Τζον Σνόου - Όλα τελειώνουν εκεί που ξεκίνησαν

Το φινάλε έφερε ένα καλό τέλος για τους Σταρκ, με την Άρυα να χαράζει το δικό της ταξίδι, την Σάνσα να γίνεται η Βασίλισσα του Βορρά και τον Μπραν να εκλέγεται Βασιλιάς των πλέον έξι βασιλείων αφού ο Βορράς ανεξαρτητοποιήθηκε. Τι γίνεται όμως με τον Τζον;

Ο Τζον φάνηκε αρχικά να τιμωρείται για την δολοφονία της Νταινέρυς και να στέλνεται στο Τείχος για να ξαναφορέσει τα μαύρα, σε μια κίνηση του βασιλιά Μπραν για να ηρεμήσει τα πνεύματα και να σταματήσει την αιματοχυσία. Αφού αποχαιρετά για τελευταία φορά τα αδέρφια του φεύγει με πλοίο για το Τείχος. Φτάνοντας στο Μαύρο Κάστρο βλέπει τον Τόρμουντ και τους εναπομείναντες Άγριους. Καθώς οι εναλλασσόμενες τελευταίες σκηνές ξεκινούν ο Τζον ζώνεται με το ξίφος του, φορά πλέον τα μαύρα ρούχα των Αδερφών και βγαίνει από το δωμάτιο ενώ όλοι τον κοιτούν όπως όταν ήταν Άρχοντας Διοικητής. Ίσως και να τον έκαναν. Στο διάβα του παραμερίζουν όλοι για να περάσει. Αυτό δείχνει την αποδοχή που έχει ο Τζον. Οι Άγριοι θυμούνται ποιος τους έσωσε από τον Night King και το στρατό των νεκρών. Οι Αδερφοί θυμούνται ποιος έφαγε μαχαίρι στην καρδιά και παρόλα αυτά συνέχιζε να πολεμά για το κοινό καλό. Είναι ανάμεσα σε ανθρώπους που τον γνωρίζουν και τον εκτιμούν.


Ο Τζον συνοδεύει τους Άγριους στο ταξίδι τους χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος μιας και Πέρα από το Τείχος δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος των νεκρών. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η πόρτα πίσω του. Η Νυχτερινή Φρουρά ουσιαστικά αφήνει τον Τζον να φύγει και του χαρίζει την ελευθερία του. Όταν η πόρτα κλείνει φαίνεται ένα μειδίαμα στα χείλη του Τζον.


Αυτό δεν ήταν άλλωστε που πάντα επιθυμούσε; Ούτε να γίνει βασιλιάς, ούτε να κυβερνήσει το Βορρά. Έψαχνε πάντα την γαλήνη. Είχε πει στον Τόρμουντ πως ευχόταν να μπορούσε να πάει μαζί του, στο μόνο μέρος που βρήκε την ευτυχία. Μεγαλωμένος ως το μπάσταρδο ενός μεγάλου Άρχοντα, γιος μιας άγνωστης μητέρας και στιγματισμένος από την άσχημη αντιμετώπιση της Κάτλυν, ο Τζον κουβαλούσε πάντα μέσα του μια θλίψη. Τώρα σταματά να ζει για τους άλλους και his watch has ended.


Στα βιβλία ο Τζον είναι σημαντικός χαρακτήρας με πάρα πολλά κεφάλαια και σίγουρα θα παίξει ρόλο στην μάχη με τους νεκρούς αλλά και στην τελική έκβαση. Όπως πιστεύω ότι και στα βιβλία η Σάνσα θα γίνει βασίλισσα και η Άρυα θα φύγει απο ο Γουέστερος (ίσως για το Μπράαβος), έτσι πιστεύω πως ο Τζον θα σκοτώσει την Ντάνυ και μοιάζει κατανοητό να γυρίσει εκεί απο όπου ξεκίνησε η ιστορία του, στην Νυχτερινή Φρουρά ως Άρχοντας Διοικητής.

Όπως στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, (το αναφέρω ως σύγκριση συγγραφικών έργων και όχι ως ταινία με σειρά, γιατί ο ίδιος ο Μάρτιν έχει πει οτι είναι το αγαπημένο του και είναι επηρεασμένος απο το πως έκλεισε η ιστορία) έτσι κι ο Τζον είναι ο μεγάλος ήρωας που σώζει τον κόσμο απο το κακό. Η Ντάνυ είναι πάρα πολύ πιθανό να φανεί το ίδιο "τρελή" στα βιβλία (με μεγαλύτερη και καλύτερη ανάλυση του χαρακτήρα βέβαια) και να παρουσιαστεί ως το τελικό εμπόδιο για έναν καλύτερο κόσμο. Ο Τζον πέθανε και ανασταίνεται, κουβαλάει εκτός απο τις πραγματικές πληγές στο σώμα του και αυτές στην ψυχή του. Μπαίνοντας σε ένα πλοίο και ταξιδεύοντας προς το Τείχος θυμίζει τον Φρόντο, που ούτε ο ίδιος ανάρρωσε ολοκληρωτικά και φεύγει για Βάλινορ.

Τι ρόλο θα παίξει η πατρότητα του; Ήταν μόνο μια εσωτερική γαλήνη για το ότι δεν είναι μπάσταρδος; Θα είναι ο λόγος να βρεθεί δίπλα στην Ντάνυ; Μένει να το διαβάσουμε στα βιβλία, καθώς και τι θα γίνει και με τον τρίτο Ταργκάρυεν...

[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.