Περίληψη 2ου επεισοδίου - 8η σεζόν

And now our watch begins...

Γεια σας Αρχοντόπουλα! Αυτό ήταν, τέρμα οι επανενώσεις. Τέρμα το χιούμορ. Τέρμα οι έρωτες (;). Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο πριν αλλάξουν όλα.H νηνεμία πριν την καταιγίδα. Ενώ οι φίλοι μας ετοιμάζονται για μάχη (και κάποιοι για να βιώσουν πρώτη φορά τον έρωτα) το κέρας ηχεί τρεις φορές φέρνοντας στο κατώφλι μας τον Μεγάλο Πόλεμο.

Στους τίτλους αρχής το κάστρο των Άμπερ είναι ήδη παγωμένο και τα πλακάκια γυρνάνε προς το Γουίντερφελ. Το κάστρο είναι προετοιμασμένο για την μάχη.

Το επεισόδιο αρχίζει αμέσως μετά την άφιξη Τζέιμη. Στη Μεγάλη Αίθουσα του Γουίντερφελ, αντιμέτωπος με τους άρχοντες και πάνω απ' όλα με Ντάνυ, που μοιάζει ιδιαίτερα ανυπόμονη να τον φάνε οι δράκοι της. Η Σάνσα συμφωνεί με προλαλήσασα. Ο Μπραν λέει επιτέλους το "The things I do for love" κι εγώ θυμάμαι τα μούτρα του Μικροδάχτυλου στη σκηνή με "το χάος είναι σκάλα". Ο Τζέιμη υποσχέθηκε να πολεμήσει για τους ζωντανούς και είναι έτοιμος να το κάνει. Η Σέρσεϊ δεν θα στείλει βοήθεια.

Η Ντάνυ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με τον Τύριον, που προσπαθεί να υπερασπιστεί τον αδερφό του. Ευτυχώς υπάρχει η Μπριεν που θυμίζει στη Σάνσα ποιος την βοήθησε στην εκπλήρωση της υπόσχεσης. Τότε η Σάνσα αλλάζει άποψη και η Ντάνυ γυρίζει μάταια σε Τζον για αποκούμπι.Αφού ο Τζέιμη την βγάζει καθαρή και παίρνει το ξίφος του απο Grey Worm αρχίζουν οι αποχωρήσεις. Μπριεν, Σάνσα και Τζον που αποφεύγει την Ντάνυ. Ο Τζέιμη κοιτάζεται ακόμη μια με Μπραν, που ενώ ξέρει δεν αποκαλύπτει την αλήθεια!

Η Ντάνυ ταύρος σε υαλοπωλείο τα βάζει δικαίως με Τύριον. First strike…

Στα ορυχεία της Μόρια, ο Γκέντρυ δουλεύει αδιάκοπα. Η Άρυα σε μια σκηνή 9 1/2 εβδομάδες εκεί που ατμίζουν τα πετρώματα, ζητά απο τον Γκέντρυ το όπλο της, δείχνοντας του πρώτα τις ικανότητες της στα βελάκια. Έχει γνωρίσει πολλά πρόσωπα του θανάτου και είναι έτοιμη για τους Γουόκερς.

Μπραν και Τζέιμη (με νέα ενδυμασία), μιλούν για το σπρώξιμο από το παράθυρο. Ο ανέκφραστος Μπραν τον βοήθησε γιατί χρειάζονται τη δική του συνδρομή στη μάχη. Δεν κρατά κακίες σε κανένα.

Δεύτερη στάση του Τζέιμη ο Τύριον. Κατάπτυστοι απο τον περίγυρο συζητούν για Ντάνυ, Σέρσεϊ και τα λάθη του Τύριον (strike two).

Η τρίτη στάση του Τζέιμη αφορά την Μπριεν που προπονεί στρατιώτες. Η Μπριεν θα διοικήσει την αριστερή πλευρά.

Η καρδιά του Τζόρα έσπασε όταν η Ντάνυ έχρισε Χέρι τον Τύριον, αλλά έκανε την σωστή επιλογή. Η Ντάνυ τονίζει πως ο Τύριον έκανε μεγάλα λάθη (strike three) αλλά ο Τζόρα πιστεύει πως πρέπει να τον συγχωρέσει.

Τα σούρτα φέρτα μέσα στο κάστρο δεν έχουν τελειωμό. Σάνσα και Ντάνυ βρίσκονται τετ α τετ σε μια, ας πούμε, τρυφερή συζήτηση για τον έρωτα και την εμπιστοσύνη, φτάνοντας στο κοινό τους στοιχείο, τον Τζον. Η Ντάνυ θέλει τον Θρόνο αλλά τώρα πολεμά για τον κοινό καλό. Είναι εκεί γιατί τον αγαπά. Αστειεύονται για τον Καλ Ντρόγκο (που είναι πιο ψηλός από τον Τζον). Μετά τον πόλεμο θα πάρει το Θρόνο και η Σάνσα θέλει να μάθει τα σχέδια της για το Βορρά και εδώ οι κουμπάρες αφήνουν χεράκια.

Την κουβέντα κόβει μια συγκινητική στιγμή με Θίον. Η Γιάρα πάει να πάρει πίσω τα Σιδερένια Νησιά αλλά ο πρώην Ρικ ήρθε να πολεμήσει. Αυτό χαροποιεί την Σάνσα που τρέχει στην αγκαλιά του. Νομίζω εδώ γίνεται αισθητό σε Ντάνυ το πόσο καλά τα έχει η Σάνσα με όλους και πόσο την σέβονται.

Στο συσσίτιο, ο Ντάβος κάνει μοίρασμα μερίδων και εμψυχώνει τους άντρες ενώ απο κάτω η Γκίλη (πρόσεξε κανείς άλλος την ρόμπα αλά μέιστερ; ) εξυπηρετεί τους ανθρώπους που έφτασαν στο κάστρο. Ένα κοριτσάκι με τσαγανό και καμένο πρόσωπο θυμίζει την Σιρίν και δημιουργεί συγκίνηση στον Ντάβος ... και σε μας.


Η σκηνή μεταφέρεται στην πύλη, όπου Εντ, Τόρμουντ, Μπέρικ και μαυροφορεμένη κομπανία συναντούν Σαμ και Τζον, φέρνοντας άσχημα νέα. Έκλαψα με τάκλιν Τόρμουντ και ατελείωτο ενδιαφέρον για την Μπριεν.

Στο συμβούλιο του πολέμου ο Μπραν ενημερώνει την ομήγυρη για το τι θέλει ο ο Κινγκ. Αιώνιο σκότος κι έναν πόλεμο δίχως τέλος. Έχει σημαδέψει τον Μπραν και θα έρθει γι' αυτόν, όπως κυνήγησε τα προηγούμενα Κοράκια. Θέλει να τον σκοτώσει, δλδ την απόλυτη γνώση, την ανθρώπινη ιστορία. Θα παρασύρει τον Κινγκ στα ανοιχτά τοποθετημένος στο weirwood με συνοδεία κράκεν. Η Ντάνυ θέλει τον Τύριον στις κρύπτες. Ο Τζον ζητά να ξεκουραστούν και αποφεύγει για δεύτερη φορά την αγάπη του.

Ο Τύριον μένει παραπίσω για να μιλήσει στον Μπραν. Θέλει να ακούσει την ιστορία του.

Μισάντεϊ και Grey Worm σχεδιάζουν να φύγουν μετά τον πόλεμο. Το κλίμα δεν τους σηκώνει.  

Ghost at laaaaaast! Δε σε έκανε γούνα η Ντάνυ! Τζον, Σαμ και Εντ έχουν μια ωραία αδερφική στιγμή στις επάλξεις. Ο Σαμ δεν δέχεται να πάει στις κρύπτες. Έχει σκοτώσει και Γουόκερ και Θεν βρε αδέρφια κι έχει επιζήσει απο άλλα τόσα. Αγχώνομαι για Σαμ.

Πίνοντας κρασί στη ζεστασιά, τα αδέρφια Λάννιστερ συμπληρώνονται από τους Μπριεν και Ποντ. Ο Ποντ θέλει να πιει αλλά η Μπριεν επιτρέπει μόνο μισή κούπα, την οποία βέβαια παραγεμίζει ο Τύριον με αξιολάτρευτα πονηρό βλέμμα. Ντάβος και Τόρμουντ ολοκληρώνουν το παρεάκι. Και φυσικά ακούμε τρομερές ιστορίες απο τον κοκκινοτρίχη άγριο.


Η Άρυα με τον Σάντορ βρίσκονται επίσης στις επάλξεις. Ρωτά το Κυνηγόσκυλο τι κάνει εκεί αφού ποτέ δεν πάλεψε για κάποιον άλλον πέρα του εαυτού του. Πάλεψε όμως γι αυτήν κάποτε. Ο Μπέρικ έρχεται να συμπληρώσει την ανάμνηση περασμένης σεζόν.

Η Άρυα βρίσκεται με Γκέντρυ. Αφού τον ρωτά τις εμπειρίες του, πετάνε τα ρούχα και πέφτουν πάνω στα σακιά! Ου λα λαααα....

Πίσω στο καπηλειό η παρέα μπάταρε. Αστειεύονται για το αν θα επιζήσουν. Η Μπριεν εξηγεί στον Τόρμουντ πως οι γυναίκες δεν γίνονται ιππότες. Ο ερωτιάρης Τόρμουντ της λέει πώς αν ήταν Βασιλιάς θα την έκανε δέκα φορές ιππότη. Ο Τζέιμη σηκώνεται και θέλει να την χρίσει. Και μεταξύ κρασιού και παράξενης μάζωξης, η συγκινητική στιγμή του χρίσματος της. Χειροκροτώ κι εγώ σαν τον Τόρμουντ.


Ο Τζόρα λέει στην Λυάννα να πάει στις κρύπτες, κάτι που δεν θα συμβεί. Ο Σαμ δίνει το βαλυριανό ξίφος του οίκου του στον Τζόρα εξηγώντας πως ο πατέρας του, ο Άρχοντας Διοικητής Μόρμοντ, του έμαθε να είναι άνδρας και να κάνει το σωστό. Ακόμη μια ωραία στιγμή.


Στο κρασάδικο ο Ποντ τραγουδά το άσμα της Τζένη. Βιβλιόφιλοι, ένα δάκρυ κύλισε!

Υπό τον ήχο του τραγουδιού Μισάντεϊ και Grey Worm φιλιούνται καθώς φεύγουν οι Άσπιλοι και ο Τζόρα μαζί με τους Ντοθράκι. Γκίλη και Σαμ ξεκουράζονται πριν τον αποχωρισμό, Σάνσα και Θίον ανακτούν τις δυνάμεις τους. Γκέντρυ και Άρυα αποκαμωμένοι :-P

Ο Τζον βρίσκεται μπροστά στο άγαλμα της μητέρας του. Η Ντάνυ μιλά για τον Ραίγκαρ, που τον νόμιζε καλό και φιλάνθρωπο και δεν πιστεύει οτι βίασε τη Λυάννα. Αλλά έλα που δεν έγινε έτσι και ο Τζον λέει επιτέλους την αλήθεια που απέφευγε όλη μέρα. Η Ντάνυ δεν είναι καθόοοολου χαρούμενη. Δεν το πιστεύει και καταλήγει να πει πως αυτός είναι ο τελευταίος νόμιμος διάδοχος του Θρόνου. Δηλαδή απειλεί τη θέση της. Πράγμα που χαλάει τον Τζον αλλά δεν έχουμε καιρό.

Το κέρας ηχεί τρεις φορές κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Σκελετωμένα άλογα με έφιππους Γουόκερς (χωρίς Κινγκ) λίγα χιλιόμετρα απο το Γουίντερφελ.


Ένα ωραίο επεισόδιο με συγκινητικές στιγμές. Οι συζητήσεις και το χιούμορ αρκετά ισορροπημένα, με έναν πέλεκυ να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των πρωταγωνιστών καθ' όλη τη διάρκεια του επεισοδίου. Φοβάμαι οτι αυτό το επεισόδιο είναι επίλογος για αρκετούς χαρακτήρες.  

Μεγάλη κεραμίδα για την Ντάνυ που νοιώθει να τρέμει η καρέκλα της. Μην ξεχνάμε βέβαια πως στο προηγούμενο επεισόδιο ακούστηκε ο γάμος, που θα ήταν η καλύτερη και αναίμακτη λύση. Εκτός κι αν ο Τζον πει όχι επιτέλους στις "περισσότερες ευθύνες" και της δώσει απλόχερα το Θρόνο. Not. Τριπλό χτύπημα βέβαια λόγω προδοσίας ή χαζομάρας Τύριον αλλά και της συζήτησης με Σάνσα. Η Ντάνυ βλέπει πως δεν την υπολογίζουν όσο θα ήθελε.  

Η Μπριεν δικαιώνεται. Σε μια συγκινητική στιγμή χρίζεται ιππότης απο τον αγαπημένο της Τζέιμη. Τα όμορφα λόγια του χρίσματος βουρκώνουν την Μπριεν και χαροποιούν τους υπόλοιπους, με πρώτον και καλύτερον τον Τόρμουντ. :-)  

Πολλά τα strike για Τύριον. Πολλές φορές ακούσαμε για λάθη. Απορώ γιατί ο Τύριον κρατάει αυτή τη στάση και αν τα πολλά του λάθη έχουν θα συνεχιστούν με τη συμφωνία της Σέρσεϊ. Μιλήσαμε γι αυτό και στην προηγούμενη περίληψη και βλέπω μια γενική δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του. 

Δεν μπορώ φυσικά να μην σχολιάσω την ερωτική σκηνή της Άρυα. Η Άρυα δεν είναι πλέον το μικρό κορίτσι των προηγούμενων σεζόν, κάτι που ξεχνάω συνεχώς και ήθελε να ζήσει τον έρωτα πριν πεθάνει.

Στις όμορφες στιγμές και οι : Σάμ που δίνει το ξίφος σε Τζόρα, η μικρή κοπέλα με το καμένο πρόσωπο που μας θύμισε την Σιρρίν, η κρασοπαρέα, ο Θίον με τη Σάνσα αλλά και η συνάντηση Κορακιών. 

Τέλος, απο τις καλύτερες στιγμές το Jenny's song που ακούστηκε απο τον Ποντ και έδεσε φοβερά τις επόμενες σκηνές, με τους χαρακτήρες λίγο πριν τη μάχη.
Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.