Φόρος τιμής στον Βάρυς!


"Όταν βλέπω τι κάνει η επιθυμία στους ανθρώπους, τι έχει κάνει σ'αυτόν τον τόπο, είμαι πολύ χαρούμενος που δεν έχω καμία σχέση μ'αυτό. Εξάλλου, η απουσία επιθυμίας αφήνει κάποιον να κυνηγήσει άλλα πράγματα."

Τα παραπάνω λόγια τα είχε χρησιμοποιήσει σε συζήτηση του με τον Όμπερυν και νομίζω μας βοηθάνε να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα του.


Ο μυστηριώδης Βάρυς ή η Αράχνη, όπως τον αποκαλούμε απ'την 1η σεζόν της σειράς, θα μας μείνει ως ο άνθρωπος που πάντα υπηρετούσε το Βασίλειο με τις συνωμοσίες, τις σωστές και τις λάθος αποφάσεις του.

Γεννημένος στο Έσσος, και συγκεκριμένα στο Λυς, ο Βάρυς πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια ως σκλάβος, ταξιδεύοντας στις Ελεύθερες πόλεις μ'ένα θίασο ηθοποιών, μέχρι που πωλήθηκε σ'έναν μάγο, ο οποίος και τον ευνούχισε. Ο Βάρυς όμως τα έβγαλε πέρα και άρχιζε να κλέβει αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε πως το να "κλέβει" πληροφορίες ήταν χρησιμότερο.

Έχοντας τη φήμη του δικτυωμένου ανθρώπου με τους μικρούς κατασκόπους του, τα "πουλάκια" του, βρέθηκε στο Μικρό Συμβούλιο του τότε Βασιλιά και πατέρα της Ντάνυ, Αίρυς, ως ο Άρχοντας των Ψιθύρων. Συνέχιζε να υπηρετεί σ'αυτή τη θέση με τους επόμενους βασιλιάδες, τόσο δηλαδή με τον Ρόμπερτ, τον Τζόφρι και τον Τόμμεν (για λίγο), όσο και με την Ντάνυ, προσφέροντας σε όλους χρήσιμες πληροφορίες.


Πάντοτε όμως έψαχνε τον καλύτερο δυνατό ηγέτη για τα Επτά Βασίλεια. Σε σημείο που στη 1η σεζόν συνωμοτούσε με τον Ιλλύριο Μοπάτις για μια ενδεχόμενη απόβαση των Ντοθράκι και την συνέχιση της δυναστείας των Ταργκάρυεν. Ποτέ δεν έκανε ξεκάθαρα τα κίνητρα του και έξυπνοι άνθρωποι όπως ο Μικροδάχτυλος, o Νεντ και ο Τύριον δεν μπόρεσαν ποτέ (ή τους πήρε καιρό) να τον ψυχολογήσουν. Και δεν ήταν οι μόνοι φυσικά.


Με τον Τύριον ανέπτυξε μια ιδιαίτερη και δυνατή σχέση (μας χάρισαν μερικές πραγματικά υπέροχες σκηνές), που ο ίδιος ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Βάρυς την είχε χαρακτηρίσει ως μια σχέση ανάμεσα σε δύο "φρικιά". Βέβαια, αυτό δεν τον εμπόδισε να καταθέσει σε βάρος του Τύριον στη 4η σεζόν. Σύντομα όμως, η μοίρα τους έφερε να ταξιδεύουν στο Έσσος, προς το πλευρό της Ντάνυ. Ο στόχος του ήταν να την δει στο Σιδερένιο Θρόνο. Γι'αυτό αρχικά έπεισε τον Τύριον να υπηρετήσει ως σύμβουλος της και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στη δημιουργία μια συμμαχίας μεταξύ αυτής και των Ταϊρέλ και Μαρτέλ.


Η παρουσία του στις τελευταίες δύο σεζόν ήταν περιορισμένη, καθώς στις μάχες δεν είχε να δώσει κάτι και απλά ήταν δίπλα στη Ντάνυ με τις πληροφορίες-συμβουλές τους, αναμένοντας την κατάκτηση του Θρόνου απ'την ίδια.

Ο θάνατος του είχε προϊκονομηθεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια της σειράς. Η πρώτη ήταν όταν αποκάλυψε στον Τύριον πως είχε ακούσει μια φωνή από τη φωτιά, όταν ο μάγος έκαιγε τα μέλη του. Μια στιγμή που του την υπενθύμισε η συνάδελφος της Mellisandre, η Κόκκινη Ιέρεια, Κινβάρα. Άλλη μια ήταν όταν η Mellisandre του είχε προαναγγείλλει πως θα πεθάνει στο Westeros, όπως και η ίδια. Και τελευταία (και καλή), όταν η Ντάνυ του ορκίστηκε πως αν την προδώσει, θα τον κάψει ζωντανό.


Όντας έξυπνος και έμπειρος, είχε προβλέψει πως η σχέση του Τζον με την Ντάνυ δεν θα κρατήσει. Και φυσικά έπεσε μέσα. Όταν έμαθε πως ο Τζον είναι μισός Ταργκάρυεν, θεώρησε πως θα είναι καλύτερος ηγέτης απ'την Ντάνυ και προσπάθησε ακόμα και να τη δηλητηριάσει. Το τέλος όμως της αμφιλεγόμενης Αράχνης ήταν προδιαγεγραμμένο.


Έτσι έμελλε να φύγει λοιπόν. Από τη φωτιά του Ντρόγκον, προδομένος απ'τον Τύριον και  υπερασπιζόμενος τις ίδιες του τις απόψεις για το καλό του Βασιλείου. Ευχαριστούμε τον Conleth Hill για την εξαιρετική του ερμηνεία!


Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.