Κρυμμένες λεπτομέρειες, Easter Eggs και ότι άλλο έκρυβε το 5ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν του Game of Thrones

Burn them all.
Το προτελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones ακολουθεί την παράδοση των προτελευταίων επεισοδίων προηγούμενων σεζόν. Τραγικό μέχρι τον πυρήνα του μας μεταφέρει από την αρχή μέχρι το τέλος του μια σκληρή αλήθεια: η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή για τα πάντα από το μεγαλείο ως την τραγωδία. 


Για την περίληψη του επεισοδίου δείτε εδώ.

Προσοχή όπως κάθε φορά, καθώς το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να περιέχει λεπτομέρειες που κρύβουν σπόιλερς για τα επόμενα επεισόδια ή μπορεί και να δίνουμε περισσότερη σημασία από όσο πρέπει. Προχωρήστε με δική σας ευθύνη!
Το πουλάκι του Varys
Ο Varys έχει πλέον πάρει την απόφαση του για το ποιον θα στηρίξει στο θρόνο. Γράφει το μυστικό του Jon χωρίς όμως να μαθαίνουμε τελικά ποιους έχει σκοπό να ενημερώσει.


Τι θα έπρεπε πραγματικά να γράφει ο VarysΤο νέο του πουλάκι η Martha προσπαθεί υπό τις εντολές του να δηλητηριάσει την Dany αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί δεν τρώει. Φαίνεται ότι ήρθε μαζί του από το Winterfell όπου τελευταία φορά είχαμε δει την μικρή να κρατά το χέρι του Varys όσο ήταν στις κρύπτες. Κάπως έτσι καταρρίπτεται και η θεωρία που είχαν κάποιοι όταν ανακοινώθηκε το casting call για την 10χρονη Martha, υπέθεταν ότι θα είναι το παιδί του Jon και της Dany σε ένα flashforward της σειράς.


Μοναξιά μου όλα μοναξιά μου τίποτα
Η Daenerys έχει επιλέξει την απομόνωση από όλους. Ο Tyrion της αποκαλύπτει την προδοσία του Varys αλλά για την Dany φταίνε πλέον όλοι. Ο Tyrion που το είπε στον Varys, η Sansa που το είπε στον Tyrion αλλά κυρίως ο Jon ο άντρας που αγαπά και ικέτευσε να μην το πει. Αισθάνεται πια ότι όλοι είναι εναντίον της. Όλοι την πρόδωσαν. Η υποψία της προδοσίας από τον γιο του ήταν μια από τις αφορμές της τρέλας του Mad King, πατέρα της Dany, η υποψία της προδοσίας οδηγεί στην τρέλα και την κόρη. Όπως θύμισε και ο Varys στον Jon λίγο πιο πριν, όταν ένας Targaryen γεννιέται οι θεοί πετούν ένα νόμισμα και ο κόσμος κρατά την ανάσα του. Και εμείς κρατούσαμε την δική μας  για την dany μέχρι αυτό το επεισόδιο.

Servant of the Realm
Ο Tyrion αποχαιρετά τον Varys , έναν από τους λιγοστούς του φίλους και τον άνθρωπο που του είχε σώσει τη ζωή όταν τον φυγάδευσε από το Kings Landing. Ο Tyrion πρόδωσε τον φίλο του για να σωθεί ο ίδιος ή γιατί όντως πίστευε ακόμα στην βασίλισσα του?Ο Varys πιστός ως την τελευταία στιγμή στις πεποιθήσεις του πεθαίνει υπηρετώντας το σκοπό της ζωής του, ένα καλύτερο Westeros. Δεν κρατάει κακία στον "παλιό του φίλο" που τον πρόδωσε και ακόμα και εκείνη την τελευταία του στιγμή ελπίζει να έκανε αυτός λάθος και η Dany να είναι η σωστή επιλογή. Τον τρόπο εκτέλεσης τον ξέραμε από την προηγούμενη σεζόν όταν η Daenerys τον συγχώρεσε για όσα είχε κάνει εναντίον της πριν, θάνατος από δράκο. Ήταν άραγε το dracarys η λέξη που είχε ακούσει στις φλόγες η Αράχνη?
Breaker of chains
Το μόνο που απέμεινε από την Missandei είναι η αλυσίδα της που έφερε μαζί της στο Westeros για να θυμάται από που ξεκίνησε και που έφτασε, πόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία της. Ο Greyworm πeτάει την αλυσίδα στη φωτιά και μαζί της την ίδια του την ανθρωπιά. H Missandei ήταν τα συναισθήματα του, ο φόβος για την ζωή και τον θάνατο. Πλέον όπως θα δούμε αργότερα στο επεισόδιο, ο Greyworm έχει μετατραπεί σε μια μηχανή θανάτου που το μόνο που θέλει είναι εκδίκηση. 


Let it be fear
Εδώ τα πράγματα περιπλέκουν και δεν έχουν επιστροφή. Η Dany πιστεύει ότι ο Jon την πρόδωσε επειδή είπε το μυστικό του στην οικογένεια του. Και ακόμα χειρότερα ρίχνει το φταίξιμο του θανάτου του Varys στην Sansa που αποκάλυψε το μυστικό. Στο μυαλό της πια όλοι είναι συνυπεύθυνοι, όλοι θέλουν το κακό της. Να τι συμβαίνει σε όσους μαθαίνουν την αλήθεια. Η οικογένεια του Jon και ο καλύτερος του φίλος απειλούνται πλέον και κάθε στραβοπάτημα μπορεί να είναι μοιραίο.O Jon είναι η τελευταία ελπίδα της Daenerys να αισθανθεί ότι έχει κάποιον κοντά της. Ο Jon την αγαπά πραγματικά. Όμως ο Jon δεν έχει μεγαλώσει σαν Targaryen αλλά σαν Stark. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι είναι συγγενείς, την αρνείται ερωτικά. Η Daenerys πλέον πιστεύει ότι είναι δίπλα της μόνο επειδή από καθήκον. Και αφού δεν μπορεί να έχει την αγάπη θα έχει τον φόβο, τόσο του Jon όσο και του λαού του Westeros.Η απόρριψη του Jon φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της μοναξιάς και αργότερα της παράνοιας. A Targaryen alone in this world is a terrible thing.

Tyrion
Όταν έχεις αποτύχει τόσες φορές είναι δύσκολο να πείσεις ότι η συμβουλή σου είναι η σωστή. Παρ' όλα αυτά ο Tyrion καταφέρνει να πείσει την Dany μια τελευταία φορά να μην επιτεθεί στον άμαχο πληθυσμό και να σταματήσει ακούγοντας τις καμπάνες. Νομίζω ΑΥΤΟ το σχέδιο του Tyrion παίρνει το βραβείο του καλύτερου.
Αν και άξιο ανταγωνισμού ως το καλύτερο σχέδιο του Tyrion είναι σίγουρα και ότι το σχέδιο φυγάδευσης του αδελφού του από το Kings Landing είναι μια βάρκα με κουπιά. ΜΙΑ ΒΑΡΚΑ ΜΕ ΚΟΥΠΙΑ ΣΤΟΝ JAIME.Η Daenerys δηλώνει ότι η προστασία των αδύναμων, το έλεος και η συμπόνοια είναι η δύναμη της αλλά μέχρι το τέλος του επεισοδίου θα γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός όσων πίστευε τόσα χρόνια.
Θα σκοτώσω την βασίλισσα
Arya και Hound φτάνουν στο στρατόπεδο της Daenerys. H Arya δηλώνει ότι θα σκοτώσει τη βασίλισσα της λίστας της και αυτή τη φορά ο στρατιώτης δεν γελά όπως οι Lannisters την έβδομη σεζόν, γιατί πλέον η Arya είναι η ηρωϊδα του Βορρά, σκότωσε τον ίδιο τον Night King, οπότε ναι την παίρνεις λίγο πιο σοβαρά και κάνεις άκρη να περάσει. Γενικώς δεν μπλέκεις.
Αντίο μεγάλε αδελφέ
Μια από τις καλύτερες σκηνές, ο αποχαιρετισμός του Tyrion με τον Jaime. Ενώ αμέσως πριν η Dany τον έχει απειλήσει ότι δεν θα τον ξανασυγχωρέσει, ο Tyrion αποφασίζει να τα ρισκάρει όλα για τον αδελφό του. Άλλωστε και αυτός τα ρίσκαρε όλα όταν τον φυγάδευσε μετά την δίκη του στο Kings Landing. Ο μεγάλος του αδελφός άλλωστε ήταν ο μόνος που έβλεπε πέρα από το παρουσιαστικό του που τον αγαπούσε πραγματικά. Peter και Nikolaj απλά υπέροχοι σε μια από τις πιο συναισθηματικές στιγμές του επεισοδίου όπου τα αδέλφια ξέρουν καλά ότι ο τελευταίος αποχαιρετισμός.Η αρχή του τέλους
Οι στρατοί έχουν παραταχθεί έξω από τα τείχη της πόλης. Για πρώτη φορά σε μάχη βλέπουμε τον Jon να είναι ακόμα στο πίσω μέρος των γραμμών μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή, ενώ πάντα βρισκόταν μπροστά, ενδεικτικό του ότι πλέον δεν πιστεύει στον σκοπό αυτής της μάχης δεν θέλει να βρίσκεται εκεί αλλά το κάνει μόνο για να τιμήσει την υπόσχεση του. Τα γυναικόπαιδα συγκεντρώνονται στο Red Keep, αρκετός κόσμος όμως μένει έξω από την πύλη, θυμίζοντας το Hardhome. Ακολουθούμε μια μάνα με την κόρη της βλέπουμε τον αγώνα τους να μπουν μέσα στο Red Keep για να γλιτώσουν όμως δεν τα καταφέρνουν. Ο Jaime και αυτός μένει εκτός Red Keep αν και αυτή τη φορά προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το χρυσό του χέρι για να τον αναγνωρίσουν.

Η Daenerys αυτή τη φορά έχει σχέδιο έρχεται προετοιμασμένη και αποφασισμένη να μην αφήσει περιθώριο αντίδρασης. Χρησιμοποιεί την μέθοδο του αιφνιδιασμού που χρησιμοποιούσε ως τώρα ο Euron εναντίον της, βγαίνει μέσα από τα σύννεφα και καταστρέφει τον στόλο του. 


Οι Σκορπιοί του Qyburn στα τείχη παραδίδονται στην φωτιά του Drogon. Η πύλη καταστρέφεται από μέσα προς τα έξω, η Golden Company διαλύεται. Ο στρατός της Daenerys εισβάλλει στο Kings Landing.Η σκηνή με τον αρχηγό της Harry Strickland να τρέχει να γλιτώσει είναι καθρέφτης δηλαδή ανάποδη της σκηνής του Jon από το Battle of Bastards.Καμπάνες λύπης και όχι χαράς
Όλα μέχρι τώρα πηγαίνουν πρίμα για το σχέδιο του Tyrion, γιατί είναι ένα έξυπνο σχέδιο δεν έχει όμως υπολογίσει την ψυχική ισορροπία της Daenerys που κρέμεται από μια κλωστή. Αυτή η κλωστή σπάει όταν η Daenerys ακούει τις καμπάνες της παράδοσης των δυνάμεων της Cersei. 
Όπως μας αποκαλύπτει και το inside episode η Dany εκείνη τη στιγμή στρέφει το βλέμμα της στο Red Keep που βρίσκεται η μεγάλης της εχθρός Cersei,στο κτίσμα που έχτισε ο τρανός πρόγονος της Aegon Targaryen το σύμβολο όλων όσων πήραν από την οικογένεια της. Στο πρόσωπο της Emilia Clarke, που πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι η ευχάριστη έκπληξη αυτής της σεζόν, βλέπουμε την εσωτερική της σύγκρουση. Εκεί τη στιγμή σναπάρει, χάνει κάθε επαφή με την ανθρωπιά της, την συμπόνοια και τελικά την λογική της. Το μόνο που βλέπει μπροστά της είναι η εκδίκηση. 
Fire and Blood.
Lady Olenna εσύ είσαι και πάλι ο MVP.
Χάος
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το χάος δεν είναι σκάλα όπως έλεγε ο Μικροδάκτυλος αλλά είναι ο θάνατος. Η Daenerys καίει αδιακρίτως όλο το Kings Landing και μαζί μάχιμο και άμαχο πληθυσμό. Φωτιά, πανικός, καταστροφή. Η κόλαση μόλις άρχισε.

Επιτέλους βλέπουμε το όραμα του Bran που πρωτοείδαμε στην τέταρτη σεζόν, με τον δράκο να πετά πάνω από το Kings Landing. Εδώ και χρόνια υποψιαζόμαστε ότι είναι μια εικόνα από το μέλλον όμως ο Bran ποτέ δεν είχε πει ανοιχτά ότι βλέπει το μέλλον. Άραγε παράληψη ή κρύβει αυτή του τη δύναμη έντεχνα για να επηρεάσει τα γεγονότα όπως εκείνος θέλει? Μπορεί ο Bran γνωρίζοντας το μέλλον να το διαμορφώσει κατά βούληση? Και αν ναι για πόσα από όσα έχουμε δει να συμβαίνουν είναι υπεύθυνος ο Bran?O Greyworm τυφλωμένος για εκδίκηση επιτίθεται ενώ ο Jon σοκαρισμένος παρακολουθεί ανήμπορος να σταματήσει τα όσα συμβαίνουν. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιεί το λάθος, την τραγωδία που ήδη ξεκίνησε.
Στην ψυχολογία του πλήθους όλοι οι στρατιώτες παρασύρονται. Άλλωστε ο πόλεμος, η βια μετατρέπουν τον άνθρωπο σε κτήνος. O Jon βρίσκεται στην μέση όλου αυτού, όπως χιλιάδες στρατιώτες που σε οποιοδήποτε πόλεμο διάλεξαν τη λάθος πλευρά. Παρά το σοκ του η ηθική υπερισχύει όταν σώζει μια γυναίκα από τα χέρια του ίδιου του στρατιώτη. Ακόμη και μες την παράνοια παραμένει ο ίδιος Jon.
To Red Keep πέφτει
H φωτιά του Drogon εξαπλώνεται σε όλη την πόλη και πυροδοτεί τη wildfire που είναι κρυμμένη κάτω από το Kings Landing. H Daenerys επιτίθεται πλέον στο Red Keep και το υπέροχο οικοδόμημα αρχίζει να καταρρέει. Η Cersei καταλαβαίνει πως το τέλος είναι πια πολύ κοντά, τα δάκρυα της τρέχουν και ο Qyburn της λέει να κρυφτούν στις κατακόμβες που έχτισε ο Maegor. Ο Maegor ήταν γιος του Aegon Targaryen. Έβαλε τα θεμέλια στο Kings Landing και μετά σκότωσε όσους τον βοήθησαν στα σχέδια για να μην ξέρει κανείς τα μυστικά της υπόγειας πόλης. Εκεί θα τρέξει να κρυφτεί η Cersei ως τελευταία ελπίδα σωτηρίας.


Euron
Τα λόγια περιττεύουν. Ο πιο μισητά βαρετός χαρακτήρας των τελευταίων σεζόν που όλοι κάθε φορά που εμφανιζόταν βολικά στην οθόνη λέγαμε πφφφ πάλι αυτός, επιτέλους μας αποχαιρετά. 
Στα τσακίδια.
Sandor
Μια από τις ωραιότερες και δυνατά συγκινησιακές στιγμές του επεισοδίου, ήταν αυτή του αποχαιρετισμού του Hound με την Arya. H Arya είναι τυφλωμένη για εκδίκηση θέλει να σκοτώσει την βασίλισσα, o Hound ομως της δίνει να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο είναι μάταιο, ότι η εκδίκηση μπορεί να σε αλλοιώσει να σε καταστρέψει ολοκληρωτικά. Και εδώ φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στην Daenerys και την Arya. Η μια μένοντας μόνη της χωρίς να έχει κανένα να την συμβουλέψει ουσιαστικά παρασύρεται από την εκδίκηση, ενώ η άλλη προστατεύεται από αυτή από τον άνθρωπο που πραγματικά την αγαπά.Σε μια στιγμή απόλυτης πατρικής τρυφερότητας ο Hound δείχνει πια αυτό που όλοι ξέραμε εδώ και καιρό. Οτι πάντα έβλεπε τα κορίτσια Stark σαν τις κόρες που δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει και προσπάθησε να τις προστατεύσει με κάθε τρόπο, ακόμα και τώρα λίγο πριν πεθάνει. Η Arya τον υπακούει όμως λίγο πριν φύγει του λέει ευχαριστώ για όσα έκανε γι' αυτήν και τον αποκαλεί με το όνομα του κάτι που κανείς δεν έκανε ως τώρα, δείχνοντας ότι η Arya έχει δει πέρα από το τρομαχτικό παρουσιαστικό και την σκληρή συμπεριφορά, έχει δει τον πραγματικό Sandor.

Γεια σου μεγάλε αδελφέ
Το Cleganebowl ήταν όσο επικό το φανταζόμαστε. Ήρθε εκεί στα σκαλιά του γκρεμισμένου Red Keep με την πόλη πίσω να διαλύεται μέσα στη στάχτη και τη φωτιά.
Πριν από αυτό είχαμε τον σχεδόν κωμικό θάνατο του Dr. Frankenstein, του χεριού της βασίλισσας Qyburn. Η Cersei θυμάται ότι άφησε το θερμοσίφωνο ανοιχτό στις κρύπτες και αφήνει τα αδελφάκια να έχουν το reunion που τους αξίζει.Αυτό το gif κατοχυρώνεται για χρήση σε κάθε δύσκολη κατάσταση που θέλουμε να την κάνουμε με ελαφρά.

Το Cleganebowl ξεκινά. Η μάχη είναι άνιση καθώς το Βουνό δεν είναι πια άνθρωπος , δεν μπορεί να ηττηθεί ούτε να πεθάνει. Σε μια το Βουνό τυφλώνει τον Hound και εμείς θυμόμαστε τον Oberyn. Όμως ο Hound δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος δεν υπάρχει επιστροφή. Αγκαλιάζει τον αδελφό του και χάνονται και οι δυο στον γκρεμό. Η φωτιά και η εκδίκηση τους καταπίνουν ποιητικά.

Οι επιζήσαντες
Ο Jon στην μέση του πανικού και της καταστροφής, καταλαβαίνει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σώσει τους άντρες του. Διατάζει υποχώρηση από μια μάταια μάχη όπως είχε κάνει παλιότερα και στο Hardhome.Στους επιζήσαντες των στρατιωτών και ο θρυλικός πια Μακρυγένης. Είπαμε αυτός θα τους θάψει όλους.Η Arya σηκώνεται μέσα από τις στάχτες, τα πτώματα και τα συντρίμμια. Τα πρώτα δευτερόλεπτα της σκηνής της Arya δυστυχώς θα μπορούσαν να είναι παρμένα και από την σύγχρονη εποχή και τις περιοχές του κόσμου μας που οι βομβαρδισμοί και ο πόλεμος συνεχίζονται. Η διαφορά είναι μόνο τα μέσα. Βόμβες ή δράκοι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι οι αθώοι. 
Ο τρόμος στα μάτια της πιο ατρόμητης ηρωίδας μας τα λέει όλα.Το επόμενο sequence θυμίζει Πομπηία, με την Arya να προσπαθεί να σώσει την μητέρα και την κόρη που ακολουθούμε από την αρχή του επεισοδίου. Τις βγάζει από την κρυψώνα τους και τους λέει να την ακολουθήσουν. Δεν είναι όμως τόσες γρήγορες όσο αυτή και τις βρίσκει η φωτιά. Τα κουφάρια τους μένουν αγκαλιασμένα όπως και οι νεκροί της Πομπηίας που βρίσκονται ακόμα εκεί αιώνες μετά.
The twins
H Cersei τρέχει χαμένη στην αίθουσα του χάρτη, εκεί όπου έκανε τα μεγάλα της σχέδια για την βασιλεία του Westeros. Εκεί που την άφησε ο Jaime, εκεί επανενώνονται. Και ακριβώς εκεί της είχε πει τότε ότι τώρα γίνεται πράξη:


Δυο τραγικές αυτοκαταστροφικές φιγούρες που ξεκίνησαν μαζί τη ζωή οδεύουν προς τον θάνατο τους. Η Lena στις τελευταίες στιγμές της Cersei δίνει πραγματικό ρεσιτάλ και επιτέλους δώστε της όλα τα emmy του κόσμου.
Ο θάνατος Jaime και Cersei μάλιστα μας θύμισε πολύ την τελευταία σκηνή της Πομπηίας με τον Kit Harington.
Πολλά ακούστηκαν για τον τρόπο που πέθανε η απόλυτη κακιά του Game of Thrones. Πόσο όμως ήταν "απόλυτη"? Όπως όλοι οι χαρακτήρες του Martin είχε και αρκετά καλά στοιχεία όπως την αγάπη για τα παιδιά μέχρι την τελευταία στιγμή. Άραγε αν ακολουθούσαμε την Cersei από την αρχή του ταξιδιού της όταν "δόθηκε" από τον πατέρα της σε έναν άντρα, επί χρόνια δεχόταν την απόρριψη και τον εξευτελισμό από αυτόν, αν την ακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια όπως ακολουθήσαμε την Daenerys θα την κρίναμε το ίδιο? Θα ήταν το ίδιο ικανοποιητικός ένας βασανιστικός θάνατος ή ο θάνατος στα χέρια του ανθρώπου που αγαπά κάτω από τα συντρίμμια της πόλης και της βασιλείας της? Άλλωστε τόσες φορές έχουμε δει μέσα στην σειρά κάτι που ισχύει και στην ίδια τη ζωή, δεν διαλέγουμε εμείς το θάνατο, ο θάνατος διαλέγει εμάς.

Ένα άσπρο άλογο με ένα καβαλάρη
Το επεισόδιο πριν τον επίλογο του Game of Thrones τελειώνει με έναν συμβολισμό, μια μυστηριώδη και αριστοτεχνικά φτιαγμένη σκηνή.  Η Arya βρίσκεται στην μέση του δρόμου της κατεστραμμένης πόλης, γύρω της η σιωπή του θανάτου. Γυρνά για να αντικρίσει ένα πανέμορφο λευκό άλογο που φαίνεται να έχει πάνω του τα σημάδια της μάχης αλλά έχει βγει αλώβητο από αυτήν. Το άλογο αυτό το είχαμε δει στην αρχή της μάχης να το έχει ο αρχηγός της Golden Company και όταν ο Drogon έριξε την πύλη το άλογο φάνηκε να εκτινάσσεται και να πεθαίνει.Επίσης μέσα στο επεισόδιο είδαμε την μικρή που προσπαθούσε να γλιτώσει μαζί με την μητέρα της να κρατά ένα ξύλινο άσπρο άλογακι.Οι θεωρίες είναι δυο πάνω σε αυτό το θέμα: ή το άλογο επέζησε και ο Bran έκανε warg σε αυτό για να σώσει την αδελφή του ή o Jaqen H'hgar πήρε την μορφή του.

Πέρα όμως από τις θεωρίες η σκηνή είχε κι ένα άλλο συμβολισμό. Η σκηνή μας παραπέμπει σε ένα κομμάτι της Βίβλου από την Αποκάλυψη.Το κομμάτι αυτό μιλά για τους 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης και συγκεκριμένα για τον Θάνατο που είναι καβάλα σε ένα άσπρο άλογο. Η ιστορία της Arya έχει μπλεχτεί πολλές φορές με τον θάνατο, άραγε τελικά είναι η ίδια το σύμβολο του Θανάτου?Το επεισόδιο (the elephant in the room)
Το προτελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones έφερε μια μεγάλη ανατροπή και το τέλος αρκετών χαρακτήρων. Και αυτό διφορούμενο και διχαστικό για το κοινό.
Ναι το σενάριο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Ναι ο Jaime θα μπορούσε να νοιάζεται για τους αθώους του Kings Landing ενώ ο Tyrion όχι όπως είχαν κάνει στις πρώτες σεζόν, ναι ο δράκος της Dany θα μπορούσε να είναι πιο ευάλωτος αφού τα αδέλφια του σκοτώθηκαν με τόση ευκολία και o Euron θα μπορούσε να μην είναι πανταχού παρόν. Όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και τα τόσα καλά αυτού του επεισοδίου. Την καταπληκτική σκηνοθεσία του Miguel Sapochnik, την υπέροχη μουσική Ramin Djawadi, τις συγκλονιστικές ερμηνείες που μας έδωσαν Emilia, Lena, Peter, Nikolaj, Kit, Rory και Maisie. 
Το πρόβλημα της σεζόν φαίνεται πως τελικά ήταν ο ίδιος ο χρόνος. Προφανώς και οι σεναριογράφοι ήξεραν από τον Martin που θα καταλήξει κάθε χαρακτήρας αλλά βιάστηκαν να τον φτάσουν ως εκεί. Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι η Daenerys να καταλήξει έτσι και στα βιβλία όμως πιο αργά και μεθοδικά. Αυτό όμως δεν πρέπει να αναιρεί την σκληρή δουλειά που έγινε μπροστά και πίσω από τις κάμερες για να φτάσει αυτή η σεζόν στις οθόνες μας. Τα χοντροκομμένα αστεία και οι βαθμολογίες με 1 στο imbd δεν τιμωρούν μόνο τους σεναριογράφους αλλά όλους όσους δούλεψαν για τη σειρά, τιμωρούν τον Kit που λίγους μήνες πριν ξυπνούσε με κρίσεις πανικού για το αν θα αρέσει η σεζόν στον κόσμο, τιμωρούν την Emilia που παρέμεινε στην σειρά παρά τα ανευρύσματα, την Lena που μπήκε στο ίδιο το πετσί της Cersei, τον Cogman που έπνιγε τους λυγμούς του όταν μιλούσε για το τελευταίο επεισόδιο που έγραψε. 
Το ταξίδι είναι αυτό που έχει τελικά σημασία και αυτό το ταξίδι που μας χάρισαν ήταν μαγικό, ας απολαύσουμε το τελευταίο επεισόδιο.Για την Daenerys
Έχει ειπωθεί εδώ και χρόνια ακόμα και από τον ίδιο τον Martin, ότι οι χαρακτήρες που γράφει δεν είναι αμιγώς καλοί ή κακοί, δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά γκρι. Ισορροπώντας στο σκοινί του καλού και του κακού ο καθένας μπορεί να τρεκλίσει. Γιατί έτσι είμαστε όλοι, η ανθρώπινη φύση έχει ελαττώματα και προτερήματα και οι επιλογές που κάνει κάποιος στη ζωή του είναι ένα μείγμα πολλών παραγόντων. Ο χαρακτήρας, οι αρχές, τα κίνητρα ο τρόπος που μεγαλώνει κάποιος όλα παίζουν ρόλο. O Jon ανατράφηκε από το Ned Stark με κύριο γνώμονα την ηθική, η Dany από τον αδελφό της ακούγοντας ιστορίες εκδίκησης. Καθένας από εμάς έχει μια σκοτεινή πλευρά, το θέμα είναι αν θα καταφέρει να την κατευνάσει. Και αν ένας ηγέτης που έχει τη δύναμη χιλιάδων ψυχών στα χέρια του δεν μπορεί να ελέγξει την σκοτεινή του πλευρά, τότε τι? Πόσοι στρατιώτες θα χαθούν από μια λάθος απόφαση? Πόσοι αθώοι? 
Το προτελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones ήταν ένα επεισόδιο μάχης αλλά ταυτόχρονα και το πιο αντιπολεμικό. Γιατί μόνο βλέποντας την καταστροφή, τον θάνατο, την τραγωδία που μπορεί να προκαλέσει το παιχνίδι της εξουσίας μπορούμε να εκτιμήσουμε την ειρήνη. Η εξουσία καταβρόχθησε την καλή καρδιά της Dany, τις αγνές της προθέσεις μετατρέποντας την σε ένα εκδικητικό πλάσμα ικανό να οδηγήσει στο θάνατο όποιον μπει στο δρόμο της.


Τα λόγια του Ferdinach Foch ταιριάζουν τόσο σε όσα μόλις είδαμε: 
The most powerful weapon on earth is the human soul on fire.

Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.