Περίληψη 5ου επεισοδίου - 8η σεζόν

Αποκάλυψη!

Στο προτελευταίο, για πάντα, επεισόδιο του Game of Thrones ζήσαμε την αποκάλυψη. Ένα κατακλυσμικό επεισόδιο με θάνατο και καταστροφή. Η Ντάνυ το γυρίζει σε Τρελή Βασίλισσα, το Κυνηγόσκυλο είχε την τελική του μονομαχία, ο Τζέιμι βρήκε την Σέρσεϊ και πέθανε στα χέρια αυτής που αγαπούσε και η Άρυα χρησιμοποιήθηκε ως ο οδηγός μας στο έδαφος, μεταφέροντας μας την καταστροφή, το χάος, τον τρόμο και την απόλυτη θλίψη του πολέμου. Ας δούμε αναλυτικά: 

Οι τίτλοι επεισοδίου δείχνουν τα τείχη επανδρωμένα, με τους σκορπιούς και για τελευταία φορά ολόκληρη την πόλη του Κινγκς Λάντινγκ πριν την Άλωση.  


Στο όχι και τόσο μακρινό Ντράγκονστοουν, ο Βάρυς ενημερώνει το βασίλειο για την πατρότητα του Τζον. Το μικρό του πουλάκι, που παρακολουθείτε απο τους στρατιώτες, τον ενημερώνει πως η βασίλισσα δεν έχει βάλει τίποτα στο στόμα της. 


Ο Τζον φτάνει στο Ντράγκονστοουν και παραλαμβάνεται απο τον Βάρυς. Επιμένει στο ότι δεν θέλει να κυβερνήσει και στην πίστη του στην Ντάνυ.

Ο Τύριον παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται. Σπεύδει να ενημερώσει για την προδοσία. Η Ντάνυ θρηνεί τον χαμό των φίλων και υποστηρικτών της. Γνωρίζει για την προδοσία και θεωρεί υπεύθυνο τον Τζον. Άσχημα τα πράγματα. Δίνει τελεσίγραφο στον Τύριον που προσπαθεί να υποστηρίξει κάπως τον Βάρυς αλλά δεν έχει πλέον σημασία.


Στην επόμενη σκηνή ο Βάρυς συλλαμβάνεται και οδηγείται στην παραλία. Εκεί, ο Τύριον του λέει πως ο ίδιος τον κάρφωσε. Αντίο παλιέ φίλε και ο δράκος κάνει την εμφάνιση του βάζοντας φωτιά στον Άρχοντα των Ψιθύρων. Κι ο Βάρυς έφυγε εκεί στις σκιές όπως δημιουργήθηκε. Με την μαγική φωτιά να βάζει τέλος στην πορεία του. 
Ο Τζον καθαρά προβληματισμένος την επισκέπτεται στο κάστρο. Η Ντάνυ με τον Grey Worm μιλάνε για την Μισσάντεϊ, φανερά λυπημένοι απο τον χαμό της. Ο Grey Worm δεν έχει τίποτα να τον κρατάει. Για την Ντάνυ ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Σύμφωνα με την Ντάνυ, η Σάνσα είναι εξίσου υπεύθυνη για τον θάνατο του Βάρυς. Αυτό ήταν νίκη απο την Σάνσα αλλά ξέρουν πια τι κάνει στους εχθρούς της. Του λέει πως στο Γουέστερος τον αγαπούν ενώ αυτήν την φοβούνται. Ο Τζον, ακόμη ακολουθώντας τους βόρειους ενδοιασμούς του, δεν μπορεί να προχωρήσει στην αιμομικτική σχέση. Παρ όλη την αγάπη του γι αυτήν. Let it be fear! Ο Τύριον την εκλιπαρεί να μην διαλύσει την πρωτεύουσα. Ο λαός, οι γυναίκες και τα παιδιά δεν έχουν φταίξει σε τίποτα για να πληρώσουν το τίμημα. Γι' αυτήν, ο οίκτος που περιγράφει ο Τύριον λαμβάνεται ως αδυναμία απο την Σέρσεϊ. Ο Τύριον της ζητά να περιμένει μέχρι να ακούσει τις καμπάνες της παράδοσης. Η Ντάνυ μοιάζει να δέχεται προς το παρόν και τον ενημερώνει ότι έπιασαν τον Τζέιμι. Στην πρωτεύουσα ο λαός μπαίνει κατά χιλιάδες. Ο Τύριον δεν χάνει χρόνο και ζητά μια χάρη απο τον Ντάβος. 


Άρυα και Κυνηγόσκυλο περνούν τις γραμμές προς το Κινγκς Λάντινγκ. Έχουν και λίστες να ολοκληρώσουν. 

Ο Τύριον επισκέπτεται τον Τζείμι και τον παρακαλά να αλλάξει μυαλά στην Σέρσεϊ. Να την πάρει να φύγουν για να σωθούν. Αυτή η προδοσία θα είναι και η τελευταία του Τύριον. Τους έχει εξασφαλίσει μια βάρκα για να φύγουν. Σε αντάλλαγμα του ζητά να χτυπήσει τις καμπάνες και να παραδώσουν την πρωτεύουσα.  Η αγάπη του για τον Τζείμι, τον καλύτερο φίλο του και αδερφό του, τον μοναδικό άνθρωπο που τον βοήθησε και του φέρθηκε σαν ίσο φέρνει ένα συγκινητικό αντίο στις οθόνες μας. 


Γιούρον και πλοία με σκορπιούς περιμένουν το δράκο. Τοξότες στις επάλξεις και ο λαός ακόμη μπαίνει στην είσοδο της πόλης. Μέσα κλείνονται στα σπίτια τους. Παιδιά , γέροι, απλός κόσμος που τρέχει για κάλυψη. Άρυα και Σάντορ περνάν τα τείχη. Σε άλλη είσοδο ο Τζέιμι φτάνει επίσης μέσα ενώ η Golden Company παρατάσσεται για τη μάχη. 

Στην απέναντι πλευρά οι Βόρειοι (με τον αγαπητό μας φίλο μπροστά - μπροστά ακόμη ζωντανό), ανάμεσα τους Ντοθράκι και Άσπιλοι. Ο Τύριον ζητά απο τον Τζον να σταματήσει τις επιθέσεις αν ακούσει τις καμπάνες.   

 
Πάλι μέσα στο κάστρο, η Σέρσεϊ πιστεύει πως θα κερδίσει. Οι πύλες αρχίζουν να κλείνουν. Άδικα ο Τζέιμι κουνά το χρυσό χεράκι. Θα πρέπει να βρει άλλο δρόμο για το Κόκκινο Φρούριο. Ακούγοντας το αεράκι και τα γλαροπούλια, η Ντάνυ κάνει την εμφάνιση της χρησιμοποιόντας το φως προς όφελος της και χτυπώντας τα πλοία του Γιούρον. Μένοντας χαμηλά καταφέρνει να αποφύγει τα βέλη και να μπει εσωτερικά στα τείχη καίγοντας τους σκορπιούς. 
Οι δυνάμεις περιμένουν το σήμα της. Ενώ ακούγονται απο μακριά εκρήξεις, η Ντάνυ διαλύει την πύλη και καίει τα μυρμήγκια απο κάτω της. Ντοθράκι μπροστά αποδεκατίζουν τους στρατιώτες Λάννιστερ. 

Η Σέρσεϊ βλέπει τις επιπτώσεις του δράκου. Ο Τύριον περπατά μέσα σε πτώματα. Ο δόκτορ Φρανκενστάιν φέρνει τα μαντάτα της ήττας τους. Η Σέρσεϊ επιμένει πως υπάρχει ελπίδα να κερδίσουν. Ο Τζέιμι ανεβαίνει σκαλοπάτια

Στον βρυχηθμό του Ντρόγκον, οι στρατιώτες παραδίνουν τα όπλα τους. Ο λαός εκλιπαρεί να ηχήσουν οι καμπάνες. Και ευτυχώς χτυπούν. Όλοι μοιάζουν να ανακουφίζονται....
... εκτός απο την Ντάνυ που κοιτώντας το Κόκκινο Φρούριο τρελαίνεται! Root and stem

  
Η σκηνή απο το όραμα του Μπραν βγαίνει πραγματικότητα. 

Όλα δείχνουν την Ντάνυ να πηγαίνει στο κάστρο αλλά ξαφνικά εξαπολύει επίθεση καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα της. Αυτό είναι και το σινιάλο που περιμένει ο Grey Worm για να ξεκινήσει την άλωση πλέον της πόλης. Ο Τζον τα έχει χαμένα. Ο Τύριον τα έχει χαμένα. 


Ο Grey Worm κοιτά περίεργα τον Τζον που μάταια προσπαθεί να σταματήσει τους στρατιώτες του. O Grey Worm σε killing mode. 


Παντού θάνατος. Η κατάσταση έχει ξεφύγει απο κάθε έλεγχο. Καμία τιμή. Απο τις σκληρότερες και δυσκολότερες σκηνές που έχει δείξει ποτέ η σειρά. Κοιτάμε τρομαγμένοι σαν τον Τζον καθώς ξυπνούν αισθήματα Κόκκινου Γάμου. 


Η Σέρσεϊ δεν περίμενε προφανώς τέτοια βιαιότητα απο τον Ντάνυ, με την δεύτερη να χτυπά μέσα στο Κόκκινο Φρούριο. Κάτω ο Τζέιμι φτάνει στην παραλία, προσπαθώντας να μπει στο κάστρο. Η βάρκα είναι εκεί αλλά μαζί και ο Γιούρον που δεν θέλει να αφήσει την "καλή" του βασίλισσα. Ο Τζέιμι τρώει 2 καλές απο τον Γιούρον καταφέρνοντας στο τέλος όμως να τον κερδίσει. Ο μέιστερ πείθει την Σέρσεϊ να φύγουν.

Άρυα και Κυνηγόσκυλο φτάνουν κοντά αλλά η καταστροφή δεν αφήνει περιθώρια για ηρωισμούς. Ο Σάντορ της ζητά να φύγει να σωθεί. Η Σέρσεϊ θα πεθάνει. Ας μην πεθάνει και η Άρυα, που τον αποχαιρετά με ένα ευχαριστώ. 


Η μανία του δράκου κάνει καλοκαιρινό το Κόκκινο Φρούριο. Το Βουνό προστατεύει την Σέρσεϊ απο τα χαλάσματα μέχρι να έρθει ο Σάντορ. Δεν υπακούει στον μέιστερ ή στην βασίλισσα. Λιώνει το κεφάλι του μέιστερ με μια κίνηση. Η Σέρσεϊ προλαβαίνει να την κάνει με ελαφρά. Κυνηγόσκυλο και Βουνό ξεκινάνε το cleganebowl ! 

Με έναν μαγικό τρόπο ο Τζέιμι βρίσκει την αδερφή του. 

Πίσω στην αδερφική επική μονομαχία το Βουνό παρουσιάζει τον εξωπραγματικό εαυτό του. 


Στα χαμηλά της πόλης η Άρυα ζει τη φρίκη της μάχης.  

Στην βίαιη και σχεδόν σοκαριστική μονομαχία, ο Σάντορ την έχει άσχημα. Του Βουνό μοιάζει να μην πονά, να μην αισθάνεται και πολλά. Την γλυτώνει λίγο πριν τον κάνει Όμπερυν Μαρτέλ, καρφώνοντας του ένα σπαθί στο μάτι. Ο Σάντορ ξέρει πως δεν θα βγει ζωντανός αλλά είναι αποφασισμένος να τον σκοτώσει. Ορμά και πέφτουν μαζί απο το Φρούριο, ρίχνοντας τον εαυτό του μέσα στις φλόγες που τόσο φοβόταν μια ζωή. Αντίο Σάντορ, η λίστα σου έκλεισε. Στην πόλη κάτω, σκάνε τα παλιά αποθέματα wildfire του Αίρυς, προσθέτοντας καταστροφή στην φρίκη της δρακοφωτιάς. Ο Τζον ζητά απο τα στρατεύματα του να αποχωρίσουν. 

Καμμένα σώματα, ερείπια και καταστροφή τεράστιων διαστάσεων. Η Άρυα προσπαθεί να σωθεί και να σώσει κόσμο. Μάταια. 


Σέρσεϊ και Τζέιμι παγιδεύονται στα υπόγεια. Έχουν φράξει όλες οι είσοδοι. Το τέλος είναι εδώ. Τα πάντα γκρεμίζονται. Τα αδέρφια και το αγέννητο παιδί τους πεθαίνουν αγκαλιασμένοι.  

Όλα έχουν τελειώσει. Όλα είναι κατεστραμμένα και απανθρακωμένα. Η Άρυα φεύγει απο την πρωτεύουσα ζωντανή, έχοντας ζήσει μια φρίκη που θα κουβαλά στην υπόλοιπη ζωή της. 


Το επεισόδιο ήταν οπτικά εξαιρετικό και όμορφα εκτελεσμένο. Η ηθοποιία ήταν απο τις καλύτερες στη σεζόν. Η σκηνοθεσία, το καστ, τα εφέ, το στήσιμο, τα κοστούμια ήταν όλα πολύ καλά. Το συναίσθημα της φρίκης σε ακολουθούσε από την αρχή του επεισοδίου. Απο την εκτέλεση του Βάρυς, το βλέμμα του Τύριον, τον αποχαιρετισμό με τον Τζέιμι, τον αποχωρισμό της Άρυα και του Κυνηγόσκυλου και γιγαντώθηκε βλέποντας τη λύσσα του Grey Worm, τη μανία της δρακομάνας και ζώντας την καταστροφή και το θάνατο μέσα στα δρομάκια της πρωτεύουσας.  

Ως αναγνώστρια των βιβλίων, το σημερινό επεισόδιο μου θύμισε, ή μάλλον καλύτερα μου έδωσε μια ιδέα για το τι έγινε στην Άλωση του Κινγκς Λάντινγκ. Της επίθεσης που έριξε τους Ταργκάρυεν από την εξουσία. Η Ντάνυ έρχεται ως νέος Τάιγουιν, με περισσότερη αγριότητα και φυσικά ένα θανατηφόρο όπλο, φέρνοντας το τέλος της βασιλείας των Λάννιστερ μέσα σε ένα λουτρό αίματος. Το επεισόδιο τόνισε τον τρόμο και την αθλιότητα του πολέμου και του καταστροφικού περάσματος του για τους αθώους. Η Νταινέρυς, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, ακούει τις καμπάνες – βλέπει το Κόκκινο Φρούριο και αποφασίζει να εξαπολύσει τον Ντρόγκον, καίγοντας όχι μόνο στρατιώτες ή την Σέρσεϊ, αλλά δρόμους, σπίτια και φυσικά τον απλό λαό που μέχρι προσφάτως ήθελε να κυβερνήσει. Παρόλο που το δικαιολογεί, ότι «καθαρίζει» το δρόμο για τις επόμενες γενιές, εγώ ένοιωσα πως η Ντάνυ έκανε μια επίθεση καθαρά για προσωπικούς λόγους, όχι τόσο απο ξεκάθαρη τρέλα. Τα τόσα χρόνια στην εξορία, όσα πέρασε στο Έσσος, όσα έχασε στο Γουέστερος, έφτασε τον κόμπο στο χτένι και ενέργησε χωρίς λογική, με βάση τον θυμό της. Για την ιστορία της Ντάνυ και της τρέλας, που είτε οι παραγωγοί - είτε ο Μάρτιν θέλουν να της χρεώσουν θα την βρείτε εδώ.

Το όραμα του Μπραν μας προϊδέασε. Το όραμα της Ντάνυ, που αρκετοί το είδαμε ως στάχτη και όχι χιόνι, στην αίθουσα του Θρόνου μας προϊδέασε. Η καταστροφή θα ερχόταν απο ψηλά. Αν ο σκοπός του Μάρτιν (γιατί εδώ μυρίζει ξεκάθαρα Μάρτιν στην εξέλιξη) είναι ο Θρόνος, τότε το επεισόδιο έστρωσε το απαραίτητο χαλί για την ανύψωση του Τζον. Παρουσιάζοντας τον ηθικό και συγκρατημένο έως την τελευταία στιγμή και τον μοναδικό κατάλληλο για το Θρόνο. Μένοντας πεισματικά στο πλευρό της Ντάνυ, αψήφισε τις συμβουλές της οικογένειας και του Βάρυς. Ο Τζον δεν είχε ποτέ διάθεση για αξιώματα και κυβερνήσεις. Τώρα, αν δεν τον χάσουμε ως προδότη, ίσως να σκεφτεί διαφορετικά τη μοίρα του. 

Το cleganebowl ήταν απολαυστικό Ναι, και εντυπωσιακό. Είχε στοιχεία απο προηγούμενες σεζόν (τον θάνατο Όμπερυν) καθώς και ιστορικά callbacks όπως το σπάσιμο του κρανίου στον τοίχο (όπως έκανε ο ίδιος ο Γκρέγκορ στο βρέφος του Ραίγκαρ κατά την Άλωση του Κινγκς Λάντινγκ). Ήταν ένα ωραίο αντίο στον χαρακτήρα του Σάντορ. 

Σέρσεϊ και Τζέιμι μάλλον ήταν γραφτό να φύγουν μαζί όπως ήρθαν στη ζωή. Επιμένω πως περίμενα καλύτερα πράγματα απο τον Τζέιμι αλλά στα βιβλία φαίνεται πιο καθαρά το δέσιμο που έχει με την αδερφή του και ίσως εξηγεί καλύτερα την τελευταία του κίνηση. Περιμέναμε ένα πολύ χειρότερο και μοναχικό τέλος για την Σέρσεϊ. η ζωή τους έκλεισε σχεδόν γλυκά, αγκαλιασμένοι μεταξύ τους. 

 
Υ.Γ. Αν και είναι αργά, καλό θα ήταν όσοι στηρίζουν τις απόψεις τους στις βαθμολογίες που βλέπουν στο ίντερνετ να σταματήσουν. Αν δεν το γνωρίζετε, το κοινό φέτος έχει αποφασίσει να το παίξει δήμιος πολύ πριν καν βγουν τα επεισόδια, με χιλιάδες haters να βάζουν 1/10 πολλές ώρες πριν καν βγει στον αέρα παγκοσμίως. Πλέον είναι ξεκάθαρο. Δεν έχει σημασία τι δημιουργούν οι D&D (που δεν είναι μόνοι τους αλλά υπάρχει μια ομάδα σεναριογράφων απο πίσω), μεγάλο μέρος του κοινού δεν θα μείνει ευχαριστημένο με τίποτα. 

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.