Πέντε πράγματα που μάθαμε από το Fire and Blood

To τελευταίο βιβλίο του Μάρτιν λέγεται Fire and Blood και αφορά την δυναστεία των Ταργκάρυεν.
Ο συγγραφέας μας έδωσε τον πρώτο τόμο που ξεκινά από τον Αίγκον τον Κατακτητή και τελειώνει με τον Αίγκον ΙΙΙ μετά το Χορό των Δράκων. Διαβάστε το review εδώ. Το βιβλίο έχει μικροδιαφορές με αυτά που διαβάσαμε στην "εγκυκλοπαίδεια" Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου, τη νουβέλα Η Πριγκίπισσα και τη Βασίλισσα απο το Dangerous Women και απο τη νουβέλα The Rogue Prince απο το βιβλίο Rogues.

Ο συγγραφές φρόντισε να συμπεριλάβει αρκετά τυράκια, με την πλειοψηφία να έχουν σχέση με τα βιβλία. Οπότε θα μείνω σε όσα συνδέονται με γεγονότα και άτομα που είδαμε στη σειρά Game of Thrones.

Οι δράκοι της Νταινέρυς.

Κατά την Βασιλεία του Τζαιχέρυς του Πρώτου, η αδερφή του Ραίνα είχε βρει παρηγοριά στην αγκαλιά της Ελίσσα Φάρμαν. Όταν η πριγκίπισσα «μετακόμισε» στο ζοφερό Ντράγκονστοουν, το ελεύθερο πνεύμα της Ελίσσα πνιγόταν στο πέτρινο κάστρο και ζητούσε χρηματοδότηση για να ταξιδέψει στις ανοιχτές θάλασσες. Μετά από διαμάχες αποφασίζει να φύγει, κλέβοντας όμως τρία αυγά του δράκου Dreamfyre. Ο δράκος Dreamfyre εκκολάφτηκε κατά την εποχή του Αίγκον του Κατακτητή και διατηρούσε το μεγαλείο των τεράστιων δράκων που έφεραν μαζί τους από τη Βαλύρια. Τα αυγά θα της εξασφάλιζαν δικό της πλοίο, κάνοντας το όνειρο της πραγματικότητα, ταξιδεύοντας στις άγνωστες θάλασσες του κόσμου. Ο βασιλιάς Τζαιχέρυς κυνήγησε την Ελίσσα χωρίς αποτέλεσμα. Η Ελίσσα είχε ήδη πουλήσει τα αυγά στο Μπράαβος. Πέρασαν από διάφορα χέρια και κατέληξαν στον Ιλίρριο Μοπάτις, που βλέπουμε στην πρώτη σεζόν να τα δίνει στη Ντάνυ ως γαμήλιο δώρο.
Ελίσσα Φάρμαν - Fire and Blood - εικονογράφηση Doug Wheatley

Game of Thrones - HBO
Το μυστήριο της Βαλύρια

Μια απο τις ανατριχιαστικότερες περιγραφές στο βιβλίο αφορά την εγγονή του Αίρυς του Πρώτου και κόρη των αδερφών Αίγκον και Ραίνα Ταργκάρυεν. Όταν η Ραίνυς μετέφερε την αυλή της στο Ντράγκονστοουν, η μοναδική φίλη που είχε η κόρη της Αίρια ήταν η Ελίσσα Φάρμαν. Μετά τη φυγή της το κορίτσι έγινε οξύθυμο, αψηφούσε τη μητέρα, τη σέπτα της και βασάνιζε τους υπηρέτες. Θέλοντας να γυρίσει στο Κόκκινο Φρούριο ανέβηκε στον δράκο Μπαλέριον με σκοπό να πετάξει στο Κινγκς Λάντινγκ. Απο εκείνη τη στιγμή η πριγκίπισσα χάθηκε. Ένα χρόνο μετά ο δράκος ξαφνικά προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα. Το θέαμα που αντίκρισαν οι παρευρισκόμενοι και οι μάεστερ που περιποιήθηκαν το κορίτσι ήταν τόσο σοκαριστικό, ώστε δεν άφησαν καν το βασιλικό ζεύγος Τζαιχέρυς - Αλισάν (θείοι της) να τη δει. Ο δράκος γύρισε με μεγάλες πληγές στο σώμα του και η πριγκίπισσα ετοιμοθάνατη. Έχοντας υψηλό πυρετό, με τεράστιες φουσκάλες στο σώμα της και βγάζοντας καπνό απο το στόμα, οι μάεστερ προσπάθησαν να τη σώσουν. Για να ρίξουν τον πυρετό έβαλαν το κορίτσι σε μια μπανιέρα με κρύο νερό. Εκείνη την στιγμή η Αίρια ξεψύχησε, καθώς σκουλήκια με πρόσωπα ή φίδια με χέρια (όπως αναφέρει ο μάεστερ) βγήκαν απο το σώμα της. Το λυπηρό και ταυτόχρονα αηδιαστικό γεγονός μας γεννά την απορία για το που πήγε η Αίρια και τι πλάσματα συνάντησε εκεί. Υποθέτουμε πως ο Μπαλέριον την πήγε στην Βαλύρια. Μια ακόμη θεωρία αναφέρει το Σοθόριος, μια ήπειρο για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. ένας τόπος με φίδια, σκουλήκια που παραμονεύουν στο νερό,ακόμη και βασιλίσκους. Πιο σίγουρο όμως παραμένει η Βαλύρια. Μετά την καταστροφή δεν γνωρίζουμε τι πλάσματα έχουν επιζήσει. Μπορεί να σκουλήκια να μπήκαν στην κοπέλα κατευθείαν ή με το πόσιμο νερό και να πολλαπλασιάστηκαν μέσα της. Μπορεί οι πληγές του δράκου να έγιναν απο κάποιο μεγαλύτερο τέρας που ζει στις σπηλιές της πάλαι ποτέ ανεπτυγμένης αυτοκρατορίας. 
Η μοίρα της Αίρια Ταργκάρυεν - Fire and Blood - εικονογράφηση Doug Wheatley

Οι δράκοι δεν μπορούν να περάσουν το Τείχος.

Στα βιβλία η Ντάνυ δεν έχει φτάσει καν κοντά στο Γουίντερφελ. Οπότε η θεωρία πως οι δράκοι δεν γίνεται να περάσουν το Τείχος ουσιαστικά επιβεβαιώνεται μέσα απο δύο παραδείγματα του βιβλίου. Αν θα το περάσουν στα επόμενα βιβλία είναι ένα ερώτημα που θα μας λύσει ο Μάρτιν, όταν και άμα αποφασίσει να τα εκδώσει. Σε δύο περιπτώσεις λοιπόν βλέπουμε την άρνηση των δράκων. Όταν η καλή βασίλισσα Αλισάν βρίσκεται στο Μαύρο Κάστρο, σε επίσκεψη της στο Τείχος και φιλοξενούμενη της Νυχτερινής Φρουράς, προσπάθησε τρεις φορές να πετάξει με το δράκο Silverwing Πέρα από το Τείχος αλλά ο δράκος δεν την υπάκουε. Το γεγονός προβλημάτισε την Βασίλισσα και συνέχιζε να την προβληματίζει στο υπόλοιπο της ζωής της. Στη δεύτερη περίπτωση ο Παλιός Βασιλιάς Τζαιχέρυς βρισκόταν φιλοξενούμενος στον Άρχοντα Σταρκ του Γουίντερφελ. Παρατήρησε ότι ο δράκος του Vermithor δεν έτρωγε καλά και ήταν ανήσυχος. Αυτό φάνηκε και με τους δράκους της Ντάνυ στο πρώτο επεισόδιο της 8ης σεζόν.
Game of Thrones - HBO
Υπάρχουν Ταργκάρυεν στο Έσσος;

Μένοντας πάλι στην εποχή του Βασιλιά Τζαιχέρυς, μια από τα πολλά παιδιά του, η Σέρα, ήταν αρκετά ζωηρή. Έχασε την παρθενιά της και διοργάνωνε όργια με τους φίλους της. Η ανακάλυψη έκανε έξαλλο τον Βασιλιά που θα την έστελνε να γίνει Αδερφή της Σιωπής. Η Σέρα το έσκασε στο Έσσος όπου εργάζονταν από επιλογή ως ιερόδουλη και στο τέλος κατάφερε να αποκτήσει πολλά χρήματα και δικό της οίκο ανοχής. Ο Μάρτιν δεν μας λέει αν έκανε ποτέ παιδιά, αλλά γνωρίζοντας τη μηδαμινή προστασία της εποχής, είναι πολύ πιθανό η Σέρα να έχει φέρει απογόνους.
Ο Βασιλιάς Τζαιχέρυς στο νεκροκρέβατο του μπέρδευε την Αρχόντισσα Alicent Hightower με την κόρη του Σέρα - Fire and Blood - εικονογράφηση Doug Wheatley 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Το πρώτο ζεύγος πάγου και φωτιάς δεν ήταν ο Ραίγκαρ Ταργκάρυεν και η Λυάννα Σταρκ (γονείς του Τζον Σνόου) αλλά ο πρίγκιπας Τζαιχέρυς Βελάρυον και η Σάρα Σνόου. Ο Τζαιχέρυς ήταν γιος της Ραινύρα Ταργκάρυεν και του Λαίνορ Βελάρυον (με φήμες πως αυτός και τα δυο αδέρφια του ήταν πραγματικά παιδιά του Harwin Strong). Αναφέρεται πως κατά την περίοδο του Χορού των Δράκων, ο Τζαιχέρυς στάλθηκε στο Γουίντερφελ για να εξασφαλίσει την πίστη του Άρχοντα Κρέγκαν Σταρκ και ερωτεύτηκε την νόθα αδερφή του Σάρα. Παντρεύτηκαν μπροστά στο weirwood και ολοκλήρωσαν το γάμο τους. Στον Μάρτιν αρέσει να επαναλαμβάνει κάποια στοιχεία του παρελθόντος και ίσως αυτό να ήταν προμήνυμα για το μεγάλο μυστήριο που κάλυπτε τον θάνατο της Λυάννα Σταρκ και την "απαγωγή" της απο τον Ραίγκαρ.
Game of Thrones - HBO

Δείτε την συζήτηση για το Fire and Blood στο Facebook Live

[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.