Περίληψη 4ου επεισοδίου - 8η σεζόν

Καλώς ήρθατε απανταχού Γκοτιανοί!

Στο Γουίντερφελ γλύφουν τις πληγές τους και το γιορτάζουν με κρασί απο το Ντορν και ερωτισμό. Όπως έκαναν σε κάθε γλέντι άλλωστε στο Γουέστερος. Οι πετσοκομμένες δυνάμεις της Ντάνυ επιστρέφουν στο Ντράγκονστοουν για να βρεθούν αντιμέτωποι με Γιούρον. Ο τραυματίας Ραίγκαλ δεν καταφέρνει να βγει ζωντανός. Η Μισσάντεϊ πιάνεται αιχμάλωτη. Στο Βορρά το μυστικό παίρνει δική του ζωή. Ο Τζον δεν ακούει την Ντάνυ που τον ικετεύει να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Πάπαλα οι έρωτες. Η Σάνσα παίζει το δικό της παιχνίδι. Τύριον και Βάρυς μιλούν ξεκάθαρα πια για προδοσία. Τζέιμη αφήνει την νέα αγαπημένη (ελπίζω όχι για την παλιά αλλά να παίζει κάτι άλλο). Σάντορ και Άρυα ακόμη μια φορά μαζί σε ταξιδάκι, αυτή την φορά στην πρωτεύουσα με σκοπό να κλείσουν τις λίστες τους. Σέρσεϊ εννοείται θα στόλιζε πλοία και πρωτεύουσα με σκορπιούς, μεγαλύτερους από ποτέ! Α, και Μπρον όπως περιμέναμε άφησε προς το παρόν τα αδέρφια Λάννιστερ να ζήσουν. Ας δούμε αναλυτικά: 

Στους τίτλους αρχής παραμένει ο πάγος απο τον Βορρά με ήλιο όμως να λούζει το τείχος. Το Γουίντερφελ διαλυμένο εσωτερικά.

Ντάνυ κλαίει πάνω απο το πτώμα του Τζόρα. Σάνσα αποχαιρετά τον Θίον και ανάβουν οι τεράστιες νεκρικές πυρές, δείχνοντας μας το μέγεθος του χαμού. Εντ, Λυάννα και Μπέρικ επίσης "αποχαιρετιούνται" απο τους φίλους τους. Ο Τζον βγάζει ένα συγκινητικό επικήδειο και το Γουίντερφελ πνίγεται στον καπνό.


Στη γιορτή της νίκης, η Ντάνυ χρίζει τον Γκέντρυ Άρχοντα του Storm's End και του χαρίζει το επίθετο Μπαράθιον. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη! Φυσικά δεν το κάνει απο την καλή της την καρδιά. Θέλει να κερδίσει την εύνοια και την υποστήριξη του και των παρευρισκόμενων. Τα βλέμματα Τύριον και Σάνσα συνεχίζονται.


Ο Τζέιμη ποτίζει την Μπριεν. Ο Ντάβος συζητά για την Μελ και τι θέλει ο Θεός του Φωτός. Το Κυνηγόσκυλο μπεκρολογάει. Ο Τύριον μιλά με τον Μπραν για την αναπηρική καρέκλα. Η γνώση του κορακιού στο παρελθόν επεκτείνεται και στο κατέβασμα σχεδίων, αυτών του Ντάιρον Ταργκάρυεν 120 χρόνια πριν. Ο Μπραν δεν θέλει πλέον τίτλους. Δεν έχει απαιτήσεις και επιθυμίες, ζώντας περισσότερο στο παρελθόν.
Ο Τόρμουντ σηκώνει το κέρας του προς τιμή της Ντάνυ και η ίδια ανταπαντά με πρόταση για την Άρυα, την ηρωίδα της μάχης. Άφαντη βέβαια. Η Σάνσα επιμένει να σκανάρει τις κινήσεις τις Ντάνυ που κοιτά με αγάπη τον Τζον, αλλά φανερά κάνει κινήσεις για να την συμπαθήσουν οι παρευρισκόμενοι. Τα αδέρφια Λάννιστερ με Μπριεν και Ποντ παίζουν το παιχνίδι των ερωτήσεων.Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ο Τόρμουντ στολίζει με δάφνες τον Τζον, αρχηγό, σωτήρα, φίλο και καβαλάρη δράκου. Η Ντάνυ βλέπει πως είναι μόνη της, ενώ όλοι οι άλλοι τριγύρω διασκεδάζουν και πάνω απ' όλα δείχνουν διάφορα συναισθήματα ο ένας για τον άλλο. Το ραντάρ του Βάρυς φυσικά δεν χάνει στιγμή.Τα κρασοπαίχνιδα συνεχίζονται, τα βαρέλια του Γουίντερφελ αδειάζουν. Το παιχνίδι του Τύριον οδηγεί την Μπριεν σε φευγιό και τον Τζέιμη κατά πόδας. Η καρδιά του Τόρμουντ σπάει για λίγο μιας και βρίσκει νέα συντροφιά. Το μικρό πουλάκι και το Κυνηγόσκυλο επιστρέφουν στο παρελθόν. Όσα πέρασε η Σάνσα την έκαναν αυτό που είναι τώρα, αυτό που δεν θα γινόταν αν τον ακολουθούσε τότε.Το πάρτι συνεχίζεται έξω κι ο Γκέντρυ βρίσκει επιτέλους την Άρυα. Της φέρνει τα καλά νέα του διορισμού του και τη ζητά σε γάμο! What?! Απο που έσκασε αυτό δεν κατάλαβα. Φυσικά και η Άρυα αρνείται. Δεν ήταν ποτέ στα σχέδια της να γίνει Αρχόντισσα. Easter egg φυσικά απο το επεισόδιο με την Nymeria. Δεν είσαι εσύ - Δεν είμαι εγώ.

Στο μπουντουάρ της η ιππότης Μπριεν γνωρίζει τον έρωτα. Σε 'ένα άλλο δωμάτιο όμως η Ντάνυ παρακαλά τον Τζον να μην αποκαλύψει ποιος είναι και να μείνουν για πάντα ερωτευμένοι. Ο Τζον, μη μαθημένος στους τρόπους των Ταργκάρυεν, ναι με φιλά τη θειά του αλλά δεν θέλει να συνεχίσει μια τέτοια σχέση. Όλο και περισσότερο η Ντάνυ μιλά για το Θρόνο και το πάθος της να στρογγυλοκαθίσει πάνω.Το επόμενο πρωί βρίσκει τους ιππότες της τετράγωνης τραπέζης με τα μισά στρατεύματα. Εντύπωση κάνει σε πολλούς το ότι έμειναν ακόμη μερικοί Ντοθράκι. Η Σέρσεϊ έχει μαζέψει μπικικίνια και στρατό. Η Ντάνυ θέλει να την καθαιρέσει άγρια αλλά ο Τύριον τονίζει πως δεν πρέπει να πεθάνουν αθώοι. Η Γιάρα πήρε τα Σιδερένια Νησιά και ο νέος αρχηγός του Ντορν υπόσχεται υποταγή. Οι γνώμες Τύριον και Τζον ενώνονται στην περικύκλωση και αποκλεισμό της πόλης απο τρόφιμα, ώστε ο λαός και να εναντιωθεί στην Σέρσεϊ. Κι ενώ αρχικά συμφωνεί, η Σάνσα πετάγεται για αναμονή και ξεκούραση των στρατευμάτων. Η κατάσταση φτάνει στην κορύφωση με τον Τζον να βάζει στη θέση τους τις αδερφές του.Στο υπέροχο weirwood έχει μαζευτεί η αγέλη για να τσακωθούν ανενόχλητοι. Ενώ εν μέρη συμφωνούν με την συμμαχία του Τζον - Ντάνυ, τονίζουν πως δεν την εμπιστεύονται. Μέσα στην ωραία ατμόσφαιρα ο Τζον τους βάζει να υποσχεθούν και ο Μπραν αποκαλύπτει το μυστικό!

Ο Μπρον κυρίες και κύριοι φτάνει στον Βορρά αγκαζέ με την βαλίστρα του μακαρίτη Τζόφρυ. Δεν θέλει να τους σκοτώσει αλλά ζητά αντάλλαγμα μεγαλύτερο απο το Ρίβερραν. Ο Τύριον προτείνει το Χαϊγκάρντεν. Ανησυχητικά ο Τζείμη δείχνει κάπως σοκαρισμένος απο τις πιθανότητες για θάνατο Σέρσεϊ.

Στον πηγαιμό για το Κινγκς Λάντινγκ θα ναι μακρύς ο δρόμος και το Κυνηγόσκυλο δεν θα είναι μόνο. Με το ζόρι συντρόφι Άρυα. Οι δυο τους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς να κλείσουν.

Ντρόγκον και σακατεμένος Ραίγκαλ έτοιμοι για αναχώρηση. Ο Τύριον θέλει να αποχαιρετήσει την πρώην κυρία Λάννιστερ που φαίνεται περισσότερο περίεργη απο ότι συνήθως. Στημένο φυσικά για να ξεφουρνίσει το μεγάλο μυστικό και να δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων στον ήδη ταραγμένο Τύριον. Φυσικά και ήξερε πως κάτι τέτοιο δεν θα έμενε μυστικό απο τον αγαπημένο νάνο.

Ο Τζον αποχαιρετά τον Τόρμουντ, Σαμ αλλά και τον Γκοστ (ξερά). Η σκηνή είναι ανησυχητική μοιάζοντας με αποχαιρετισμό στον Τζον. Όχι θάνατο αλλά σαν κάτι κακό να ετοιμάζεται. Σε άλλα νέα η Γκίλη είναι όντως έγκυος


Πλοία, δράκοι και έντονα φρύδια Μισσάντεϊ φτάνουν στο Ντράγκονστοουν για να την φάνε άγρια απο Γιούρον και σκορπιούς. Αναμενόμενα επίσης χάνουμε τον Ραίγκαλ σε μια μικρή αλλά βίαιη σκηνή. Ακόμη ένα πλήγμα για Ντάνυ που συνέρχεται γρήγορα και δεν αυτοκτονεί πάνω στα πασάλια παίρνοντας στο λαιμό της και τον Ντρόγκον. Οι τίτλοι αρχής φρόντισαν να μας προϊδεάσουν για το πως θα έρθει το τέλος των δράκων. Έστω ενός δράκου.
Ο Τύριον τα ξερνάει στον Βάρυς και οι προδοσίες φαίνονται ξεκάθαρα πλέον.
Άνθρωποι ξεβράζονται στην ακτή. Η καημένη Μισσάντεϊ λείπει.
Η Σέρσεϊ φροντίζει να μαζέψει τον κόσμο μέσα στα τείχη και στο Κόκκινο Φρούριο. Φροντίζει επίσης να κάνει καλή προπαγάνδα και να αιχμαλωτίσει την Μισσάντεϊ. Τέλος φορτώνει το παιδί στον εντελώς ηλίθιο Γιούρον.


Στο Ντράγκονστοου ο Βάρυς ικετεύει την Ντάνυ να μην επιτεθεί στους ανθρώπους της πρωτεύουσας. Η Ντάνυ κάνει μια τελευταία κίνηση για να δει ο λαουτζίκος την προσπάθεια της .


Μπροστά απο τον πέτρινο θρόνο είναι ξεκάθαρο όσο ποτέ πως ο Βάρυς θα προδώσει την Ντάνυ. Ο Τύριον, που το έχει ρίξει υπερβολικά στο ποτό, έχει δεύτερες, τρίτες, τέταρτες κλπ σκέψεις για το μέλλον της Ντάνυ. Αν ο γάμος αποκλείεται τότε ο Τζον ως άνδρας, ως απόγονος του Βορρά και των δράκων ακούγεται ως ο καλύτερος υποψήφιος. Ο Βάρυς με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος θα πεθάνει για να στηρίξει τον λαό και να βάλει στο Θρόνο τον καλύτερο μονάρχη. Σύμφωνα με την κουβέντα το μόνο τέλος για την Ντάνυ θα είναι ο θάνατος.

Τα μαντάτα φτάνουν στο Γουίντερφελ. Η Σάνσα ήθελε να δει την εκτέλεση της Σέρσεϊ αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα θα την κάνουν σκόνη. Τα λόγια αυτά ταρακουνάν ξανά τον Τζείμη που φεύγει. Η Μπριεν δεν καταφέρνει να τον λογικέψει. Πάει να την σκοτώσει; Πάει να την βοηθήσει; Θα καταφέρει να φτάσει καν;


Η πρωτεύουσα ντυμένη σε μπάνερ Λάννιστερ και τεράστιους σκορπιούς. Μέιστερ Φρανκενστάιν και Τύριον μιλούν για παραδώσεις. Ο Τύριον κάνει μια τελευταία προσπάθεια να μιλήσει στην Σέρσεϊ. Η απάντηση της είναι να αποκεφαλίσει την Μισσάντεϊ. Τα τελευταία λόγια της Μισσάντεϊ είναι ντρακάρυς. Αυτό ήταν. Ο αποκεφαλισμός σε συνδυασμό με τα λόγια τρελαίνουν τον Greyworm και την Ντάνυ. Bye bye λογική, ετοιμαστείτε για κάψιμο.
Η Σέρσεϊ τους παίζει. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο. Θα μπορούσε να επιτεθεί εκείνη τη στιγμή σκοτώνοντας τον Τύριον αλλά δεν το κάνει. Θέλει να γδύσει την αντίπαλο. Να της πάρει τους δράκους, τους συνεργάτες και να την προκαλέσει σε επίθεση που θα της κοστίσει την υποστήριξη του λαού. Του νέου κόσμου που θέλει να φτιάξει. Αυτού που η ίδια η Σέρσεϊ φρόντισε να τρομάξει στήνοντας προπαγάνδα για την κακιά Ταργκάρυεν που έρχεται να τους κάψει όλους. Μην ξεχνάμε ότι οι μνήμες για τον Τρελό Βασιλιά πατέρα της δεν είναι τόσο μακρινές. Υπάρχουν πολλοί επιζώντες στην πρωτεύουσα που θυμούνται τους βασανισμούς και τους φόνους του. Το παιχνίδι του Θρόνου εξελίσσεται σε παιχνίδι παράνοιας και απο τις δύο βασίλισσες. 

Η Σάνσα, ίσως με απώτερο σκοπό να μείνει ο Βορράς ελεύθερος στα χέρια της και της οικογένειας, σκάβει το λάκκο στην Ντάνυ. Εννοείται πως δεν θα κρατούσε την υπόσχεση στον Τζον. Ξέρει, απο τα εντατικά μαθήματα στην σχολή του Μικροδάχτυλου, πως οι πληροφορίες είναι δύναμη. Και ειδικά μια τέτοια πληροφορία που μπορεί να ανατρέψει την Ντάνυ. Το λέει στον Τύριον γνωρίζοντας πως δεν θα μείνει κρυφό. Βέβαια, δεν την ενδιαφέρει μόνο να χρησιμοποιήσει τον Τύριον ως αναμεταδότη αλλά να τον κάνει να αμφισβητήσει περισσότερο την Ντάνυ. Χωρίς να το ξέρει συμμετέχει στο παιχνίδι της Σέρσεϊ κατά κάποιο τρόπο. Βάζοντας ψύλλους στον Τύριον τον στρέφει ενάντια στην Ντάνυ και η δρακοβασίλισσα χάνει τους συμβούλους της. Την φωνή της λογικής που της κρατά το λουρί για να μην επιτεθεί κατά μέτωπο σε αθώους. 

Η μοναξιά της Ντάνυ. Απο την αρχή της σεζόν με την είσοδο της στο Γουίντερφελ, η Νταινέρυς νοιώθει μόνη και ανεπιθύμητη. Είναι θυμωμένη και πληγωμένη που δεν αναγνωρίζεται η αξίας της. Αυτή έφερε στρατό, αυτή έφερε δράκους, αυτή έχασε τα περισσότερα στη μάχη για να σώσει τον Βορρά. Ο κόσμος στον οποίο εισήλθε όμως έχει προηγούμενους δεσμούς μεταξύ του. Πέρασαν πολλά και είναι δεμένοι πολύ πριν φτάσει η ίδια στο Γουέστερος. Ο έρωτας με τον Τζον ως αποκούμπι χάνεται με την φοβία της πατρότητας - αξιώματος στον Θρόνο. Μπορεί η Ντάνυ να είναι μαθημένη στους αιμομικτικούς γάμους των προγόνων της αλλά ο Τζον όχι. Σε όσους ο γάμος φάνηκε μια απλή και καλή λύση, αναιρείται απο τα λόγια του Βάρυς. Η ίδια δεν θα ανεχόταν να μοιραστεί την διακυβέρνηση. Στο 4ο επεισόδιο η μοναξιά της μεγαλώνει. Δεν βλέπει τριγύρω της συμμάχους και υπηκόους και έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα ο θάνατος του Ραίγκαλ και ειδικά της Μισσάντεϊ. Τα τελευταία λόγια της πιστής της φίλης "ντρακάρυς" γεμίζουν την Ντάνυ με θυμό. Τώρα μένει να δούμε αν αυτός ο θυμός γίνει τρέλα και καταστρέψει το βασίλειο. 

Απογοητευτικός ο αποχωρισμός Τζον και Γκόστ. Δεν περίμενα να πέσουν αγκαλιές με έναν ανταρόλυκο αλλά ήθελα το κάτι παραπάνω. Καταλαβαίνω το να θέλει να προστατέψει τον ανταρόλυκο του. Άλλωστε ο Τζον δεν ξέρει καν αν θα βγει ζωντανός απο ακόμη μια μάχη. Ο ανταρόλυκος θα είναι ελεύθερος πέρα απο το τείχος, όπως και η Nymeria της Άρυα. Επίσης οι πολλοί αποχωρισμοί δεν είναι ποτέ καλό στο GoT.

Προβληματισμός για την κίνηση Τζέιμη. Μιας και υπάρχει η προφητεία (προσοχή όμως γιατί και η Μελ μας είπε οτι οι προφητείες είναι άτιμα πράγματα) περιμένουμε να σκοτώσει την Σέρσεϊ. Ο τρόπος που έφυγε όμως δεν φανερώνει κάτι τέτοιο παρά πως τρέχει να την βοηθήσει. Θα είναι τρομερά άδικο για την εξέλιξη του χαρακτήρα του να γυρίσει πίσω εκεί απο όπου ξεκίνησε.

Η Άρυα αφού άφησε σύξυλο τον Γκέντρυ (ακόμη δεν κατάλαβα απο που του έσκασε αυτό) παίρνει τον δρόμο ακόμη μια φορά με το Κυνηγόσκυλο. Ο καθένας με την δική του ατζέντα, η οποία δεν θα τους γυρίσει πίσω. Θα γίνει η Άρυα μια περιπλανώμενη "ιππότης" μετά; Το Κυνηγόσκυλο πάει ξεκάθαρα να σκοτώσει τον αδερφό του και η Άρυα για να σκοτώσει κάποιον ή κάποια. Τα πράσινα μάτια της Σέρσεϊ προϊδεάζουν πολλούς αλλά και πάλι κρατάω πισινές για το αν θα της δώσουν το θάνατο της Σέρσεϊ ή κάτι άλλο απρόσμενο. Η σκηνή, που η Άρυα δεν ήταν στην γιορτή αλλά έξω παίζοντας τοξοβολία, θύμισε λίγο τον Τζον Σνόου στο πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν (που δεν συμμετείχε στην γιορτή για τον ερχομό βασιλιά Ρόμπερτ και αυλικών). 

Οι παραγωγοί ήθελαν να συνδέσουν τον αποκεφαλισμό της Μισσάντεϊ με αυτόν του Νεντ πίσω στην πρώτη σεζόν.   
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.