11 Dothraki Φράσεις & Λέξεις που κάθε GoT Fan πρέπει να γνωρίζει

Αποτέλεσμα εικόνας για Dothraki

 Η γλώσσα Dothraki είναι μια κατασκευασμένη γλώσσα, δημιούργημα του George R.R Martin για το τηλεοπτικό και λογοτεχνικό GoT σύμπαν.
Για τις τηλεοπτικές ανάγκες της σειράς, η γλώσσα μάλιστα αναπτύχθηκε από τον γλωσσολόγο  David J. Peterson. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 η γλώσσα των νομάδων Dothraki απαριθμούνταν από 3163 λέξεις.

Μιας που μετράμε αντίστροφα για το τέλος της πολυαγαπημένης μας σειράς,  εκτός από τις ήδη γνωστές λέξεις khal και khaleesi, αναφέρουμε και άλλες 11 λέξεις και φράσεις για να εμπλουτίσετε το GoT λεξιλόγιό σας.


1. M’ATHCHOMAROON!η λέξη των Dothraki για να πουν γεια- αυτή η λέξη που εν συντομία προφέρεται M’ach! ή M’ath!-μεταφράζεται ως "Με σεβασμό". Για να χαιρετίσουμε ένα σύνολο ατόμων μη Dothraki, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φράση Athchomar chomakea, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "Σεβασμός σε αυτούς που σέβονται".Αν θέλουμε να αποχαιρετίσουμε, χρησιμοποιούμε τη φράση Fonas chek, που σημαίνει "καλό κυνήγι".

2. SAN ATHCHOMARI YERAAN!

O Peterson αναφέρει ότι oι Dothraki δεν έχουν λέξη για το "σ' ευχαριστώ".Αντί αυτού χρησιμοποιούν αυτή τη φράση, που  κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "Μεγάλη τιμή σε σένα!" αλλά βασικά σημαίνει "Μεγάλος σεβασμός!"

3. FICHAS JAHAKES MOON!

Αυτές είναι οι πολεμικές λέξεις των Dothraki, που χρησιμοποιούνται για να εμψυχώσουν τους πολεμιστές στο khalasar.  Αυτή η φράση σημαίνει "πιάσε αυτόν"! (σ.σ τον αντίπαλο πολεμιστή). Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "Πάρε τη κοτσίδα του!", κάτι που βγάζει νόημα, καθώς οι Dothraki πολεμιστές, όταν χάνουν σε μια μάχη, κόβουν μέρος των μαλλιών τους. Ένας Dothraki που κερδίζει σε πολλές μάχες είναι lajak haj, δηλαδή δυνατός μαχητής.

4.& 5. YER SHEKH MA SHIERAKI ANNI & YER JALAN ATTHIRARI ANNI

Και οι δύο αυτές φράσεις -η πρώτη ειπωμένη από άντρα και η δεύτερη από γυναίκα-  σημαίνει "Είσαι η αγάπη μου", αλλά κυριολεκτικά μεταφράζονται ως -πολύ γνωστές φράσεις για τους θεατές τους Game of Thrones- "Eίσαι ο ήλιος και τα αστέρια μου" και " Είσαι το φεγγάρι της ζωής μου". Όπως αναφέρει ο Peterson, αυτές οι εκφράσεις προέρχονται από τη Dothraki μυθολογία στην οποία ο ήλιος είναι σύζυγος του φεγγαριού.

Αποτέλεσμα εικόνας για khaleesi and khal drogo


6. ANHA DOTHRAK ADAKHATAAN
Σύμφωνα με τον Peterson, ως αποτέλεσμα της σπουδαιότητας των αλόγων για τον πολιτισμό των Dothraki, υπάρχουν πολλές ιδιωματικές εκφράσεις που σχετίζονται με άλογα και ιππασία. Η παραπάνω φράση χρησιμοποιείται καλύτερα πριν από ένα γεύμα και σημαίνει "Πρόκειται να φάω" . Αν ήμασταν Dothraki, πιθανόν θα τρώγαμε φρέσκο κρέας αλόγου (gavat) και θα πίναμε γάλα φοράδας (lamekh ohazho, για συντομία lamekh).

7. HRAZEF

Αυτή η λέξη σημαίνει άλογο και υπάρχουν αρκετές λέξεις συναφείς με τα άλογα στο λεξιλόγιό τους. Μια καλή λέξη, που μπορούμε να μάθουμε είναι η vezhof, η οποία αναφέρεται στον δυνατό ίππο, τη θεότητα που λατρεύουν οι Dothraki.

8. ADDRIVAT

Aν οι Dothraki είναι καλοί σε ένα πράγμα, αυτό είναι στους φόνους και έχουν πολλές λέξεις για να περιγράψουν τη πράξη αυτή. Το παραπάνω ρήμα σημαίνει "σκοτώνω" και κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "κάνω κάποιον νεκρό". Προφέρονται και τα δυο D.Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τον Peterson, όταν ο φονιάς είναι άνθρωπος. Αντίθετα, όταν κάποιος σκοτώνεται από ζώο ή άψυχο αντικείμενο(πχ πέτρες) χρησιμοποιείται η λέξη drozhat.

Αποτέλεσμα εικόνας για dothraki9. ASSHEKHQOYI VEZHVENA!

Την επόμενη φορά που κάποιος από το κύκλο σας έχει γενέθλια, χρησιμοποιήστε τη παραπάνω φράση,αντί του κοινότυπου "Happy birthday!".Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "[Να έχεις] μια αιματηρή/αιμοδιψή μέρα!" κάτι τελείως πρωτότυπο για ευχή και σχετικό στο GoT σύμπαν.

10. ZHAVORSA Ή  ZHAVVORSA

Σημαίνει δράκος.Finne zhavvorsa anni? σημαίνει "Πού είναι οι δράκοι μου?".Οκ, ίσως να μην είναι πολύ χρηστική για τη καθημερινότητα-εκτός και αν κάποιος από εσάς έχει δρακομωρά σαν άλλη Daenerys, όποτε χρησιμοποιήστε τη λέξη jano, που σημαίνει σκύλος.
11. VORSA

Dracarys -a.k.a η εντολή που δίνει η Dany στo Drogon για να τα κάνει όλα στάχτη και μπούρμπερη - είναι στη γλώσσα των High Valyrian και σημαίνει φωτιά δράκου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Dothraki έχουν αντίστοιχη λέξη , πάντως η λέξη για τη φωτιά είναι η vorsa. Επίσης sondra είναι η λέξη για τον οψιδιανό, ή όπως είναι γνωστό στο GoT σύμπαν, δρακόγυαλο.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να εντρυφήσει παραπάνω στις γλώσσες του GoT, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Duolingo υπάρχουν δωρεάν μαθήματα High Valyrian.
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.