Περίληψη 3ου επεισοδίου - 8η σεζόν

God of Death!

Φτάσαμε στη μέση αγαπημένοι μου, μέσω μιας μάχης που κράτησε ένα ολόκληρο επεισόδιο. Ο θάνατος βέβαια ήταν ανατρεπτικός. Λόγω των ελάχιστων θανάτων (ξέρω ότι πολλοί χάσατε στοιχήματα :-P ) και με την Άρυα στο τέλος που είπε το μεγάλο όχι στον Θεό του θανάτου! Ναι, ήταν περίεργο να χάνεις τον κακό τόσο νωρίς αλλά μήπως δεν χωρούσε στην αναμέτρηση για το Θρόνο; Μήπως όπως έχω πει αρκετές φορές, χαθεί όλη η μαγεία στο τέλος (Κινγκ, δράκοι κλπ) και περάσουμε σε μια νέα εποχή των ανθρώπων για το Γουέστερος; Μήπως είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα και επιλογές που κρίνουν τη μοίρα μας και όχι ένας μαγεμένος κακός; Μένουν μόνο 3 επεισόδια για να μάθουμε.

Το επεισόδιο ξεκινά, που αλλού, στο Γουίντερφελ με τον Σαμ να περιφέρεται τρομαγμένος. Βλέπουμε τις τελευταίες προετοιμασίες ελάχιστα λεπτά πριν σκάσουν οι νεκροί. Η κάμερα ακολουθεί μετά τον Τύριον που παίρνει τα απαραίτητα εφόδια. H Άλις Καρσταρκ, ο Θίον και κράκεν συνοδεύουν τον Μπραν στο Godswood.Ντάβος, Άρυα, Σάνσα βρίσκονται στις επάλξεις. Οι δράκοι πάνε στις θέσεις τους και οι τελευταίοι Άσπιλοι στήνονται έξω από τα τείχη.Ντοθράκι στην πρώτη γραμμή. Μπριεν, Ποντ και Τζέιμη μπροστά απο Άρρυν στην αριστερή πλευρά. Greyworm, Τόρμουντ, Μπέρικ, Κυνηγόσκυλο, Γκέντρυ, Εντ και Σαμ όλοι παρατεταγμένοι. Μπροστά απο όλους το friendzone της Ντάνυ, ο Τζόρα, μαζί με τον Ghost.
Ντάνυ και Τζον βρίσκονται σε ύψωμα για να περιμένουν τον Κινγκ με το δράκο του.

Μέσα απο το σκοτάδι έρχεται η Κόκκινη γυναίκα! Μόνη όμως! Ζητά απο τους Ντοθράκι να σηκώσουν τα αρακ τους και σε μια υπέροχη σκηνή, ένα κύμα φωτιάς απλώνεται στο καλασάρ. Η Μελ μπαίνει στο κάστρο και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Ντάβος. Δεν χρειάζεται να την σκοτώσει όμως, Θα πεθάνει πριν την αυγή. Η Άρυα παρακολουθεί την Κόκκινη γυναίκα.


Οι κραυγές των Ντοθράκι σπάνε την σιωπηρή παγωμένη ατμόσφαιρα και κατευθύνονται στη μάχη. Ταυτόχρονα καταπέλτες ρίχνουν φλεγόμενες μπάλες.Η σκηνή όμως κρατά λίγο καθώς όλα τα φώτα (ελπίδα) σβήνουν και ελάχιστοι Ντοθράκι επιστρέφουν πίσω. Που είναι ο Ghost τον είδε κανείς; Βλέποντας το καλασάρ της να χάνεται, η Ντάνυ δεν μένει στο σχέδιο. Ο Τζον αναγκαστικά την ακολουθεί.

Το θρίλερ ξεκινά καθώς τσουνάμι χιλιάδων νεκρών χτυπά στην κυριολεξία τους ζωντανούς, με μάχες σώμα με σώμα, αποκεφαλισμούς και βίαιες επιθέσεις με δόντια και νύχια. Η μητέρα των δράκων και ο ανιψιός Αίγκον καίνε στο πέρασμα τους όσα περισσότερα ζόμπι μπορούν και η ελπίδα για λίγα λεπτά αναπτερώνεται. Μόλις όμως προσπαθήσουν να χτυπήσουν τα πρωτοπαλίκαρα η παγωμένη ανάσα του Κινγκ απαγορεύει κάθε ορατότητα. Ακόμη μια επική εικόνα φτάνει στα ματάκια μου με φωτιά εναντίων πάγου!
Η Άρυα δίνει ένα δρακόγυαλλο στη Σάνσα και τη στέλνει στις κρύπτες. Όλα χάνονται μέσα σε ένα σύννεφο πάγου, καπνού και φωτιάς καθώς οι ήρωες μας παλεύουν αδιάκοπα. Ο Σαμ σώζεται τελευταία στιγμή απο τον Εντ για να τον δούμε δευτερόλεπτα μετά να χάνει την ζωή του. Κι έχουμε τον πρώτο θάνατο. Αντίο Άρχοντα Διοικητή Εντ.


Σε ένα μικρό διάλειμμα μέσα στις κρύπτες, η Σάνσα φέρνει τα δυσοίωνα νέα.

Ορατότης μηδέν στο πεδίο της μάχης, με Τζον να πέφτει σε δέντρα και παραλίγο στην Ντάνυ. Απο κάτω τους οι στρατιώτες υποχωρούν μέσα στο κάστρο. Οι Άσπιλοι κρατούν το κύμα των νεκρών. Ο Τζον προσγειώνεται στο Godswood.

Οι ζωντανοί τρέχουν προς την πύλη. Φλεγόμενα βέλη φεύγουν απο τις επάλξεις. Η Άρυα σώζει το Κυνηγόσκυλο. Οι γραμμές των Άσπιλων πέφτουν μια - μια και ο Greyworm δίνει εντολή να ανάψουν τo χαράκωμα, αλλά η Ντάνυ δεν βλέπει και η φωτιά απο τα βέλη δεν αρκεί. Η Κόκκινη γυναίκα είναι εκεί για να δώσει τη λύση. Οι Άσπιλοι την βγάζουν έξω κι εκείνη ανάβει με μαγεία τα χαρακώματα. Ένα πύρινο δαχτυλίδι κάνει την εμφάνιση του, δίνοντας μας λίγο φως και σημαδεύοντας το δρόμο για την Ντάνυ.


Ο Σάντορ βλέπει τους χιλιάδες νεκρούς να περιμένουν ακούνητοι εντολές και λιγοψυχάει. Στις κρύπτες ο Τύριον κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και θέλει να βοηθήσει. Η Σάνσα τον εμποδίζει, πρέπει να μείνουν εκεί. Ο γάμος τους δεν θα "λειτουργούσε" γιατί ο Τύριον θα ήταν διχασμένος ανάμεσα σε Βορρά και δρακοβασίλισσα. Η κουβέντα τους εκνευρίζει τη Μισσάντεϊ.

Ο Μπραν φορτώνεται στα κοράκια του και βλέπει τον Κινγκ. Όχι που δεν θα ερχόταν. Δίνει εντολή στα ζόμπι του και θυσιάζονται στα χαρακώματα μέχρι να σβήσει η φλόγα και να περάσουν. Καμία ανάπαυση για τους ζωντανούς. Χιλιάδες νεκροί σκαρφαλώνουν τα τείχη. Πλάκα πλάκα τα δρακόγυαλα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά είναι λίγο και οι νεκροί πάρα πολλοί.Η μάχη στις επάλξεις μοιάζει μάταιη. Τσάμπα οι ήρωες παλεύουν με τους ορειβάτες. Μπουκάρουν στο κάστρο. Η Μπριεν αλληλοβοηθιέται με τον Τζείμη για να απεγκλωβιστούν απο τα ζόμπι. Ο Τζόρα βοηθά τον Σαμ και βροχή απο ζόμπι σκάει στο προαύλιο του κάστρου. Ο Σάντορ έχει πάθει κοκομπλόκο και μέσα στον χαμό η Άρυα με το νέο όπλο και υπό το βλέμμα του Ντάβος, κάνει κεμπάμπ ένα κάρο νεκρούς. Ο Μπέρικ προσπαθεί να συνεφέρει το ΚυνηγόσκυλοΚι εκεί φίλοι μου, απο την πόρτα σκάει έναν γίγαντας (που μου θύμισε τη σκηνή στη Μάχη των Μπάσταρδων) όπου σπάει τα πλευρά της Λυάννα Μορμοντ με ένα χτύπημα. Η Άρυα κάνει τσουλήθρα σε ένα τσούρμο ζόμπι αλλά μετά χτυπάει άσχημα στο κεφάλι. Ο γίγαντας αποδεκατίζει με άνεση στρατιώτες κι η Άρυα βρίσκεται να κυλά στη στέγη με το Κυνηγόσκυλο να τρέχει σε διάσωση της. Η Λυάννα συνθλίβεται απο τον γίγαντα δίνοντας όμως την ηρωική και χαριστική βολή. Αντίο Λυάννα!Στα ουράνια επιτέλους δρακομαχία, που ήθελα κολασμένα να δω απο την ώρα που διάβασα ιστορικά τον Χορό των Δράκων. Ο Κινγκ παίρνει στο κατόπι την ΛιλίκαΗ Άρυα βρίσκεται εγκλωβισμένη στην βιβλιοθήκη. Η θρίλερ ατμόσφαιρα πιάνει και τα άγχη μας στο τέρμα.Στις κρύπτες δεν ανοίγουν εννοείται την πόρτα. Οι κραυγές σβήνουν σε δευτερόλεπτα.η Άρυα σώζεται απο τον Μπέρικ καθώς δεκάδες ζόμπι τους παίρνουν στο κατόπι και δίνουν στον Ντοντάριον αλλεπάλληλες μαχαιριές. Ίσα που προλαβαίνουν να μπουν στην αίθουσα πριν ξεψυχήσει. Αντίο Μπερικ!Η Μελ βρίσκεται στην αίθουσα. Λέει ξανά στην Άρυα γι' αυτούς που σκότωσε και θα σκοτώσει. Μπλε μάτια της θυμίζει και η Άρυα πιάνει το νόημα. Ξέρει τι πρέπει να πει στον θεό του θανάτου.


Τα ζόμπι φτάνουν πλέον σε Θίον και κράκεν. Ο Μπραν κάνει τα δικά του. Βλέπει άραγε το μέλλον και γι αυτό δεν το κουνάει απο κει; Απολαμβάνει τη δρακομαχία;

Ο Κινγκ επιτίθεται στο κάστρο ενώ δέχεται τάκλιν απο Τζον με Ραίγκαλ. Δράκος με δράκο, νύχια και δόντια παλεύουν στον αέρα, ακριβώς όπως περιέγραφε ο Μάρτιν. Ο Ραίγκαλ δέχεται πολλά χτυπήματα μα αντέχει. Ο Βυσέριον προσπαθεί να σκοτώσει τον Τζον (χάνει την κάπα στο μεταξύ) κι ενώ ο Κινγκ ετοιμάζεται να δώσει χτύπημα, ο μεγάλος αδερφός Ντρόγκον τον ρίχνει απο το δράκο. Ο Ραίγκαλ με Τζον πέφτουν στο έδαφος.

Τόρμουντ και Γκέντρυ κρατούν ακόμη. Ο Τζόρα ακούει το κάλεσμα των δράκων και σπεύδει στην βασίλισσα του. Η Ντάνυ βρίσκει τον Κινγκ με την χαντζάρα του στο έδαφος και ρίχνει πάνω του ότι πυρηνικό έχει. Ο Τζον πλησιάζει τη φουφού για να βεβαιωθεί. Ο Κινγκ όμως δεν πεθαίνει απο φωτιά, ούτε καν απο δράκου και ρίχνει ένα χαζό χαμόγελο.Ο Τζον τον κυνηγά κατά πόδας. Σε ανάμνηση του Hardhome ανασταίνει πάλι τους νεκρούς. Και εννοώ όλους τους νεκρούς. Εντ, Λυάννα, Ντοθράκι... γενικά όσους δεν σκοτώθηκαν απο δρακόγυαλο. Ο Τζον είναι αδύνατον να τον φτάσει.


Τα πρωτοπαλίκαρα φθάνουν στην πύλη και μέσα στις κρύπτες (όλοι το περιμέναμε) σκάσανε μύτη οι πεθαμένοι Σταρκ. Γυναικομάνι σε κίνδυνο χωρίς διέξοδο. Κίνδυνος επίσης και στο Godswood με τα κράκεν να πέφτουν ένα - ένα.Η Ντάνυ ανοίγει δρόμο για τον Τζον και όσο βρίσκεται στο έδαφος δεκάδες ζόμπι σαν μυρμήγκια σκαρφαλώνουν πάνω στον Ντρόγκον. Η Ντάνυ πέφτει στο χιόνι να σωθεί και ο καταμαχαιρωμένος Ντρόγκον πετά ψηλά να τους τινάξει. Μου θύμισε τον θάνατο των δράκων στο Ντράγκονπιτ. Η Ντάνυ φυσικά σώζεται απο τον αγαπημένο Τζόρα.


Σε ξεκάθαρο reference απο την Μάχη των Μπράσταρδων, οι ήρωες πολεμούν σε βουνά απο νεκρούς και η κάμερα ακολουθεί τον Τζον στον στόχο του να σώσει τον Μπραν. Βλέπουμε Σαμ, Greyworm και τρίο Τζέιμη - Μπριεν - Ποντ στις φαινομενικά τελευταίες στιγμές τους. Οι νεκροί πέφτουν απο τον ουρανό όπως στο Hardhome.

Ο Θίον είναι ο μόνος επιζών στο Godswood. Η Ντάνυ σηκώνει όπλο! Αλλά και στις κρύπτες η επίθεση θερίζει γυναικόπαιδα. Σάνσα και Τύριον σε μια συγκινητική στιγμή ετοιμάζονται να πεθάνουν πολεμώντας.


Ο Βυσέριον επιτίθεται στο προαύλιο κόβοντας τον δρόμο στον Τζον. Ο Τζόρα χάνει σιγά σιγά τη μάχη. Στις κρύπτες έχει φτάσει το τέλος. Παντού θάνατος και απελπισία. Ο Κινγκ μπαίνει στο Godswood.
Όλα έχουν τελειώσει. Ο Μπραν ξυπνά. Ο Θίον πεθαίνει επιτιθέμενος στον Κινγκ. Αντίο Θίον.

Διαγωνισμός κοιτάγματος μεταξύ Μπραν και Κινγκ.
Κινγκ : Ήρθε το τέλος σου.
Μπραν : Ήρθες ακριβώς εκεί που ήθελα.

Και καθώς πάει να πιάσει την χαντζάρα του, ένα δροσερό αεράκι κουνά τα λευκά μαλλιά ενός Γούοκερ και Η ΑΡΥΑ ΣΚΑΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΓΚ!!!! Την καταλαβαίνει τελευταία στιγμή, πιάνοντας την απο τον λαιμό. Αλλά το ασσασινάκι ξέρει τα κόλπα και απελευθερώνοντας το στιλέτο της του δίνει το τελειωτικό χτύπημα! Ναιαιαιαιαιαιαι! Τα χιλιάδες ζόμπι πέφτουν νεκρά για τα καλά!

Όλοι μένουν κάγκελο.Ο Τζόρα αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια της αγάπης του Ντάνυ με τον Ντρόγκον να τους τυλίγει κατάκοπος.

Τελευταία σκηνή του επεισοδίου, η Μελ βγαίνει απο το κάστρο, αφήνοντας πίσω το περιδέραιο της. Δείχνοντας την πραγματική της μορφή και εξαϋλώθηκε στον παγωμένο βορινό άνεμο. Όπως προφήτευσε. Αντίο Μελ.

Το επεισόδιο έφερε νωρίς αλλά ανατρεπτικά το τέλος του Κινγκ. Μέχρι και στην ομάδα μας τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Προσωπικά, δεν με χάλασε καθόλου που η Άρυα σκότωσε τον Κινγκ. Δεν με πείραξε ούτε ο τρόπος που έγινε. Ήθελα περισσότερο Κινγκ, έστω να δείξει κάτι στα προηγούμενα λεπτά. Δεν ξέρω αν αυτό θα είναι το τέλος απο τον Μάρτιν, δεν ξέρω αν είναι δημιουργία των παραγωγών. Ξέρω όμως οτι ο Μάρτιν τους έχει δώσει τις μεγάλες ανατροπές και είναι στην κρίση τους αν θα τις ακολουθήσουν. Μένει λοιπόν να το δούμε απο τα βιβλία. Αυτό που χαλά πολλούς φαν είναι οι εκατοντάδες θεωρίες που κυκλοφορούν και τις φέρνουν στο μυαλό τους ως κάτι στερεό. Ξεχνούν πως οι παραγωγοί δεν στηρίζονται απόλυτα στα βιβλία αλλά δημιουργούν τις δικές του ανατροπές και εξελίξεις.  

Το επεισόδιο είχε μια όχι επική αλλά κλειστοφοβική και αγχωτική μάχη που θύμιζε ταινία τρόμου. Ξεκάθαρο callback προηγούμενων μαχών όπως το Hardhome ή την Μάχη των Μπάσταρδων. Ήταν κατά κάποιο τρόπο μια μίξη των προηγούμενων σεζόν σε μια μεγάλη σε μήκος μάχη, με την απειλή να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο κέντρο όπου και κορυφώθηκε. Η μουσική επένδυση ήταν έξυπνη, με μίξη του μουσικού θέματος και κατάλληλα τοποθετημένη στα σημαντικά, αγχωτικά σημεία του επεισοδίου. Έπιασα τον εαυτό μου να ανησυχεί πολλές στιγμές για τον Σαμ, τον Θίον και πολλούς άλλους χαρακτήρες. Μην κοροϊδευόμαστε, σχεδόν για όλους. Υπήρξε κι εκείνη η συγκινητική στιγμή μεταξύ Σάνσα και Τύριον στην οποία βούρκωσα. Χάσαμε πολλούς. Μπορεί να μην ήταν ο Τζέιμη ή η Μπριεν αλλά χαρακτήρες που περάσαμε χρόνια μαζί τους. Δεν κλάψατε για Θίον; Δεν σας στεναχώρησε που χάθηκε ο Τζόρα; Δεν σας συγκίνησε η τελευταία στιγμή της Λυάννα; Ο ηρωισμός έχει πάντα το κόστος του κι αυτό πιστεύω θα φανεί και στους ζωντανούς. Μέχρι και η Ντάνυ έπιασε όπλο, δλδ που φτάσαμε! Η δρακομαχία θύμιζε περιγραφές των βιβλίων, ειδικά απο τον Χορό των Δράκων (ιστορικά) .

Στα αρνητικά φυσικά το επεισόδιο ήταν σκοτεινό. Το τσέκαρα σε τρεις ποιότητες. Αυτό δημιούργησε μια δυσκολία στο να δεις την επική επίθεση των νεκρών μέσα απο τα δέντρα.  

Σίγουρα θα συνεχίσουν οι εξελίξεις παρόλο τον χαμό του επεισοδίου. Έχουμε στρατηγική και ακόμη μια κατάκτηση ίσως. Η Σάνσα έχει ακόμη το κάστρο της. Ο Τύριον συνεχίζει να φαίνεται περίεργος. Σα να αλλάζει στρατόπεδο. Όσοι, οι ελάχιστοι που έχουν μείνει πρέπει να ανασυνταχθούν και να βρουν έναν τρόπο να κερδίσουν την Σέρσεϊ, το Θρόνο και την καρδιά του λαού... Θα είναι η Ντάνυ; ο Τζον; ή ακόμη και η Σάνσα; 
Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.