Κρυμμένες λεπτομέρειες, Easter Eggs και ότι άλλο έκρυβε το δεύτερο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν του Game of ThronesThe things we do for love
Το δεύτερο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν του Game of Thrones μας έδωσε ακριβώς την αίσθηση που υπάρχει όπως πριν κάθε μεγάλη μάχη. Ο καθένας από τους ήρωες μας περνά τις τελευταίες στιγμές πριν τον πόλεμο αναλογιζόμενος το παρελθόν, τις επιλογές του που τον έφεραν ως εδώ, αλλά πάνω από όλα γιατί ή ακόμα καλύτερα για ποιους θα ρισκάρει τη ζωή του σε λίγες ώρες.

Γιατί όταν βγει ο ήλιος τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο...

Για την περίληψη του επεισοδίου δείτε εδώ

Προσοχή όπως κάθε φορά, καθώς το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να περιέχει λεπτομέρειες που κρύβουν σπόιλερς για τα επόμενα επεισόδια ή μπορεί και να δίνουμε περισσότερη σημασία από όσο πρέπει. Προχωρήστε με δική σας ευθύνη!

Οι τίτλοι αρχής
Οι ανανεωμένοι τίτλοι αρχής και αυτή τη φορά μας έδωσαν μια ακόμα πληροφορία που αργότερα επιβεβαιώθηκε και μέσα στο επεισόδιο. Tο Winterfell ετοιμάζεται με κάθε τρόπο για την μάχη κατά των νεκρών. Ανάμεσα στους μηχανισμούς άμυνας και χαντάκια γύρω από το κάστρο γεμάτα με παλούκια με dragonglass.


Επίσης και αυτή τη φορά μπαίνουμε μέσα στις κρύπτες του Winterfell και βλέπουμε από κοντά το Weirwood Tree, δύο σημεία που ξέρουμε ότι θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο σχέδιο κατά του Night King.
Μια ακόμα δίκη για Lannister
Το επεισόδιο ξεκινά με τον Jaime να βρίσκεται στην μεγάλη αίθουσα του Winterfell και ενώπιον όλων να καλείται να απολογηθεί για όσα έχει κάνει. Οι Lannisters το έχουν κάνει συνήθεια να βρίσκονται υπόλογοι σε δίκες και να την γλιτώνουν την τελευταία στιγμή, δυο φορές ο Tyrion και τώρα ο αδελφός του βρίσκεται για πρώτη φορά ενώπιον των πράξεων του. Πρώτη από όλους η Daenerys τον κατηγορεί για την δολοφονία του πατέρα της, ξέρει βέβαια πως ο πατέρας της ήταν ένας κακός παρανοϊκός άνθρωπος που κάποιος έπρεπε να τον σταματήσει. Και βέβαια επειδή ο Jaime ήταν ήδη συμπαθής στο παρεάκι που τον δίκαζε έπρεπε και να δώσει εκείνη την στιγμή την πληροφορία ότι η Cersei δεν στέλνει βοήθεια αλλά αντίθετα έχει μισθώσει την Golden Company για να τους αποτελειώσει μετά το Night King. Προσέξτε ότι στην δίκη του Jaime η Daenerys κάθεται  στην κεντρική θέση του τραπεζιού, δείχνοντας ότι πλέον την αναγνωρίζουν ως βασίλισσα.Όπως όλοι περιμέναμε ο Tyrion υπερασπίζεται τον αδελφό του και η Daenerys κάνει μια πολύ περίεργη αναφορά μιλώντας στον Tyrion χρησιμοποιώντας την φράση "ο μικρός αδελφός". Το μυαλό μας πάει στην προφητεία Valonqar (ο μικρός αδελφός στα Βαλυριανά) όπου η μάγισσα είπε στην Cersei ότι ο Valonqar θα την σκοτώσει τυλίγοντας τα χέρια του γύρω από τον άσπρο της λαιμό. Hold that thought.Η Daenerys έχει αμφιβολίες για το με ποιά πλευρά είναι ο Tyrion και μας θυμίζει την προηγούμενη σεζόν και την πρώτη φορά που ανέφερε ότι μπορεί το "Χέρι" της να βοηθάει τελικά περισσότερο την οικογένεια του παρά αυτήν.
H Sansa ξέρει ότι ο Jaime επιτέθηκε στον πατέρα της πιθανόν από τον Bran που όμως έχει κρατήσει το μεγαλύτερο λάθος του Jaime μυστικό από όλους. Μας δίνει όμως την ατάκα που είπε ο  Jaime σπρώχνοντας τον, δείχνοντας έτσι στον Jaime ότι ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί.
Και βέβαια μας θύμισε την σκηνή όπου είχε φρικάρει με τον ίδιο τρόπο τον Littlefinger επαναλαμβάνοντας τα λόγια του. Όποιος έδωσε στον Bran το Box Set με τις προηγούμενες επτά σεζόν, να του το πάρει πίσω.O Jaime επαναλαμβάνει τα λόγια της Brienne από το φινάλε της προηγούμενης σεζόν κλείνοντας της το μάτι για να πάρει το λόγο.H Sansa που δεν εμπιστεύεται κανέναν, εμπιστεύεται την Brienne αφού μαθαίνει ότι ο Jaime ήταν ο λόγος που κράτησε την υπόσχεση της στην μητέρα της. Ρωτά την Brienne αν θα πολεμούσε στο πλάι του και αυτή απαντά θετικά. Προοικονομία σίγουρα αφού σε επόμενη σκηνή θα δούμε ότι όντως θα πολεμήσουν μαζί.

Ιδιαίτερη μνεία στον Warden-εχω κάψει εγκεφαλικά κύτταρα- of the North, που σε όλη τη σκηνή είναι χαμένος στις σκέψεις του ανάμεσα σε γενεαλογικά δέντρα και αιμομικτικά dos and donts. Jon ήμασταν εκεί που είσαι στην έκτη σεζόν επεισόδιο 10. Και κλασσικά απάντα ότι τους χρειαζόμαστε όλους σε αυτόν τον πόλεμο, σε σημείο που είμαστε σίγουροι ότι αν μόλις έχει ξυπνήσει και τον ρωτήσεις τι μέρα είναι θα σου πει τους χρειαζόμαστε όλους σε αυτό τον πόλεμο.
O Tyrion βρίσκεται για ακόμη μια φορά στην δυσμένεια της βασίλισσας για το λάθος να εμπιστευτεί την αδελφή του. Λέτε να δούμε την Daenerys να αλλάζει "Χέρι" στο μέλλον? Ή να μην είναι πια βασίλισσα ανοίγοντας τον δρόμο στον Jon? Σε ένα από τα βίντεο σχολιασμού των επεισοδίων πάντως είδαμε τον Tyrion χωρίς την καρφίτσα του ή απλά ο ηθοποιός δεν είχε φορέσει ακόμα όλα τα αξεσουάρ της στολής του.

Άλλος ένας παραλληλισμός του σεναρίου μεταξύ Littlefinger και Tyrion. Λέτε να έχουν παρόμοιο τέλος?Gendrya is coming
Η Arya θέλει το όπλο της όμως ο Gendry δεν της έχει δώσει σημασία και δεν το έχει ακόμα έτοιμο. Ο Gendry δεν ξέρει σε τι πολεμίστρια έχει εξελιχθεί η Arya, νομίζει ότι απλά είναι ένα πλουσιοκόριτσο και μάλιστα της προτείνει να κρυφτεί στις κρύπτες που είναι ασφαλής (κρατήστε το). Χτυπά το τσεκούρι, η Arya βλέπει δύναμη Baratheon και σηκώνει φρύδι. Ακολουθεί badass φλερτ με την Arya να παίζει dart με δρακόγυαλα και τον Gendry να καταλαβαίνει που έχει μπλέξει.
Μια φαινομενικά απλή σκηνή όμως κρύβει την πρώτη αναφορά του επεισοδίου στον θάνατο. Ο θάνατος μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα, όμως δεν έχει μυρωδιά, δεν έχει κινήσεις. Όπως θα πει ο Jon αργότερα δεν κοιμάται, δεν ξεκουράζεται, δεν αισθάνεται. Ο θάνατος είναι ο θάνατος και δεν υπάρχει τίποτα μετά από αυτόν. Άλλωστε για πρώτη φορά στη σειρά ακούσαμε ότι μετά το θάνατο δεν υπάρχει τίποτα από την ίδια την Arya όταν πριν χρόνια ταξιδεύοντας με τον Hound συνάντησε έναν ετοιμοθάνατο χωρικό. Από τότε η σειρά ετοίμασε την έννοια του θανάτου και τον σκοπό του Night King που θα μάθουμε αργότερα στο επεισόδιο από τον Bran.

After
Ο Jaime επιτέλους συναντιέται με τον Bran και βέβαια θέλει να μάθει γιατί δεν είπε τίποτα μπροστά σε όλους για το ότι αυτός τον έριξε από τον πύργο. Ο Bran του απαντά ότι οι πράξεις του καλές ή κακές τον έφεραν ως εδώ και ότι δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στον πόλεμο αν τον σκότωναν. Προοικονομία για τον μεγάλο ρόλο που θα παίξει ο Jaime στην μάχη που έρχεται? Όμως ο Bran δίνει ακόμα μια αινιγματική απάντηση. "Πως ξέρεις ότι θα υπάρχει μετά?" Εννοούσε δεν θα υπάρχει συνέχεια για τον Jaime ή για όλους τους ζωντανούς?
Δυό Λιοντάρια στο Χειμώνα
Τα αδέλφια Lannisters περπατούν στην αυλή του Winterfell, μας θυμίζουν ακόμα μια φορά ότι ο Βορράς φοβάται τους δράκους των Targaryen. Όμορφη λεπτομέρεια ο Jaime πλέον φορά στολή των πολεμιστών του Βορρά. Ο Tyrion επιμένει ότι η Daenerys είναι διαφορετική, μια καλύτερη βασίλισσα. Ο Jaime επιμένει ότι η Cersei είναι στα αλήθεια έγκυος και μάλλον έχει δίκιο γιατί όπως λέει και ο Tyrion, ο Jaime πάντα ήξερε πότε έλεγε ψέμματα, πάντα ήξερε ποια ήταν η Cersei αλλά την αγαπούσε έτσι κι αλλιώς.Και μιας και πιάσαμε την κουβέντα για Cersei, στο ίδιο επεισόδιο μια ακόμα πιθανή αναφορά στην προφητεία του Valonqar, με τον Tyrion να λέει ότι αν πεθάνει στην μάχη θα κατέβει ως wight στο Kings Landing να σκοτώσει την αδελφή του.

Εμείς πάντως συμφωνούμε με το αρχικό σχέδιο του Tyrion για το πως θέλει να γεράσει, το σχέδιο που ακούσαμε πρώτη φορά στην πρώτη σεζόν.
Δρακόγυαλα παντού
Και όταν λέμε παντού, εννοούμε ΠΑΝΤΟΥ. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου είδαμε δρακόγυαλο να γίνεται άκρη τόξου, άκρη δόρατος , τσεκούρι , ακόντιο, κάποιους να το λιώνουν σε σκόνη (περίεργο πως θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη μορφή), και ακόμα δρακόγυαλα πάνω στις πολεμίστρες του κάστρου, και τον Greyworm να δοκιμάζει έναν μηχανισμό στα χαρακώματα του Winterfell που έχει στόχο να παγιδεύσει όσο περισσότερους wights.Αποχαιρετισμός στον Podrick
Πολύ φοβόμαστε ότι μέσα στους χαρακτήρες που θα αποχαιρετίσουμε στο επόμενο επεισόδιο θα είναι και ο Podrick. Στις σκηνές που τον είδαμε σε αυτό το επεισόδιο, δείχνει να έχει βελτιωθεί ως πολεμιστής αλλά η Brienne λέει ότι έχει να μάθει ακόμα πολλά άρα δεν είναι έτοιμος για την μάχη που έρχεται, o Tyrion του γεμίζει το ποτήρι κρασί γιατί αν είναι να πεθάνεις σε λίγες ώρες καλύτερα να πας χαρούμενος και βέβαια αργότερα μας δίνει την κορυφαία στιγμή του επεισοδίου , το Jenny's song. Τουλάχιστον τώρα λύθηκε το μυστήριο του τι έκανε ο Podrick στα κορίτσια μερικές σεζόν πριν... τους τραγούδησε.
Jaime and Brienne
Ο Jaime θέλει να πολεμήσει δίπλα στην Brienne όπως αυτή είπε ότι θα έκανε στην αρχή του επεισοδίου. Πλέον δεν την τσιγκλάει, την σέβεται τόσο ώστε να θεωρεί τιμή το να πολεμήσει υπό τις εντολές της. Ένας ταπεινός Jaime που θέλει να προσφέρει στο κοινό καλό σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα πια τον Jaime της πρώτης σεζόν. Σίγουρα όμως οι τόσες όμορφες σκηνές μεταξύ Brienne και Jaime και το γεγονός ότι θα πολεμούν μαζί έξω από το κάστρο, στην πρώτη γραμμή μας κάνει να ανησυχούμε ότι μπορεί ένας από τους δυο να μην δει το φως της επόμενης μέρας.
Τα λάθη συγχωριούνται αλλά ξεχνιούνται?
Ο Jorah παραδέχεται την απογοήτευση του που δεν έγινε αυτός το χέρι της βασίλισσας αλλά δείχνοντας ανωτερότητα για ακόμη μια φορά, συμβουλεύει την Dany δύο πράγματα. Να συγχωρέσει τον Tyrion για τις λάθος συμβουλές του και να μιλήσει με την Sansa. Μέσα στο επεισόδιο θα δούμε ότι θα ακολουθήσει και τις δυο συμβουλές.
Οι κουνιάδες
H Daenerys προσπαθεί να τα βρει με την Sansa μέσα από ένα κλασσικό girl talk που όμως εδώ έχει και άλλο ενδιαφέρον. Η Sansa λέει πως οι άντρες κάνουν ηλίθια πράγματα όταν ερωτεύονται έχοντας βέβαια στο μυαλό τον μεγάλο της αδελφό Rob. Σίγουρα το να μοιάσει ο Jon στον Rob είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Sansa, κάτι που εξέφρασε και στον ίδιο την προηγούμενη σεζόν.
Επίσης αυτό το αστειάκι με το ύψος του Jon κάπου πρέπει να σταματήσει. Και εσύ δεν παρέλαζες πρώτη γραμμή κυρία Dany μας.Η Daenerys δηλώνει στην Sansa ότι συνειδητά έχει επιλέξει να μην επιδιώξει τον στόχο που είχε ως τώρα στην ζωή της, τον θρόνο, αλλά να ακολουθήσει την καρδιά της και τον Jon ως τον Βορρά. Mε την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του Jon όμως η Dany θα πιστέψει ότι έχει αληθινά αγνές προθέσεις ή θα θεωρήσει ότι την χειραγώγησε με στόχο τον θρόνο, ποια θα είναι η αντίδραση της αν το πιστέψει αυτό?H Sansa βέβαια έχει το μυαλό της στο Βορρά και κάνει την κρίσιμη ερώτηση χωρίς όμως να πάρει απάντηση, το τράβηγμα του χεριού όμως από την Daenerys σημαίνει ότι η Βασίλισσα δεν έχει σκοπό να αφήσει το μεγαλύτερο από τα 7 της βασίλεια τόσο εύκολα. Πόσο όμως είναι στο χέρι της η απόφαση αυτή?
Theon
Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή του επεισοδίου ήταν η επιστροφή του Theon στο Winterfell. Ο Theon ξέρει ότι δεν  μπορεί να πάρει πίσω όσα έκανε. Θέλει όμως να πολεμήσει, προστατεύοντας αυτούς που κάποτε πρόδωσε. Την αληθινή του οικογένεια.Η αγκαλιά του Theon και της Sansa μοιάζει τόσο δυνατή και αληθινή. Οι δυο τους μοιράστηκαν μέσα σε αυτό το κάστρο την παιδική τους ηλικία, τον χειρότερο τους εφιάλτη και πασχίζουν να ξαναβρούν τον αληθινό τους εαυτό. Ο Ramsey να ευνούχισε κυριολεκτικά τον Theon και ο βιασμός της Sansa μοιάζει να την ευνούχισε συναισθηματικά αφού την βλέπουμε συνεχώς ψυχρή, παγωμένη, άκαμπτη. Όταν βλέπει όμως τον Theon, οι άμυνες της πέφτουν, βλέπουμε μια Sansa συγκινημένη, την ανθρώπινη και τρυφερή πλευρά της.The little ones
Davos και Gilly μοιράζουν φαγητό σε όσους έχουν βρει καταφύγιο στο Winterfell. Μια θεωρία που κυκλοφορεί εκεί έξω θέλει έναν από τους άντρες που περνούν μπροστά από τον Davos να είναι ο Jaquen αλλά δεν το πολυπιστεύουμε. Λίγο αργότερα ένα κοριτσάκι με καμμένο πρόσωπο εμφανίζεται μπροστά στον Davos. Η εμφάνιση της θυμίζει στο Davos και την Gilly την γλυκιά Shireen Baratheon που πέθανε τραγικά, και μάλιστα όπως η Shireen είπε τότε γενναία στον πατέρα της θέλω να βοηθήσω, έτσι και η μικρή εδώ θέλει να βοηθήσει, πολεμήσει. H Gilly της ζητά να προστατέψει τις κρύπτες και αυτή συμφωνεί. Στο βάθος ακούγεται το τραγούδι της Shireen και εμείς φοβόμαστε για την τύχη της μικρής.

Η φρουρά επέστρεψε
Edd, Tormund και Beric φτάνουν στο Winterfell και το χαμόγελο επιστρέφει για λίγο στα χείλη του Jon Snow. Τρελαινόμαστε με την αγάπη που έχει ο Tormund για τον Jon που τον αποκαλεί my little crow.

Το συμβούλιο της μάχης
Οι νεκροί θα έχουν φτάσει στο Winterfell ως το ξημέρωμα και πρέπει άμεσα να καταστρωθεί ένα σχέδιο.  O Bran μας αποκαλύπτει τον τελικό σκοπό του Night King. Ο στόχος του είναι ο ίδιος ο Bran, γιατί ο Night King εκπροσωπεύει τον θάνατο και το τέλος των πραγμάτων, την λήθη, ενώ ο Bran είναι οι αναμνήσεις του Westeros, η ζωή και η συνέχεια. Οι αναμνήσεις μας κάνουν να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να εξελισσόμαστε. Χωρίς αυτές τίποτα δεν μας χωρίζει από τα ζώα, οι αναμνήσεις μας κάνουν ανθρώπους. Όπως είπαμε και πριν πολλές φορές μέσα στην σειρά έχουμε ακούσει πως μετά το θάνατο δεν υπάρχει τίποτα. Οι πιο σημαντικές αναφορές από τον Jon και τον Beric, τους δυο χαρακτήρες που επέστρεψαν από το θάνατο και είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα μετά από αυτόν.Ο θάνατος λοιπόν πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο. Οι ζωντανοί θα στήσουν τις δυνάμεις τους γύρω από το Winterfell με σκοπό να κρατήσουν άμυνα και ο Bran θα αποτελέσει το δόλωμα για να τραβήξουν τον Night King στο Weirwood με την ελπίδα ότι αν τον σκοτώσουν μαζί του θα καταστραφούν και όλος του ο στρατός.


Μήπως σας θυμίζει λίγο το σχέδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την μάχη στα Γαυγάμηλα? Ξέρουμε ότι συχνά η σειρά παίρνει έμπνευση από ιστορικές μάχες.Μπροστάριδες οι Dothraki (αποχαιρετίστε τους) , στην δεξιά πλευρά η Brienne και ο Jaime μαζί με τους ιππότες του Vale, αριστερά οι Stark και στην μέση οι υπόλοιπες δυνάμεις της Daenerys. Μέσα στο κάστρο τελευταία άμυνα οι Mormont και οι Iroborn με τον Theon θα φυλάνε τον Bran αφού σε μια συγκινητική στιγμή ο Theon εθελοντής στον θάνατο προσφέρθηκε να προστατεύσει τον Bran που κάποτε του πήρε το κάστρο.  Τα σχέδια μαχών στο GOT ποτέ δεν πήγαν καλά και εμείς ανησυχούμε πλέον για ΟΛΟΥΣ.Ας εκτιμήσουμε όμως αυτό το πλάνο που μας προσφέρει όλα τα παιδιά Stark μαζί.


Περίεργο τέλος στην σκηνή του πολεμικού συμβουλίου, η κουβέντα που κάνει ο Tyrion με τον Bran, μια ακόμα κουβέντα του Tyrion στην οποία δεν ξέρουμε τι πραγματικά ειπώθηκε μέχρι το τέλος όπως και στην κουβέντα του με την Cersei.Goodbyes
Η Missadei και ο Greyworm κάνουν σχέδια για το μέλλον, θέλουν να βρεθούν στις παραλίες της Naath κάτι όμως μας λέει ότι μόνο ένας από τους δυο θα φτάσει ως εκεί.

The Watchers On The Wall
Jon, Edd, Sam γυρνούν εκεί από όπου ξεκίνησαν, να παρακολουθούν πάνω από το τείχος. Ας θυμηθούμε όμως όπως και αυτοί το αρχικό παρεάκι.


Ο Sam αναφέρει ακόμα μια φορά τα βιβλία που έκλεψε και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάτι σημαντικό εκεί που μπορεί να βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον του Night King.
O Edd έχει φτάσει σε σημείο εμμονής με το να μην γίνει wight, Σχεδόν κάθε φορά που τον βλέπουμε μιλά για το κάψιμο των νεκρών. Εδώ ζητά όποιος μείνει τελευταίος από τους τρεις να κάψει τους άλλους. Τα λεφτά μας στο ότι ο Edd θα γίνει wight.


Επιστροφή Ghost για κάποια δευτερόλεπτα, ας ελπίσουμε ότι στα επόμενα επεισόδια θα τον δούμε περισσότερο και πάνω από όλα ότι θα επιζήσει.Arya
Η Arya συναντά τον Hound σε μια ακόμα σκηνή που δεν ξέραμε ότι είχαμε τόσο ανάγκη ο Hound παραδέχεται ότι δεν το έκανε για τα λεφτά αλλά νοιαζόταν και προστάτευε την Arya όσο ήταν μαζί. Και η σιωπή της Arya μας δείχνει ότι και η ίδια το ξέρει καλά αυτό.Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για τη σκηνή της Arya με τον Gendry. Ας θυμηθουμε κατ' αρχήν αυτό.
Η Arya πάντα αισθανόταν τον Gendry κοντά της. Πριν ακόμα μάθει ότι ο Gendry είναι Baratheon η Arya έχει πάρει την απόφαση της και ο Robert από εκεί που βρίσκεται χαμογελά.Η σκηνή μπορεί να σόκαρε κάποιους αφού η Arya πάντα στα μάτια μας θα είναι ένα μικρό κοριτσάκι, όμως οι παραγωγοί μας θύμισαν ότι είναι πλέον ενήλικας. Σε ένα έργο που ακόμα και οι πιο δυνατές γυναίκες βιάστηκαν ή κινδύνεψαν να βιαστούν (Daenerys, Cersei, Sansa, Brienne) , η Arya παίρνει τη ζωή της στα χέρια της και μόνη της την απόφαση του πότε, που και με ποιον.A Knight of the Seven Kingdoms
Η κρασόμαζωξη που σε κάποιους φάνηκε τόσο απλή, ήταν μια περίπλοκη σεναριακά σκηνή με τους all star του Game of Thrones σε ένα δωμάτιο. Οι αναφορές στις μεγαλύτερες μάχες μας θυμίζουν την ιστορία του  Westeros και το τι πέρασαν οι ήρωες μας για να φτάσουν ως εδώ.
Η ξεκαρδιστικά άβολη ιστορία του Tormund έχει τις ρίζες της στα βιβλία.
Το ότι η Brienne γίνεται ιππότης δεν είναι ένα απλό fan service.
Ο άντρας που αγαπά της δείχνει τον υπέρτατο θαυμασμό με το να την χρήσει.
Και οι άντρες στην αίθουσα την χειροκροτούν, την σέβονται και την αναγνωρίζουν ως άξια και ίση τους. Αυτό που πάντα ήθελε η Brienne. Γι' αυτό και η στιγμή της απόλυτης ευτυχίας φαίνεται στο πρόσωπο της.

Η Brienne ως ιππότης όμως έχει και σχέση με την ιστορία της οικογένειας της. Φαίνεται ότι η Brienne είναι απόγονος του Ser Duncan the Tall ενός από τους πιο θρυλικούς ιππότες των επτά βασιλείων. Το όνομα του είχε αναφερθεί στη σειρά και όταν ο Joffrey διάβαζε το λευκό βιβλίο της βασιλικής φρουράς και σίγουρα αποτελούσε ένα από τα πρότυπα του Jaime.Οι κρύπτες
Ακούσαμε τόσες φορές μέσα στο επεισόδιο ότι οι κρύπτες είναι το πιο ασφαλές μέρος.
Ένα στοιχείο του ότι οι κρύπτες μπορεί να μην είμαι και τόσο ασφαλής έρχεται από τα βιβλία, όπου εκεί βλέπουμε ότι οι κρύπτες είναι το μέρος που φοβάται περισσότερο ο Jon. Ο χειρότερος του εφιάλτης.Πως μπορεί άλλωστε κάποιος να σκεφτεί ότι το τέλειο σχέδιο είναι να κρυφτεί στις κρύπτες που έχουν θαφτεί οι νεκροί όταν ο εχθρός μπορεί να αναστήσει τους νεκρούς?O Bran όμως δεν πάει κρύπτες. ΓΙΑΤΙ Ο BRAN ΞΕΡΕΙ.
Jenny's song
θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες για να αναλύσουμε αυτό το τραγούδι και την σημασία του στο Game of Thrones. Μια σαφή αναφορά στο Lord of The Rings που τόσο έχει επηρεάσει τον Martin και το τραγούδι του Pippin, αλλά το τραγούδι σημαίνει πολλά περισσότερα.

Οι στίχοι του σίγουρα κρύβουν στοιχεία για το μέλλον. Η αναφορά στις αίθουσες των βασιλιάδων που χάθηκαν και σε φαντάσματα μας κάνει να σκεφτούμε τις κρύπτες του Wintefell και το τι μπορεί να συμβεί εκεί. Ο στίχος "δεν ήθελε να φύγει" δείχνει την θέληση αυτών που ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη να μείνουν στη ζωή. Και κατά τη διάρκεια του τραγουδιού βλέπουμε τους χαρακτήρες που συνδέονται ο ένας με τον άλλο, ζευγάρια, οικογένειες, φίλοι. Το επόμενο πρωινό κάποιοι θα έχουν χωριστεί για πάντα.
Πέρα από τους στίχους όμως το τραγούδι αυτό με έναν τρόπο συγκλονιστικό ενσαρκώνει την ιστορία του Westeros. Εικάζουμε ότι σύμφωνα με τον τρόπο που γράφει ο Martin και την προοικονομία που χρησιμοποιεί, το να ακουστεί, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της αποκάλυψης της ταυτότητας του Jon και της μεγάλης μάχης προ των πυλών, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Η ιστορία του τραγουδιού άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν το παρόν και το μέλλον των ηρώων μας.

Ο Duncan Targaryen ήταν να παντρευτεί την κόρη του Lyonel Baratheon, όμως εκείνος ερωτεύτηκε την Jenny of Oldstones μια κοπέλα που ισχυριζόταν ότι ήταν απόγονος των Πρώτων Ανθρώπων. O Duncan παντρεύτηκε την Jenny παρά την αντίρρηση του πατέρα του Aegon V και παραιτήθηκε από την διεκδίκηση του θρόνου. Σας θυμίζει λίγο Rhaegar και Lyanna όλο αυτό? Η συνέχεια το ίδιο τραγική για το ζευγάρι όπως των γονιών του Jon Snow. Μετά την παραίτηση του Duncan από το θρόνο, ο βασιλιάς του επέτρεψε να επιστρέψουν και να ζήσουν μαζί του, και η Jenny έφερε μαζί της στην βασιλική αυλή μια κοπέλα που ήταν μάγισσα και η καλύτερη της φίλη.

Το ερωτευμένο ζευγάρι Duncan και Jenny φέρεται να πέθανε στην τραγωδία του Summerhall, όπου ο Aegon V Targaryen στην προσπάθεια του να εκκολάψει δράκους χρησιμοποιώντας wildfire, προκάλεσε μια τεράστια πυρκαγιά και την καταστροφή του κάστρου. H μάγισσα φίλη της Jenny όμως με κάποιον τρόπο γλίτωσε και έφτασε μέχρι το Riverrun. Εκεί μισότρελη τριγυρνά μέσα στο δάσος και δίνει τις προφητείες της με αντάλλαγμα να της πουν το τραγούδι που της θυμίζει την φίλη της, το Jenny's song.

Η μάγισσα ήταν αυτή που έδωσε την προφητεία στον Jaehaerys II ότι ο πρίγκιπας που υποσχέθηκε (the prince who was promised) θα γεννηθεί από τη γραμμή αίματος του πρίγκιπα Aerys II και της πριγκίπισσας Rhaella. Όταν ο βασιλιάς Jaehaerys ΙΙ άκουσε την προφητεία κανόνισε το γάμο μεταξύ των δύο παιδιών του.
Η Dany είναι η κόρη του Aerys και της Rhaella ενώ ο Jon o εγγονός τους, άρα ένας από τους δυο ταιριάζει στην προφητεία. Ποιος όμως?
Εικάζεται μάλιστα πως ο παντρεμένος με την Elia Martell και φιλήσυχος Rhaegar Targaryen άλλαξε τελείως συμπεριφορά όταν έμαθε την προφητεία της μάγισσας. Έπαθε εμμονή με το να ψάχνει τα βιβλία και τις προφητείες, λίγο αργότερα αποφάσισε να κλεφτεί με την Lyanna, παρόλο που ήξερε τις συνέπειες και κατέληξε να πεθάνει λόγω της απόφασης του αυτής. Μήπως προτίμησε αντί να έχει τους καλύτερους πολεμιστές του δίπλα του στην μάχη της Τρίαινας, να τους στείλει να προστατεύσουν τον Jon γιατί είναι ο υποσχόμενος πρίγκηπας?
Ένα easter egg που λίγοι εντόπισαν μετά το τελευταίο επεισόδιο ήταν ότι η σειρά είχε φροντίσει να τοποθετήσει ένα κομμάτι των στίχων του τραγουδιού που ακούσαμε από τον Podrick πριν λίγες μέρες , χρόνια πριν πίσω στην δεύτερη σεζόν. Εκεί ο μάγος που έχει αιχμαλωτίσει τους δράκους λέει "from winter, to summer, to winter again". Στα βιβλία οι στίχοι αυτοί δεν υπάρχουν και έτσι είναι φανερό ότι από τότε το τραγούδι είχε γραφτεί χρόνια πριν για να ακουστεί ολόκληρο τώρα.
Αν νομίζετε ότι τα λόγια του μάγου ήταν τυχαία, δείτε το στιγμιότυπο από το επίσημο βίντεο του HBO που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για τους στίχους του τραγουδιού. Πρόκειται για το όραμα της Daenerys στην αίθουσα του θρόνου.
Λίγο πριν να βρει τον μάγο και τους δράκους της η Daenerys έχει τα οράματα του House of the Undying. Κάποια μέρη των οραμάτων δεν τα είδαμε ποτέ στην τηλεοπτική σειρά αλλά υπάρχουν μόνο στα βιβλία ίσως γιατί δείχνουν πολλά. Ανάμεσα σε αυτά, βλέπει έναν άντρα που έμοιαζε με τον αδελφό της Viserys να λέει: Aegon τι καλύτερο όνομα για ένα βασιλιά? Μια γυναίκα τον ρωτά: θα γράψεις ένα τραγούδι γι'αυτόν? Έχει ήδη τραγούδι απάντα ο Rhaegar. Είναι ο υποσχόμενος πρίγκηπας και το τραγούδι του είναι αυτό της Φωτιάς και του Πάγου.
Ανάμεσα στα οράματα η Daenerys βρίσκεται και στην αίθουσα του θρόνου που είναι καλυμμένος με χιόνι, πάει να τον αγγίξει αλλά τελικά τον αφήνει για να σώσει τους δράκους της.


Πολλοί είκαζαν από τότε ότι αυτό σημαίνει ότι ο Jon θα είναι ο βασιλιάς και όχι η ίδια. Μήπως πλέον είμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο? η Daenerys μια ανάσα πριν το θρόνο θα επιλέξει  να τον αφήσει στον Jon?
Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι η προφητεία της μάγισσας, τα οράματα της Daenerys, το τραγούδι της Jenny είναι όλα συνδεδεμένα με την ίδια την βάση του Game of Thrones. Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου.
Η αλήθεια πονάει και είναι δύσκολη
Το τραγούδι της Jenny σβήνει μέσα στις κρύπτες και εκεί η Daenerys βρίσκει τον Jon μπροστά στο άγαλμα της μητέρας του. Ο Jon την έχει αποφύγει ξανά και ξανά. Αυτή τη φορά όμως δεν θα κρυφτεί. Η αλήθεια βγαίνει από το στόμα του Jon και η Daenerys αρχικά αδυνατεί να το πιστέψει. Ξέρει καλά μέσα της όμως ότι δεν είναι ψέμα. Ο Jon λέει με σιγουριά το αληθινό του όνομα Aegon Targaryen, και φαίνεται να έχει αποδεχτεί πλήρως την αλήθεια με ότι αυτή συνεπάγεται. Μια λεπτομέρεια που λίγοι πρόσεξαν, εκείνη την ώρα την αποκαλεί Dany θυμίζοντας μας την σκηνή στο πλοίο. Θα αντιστραφούν άραγε οι ρόλοι? Θα μπορέσει να πει η Daenerys ποτέ τον Jon βασιλιά?Θα απαρνηθούν Jon και Dany τον θρόνο και την εξουσία για την αγάπη τους όπως έκανε ο άντρας της Jenny ή η μάχη για το θρόνο θα τους κάνει εχθρούς?
The night is dark and full of terrors
Η στιγμή έφτασε. Ο στρατός των νεκρών είναι εδώ. Οι White Walkers σε πλήρη παράταξη , περισσότεροι από ποτέ. Άλλωστε ο Craster είχε 99 γιους.Οι ήρωες μας στα τείχη βλέπουν τους εχθρούς. Και με ένα νεύμα του Jon η μάχη ξεκινά. Και κάτι μας λέει ότι μετά από αυτό το νεύμα τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.


Θάνατος εναντίον Ζωής

Ο θάνατος είναι προ των πυλών του Winterfell σε ένα αριστουργηματικό επεισόδιο σύμφωνα με τους κριτικούς των διεθνών μέσων.
Κάποιοι θα τον συναντήσουν και κάποιοι θα του γλιτώσουν.
Και μετά τον θάνατό τι? Τίποτα λέει ο Jon, η Arya, o Beric.
Κι όμως μετά το θάνατο υπάρχει κάτι που μένει. Η ανάμνηση μας.
Και αυτό το επεισόδιο έκανε ακριβώς αυτό, μας έδωσε την ανάμνηση της πορείας κάθε χαρακτήρα ως εδώ.
Αυτός δεν είναι άλλωστε ο σκοπός? Να μην λησμονηθούμε..

Robb: There's a song. 'Jenny of Oldstones, with the flowers in her hair.'
Catelyn: We're all just songs in the end. If we are lucky.Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.