θυμόμαστε την πρώτη φορά που συναντήθηκαν στα μάτια των τηλεθεατών Robert και Ned.

Ευχές
Κατά την αναχώρηση του Jon από το Dragonstone, η ανησυχία στα μάτια της Λιλίκας είναι έκδηλη και μάλιστα παραδέχεται ότι τον συνήθισε πια. Εκείνος αντίθετα πιο ψύχραιμος την αποχαιρετά με μια ευχή. Την ίδια ευχή έχουμε ξανακούσει στην σειρά σε δυο περιπτώσεις, από τον Mance Rayder στον Stannis και τον Sir Arthur Dayne στον Ned Stark. Το ότι όλοι έχουν πεθάνει δεν το λες καλό οιωνό για τον Jon και την Dany. Χτυπήστε ξύλο.
Το γράμμα της Sansa
Ο Littlefinger έχει σκαρώσει σχέδιο και η Arya πέφτει στην παγίδα του ανακαλύπτοντας το παλιό γράμμα που είχε στείλει η Sansa στον Robb. Ας θυμηθούμε την σκηνή στην οποία την έβαλαν να γράψει το γράμμα.
Το γράμμα έγραφε: " Ρομπ σου γράφω με βαριά καρδιά. Ο καλός μας βασιλιάς Ρόμπερτ είναι νεκρός, σκοτωμένος από τις πληγές του σε ένα κυνήγι αγριόχοιρου. Ο πατέρας κατηγορείται με προδοσία. Συνωμότησε μαζί με τους αδελφούς του Ρόμπερτ εναντίον του αγαπημένο μου Τζόφρι και προσπάθησε να κλέψει τον θρόνο του. Οι Λάνιστερς μου φέρονται καλά και μου παρέχουν κάθε άνεση. Σε ικετεύω: Έλα στο Κίνγκς Λαντινγκ , υποσχέσου πίστη στον Βασιλιά Τζόφρι και εμπόδισε κάθε αντιπαράθεση ανάμεσα στους σπουδαίους οίκους των Λαννιστερ και των Σταρκ. Η πιστή αδελφή σου Σάνσα."


Bonus λεπτομέρεια
Την ώρα που η Arya βρίσκει το γράμμα, ακούγεται στο βάθος ένα κοράκι. Λέτε ο Bran να παρακολουθεί?
Jonerys η συνέχεια
Η σειρά συνεχίζει να μας δίνει δείγματα ότι Jon και Dany έχουν ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλο. Διακριτικά βλέμματα, η ανησυχία της Dany όταν ο Jon δηλώνει ότι θα πάει πόλεμο και η ατάκα της στον αποχαιρετισμό ότι πια έχει συνηθίσει τον βασιλιά του Βορρά μας δείχνουν ότι το ειδύλλιο αργά αλλά σταθερά δυναμώνει.

Ο γάμος Lyanna-Rhaegar και η σημασία του
Η Gilly διαβάζει χαλαρά το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο του επεισοδίου αν όχι και της σεζόν. Ο High Septon Maynard έχει καταγράψει ότι ο πρίγκηπας Rhaegar Targaryen είχε ζητήσει ακύρωση του γάμου του και μετά παντρεύτηκε σε μυστική τελετή στο Dorne προφανώς την Lyanna Stark. Αυτό μας δίνει δυο πολύ σημαντικά στοιχεία. Πρώτον, επιβεβαιώνει ότι πίστευαν οι περισσότεροι ότι δηλαδή Lyanna και Rhaegar ήταν ερωτευμένοι και ότι ο Rhaegar δεν την απήγαγε παρά τη θέληση της. Δεύτερον και πιο σημαντικό, ότι ο Jon είναι ο πραγματικός και νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Αφού οι γονείς του παντρεύτηκαν, ο Jon δεν είναι νόθος αλλά επίσημος γιος του πρίγκηπα, κάτι που τον βάζει πάνω από την Daenerys στην διαδοχή. Όταν όλα αποκαλυφθούν πως θα το πάρει όλο αυτό η Dany  όταν ο θρόνος ήταν όνειρο και σκοπός όλης της ζωής της?The Magnificent Seven
Σας αφήνουν με την dream team του Westeros. Οι καλύτεροι πολεμιστές ενώνουν τις δυνάμεις του σε μια αποστολή που μοιάζει αδύνατη. Και οι επτά ήταν υπέροχοι.


Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.